REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Euralis Master Field - un eveniment de succes!

15/8/2018

0 Comments

 
Picture
Euralis Semințe, în parteneriat cu BASF şi CLC Bio Innovation, a organizat la data de 26 iulie, în localitatea Tarcea, judeţul Bihor, la ferma Nagy Barnaba, evenimentul Euralis Master Field în cadrul căruia au fost prezentate performanţele geneticii Euralis pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia şi sorg.
În deschidere, Magdalena Darac, Country Manager Euralis Seminţe, a prezentat echipa implicată în organizarea evenimentului: Florin Turturea - regional sales manager zona Centru-Vest, Alexandra Grigoruţa, Sorin Moraru, Ioan Macra şi Ovidiu Cuciula - reprezentanţi tehnici, Sorin Antohe - regional sales manager zona est, Valentin Radu - regional sales manager zona sud, Florin Guloiu - product manager, Edouard Martin - crop manager, şi Diana Tănase – PR & marketing specialist. „Euralis Semences este Divizia de Seminţe a Grupului EURALIS, una dintre cele mai mari cooperative franceze, care a luat fiinţă în anul 1936, numără peste 12.000 de membri, având sediul în Lescar, în sudvestul Franţei. Euralis Semences este unul dintre liderii europeni pe piaţa seminţelor pentru cultura mare: porumb, floareasoarelui, sorg, soia şi rapiţa. Cu o cifră de afaceri de peste 170 de milioane de euro, compania investeşte anual 13% din cifra de afaceri în cercetare şi dezvoltare.“ Echipa BASF a fost reprezentată de Silviu Roşca - key account manager Seed Companies BASF, dar şi de reprezentanţii tehnici şi de vânzări din zona de vest a României, Adrian Pârv şi Darius Mathiu. „BASF, unul din cei mai mari furnizori de produse pentru protecţia plantelor, vine în sprijinul fermierilor cu o gamă largă de produse, incluzând erbicide, fungicide, insecticide şi tratament pentru seminţe. Investim permanent în cercetare-dezvoltare pentru a descoperi noi produse, tot mai eficiente, pentru culturi agricole sănătoase şi productive. Prin tot ceea ce întreprindem ne dorim să fim alături de fermieri şi să creăm împreună soluţii inovatoare pentru o agricultură durabilă. Pornim de la înţelegerea profundă a nevoilor agricultorilor şi ne propunem să construim relaţii bazate pe încredere şi parteneriate solide, menite să conducă la soluţii eficiente în domeniul protecţiei plantelor“, a spus Silviu Roşca. La rândul său, Iulia Grădinaru – development manager CLC Bio Innovation, a prezentat echipa de specialişti prezentă la eveniment: Benny Morgan - marketing manager, Claudiu Băeaşu, Lucian Blaga, Aurel Oroş şi Sabin Bidică, reprezentanţi tehnici. „CLC Bio Innovation este importatorul exclusiv în România şi alte 40 de ţări al gamei de produse LITHOVIT®, fabricate în Germania de către partenerul nostru TRIBOdyn AG. Misiunea noastră este să oferim valoare şi servicii de înalt nivel pentru toţi partenerii şi clienţii şi să punem la dispoziţie, pe lângă gama de produse de calitate premium, metode şi termene avantajoase de plată, practici etice de afaceri, livrări prompte şi, nu în ultimul rând, suport tehnic acordat tuturor utilizatorilor gamei de produse LITHOVIT® de către profesioniştii experimentaţi ai echipei noastre.“

În cadrul primului atelier, invitaţii prezenţi au avut posibilitatea să afle detalii despre hibrizii de floareasoarelui cu tehnologia Clearfield® Plus şi Clearfield® ES JANIS CLP, ES LORIS CLP, ES KAPRIS CLP, ES GENESIS CLP, ES ELECTRIC CLP, ES TERRAMIS CL, ES GENERALIS şi ES EUROMIS CL. Toţi aceşti hibrizi manifestă rezistenţă genetică la Orobanche şi au calităţi deosebite: un conţinut ridicat de acid oleic în cazul hibrizilor high-oleici, o vigoare bună la pornirea în vegetaţie, dar şi o foarte bună toleranţă la stresul climatic şi la boli. Primul hibrid prezentat de Florin Guloiu - product manager Euralis a fost ES EUROMIS CL. Hibrid timpuriu în sistem Clearfield, are calităţi foarte bune atât din punct de vedere al producţiei, cât şi al stabilităţii, rezistenţei la boli şi rezistenţei la cădere. Un hibrid ce oferă rezultate foarte bune în condiţii de stres climatic, cu 102 zile perioadă de vegetaţie, toleranţă foarte bună. Hibridul ES GENERALIS este un hibrid nou, pentru prima dată într-un lot demonstrativ. Un hibrid cu un potenţial foarte ridicat de producţie, este unul dintre ultimii hibrizi Clearfield, pe care ne-am propus să îi lansăm, pentru că ne îndreptăm atenţia către noua tehnologie Clearfield Plus. Este un hibrid de talie mare, ce oferă rezultate foarte bune în condiţii de cultură intensivă. Hibridul ES TERRAMIS CL, are talia foarte mică, dar cu un potenţial foarte bun, un hibrid omogen. Este un an dificil, cu multe ploi şi atunci incidenţa bolilor este foarte importantă. Acest hibrid se comportă foarte bine în cultură intensivă şi oferă producţii ridicate. Pe segmentul Clearfield Plus au fost prezentati hibrizii ES GENESIS CLP, ES KAPRIS CLP - hibrizi timpurii. ES GENESIS CLP este un hibrid cu talie mai mică, cu o creştere explozivă, iar într-un astfel de an dificil climatic poate fi o oportunitate. Are o toleranţă foarte bună la cădere, este un hibrid ce oferă rezultate foarte bune în condiţii dificile de cultură. ES KAPRIS CLP, un hibrid cu talie mai mare, cu toleranţă foarte bună la boli. ES ELECTRIC CLP este un hibrid high-oleic, ce ne ajută să ne dezvoltăm din nou segmentul High Oleic, care a avut o creştere destul de importantă în anii trecuţi. ES LORIS CLP un hibrid Clearfield Plus, semitardiv, calatidiu are o formă specifică uşor alungită, asta înseamnă că potenţialul de producţie este foarte ridicat, un hibrid pentru tehnologie intensivă. ES JANIS CLP, cel mai cunoscut hibrid Clearfield Plus de la Euralis, este vârful de gamă, este un hibrid cu talie medie, se pretează foarte bine în condiţii dificile. Este un hibrid care poate oferi producţii foarte ridicate dacă se face o tehnologie corespunzătoare.

Silviu Roşca - key account manager Seed Companies BASF a precizat ca „BASF investeşte foarte mult pentru a aduce fermierilor cele mai bune produse pe care să le utilizeze în cultura de floarea-soarelui şi, nu în ultimul rând, cele mai noi tehnologii - Clearfield Plus. Schema de tratament a produselor de protecţie a plantelor a inclus produsele BASF: Frontier Forte - 1,4 l/ha aplicat în preemengenţă, Pulsar - 1,2 l/ha pentru sistemul Clearfield®, Pulsar Plus - 2 l/ha pentru sistemul Clearfield® Plus, Retengo - 1 l/ha în primul tratament şi Pictor - 0,5 l/ha în cel de-al doilea tratament. La alegerea noii tehnologii Clearfield Plus avem patru mari beneficii, în primul rând combaterea buruienilor la aplicarea erbicidului Pulsar Plus. Un alt avantaj este toleranţa excelentă la erbicid, dacă la tehnologia Clearfield mulţi se feresc pentru că vad acel fenomen de uşoară îngălbenire, la tehnologia Clearfield Plus, acel fenomen dispare după numai 2-3 zile. Cel de-al treilea avantaj, hibrizi de ultimă generaţie pentru producţii ridicate. Companiile de seminţe hibridează, cercetează şi investesc în acest segment, producând cei mai noi hibrizi de floarea-soarelui de ultimă generaţie Clearfield Plus. Cel de-al patrulea avantaj şi cel mai important este flexibilitatea dozei în utilizare. Se poate aplica de la 1,2 litri/ha Pulsar Plus şi până la 2 litri/ha. Doza se poate ajusta în funcţie de buruienile întâlnite în câmp, combătând buruienile descoperite până în prezent. Formularea patentată a erbicidului Pulsar® Plus este una inovatoare, de ultimă generaţie. Pe lângă substanţa activă, erbicidul Pulsar® Plus mai conţine şi o întreagă serie de co-formulanţi şi substanţe auxiliare care îmbunătăţesc retenţia, absorbţia şi pătrunderea produsului în plante. Astfel, erbicidul inovator Pulsar® Plus oferă beneficii suplimentare ce optimizează controlul buruienilor mono- şi dicotiledonate din cultura de floarea-soarelui. La partea de tratamente au fost aplicate două fungicide în faza de 10-12 frunze. Noul fungicid Retengo s-a aplicat în doză maximă de 1 litru/ha. Acesta combate foarte bine bolile frunzelor şi ale calatidiului, înclusiv sclerotinia. Produs care s-a folosit în al doilea tratament a fost Pictor, aplicat în doze de 1,5 litri/ha.“

Aurel Oroş, reprezentant tehnic CLC BIO Innovation, a prezentat schema de tratamente cu produsele Lithovit. „La cultura de floarea-soarelui s-au efectuat trei tratamente, primul tratament în faza de 4-6 frunze cu 1,5 kg/ha Lithovit 5% Plus Bor/ha, tratamentul al doilea s-a făcut la o înălţime a plantei de 30-40 cm, când floarea-soarelui are 8-10 frunze, cu 1,5 kg/ha Lithovit 50% Uree şi la înflorit s-a folosit Lithovit 25% Aminoacizi în doză de 1,5 kg/ha.“

Ioan Macra, reprezentant tehnic Euralis, a prezentat cel de-al doilea atelier - soia. În portofoliul Euralis se regăsesc soiurile ES ISIDOR, ES MENTOR, ES ADVISOR, ES GLADIATOR şi ES PALLADOR, ce prezintă o germinaţie şi o răsărire optime. ES ISIDOR are o tulpină robustă, prima inseraţie a păstăilor la 10-12 cm, cu 14-15 etaje şi ramificaţii foarte bine formate şi legate. Are o rădăcină foarte bine dezvoltată. Soiul ES PALLADOR din grupa 1 se deosebeşte prin frunză, care este mai ascuţită şi foarte îngustă, are o talie de 80 cm înălţime, foarte bogat în proteine. Conţinutul de proteină de 42-43% se obţine în condiţii de cultură irigată. În cazul de faţă, avem o cultură foarte bună, care promite o productie de 4-4,5 tone. ES GLADIATOR din grupa 0 se pretează foarte bine pentru această zonă, este un soi cu o talie mare, de 87 cm, toleranţă bună la cădere, înălţimea primei păstăi este la 13-14 cm. Din aceeaşi grupă 0 este şi hibridul ES ADVISOR este la mijlocul grupei undeva la 1-2 zile diferenţă faţă de hibridul Gladiator, puţin mai tardiv, talia este relativ asemănătoare cu 3-5 cm diferenţă. Conţinutul de proteină se apropie de 42%, conţinutul de ulei 20-21%. Punctul de inserţie este mai ridicat, la 15 cm. Are o tulpină foarte robustă, ce oferă avantaje, însemnând că dacă avem ploi foarte abundente, oferă rezistenţă la cădere. ES MENTOR este cel mai timpuriu soi de soia din portofoliul Euralis. În anumite condiţii poate fi utilizat în cultură secundară, dacă avem precipitaţii şi dacă toamna va fi lungă. Punctul de inserţie este la 12-14 cm, este cel mai utilizat soi de soia în Europa din această grupă, are o cotă de piaţă de 30% din totalul pieţei de soia pe grupa 00. Un soi cu o toleranţă foarte bună la cădere în condiţii de precipitaţii abundente. Este un soi timpuriu, dar are un potenţial de producţie foarte bun. Conţinutul de proteină - 40%, 22% - conţinutul de ulei. Talia este mai redusă, la 77 de cm, fiind corelată şi cu grupa de maturitate.

Adrian Pârv, reprezentant tehnic BASF, a prezentat tratamentul realizat în această platformă prin aplicarea erbicidelor Wing P - 4 l/ha în preemergenţă şi Corum - 1,9 l/ha + adjuvantul Dash - 1 l/ha în postemergenţă.

Claudiu Băieşu, reprezentant CLC BIO Innovation, a prezentat fertilizarea culturii de soia, care s-a realizat prin aplicarea îngrăşământului foliar natural Lithovit. „La soia am efectuat trei aplicări, fiecare cu 1,5 kg/ha. Prima aplicare a fost când planta de soia avea 10 cm, cu Lithovit 50% uree, apoi am aplicat Lithovit Forte, la momentul în care planta are o dezvoltare puternică, iar a treia aplicare a fost înainte de înflorit cu Lithovit 25% Aminoacizi, atât pentru producţie, cât şi pentru calitatea în bob.“

Sorin Moraru, reprezentant vânzări Euralis pe zona de sud, Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, a prezentat cultura de sorg. „Hibrizii cultivaţi în lotul prezentat au fost: ES ARMORIK, ES ALBANUS, ES ARKANCIEL, ES ALIZE şi ES FOEHN. De altfel, hibrizii de sorg din portofoliul Euralis reprezintă o alternativă foarte bună la porumb în zonele afectate de secetă, sorgul fiind numit şi «cămila vegetală». Este a cincea plantă cultivată în lume după porumb, grâu, orz şi orez. Costul de înfiinţare a unei culturi de sorg este mai mic cu cel puţin 20-25% faţă de cultura porumbului. Sorgul are o concentratie în proteină cu 2% mai mare decât a porumbului, amidonul este egal şi se poate introduce imediat în hrana animalelor sau în reţetele de furaje concentrate, dar într-o cantitate mai mică.

Lucian Blaga, reprezentant tehnic al CLC Bio Inovation, a precizat ca „sorgul pentru siloz capătă amploare din ce în ce mai mare datorită primăverilor şi verilor tot mai secetoase. Este o alternativă pentru porumb, sorgul este mult mai tolerant la secetă, iar în 20 de ani proporţia sorgului va acoperi 80% din piaţa porumbului cultivat, deoarece schimbările climatice nu se produc în toată lumea. Crescătorilor de animale îl recomand cu încredere, este o plantă minune pentru orice condiţii. Lithovit Forte la primul tratament, în doză de 1,5 kg/ha, s-a aplicat când planta avea 8-10 cm, masa foliară fiind mică, ne-a trebuit o granulaţie mai fină, să fie absorbit în cantitate mai mare la nivelul foliar. Al doilea tratament l-am efectuat cu Lithovit 50% uree, în doză de 1,5 kg/ha, s-a aplicat la înălţimea plantei de 20-30 cm şi al treilea produs aplicat a fost cel pe bază de aminoacizi înainte de înfloriri, Lithovit 25% aminoacizi, în doză de 1,5 kg/ha“.

Reprezentantul Euralis pe vestul şi nord-vestul României a prezentat hibrizii de porumb aleşi pentru înfiinţarea lotului demonstrativ, acestia fiind: ES FARADAY, ES INVENTIVE, ES GALLERY, MAYFLOWER, ES MYLORD, ES METHOD, ES CORTES, ES LAGOON, ES BLASON DUO. Genetica Tropical® Dent a adus cel mai nou şi performant hibrid de porumb din gama Euralis - ES FARADAY (FAO 350). Hibridul cu genetică Tropical® Dent excelează prin trei caracteristici: randament, stabilitate şi uscare rapidă a boabelor. ES FARADAY este un hibrid transversal, stabil, foarte adaptat, valorificând la maximum solele cu potenţial ridicat, dar şi pe cele cu potenţial mai scăzut. ES INVENTIVE, din grupa FAO 300, este şi el un hibrid nou cu genetică Tropical® Dent, cu toleranţă foarte bună la secetă şi boli, dar şi cu o excelentă adaptabilitate la condiţiile de secetă. Hibridul are un potenţial genetic de producţie ridicat, caracterizat de uscarea rapidă a boabelor. În cazul celor doi hibrizi, densitatea recomandată este de 65.000-70.000 boabe germinabile/ha la neirigat şi de 70.000-80.000 boabe germinabile/ha la irigat.

Mathiu Darius, reprezentant BASF Timiş şi Arad, ne-a vorbit despre produsele de protecţie BASF utilizate în aceasta cultura de porumb. Akris este recomandat în preemergenţă în doză de 3 l/ha, iar în postemergenţă, în faza de 4-6 frunze ale porumbului, noul pachet Rekord MAX compus din două erbicide şi un adjuvant (Callam - 0,4 kg/ha + Samson Extra 6 OD - 0,7 l/ha + adjuvantul Dash - 1 l/ha), precum şi fungicidul Retengo - 1 l/ha. De reţinut este că pentru un control foarte bun al buruienilor monocotiledonate anuale este să fie aplicat în momentul în care aceste buruieni sunt în faza de 1-3 frunze şi nu înainte de înfrăţire. Pentru buruienile monocotiledonate perene este recomandat ca acestea să fie combătute când au dimensiuni între 10 şi 20 de cm, pentru buruienile dicotiledonate cu frunză lată, recomandarea este de a se aplica erbicidul când sunt maximum până la şase frunze.

Iulia Grădinaru, development manager CLC Bio Innovation, a punctat câteva aspecte legate de tehnologia aplicată la cultura de porumb şi despre beneficiile produselor din gama Lithovit. Cele cinci produse aflate în portofoliu sunt fabricate în Germania: Lithovit Standard, Lithovit Forte, Lithovit cu 5% Bor, Lithovit 50% Uree şi Lithovit cu 25% Aminoacizi. Patru dintre aceste produse sunt destinate şi agriculturii organice, excepţie făcând Lithovit 50% Uree, care este semisintetic. Schema de fertilizare la cultura de porumb s-a realizat prin trei tratamente, doza de aplicare de 1,5 kg/ha, având trei aplicări s-au folosit 4,5 kg. Lithovit Forte aplicat în faza de 4-6 frunze; al doilea tratament s-a aplicat când planta era în stadiul de 6-8 frunze cu Lithovit 50% Uree şi al treilea tratament cu Lithovit 25% Aminoacizi în faza de 12 frunze.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE