REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Eveniment Seminis şi Naturevo în bazinul legumicol Matca

15/9/2017

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul lunii august, Universal Group, distribuitor exclusiv al mărcii Seminis în România, în parteneriat cu Naturevo, firmă specializată în elaborarea de programe tehnologice personalizate de nutriţie şi protecţie fitosanitară a plantelor, având în portofoliul său produse exclusive, au organizat în bazinul legumicol Matca, judeţul Galaţi, un eveniment de evaluare a hibrizilor de tomate şi ardei şi de prezentare a produselor de protecţia plantelor.

La cultura de tomate au fost testaţi, în spaţii protejate, nouă hibrizi, dintre care şase aparţin companiei Seminis şi doi altor firme concurente. În lotul demonstrativ au fost prezentaţi şi doi hibrizi Seminis cu tomate roz pentru a culege impresii de la legumicultorii din zonă privitor la aspectul plantelor şi al fructelor, dar şi a potenţialului productiv al acestora. Invitaţii au fost rugaţi să aprecieze hibrizii prezentaţi, fără să cunoască în prealabil denumirea acestora, pentru realizarea cât mai justă a clasamentului. Legumicultorii au ales prin vot hibridul de tomate Matissimo drept câştigător, reconfirmând încă o dată valoarea acestuia. Intrat de doi ani în portofoliul Universal Group, hibridul timpuriu Matissimo a câştigat încrederea cultivatorilor datorită caracteristicilor sale precum productivitate ridicată, vigoare foarte bună a plantelor, rezistenţă la boala petelor de bronz (TSWV), la pătarea cafenie a frunzelor şi la nematozi. „Am observat că în acest bazin există în continuare o deschidere către o genetică bună care a asigurat legumicultorilor o anumită evoluţie care îi ridică peste media ţării, iar echipa Seminis vă felicită pentru profesionalismul de care daţi dovadă“, a spus dl Viorel Dinu, promotor naţional Universal Group - Seminis. Reprezentanţiii Seminis organizează evenimente de acest gen în mai multe bazine legumicole din ţară cu scopul obţinerii de informaţii preţioase cu privire la cerinţele pe care le urmăresc cultivatorii autohtoni în materie de genetică.

Programe tehnologice integrate

Domnul Ioan Enoiu, fondatorul companiei Naturevo, le-a vorbit legumicultorilor despre importanţa respectării unui program integrat de combatere, despre eficacitatea produselor de protecţie a plantelor şi calitatea producţiilor agricole obţinute. „O producţie bună nu poate fi obţinută prin aplicarea unui singur produs de protecţie. Poţi să rezolvi astfel o problemă din cultură, dar nu le rezolvi pe celelalte. Când facem reţete combinăm o serie de produse pentru a atinge diverse scopuri: combaterea bolilor şi dăunătorilor, diminuarea consumului de apă, reducerea arsurilor solare etc. Aţi putea crede că în spaţii protejate nu există arsuri solare, însă dacă plantele au o nutriţie dezechilibrată şi prea mult azot atunci este posibil ca arsurile să apară repede, iar pe un ţesut afectat se lucrează foarte greu“, a susţinut dl Enoiu. Kerafol Evo este un produs care îmbunătăţeşte fotosinteza, reface ţesuturile afectate de arsuri solare, de accidente climatice, cum sunt grindina, seceta, dar şi de cele mecanice. Pe scurt, este un activator de creştere, cicatrizant şi ajută plantele să capete o rezistenţă mai mare la factorii de stres abiotici. „Prima condiţie şi cea mai importantă este să asigurăm plantelor o nutriţie echilibrată. La ora actuală, avem în portofoliu cel mai puternic îngrăşământ de sol din România, se numeşte Novatec Classic, care conţine, pe lângă NPK, cinci microelemente şi două oligoelemente. Este un îngrăşământ cu eliberare controlată, aplicat în legumicultură în cantitatea de 300 kg/ha, care prin comparaţie este mult mai mică decât la cele clasice, de 1.000-1.500 kg/ha.“ Printre produsele firmei prezentate de directorul acesteia au fost: Energevo, pe bază de fosfor, care ajută plantele atunci când se înregistrează alternanţe de temperatură între zi şi noapte pentru că atunci absorbţia fosforului este încetinită şi chiar blocată; Finalevo, cu conţinut ridicat de potasiu, cu rol in maturarea mai rapidă a fructelor; Rezistevo, pe bază de calciu şi magneziu, asigură densitatea fructelor şi creşte rezistenţa acestora la transport şi depozitare. „Nu insist asupra întregului pachet de produse pentru că sunt foarte multe, însă doresc să fac cunoscut faptul că întotdeauna reînnoim gama de produse. Anul viitor vom lansa două noi produse, dintre care unul este un deosebit surfactant, pe bază de uleiuri obţinute din coajă de portocale.“ Surfactanţii sunt acele substanţe tensioactive care micşorează tensiunea superficială a lichidelor, favorizând dispersia altor substanţe care în mod normal nu se dizolvă în lichidul respectiv. La finalul evenimentului s-au acordat, prin tragere la sorţi, 10 premii care au constat în seminţe şi produse Naturevo.

Familia Costache, gazda evenimentului, lucrează în comuna Matca, judeţul Galaţi, 8.000 mp acoperiţi cu solarii, şi 8.000 mp în câmp. „Avem în spaţii protejate 4.300 mp plantaţi cu tomate şi 4.000 mp cu ardei gras, iar în câmp 8.000 mp cu ardei capia. Colaborăm cu Seminis şi nu numai de foarte mulţi ani. La cultura de tomate am realizat semănatul pe 24 mai, iar plantatul pe 28 iunie, iar astăzi vom începe recoltatul. Înainte de tomate am avut fasole galbenă. Apreciem o producţie de tomate mai mică în acest an din cauza condiţiilor climatice nefavorabile. A fost un an capricios pentru toate culturile, cu o primăvară friguroasă care a crescut costurile cu încălzirea. Plus că a căzut zăpada pe 21 aprilie. De la firma Naturevo am folosit mai multe produse, precum Calciprill şi Magprill, dar şi produse de protecţie. Sunt produse cu un preţ peste medie, însă sunt de calitate. Dacă ne referim la dăunători, cel care ne ridică multe probleme pe timpul verii este tripsul californian. În zona noastră a apărut de prin anii ’95-’96, iar atunci nici nu ştiam cum să-l combatem. Pentru distrugerea lui am folosit atât produse chimice clasice, cât şi produse Naturevo şi am reuşit să-l ţinem sub control. Nu folosim prădători deoarece culturile vecine nu sunt îngrijite şi se pot duce acolo. Un alt dăunător foarte periculos este tuta absoluta, care a apărut în urmă cu doi ani, dar, din fericire, există produse de combatere eficiente, cum ar fi Coragen, special omologat pentru acest lucru Defacerea producţiei o facem la piaţa angro din Matca. Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este lipsa forţei de muncă.“


Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE