REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Energia regenerabila - sursa de energie ieftina, ecologica si inepuizabila

15/2/2013

0 Comments

 
Picture
Interviu cu dl. ing. Iuliean HORNET, preşedinte EcoHORNET.

O nouă victorie în domeniul energiilor regenerabile. Prin aplicarea noilor tehnologii de ardere, România devine un producător important de energie. Această tehnologie de ultimă oră asigură astăzi, dar şi generaţiilor viitoare, o sursă de energie ieftină, ecologică şi inepuizabilă.

Picture
Terrei i se acordă ocazia de a se salva de la colapsul dramatic pe care îl generează poluarea excesivă, iar guvernelor, posibilitatea înfiinţarii unei noi industrii, moderne, durabile şi în concordanţă directă cu imperativele mileniului 3, aşa-numita industrie a energiei verzi, industrie ecologică, industria curăţeniei, a aerului curat şi sănătos, a spaţiilor verzi. Şi pentru că am dorit să aflăm mai multe detalii despre noile tehnologii de ardere pentru obţinerea energiilor regenerabile, am stat de vorba cu dl ing. Iuliean Hornet, preşedinte EcoHORNET.

De unde v-a venit ideea de a produce energie regenerabilă?
Eu cred că ecologist trebuie să te naşti, chiar dacă nu ştii despre ce este vorba. Atât timp cât nu suporţi fumul, înseamnă că eşti ecologist şi încerci ca activitatea ta să nu producă asemenea noxe. Cred că asta este o calitate nativă, să fii ecologist. De aici şi până la necesitatea de a te încălzi ieftin a fost un singur pas. Să arzi biomasă la un nivel foarte ridicat de eficienţă şi cu cele mai scăzute noxe. Scopul centralelor ecoHORNET este arderea biomasei granulate sub formă de peleţi şi ultilizarea energiei termice rezultate atât la încălzire, cât şi la obţinerea apei calde menajere.

Cu ce vin aceste centrale în folosul agricultorilor? Şi aici mă refer la cei care deţin ferme de animale, sere/solarii sau pensiuni.
Aici vorbim de centrale pe agropeleţi. Centralele noastre sunt singurele din ţară care funcţionează cu peleţi fabricaţi din „tot ce arde”. Prin „tot ce arde” ne referim la: coji şi tulpini de floarea-soarelui, resturi şi deşeuri vegetale, buruieni neselectate, bălegar şi aşternuturi cu dejecţii, crengi şi corzi de viţă-de-vie, rumeguş şi resturi foioase, rumeguş şi resturi de conifere, deşeuri de hârtie şi carton, crengi uscate, paie de grâu, orz, ovăz etc. Ceea ce este mai important este că prin această tehnologie noi venim în sprijinul fermierilor, agricultorilor şi îi ajutăm să valorifice superior aceste resturi vegetale agricole forestiere, resturile agrozootehnice din care pot face aceşti peleţi. Uneori, deşeurile din anumite culturi au valoare mai mare în bani decât produsul care a fost cultivat.

Care este rentabilitatea? De ce peleţi şi nu gaz?
Este foarte simplu. Două kilograme de gunoaie făcute peleţi sunt egale cu 1 mc de gaze, ca energie mă refer. Dacă 2 kg de peleţi făcute din gunoaie costă jumătate sau sub jumătate decât 1 mc de gaz, asta înseamnă că am produs energie mai rentabilă, de două ori mai ieftină decât gazul, de 5 ori mai ieftină decât motorina sau de 7 ori mai ieftină decât energia electrică. Vorbesc de agropeleţi, care ne costă cel mai puţin să-i producem.

Cum facem aceşti peleţi?
Cu ajutorul unei prese speciale. Cu excepţia a câtorva mici investitori în România, în lume s-a trecut masiv la fabricarea de sisteme de presă de producere a peleţilor. Toate ţările europene au sisteme de producere a peleţilor. Lumea a plecat pe acest combustibil şi se dezvoltă rapid în industria de producere a energiei verzi. În afară de soare, vânt şi apă, pământul vine şi completează această gamă ecologică prin sistemele de producere biotermice din biomasă.

Câte tipuri de centrale există?
Centralele produse de noi au o gamă largă; astăzi putem spune că avem produse de la 20 kW, cea mai mică, până la 350 kW, cea mai mare. Pentru fiecare locaţie se calculează necesarul de energie şi se montează o centrală corespunzătoare. Uneori se montează chiar 2 sau 3 centrale, în cascadă, ajungând astfel la 1 mW, în special în zonele unde există un risc mare de îngheţ, unde nu se recomandă a fi montată o singură centrală. Produsele noastre nu se referă doar la centrale termice. Datorită performanţelor foarte mari de ardere şi mici de noxe, ni s-a permis tehnic să facem pentru prima dată aplicaţia de arzătoare cu peleţi pentru încălzirea de tuburi radiante. Noxele, arderea uscată care nu produce fum şi particulele emise în atmosferă sunt aşa de mici încât permit ca tubul radiant să rămână curat pe timpul exploatării într-un an, chiar 2. Din experienţa noastră, timp de 2 ani nu trebuie curaţat.

Cum au acceptat fermieri această nouă provocare în domeniul energiei regenerabile?
Creând un sistem care arde peleţi fabricaţi din „tot ce arde”, lumea agricolă a început să se mişte mai bine, a început să se înmulţească numărul fabricanţilor de peleţi. Fiecare are în proiect acum fabricarea peleţilor pentru valorificarea deşeurilor. Această tehnologie a pus în mişcare un întreg sistem, în special cel din agricultură.

Ce idei noi aveţi în acest domeniu?
Urmează producerea energiei electrice, simultan cu producerea energiei termice în aşa fel încât agricultorul să-şi monteze centrale la casă, la grajduri şi în acelaşi timp cu energiea termică să poată produce şi energie electrică suficientă pentru a se decupla atât de la reţeaua de gaze, cât şi de la reţeaua electrică.

În concluzie, cu această tehnologie agricultorii primesc cea mai ieftină şi curată gigacalorie, în schimbul celei scumpe şi poluante.

Iulian ANDREI

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE