REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Eveniment Corteva, cu recoltarea hibrizilor de floarea-soarelui şi porumb

15/9/2018

0 Comments

 
Picture
În această toamnă, Corteva, noua companie rezultată în urma fuziunii dintre DuPont şi Dow AgroSciences, i-a invitat pe fermieri să observe modul în care genetica Pioneer se comportă în condiţii pedoclimatice diferite, organizând loturi demonstrative. Unul dintre ele a fost realizat la ferma lui Cosmin Băcanu, din localitatea Furculeşti, judeţul Teleorman, eveniment la care am avut onoarea să participăm.
În deschiderea evenimentului, desfăşurat la data de 7 septembrie a.c., a luat cuvântul Maria Cîrjă, director de marketing al companiei pentru România şi Republica Moldova, care a subliniat faptul că, în acest moment, Corteva este cea mai mare companie din lume în domeniul agricol. „Anul trecut, în luna august, s-a aprobat fuziunea a trei companii americane: Pioneer, DuPont şi Dow AgroSciences, diviziile de agricultură, formându-se astfel cea mai mare companie agricolă din lume - Corteva. Suntem o companie unită sub o singură umbrelă şi din acest sezon le oferim fermierilor din România soluţii integrate, însemnând sămânţă şi produse de protecţia plantelor. Suntem numărul 1 la erbicidele pentru grâu - cele mai cunoscute produse fiind Pallas, Floramix şi Mustang, dar şi la rapiţă - cu erbicidul Galera Super. De asemenea, suntem printre cei mai importanţi furnizori de fungicide la cereale păioase, având în portofoliu produsul Evolus“, a afirmat dna Cîrjă. Potrivit reprezentantului companiei, la seminţe se va păstra brandul Pioneer şi prezentarea sacilor de seminţe, însă începând cu anul 2020 produsele de protecţia plantelor vor avea o altă etichetă, pe care va apărea denumirea Corteva.

Un hibrid nou, cu rolul de a-l înlocui pe P64LE25

Din lotul demonstrativ de floarea-soarelui nu puteau lipsi hibrizii consacraţi, P64LE99 şi P64LE25, care au cea mai mare cotă de piaţă în România. „În anii dificili, cu precipitaţii reduse, aveţi nevoie de un hibrid care să asigure producţii constante şi acesta este P64LE25. Cum ne afăm în una dintre cele mai secetoase zone din România, unde factorul limitativ sunt seceta şi lipsa precipitaţiilor, ce pot afecta puternic producţia, vă recomand să cultivaţi cu încredere acest hibrid. Sub aspectul vânzărilor, anul acesta a fost detronat de P64LE99, campionul la producţii în anii ploioşi“, a susţinut Andrei Ciocoiu, specialist pe cultura florii-soarelui. Hibrizii noi din portofoliul companiei sunt P64LE136, cultivat cu tehnologia Express, şi P64LP130, care se pretează la tehnologia Clearfield Plus. „P64LE136, un hibrid semitimpuriu cu rol de a-l înlocui pe P64LE25 în aceasta zonă, are o arhitectură deosebită, o toleranţă foarte bună la secetă şi o productivitate îmbunătăţită şi stabilă, depăşind cu uşurinţă cu 3-5% producţia lui P64LE25. Pentru anul următor avem disponibilă o cantitate limitată de seminţe, însă vă veţi convinge de beneficiile hibridului“, a mai afirmat acesta. P64LP130 este un hibrid tolerant la secetă, care, potrivit specialistului de produs, într-un an în care producţiile sunt sub 3 tone, acesta va fi printre cei mai productivi, alături de P64LE25.

Hibridul are o toleranţă mult mai bună la erbicidul Pulsar, nu mai prezintă fenomenul de fitotoxicitate, are o rezistenţă bună la lupoaie şi este tolerant la secetă. Un alt hibrid prezentat a fost P64LC108, care domină piaţa din Turcia, având o toleranţă ridicată la secetă şi o rezistenţă mare la lupoaie. Este printre primii hibrizi care se recoltează în campanie şi poate fi cultivat în terenurile infestate puternic cu Orobanche, asigurând rezultate bune şi în condiţiile unei rotaţii scurte. Din categoria hibrizilor convenţionali a fost prezentat P64LL125: „Pentru mulţi, acest tip de hibrid poate părea depăşit, însă ce trebuie să ştiţi este că înainte de a avea un hibrid cu toleranţă la Express sau Pulsar, sau cu conţinut ridicat în acid oleic, lucrăm cu astfel de hibrizi. După ce vom scăpa de problematica buruienilor, vom reveni la acest tip de hibrizi de floarea-soarelui. De exemplu, în Franţa, 60-70% din hibrizii cultivaţi sunt convenţionali, nu prezintă rezistenţă la erbicide, pentru că fermierii francezi nu au probleme cu buruienile. Poate o să vă surpindă faptul că oricare hibrid căruia i-a fost înglobată o rezistenţă pierde din productivitate 3-5%. Acest hibrid pare decupat din trecut, dar pot să vă spun că este o imagine din viitor. Gandiţi-vă cât de uşor s-ar combate samulastra dintr-o cultură convenţională folosind produse sulfonilureice. Din păcate, infestarea cu buruieni nu ne prea permite cultivarea hibrizilor de acest tip“, a mai adăugat managerul de produs.

O arhitectură nouă a plantelor

Privitor la arhitectura viitorilor hibrizi de floarea-soarelui din portofoliul companiei, specialistul a spus că aceştia vor avea calatidiul într-o poziţie asemănătoare pendulei, va fi înclinat, ascuns între frunze, pentru a conferi plantelor o toleranţă mai ridicată la secetă. Pentru că în rândul fermierilor există părerea că un calatidiu înclinat favorizează, în condiţii de umiditate, atacul de boli, specialistul companiei a declarat că „incidenţa ca în luna august să se înregistreze secetă este mult mai mare decât în cazul înregistrării unei pluviometrii mărite“. Drept urmare, Corteva va urmări ca toţi hibrizii de floarea-soarelui pentru această zonă din Europa să aibă poziţia înclinată deoarece conduce la scăderea temperaturii la nivelul calatidiului cu 3-5 grade, se evită fenomenul heliozis, de uscare a porţiunii superioare, astfel că boabele vor fi mai bine protejate în perioada de umplere. În portofoliul companiei, hibridul P64LE136 prezintă această caracteristică. Conform specialiştilor, floarea-soarelui nu apreciează foarte mult precipitaţiile, iar producţiile nu cresc semnificativ în anii ploioşi. Ploile căzute în perioada iunie-iulie nu fac altceva decât să agraveze bolile specifice şi pot reduce capacitatea de polenizare şi de fecundare a hibrizilor. De aceea, în ţările cu climă umedă din Europa, cum este, de exemplu, Germania, cultura este marginală.

Varietăţi noi de porumb în portofoliu

La cultura de porumb a fost prezentată în câmp întreaga colecţie de hibrizi din portofoliul companiei. În plus, au fost expuşi cinci hibrizi noi, care urmează să fie comercializaţi începând cu anul 2019: P9415 (FAO 340), P9757 (FAO 370), P9874 (FAO 380), P0268 (FAO 420), P0937 (FAO 550). După ce a vorbit despre principalele caracterisici ale hibrizilor, Andrei Ciocoiu le-a descris fermierilor o soluţie eficientă de fixare a azotului, N-Lock, pentru a asigura culturii agricole necesarul pentru întreaga perioadă de vegetaţie. „N-Lock este un inhibitor de descompunere a azotului. Ureea administrată la pregătirea patului germinativ este transformată, cu ajutorul produsului, în azot amoniacal, ce rămâne disponibil timp de 3 luni, până când porumbul ajunge la înflorit. Această formă de azot este foarte stabilă în sol şi nu este supusă spălării precum azotul nitric. Americanii au demonstrat că disponibilitatea unei cantităţi de 30 kg azot s.a./ha în perioada înfloritului poate aduce un spor de producţie de 2 până la 4 t/ha. Studiile făcute anul acesta au demonstrat că în perioada înfloritului sau atunci când apare paniculul azotul este la jumătate din necesarul optim în zona rădăcinilor. Microcarenţa de azot se observă atunci când primele frunze bazale se usucă.“

Ion Mutafa, responsabil pe partea de erbicide din cadrul companiei Corteva, a vorbit despre combaterea buruienilor din porumb, precizând că în portofoliu se regăsesc cinci erbicide destinate unei culturi curate. „În această platformă s-a folosit erbicidul Principal Plus, care conţine o combinaţie de trei substanţe active: rimsulfuron şi nicosulfuron - controlează buruienile graminee anuale şi perene, şi dicamba - le combate pe cele dicotiledonate anuale şi perene. Pentru cei care aveţi pe terenuri buruieni graminee anuale - Setaria, Echinochloa, Sorgum din rizomi, dar şi perene, precum pălamida şi volbura, produsul Principal Plus este suficient pentru protecţia culturii de porumb. Acest produs complet are avantajul că nu necestă combinarea unor produse care conţin nicosulfuron cu altele pe bază de dicamba sau 2,4 D, care în cele mai multe cazuri vă pot crea neplăceri din perspectiva fenomenului de fitotoxicitate. Pentru cei care nu au buruieni perene, precum Sorgum din rizomi, este suficient erbicidul Arigo, aplicat în postemergenţă timpurie, când porumbul are 2-3 frunze, acesta stopând competiţia buruienilor cu plantele de cultură.“ La finalul prezentărilor din câmp, hibrizii, atât cei de floarea-soarelui, cât şi de porumb, au fost recoltaţi, iar rezultatele obţinute au fost făcute publice. Recoltarea a fost realizată cu combine New Holland - marcă comercializată pe piaţa din România de firma AgroConcept.  În cadrul evenimentului s-a organizat un concurs ce a constat în estimarea cât mai apropiată a producţiei realizate de P0268, (420 FAO), nou în portofoliul companiei. La floarea-soarelui P64LE99 a furnizat cea mai mare producţie, de 4.222 kg/ha, urmat îndeaproape de P64LL125, cu 4.138 kg/ha. P64LC108 a dat o recoltă de 3.969 kg/ha, iar P64LE 25 - 3.861 kg/ha. Tehnologia la această cultură a presupus o densitate de 58.000 boabe/ha, iar fertilizarea a constat în administrarea a 200 kg s.b. de 18-46-0 (N 36 kg s.a., P 92 kg s.a.). La porumb, în fruntea clasamentului s-a aflat hibridul P0937, pretabil cultivării în sistem irigat, cu o producţie de 12.700 kg/ha, urmat de hibrizii P9874, cu 12.080 kg/ ha, P0216, cu 12.011 kg/ha, P9757, cu 11.603 kg/ha, P9911 cu 11.581, P0268 cu 11.514 kg/ha, P0023 cu 11.431 kg/ha etc. Tehnologia la porumb a fost asemănătoare cu cea de la floarea-soarelui, doar că densitatea la semănat a fost de 68.000 boabe/ha.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE