REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

EURALIS recomandă respectarea celor şapte puncte-cheie pentru succesul culturii de soia

16/3/2016

0 Comments

 
Picture
În Europa, suprafaţa cultivată cu soia reprezintă doar 3% din totalul mondial, cu 4 mil. ha. în Ucraina şi Rusia. În mod normal, toate suprafeţele sunt libere de oMG, însă unele impurificări au fost detectate ca urmare a utilizării de seminţe necertificate provenite din propria exploataţie. EURALIS este lider în Europa pe piaţa seminţelor de soia nemodificată genetic. Compania are peste 50 de ani de experienţă privind cultura de soia şi oferă constant cunoştinţele sale clienţilor.
Soia este utilizată pe scară largă datorită numeroaselor sale caracteristici, iar fermierii pot vinde cu uşurinţă cantităţile obţinute dacă asigură calitatea acesteia. Pentru a putea beneficia de o cultură de soia profitabilă şi conformă cu standardele de calitate impuse de către procesatorii din industriile alimentară şi a fabricanţilor de nutreţuri combinate, se impune respectare a şapte paşi esenţiali.

I. PREGĂTIREA SOLULUI

Obiectiv. Asigurarea unui pat germinativ bun şi a unei structuri bune a solului pentru o înfiinţare rapidă şi omogenă a culturii (din punct de vedere al densităţii şi adâncimii), o bună dezvoltare a rădăcinii şi facilitarea încălzirii solului.

II. SEMĂNATUL

Obiectiv. Asigurarea densităţii, omogenităţii şi adâncimii în funcţie de maturitatea soiului, dar şi performanţele ulterioare ale culturii. Alegerea corectă a soiului se face în funcţie de cinci criterii:
1. Maturitate: adaptaţi alegerea în funcţie de regiune şi data de semănat.
2. Producţie: luaţi în considerare potenţialul de producţie al soiului.
3. Sensibilitatea la Sclerotinia: evitaţi soiurile sensibile în situaţii dificile - rotaţie scurtă, culturi anterioare sensibile la Sclerotinia sau culturi irigate.
4. Toleranţă la cădere: uşurează recoltarea şi limitează dezvoltarea Sclerotiniei.
5. Conţinutul de proteine: conţinutul ridicat de proteină este o cerinţă de bază a procesatorilor.
Folosirea seminţelor certificate pentru producţii stabile şi calitative
. Germinaţia şi densitatea reprezintă un punct-cheie pentru optimizarea randamentului. Seminţele certificate de soia contribuie la această optimizare printr-o mai bună calitate a seminţelor, germinaţie şi energie germinativă mai bună, densitate şi uniformitate mai bună a culturii. Seminţele de soia certificate reprezintă o garanţie a calităţii şi cantităţii atât pentru fermieri, cât şi pentru industrie.

III. INOCULAREA ŞI FERTILIZAREA

Obiectiv. Asigurarea elementelor nutritive necesare plantei în stadiile de dezvoltare potrivite.
Inocularea. Pentru o bună dezvoltare a culturii, mai ales în stadiile incipiente, cultura are nevoie de azot. 25% din necesar (100 kg/ha) provine din sol, restul trebuie administrat.
Fertilizarea. Cultura de soia are cerinţe moderate pentru fosfor şi potasiu, dar aceste substanţe sunt totuşi necesare. Putem aplica fosfor şi potasiu în timpul pregătirii solului. Pentru soluri acide (pH<5,5) şi soluri alcaline (pH>7,5) dozele de fosfor trebuie să fie reduse. În ceea ce priveşte azotul, nu este nevoie ca acesta să se aplice în cursul semănatului. Însă, dacă mai mult de 30% dintre plante nu manifestă noduli, atunci acesta trebuie să fie furnizat plantei. În funcţie de nivelul de aprovizionare cu azot al solului, vor trebui aplicate 60-120 de unităţi/ha, conform obiectivului de producţie (2,5-4,5 t/ha).

IV. CONTROLUL BURUIENILOR

Obiectiv. Prevenirea dezvoltării buruienilor în primele faze de vegetaţie (din faza de cotiledoane până la al treilea internod). Plantele de soia nu acoperă puternic solul, iar planta este foarte sensibilă la concurenţa buruienilor în stadiile incipiente ale ciclului de vegetaţie. În cazul în care se doreşte limitarea numărului de aplicări, se poate interveni cu un produs cu spectru larg de combatere, cum ar fi erbicidul CORUM® (produs recent lansat în portofoliul BASF). Aplicarea produsului se face după răsărire, în postemergenţă, de la apariţia primelor frunze trifoliate până la apariţia lăstarilor laterali, iar buruienile să fie în primele stadii de dezvoltare.

V. MANAGEMENTUL BOLILOR

Obiectiv. Adoptarea măsurilor preventive în vederea diminuării atacului de agenţi patogeni. Sclerotinia. Dacă în anii anteriori, pe o parcelă, a fost deja observată Sclerotinia la diferite culturi, înseamnă că terenul prezintă riscuri pentru cultura de soia. Pentru a elimina riscul de Sclerotinia, cea mai bună opţiune este de a alege soiurile cu o sensibilitate redusă la aceasta şi toleranţă mare la frângere. Toate soiurile de soia Euralis sunt selecţionate în acest sens.

VI. IRIGAREA CULTURII (ASIGURAREA NECESARULUI DE APĂ)

Obiectiv. Creşterea şi securizarea producţiei. Cea mai eficientă opţiune pentru securizarea producţiei este irigarea culturii. Irigarea frecventă nu este recomandată la soia, dar este necesară pe durata întregului ciclu de vegetaţie, până la 20 de zile înainte de recoltare. Irigarea în etapa de maturare a primelor păstăi poate creşte randamentul general şi îmbunătăţi conţinutul de proteine al producţiei.

VII. RECOLTATUL

Pentru a recolta soia, este preferabilă alegerea unei combine echipate cu un dispozitiv de treierat flexibil care copiază cât mai bine terenul. Recoltatul poate începe când umiditatea scade sub 20%, dar producţia trebuie să fie depozitată la o umiditate de 14% sau mai mică, etapă care se înregistrează atunci când frunzele au căzut. Dispozitivul de treierat trebuie reglat cât mai aproape de nivelul solului. Dacă boabele de soia sunt destinate consumului alimentar, recoltarea atentă este inevitabilă întrucât cerinţa este de a oferi boabe cu procent cât mai mic de spărturi.

Euralis recomandă o gamă variată de soiuri, sămânţă-bază cu acord de multiplicare, dar şi sămânţă-bază fără acord de multiplicare, în regim C1
.

ES MENTOR (Grupa 00) este cel mai vândut soi din gama Euralis. Echivalent în grade FAO porumb: 280-350. Conţinut ridicat de proteină - 42,8%, iar tulpina robustă îi conferă o toleranţă deosebită la cădere. ES MENTOR are un potenţial de producţie de până la 4.900 kg/ha, iar în condiţiile de cultură ale anului 2015 s-au obţinut, în România, în cultură comercială şi condiţii de irigat, producţii de peste 4.100 kg/ha. Densitatea recomandată la semănat este de 50-55 boabe germinabile/mp.

ES GLADIATOR (Grupa 0) este un soi nou, lansat în campania 2016. Echivalent în grade FAO porumb: 350-400. Conţinut ridicat de proteină - 42,9%, toleranţă foarte bună la cădere şi vigoare excelentă de pornire în vegetaţie. ES GLADIATOR are un potenţial de producţie de până la 4.900 kg/ha, iar în condiţiile de cultură ale anului 2015 s-au obţinut, în România, în cultură comercială şi condiţii de irigat, producţii de peste 4.500 kg/ ha. Densitatea recomandată la semănat este de 50-55 boabe germinabile/mp.

ES SPONSOR
(Grupa I) este un soi care se caracterizează printr-o stabilitate ridicată. Echivalent în grade FAO porumb: 400-450. Conţinut de proteină 41,3% şi o capacitate excelentă de ramificare. ES SPONSOR are un potenţial de producţie de până la 4.700 kg/ ha, iar în condiţiile de cultură ale anului 2015 s-au obţinut, în România, în cultură comercială şi condiţii de irigat, producţii de peste 5.100 kg/ha. Densitatea recomandată la semănat este de 45-50 boabe germinabile/mp.

ES PALLADOR
(Grupa I) este un soi nou în gama Euralis. Echivalent în grade FAO porumb: 400-450. Conţinut ridicat de proteină - 43% şi toleranţă ridicată la boli. ES PALLADOR are un potenţial de producţie de până la 5.100 kg/ha, iar în condiţiile de cultură ale anului 2015 s-au obţinut, în România, în cultură comercială şi condiţii de irigat, producţii de peste 5.400 kg/ha. Densitatea recomandată la semănat este de 45-50 boabe germinabile/mp.

ES ISIDOR (Grupa I) este un soi cu un randament ridicat şi constant în România. Echivalent în grade FAO porumb: 400-450. Conţinut ridicat de proteină - 43%, capacitate excelentă de ramificare şi toleranţă la cădere datorită unei tulpini robuste. ES ISIDOR are un potenţial de producţie de până la 5.200 kg/ha iar în condiţiile de cultură ale anului 2015 s-au obţinut, în România, în cultură comercială şi condiţii de irigat, producţii de peste 5.250 kg/ha. Densitatea recomandată la semănat este de 45-50 boabe germinabile/mp.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE