REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Euralis Seminte - profitabilitate si siguranta cu sorgul hibrid pentru boabe fara tanin

15/5/2014

0 Comments

 
Picture
În România, porumbul a fost şi este cea mai cultivată cultură de primăvară. Statistic vorbind, observăm că anual, în România, se cultivă aproximativ 26% cu porumb dintr-un total de 9,8 milioane de hectare teren arabil la nivel naţional. Lipsa irigaţiilor din ţara noastră (numai 1,5-2% din suprafeţele cultivate cu porumb se irigă) se reflectă ireversibil în producţiile obţinute la porumb, provocând fermierilor mari dezechilibre financiare. Cum ultimii ani au fost excesiv de secetoşi, producţiile la porumb au fost insuficiente, fermierii având nevoie de cereale cât mai rezistente la secetă şi arşiţă.

Picture
Ca şi rezolvare a acestor probleme, Euralis a readus în atenţia fermierilor din România o cultură iubitoare de căldură, cultura de sorg. Sorgul este o plantă supranumită „porumbul rezistent la secetă”, fiind adaptat climatului din România.

Producţia mondială de sorg este estimată în jurul a 64 de milioane de tone/an, producătorii de top fiind Nigeria, India, Argentina, Mexic şi SUA, ţări situate în zone extrem de secetoase ale planetei. În Europa se produc anual 600.000 de tone de sorg boabe, însă necesarul pentru consumul european este de 1.200.000 tone/an. Necesarul de sorg care ar trebui importat, de 600.000 tone/an, este echivalentul a 100.000 de hectare. Aceste 100.000 ha pot fi cultivate de către fermierii români!

Sorgul poate fi utilizat atât în alimentaţia animală, cât şi în cea umană şi se pretează excelent nevoilor industriei producătoare de etanol. Sorgul este o cereală la fel de versatilă precum sunt cerealele păioase, cu un conţinut de proteine de 9%. În alimentaţia umană, făina de sorg este folosită în panificaţie pentru pâine nedospită, terci, dar şi pentru produse de cofetărie şi pentru producerea băuturilor alcoolice.

În ceea ce priveşte furajarea animalelor, sorgul este o alternativă hrănitoare şi ieftină la nutreţurile de porumb. Crescătorii de animale, în special cei de păsări, pot utiliza sorgul sub formă de siloz, având aceeaşi valoare ca şi porumbul siloz, stocându-se foarte uşor datorită conţinutului ridicat de hidraţi de carbon. Producerea de etanol. Sorgul poate fi recolta ideală pentru industria de producere a etanolului. Planta poate atinge o înălţime de 4 metri, având o tijă foarte bogată în zahăr din care, prin distilare, se poate obţine etanol.

Cele mai bune randamente ale sorgului sunt în zone secetoase, fiind astfel principala armă a fermierilor împotriva secetei. Sorgul se poate dezvolta cu mai puţin de jumătate din necesarul de precipitaţii pe ciclul de creştere faţă de porumb. Perioada critică de sensibilitate la arşiţă a sorgului este mult mai mică decât la porumb, deoarece sorgul are o singură inflorescenţă, nu două ca porumbul, ceea ce determină reducerea perioadei critice în care polenul este sensibil la arşiţă cu până la jumătate din timp faţă de porumb.

Studiile arată că porumbul trebuie să aibă o productivitate cu cel puţin 10% mai mare decât sorgul pentru a aduce acelaşi nivel de profit fermierului, însă această situaţie favorabilă porumbului se întâlneşte doar în cazul regiunilor umede şi cu soluri de calitate bună. Acesta nu este cazul majorităţii regiunilor secetoase care caracterizează România. Astfel, regiunile prioritare pentru cultura de sorg sunt cele în care se regăsesc precipitaţii sub 250 mm/ciclu de creştere, cum ar fi sudul, sud-estul şi sud-vestul României. În altă ordine de idei, cultura sorgului poate fi realizată cu eforturi financiare mai mici, comparativ cu porumbul. Astfel, costul inputurilor pentru un hectar de sorg este cu 25% mai redus, comparativ cu necesarul pentru un hectar de porumb.

Dacă înfiinţarea unui hectar de porumb costă 400-500 de euro, pentru înfiinţarea unui hectar de sorg hibrid pentru boabe sunt necesari doar 250-300 de euro. Profitabilitatea culturii de sorg este dată şi de faptul că aceasta este o cultură cu necesar redus de fertilizanţi, lucru ce duce la o investiţie mult mai mică faţă de cultura porumbului.

Sorgul este o cultură care are nevoi minime de fosfor, se poate cultiva pe soluri mai sărace în potasiu şi acţionează ca o „pompă de azot”, datorită unui sistem radicular foarte profund şi bine dezvoltat, capabil să utilizeze nutrienţii din profunzimea solului, acolo unde rădăcinile porumbului nu pot ajunge. Sorgul nu este foarte sensibil la dăunători.

În vestul României, unde Diabrotica distruge cultura de porumb, sorgul a reprezentat soluţia pentru combaterea acestui dăunător. Euralis oferă un portofoliu de hibrizi toleranţi genetic la Fusarium iar seminţele sunt tratate în mod standard cu fungicide şi cu antidotul Concep III care protejează planta în timpul răsăririi de acţiunea graminicidelor preemergente. Toate acestea explică de ce sorgul este o cultură care necesită inputuri puţine şi care oferă plus-valoare fermierilor din România.

Toate aceste calităţi împreună cu intensificarea promovării sorgului în România de către Euralis Seminţe au supus tot mai mult atenţiei fermierilor români această cultură. În acest context, suprafeţele cultivate cu sorg la nivel naţional au crescut direct proporţional cu eforturile pe care întreaga echipă de vânzări a Euralis Seminţe le-a depus. Astfel, dacă în anul 2010 totalul hectarelor cultivate cu sorg abia atingeau cifra de 3.000, în 2013 s-au cultivat în jurul a 36.700 ha de sorg în toată ţara!

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE