REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Euralis Profiling System - un sistem atent şi inovator pentru fermieri

1/6/2020

0 Comments

 
Picture
În completarea furnizării de seminte de calitate, rezultate din activitatea sa de selecţie şi ameliorare, Euralis a creat un instrument original de consiliere şi sustinere a fermierilor. 
Cu ajutorul conceptului Euralis Profiling System (Sistemul cu Profile Euralis, dorim să ajutăm şi să îndrumăm fermierii în alegerea celor mai potriviţi hibrizi pentru realizarea obiectivelor lor de randament, în situaţii diferite de cultură, existente în câmpurile lor. Folosind un diagnostic rapid, care poate fi condus şi generat direct de către fermier, Euralis le asigură acestora un serviciu de consiliere agronomică detaliată. Pentru a păstra atenţia orientată spre nevoile clienţilor şi pentru a menţine o creştere dinamică, a fost elaborată o abordare metodologică globală care oferă un răspuns clar nevoilor fermierilor, în funcţie de condiţiile agroclimatice din câmpurile lor.

În urma datelor colectate şi analizate, Euralis a definit câteva situaţii tipice, reprezentative, pentru diverse tipologii de ferme, în funcţie de contextul pedoclimatic găsit în întreaga Europa. Astfel, au fost create două instrumente de diagnoză, fiecare răspunzând unei teme specifice:
  • PROFIUL Randament® pentru a recomanda cel mai potrivit hibrid, în funcţie de potenţialul câmpului respectiv.
  • PROFILUL Nutriţional® pentru a recomanda cel mai bun hibrid pentru o raţie furajeră zilnică, echilibrată.

PROFILUL Randament - soluţii adaptate pentru a valorifica potenţialul solei 

PROFILUL Randament (Yield PROFILE®) permite caracterizarea hibrizilor de porumb în funcţie de performanţa lor (productivitate) în diferite condiţii pedoclimatice. Obiectivul este acela de a găsi cel mai adaptat hibrid care oferă performanţe în condiţii particulare, specifice fiecărui câmp. Hibrizii sunt testaţi pe parcursul mai multor ani în diferite condiţii agroclimatice din toată Europa. Cercetătorii Euralis evaluează performanţele fiecărui hibrid, comparând performanţele acestuia cu media producţiei obţinute de către toţi hibrizii cultivaţi în câmpul respectiv, în aceleaşi condiţii agroclimatice. Analiza datelor explică comportamentul hibridului în funcţie de potenţialul câmpului respectiv: potenţial scăzut, mediu sau ridicat. Aportul de apă, nutrienţii, stresul cauzat de boli sau schimbările climatice reprezintă factori care pot avea o influenţă asupra potenţialului câmpului. Prin PROFILUL Randament (Yield PROFILE®) nivelul de performanţă al hibridului este marcat în culori diferite pentru a arăta cât de adaptat este hibridul la potenţialul solei respective. Identificarea celui mai adaptat hibrid poate fi realizată în doar doi paşi.

PROFILUL Nutriţional - soluţii adaptate pentru o raţie furajeră echilibrată 

PROFILUL Nutriţional (Nutri PROFILE®) permite caracterizarea hibrizilor de porumb siloz conform compatibilităţii lor cu raţiile furajere de bază din diferite tipuri de ferme zootehnice. Acest profil este derivat din metoda de cercetare a porumbului siloz, în sacco. Această metodă studiază descompunerea substantei uscate în rumenul vacilor. Metoda a fost implementată de Arvalis, institutul tehnic francez dedicat culturilor arabile, şi de către INRA (Institutul de Cercetare în Agricultură din Franţa). Dinamica descompunerii amidonului şi a fibrelor nu este aceeaşi. Substanţa uscată care provine din frunzele şi tulpina porumbului siloz oferă o digestibilitate lentă şi eliberează energie după un anumit timp, în comparaţie cu cea a substanţei uscate provenită din boabe, care este asimilată imediat de către animale. Această metodă determină gradul de digestibilitate al fiecărui hibrid. Cu ajutorul Nutri PROFILE®, fermierul poate alege cel mai potrivit hibrid care vine în întâmpinarea nevoilor referitoare la raţia furajeră pentru animale:
- hibrid cu o digestie lentă pentru stimularea microflorei şi microfaunei, specifice la nivelul rumenului.
- hibrid cu o digestie rapidă pentru a aduce 
o energie sporită într-un timp relativ scurt. Cu ajutorul Nutri PROFILE®, Euralis recomandă fermierilor soluţii adaptate pentru o nutriţie animală echilibrată.

Pasul 1: Care este tipologia situaţiei mele? 

Care este ponderea porumbului pentru siloz în raţia furajeră de bază?
Care este profilul hibridului?


Cele trei tipologii întâlnite sunt:

Situaţia A

Ponderea silozului în raţia de bază este >70%. Porumbul siloz este furajul de bază. Profilul hibridului de porumb dorit este unul cu un raport ridicat de fibre vs amidon. Conţinutul de amidon este mediu, prin urmare riscul de acidoză este redus. Viteza de digestie a raţiei furajere este redusă.

Situaţia B

Ponderea silozului din raţia de bază este între 30 şi 70%. Este o raţie furajeră echilibrată între porumb şi fân. Profilul hibridului de porumb dorit este unul cu un raport echilibrat fibre vs amidon. Viteza de digestie a raţiei furajere este medie.

Situaţia C

Ponderea silozului în raţia de bază este <30%. Fânul este hrana de bază. Profilul hibridului de porumb dorit este unul cu un raport ridicat de amidon vs fibre. Furajul se digeră rapid în rumenul vacilor pentru a stimula producţia de lapte.

Pasul 2: Profilul hibridului în funcţie de aceste tipologii
Pasul 3: Alegerea hibridului potrivit

În exemplul de mai sus, o raţie furajeră de bază este una mixtă, echilibrată, cu procent egal între amidon şi fibre. Urmând exemplul de mai sus, fermierul trebuie să utilizeze un hibrid adaptat situaţiei B, cel mai des întâlnită situaţie în care fermierul doreşte un hibrid pentru o raţie furajeră echilibrată în fibre şi amidon, pentru o digestie medie. Hibridul 1 şi 2 sunt cei mai adaptaţi pentru situaţia sa, în timp ce hibridul 3 este mai puţin adaptat acestei situaţii.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE