REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Eveniment stiintific: cea de a XX-a Conferinta Nationala de Stiinta Solului

15/9/2012

0 Comments

 
Eveniment stiintific: cea de a XX-a Conferinta Nationala de Stiinta Solului - Agrimedia.ro
Societatea Naţională Română de Ştiinţa Solului a organizat la Craiova, în perioada 27 august-2 septembrie, cea de-a XX-a Conferinţă Naţională de Ştiinţa Solului, sub patronajul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protectia Mediului, avand ca temă: „Starea de calitate a resurselor de sol şi protecţia mediului în Oltenia (judeţele Dolj, Gorj şi Mehedinţi)”.

Deschiderea festivă a lucrărilor Conferinţei Naţionale de Ştiinţa Solului a avut loc la Universitatea din Craiova, în Sala Albastră, având un prezidiu format din: Cristiana Nicola Teodorescu (prorector al Universităţii din Craiova), Mihail Dumitru (preşedinte al Societăţii Naţionale Române de Ştiinţa Solului), Mermut Ahmed (preşedinte Eurosoil), Moise Bojinca (rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu), Marin Soare (decan al Facultăţii de Agricultură din Craiova), Romulus Mocanu (preşedinte executiv al Societăţii Naţionale Române de Ştiinţa Solului), Gheorghe Craioveanu (director OSPA Gorj), Dumitru Meila (director OSPA Dolj) şi Ştefan Pavel (preşedinte filiala Dolj a SNRSS). De asemenea, a participat la lucrările Conferinţei şi Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinte Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” din Bucureşti.

În prima parte a lucrărilor conferinţei s-au prezentat, în plenul lucrarilor, următoarele comunicări ştiinţifice: „Probleme actuale în ştiinţa solului“ (M. Dumitru); „Ciclul carbonului şi reţinerea în ecosistemele terestre” (A.R. Mermut); „Nanoparticulele humice, în comparaţie cu nanoparticulele humice fabricate pentru decontaminarea solului de poluanţi organici” (N. Senesi); „Concentraţia şi distribuţia metalelor grele în solurile din Sentmenat (Catalonia, Spania)” (Jaume Bech şi colab.); „Cultura intercalată a cartofului, bobului şi porumbului la diferite niveluri de irigare“ (Ramzi Sharaiha); „G. Murgoci, fondatorul şcolii româneşti de pedologie şi promotor al ştiinţei solului“ (N. Florea); „Prevenirea secetei în zonele vulnerabile ale bazinului Mureş, rezultate obţinute în cadrul propiectului Euro-Mid-Mureş” (Gheorghe Stăncălie) şi „Tehnologii performante pentru măsurarea şi monitorizarea umidităţii solului” (Arcadiu Munckacsi). În cea de-a doua parte a primei zile a conferinţei s-au parcurs referatele ştiinţifice, aparţinând următoarelor secţiuni:

• secţiunea I: „Fizica, chimia, biologia şi tehnologia solului (+ I.S.T.R.O.);
• secţiunea a II-a: „Fertilitatea solului şi nutriţia plantelor”;
• sectiunea a III-a: „Geneza, clasificarea şi cartografierea solurilor”;
• secţiunea a IV-a: „Solurile şi mediul înconjurător”;
• sectiunea a V-a: „Factori şi procese pedogenetice din zona temperată”;
• secţiunea a VI-a: „Solul şi evenimentele climatice extreme, ariditate şi deşertificare”.

Prezentarea referatelor ştiintifice a continuat şi în cea de-a doua zi a lucrărilor, în total prezentându-se 67 de referate ştiinţifice susţinute în secţiuni şi 19 postere prezentate la sfârşitul lucrărilor pe fiecare secţiune. Pe parcursul prezentării referatelor ştiinţifice s-au purtat discuţii, au avut loc dispute profesionale, dar nota generală a fost că toate prezentările s-au ridicat la un nivel ştiinţific foarte înalt, referatele au fost prezentate în mod clar şi concis, iar concluziile fiecărei prezentări au contribuit la clarificarea unor noi aspecte privind morfologia, geneza şi evoluţia unor categorii de soluri din România.

Tot în cea de-a doua zi, după-amiaza, a avut loc şi Adunarea Generală a Societăţii Naţionale Române de Ştiinţa Solului, unde s-au prezentat activităţile desfăşurate de la ultima Conferinţă Naţională până în prezent şi s-au ales organele de conducere ale Societăţii pentru următoarea perioadă. Partea ştiinţifică s-a îmbinat foarte frumos şi util cu partea de vizită pentru participanţi, deoarece în ambele zile aceştia au putut face o promenadă în centrul Craiovei şi o plimbare în Parcul Romanescu al municipiului Craiova. Oaspeţii, în special cei străini, au putut admira frumuseţea tradiţională a municipiului Craiova, grandoarea clădirilor noi din municipiu, dar mai ales au savurat ospitalitatea deosebită a tuturor oltenilor. Nu trebuie uitat că muzica populară specific oltenească şi frumuseţea dansurilor populare regionale au fost prezentate de Ansamblul „Maria Tanase”, aparţinând Consiliului Judeţean Dolj.

Cea de-a treia zi a Lucrărilor Conferinţei Naţionale a început cu vizita în teren, practic fiecare Oficiu de Studii Pedologice şi Agrochimie aparţinând judeţelor vizitate a prezentat cele mai reprezentative profile de sol şi metodele de îmbunătăţire a fertilităţii solurilor. După cum era şi firesc, vizita a început în judeţul Dolj, cu prezentarea solurilor nisipoase din sudul judeţului, soluri de pe raza localităţii Dăbuleni, unde reprezentanţii OSPA Dolj împreună cu cercetătorii aparţinând Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pe Nisipuri Dăbuleni au făcut o expunere a profilelor de sol deosebit de minuţioasă. În continuare, s-au analizat şi dezbătut problemele ridicate la profilele de sol de pe raza localităţii Segarcea, la care au participat şi reprezentanţii Direcţiei Silvice a judeţului Dolj. O notă maximă trebuie acordată eforturilor făcute de reprezentanţii OSPA Dolj, în frunte cu Dumitru Meila, directorul acestei instituţii, pentru eforturile depuse în asigurarea prezentării celor mai reprezentative profile din zonă.

Următoarea zi de documentare, de analiză şi dezbatere a problemelor solurilor cu fertilitate redusă din Oltenia s-a desfăşurat pe teritoriul judeţului Gorj. Itinerariul parcurs a fost următorul: Craiova-Filia şi Târgu Cărbuneşti- Polovragi-Novaci-Târgu Jiu. Parcurgând acest traseu, s-au analizat profilele pregătite de reprezentanţii OSPA Gorj, sub îndrumarea directorului acestui oficiu, Gheorghe Craioveanu, cărora le adresăm cele mai sincere mulţumiri pentru eforturile făcute în asigurarea unor profile reprezentative pentru zona studiată. Profilele de sol prezentate în localităţile Albeni, Polovragi şi Botorogi au fost foarte semnificative, au generat diferite controverse profesionale, toate încheindu-se cu recomandări deosebit de valoroase, făcute împreună cu reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului. De menţionat faptul că la intrarea pe teritoriul judeţului Gorj, participanţii la această conferinţă naţională au fost întâmpinaţi de preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care le-a adresat tuturor participanţilor salutul oficialităţilor gorjene. Pe parcursul vizitei la profilul de sol de la Albeni, participanţii la Conferinţa Naţională au avut posibilitatea să se întâlnească şi cu ministrul Agriculturii, care, aflat într-o vizită în judetul Gorj, a ţinut să fie alături de specialiştii pedologi ai României şi să poarte un dialog fructuos cu aceştia. De asemenea, un grup de rapsozi populari şi o formaţie de dansuri populare specifice zonei au încântat auditoriul, prin autenticitatea costumelor populare şi prin virtuozitatea dansatorilor. Trebuie amintită şi vizita efectuată de participanţi la mânăstirea Polovragi, aşezământ religios de o frumuseţe aparte.

În cea de-a cincea zi a Conferinţei Naţionale, participanţii au avut posibilitatea de a parcurge următorul itinerar: Târgu Jiu-Ţicleni-Rovinari-Motru- Husnicioara-Drobeta Turnu Severin-Târgu Jiu, unde au fost vizitate şi analizate profilele de sol din următoarele localităţi: Ţicleni, Rovinari, Valea Mânăstirii şi Husnicioara. Profilele de sol din această zonă au vizat în special regiunile miniere ale Olteniei, reprezentate prin haldele de steril rezultat în urma exploatării rezervelor de cărbune şi metodele de readucere în circuitul agricol sau silvic al acestora. De remarcat frumuseţea carierei miniere Roşia, care va rămâne mult timp în memoria participanţilor prin grandoarea sa, prin modul în care s-au îmbinat nevoile de exploatare ale carierei cu protecţia mediului înconjurător şi modalităţile de redare în circuitul economic a haldelor de steril. Deosebit de fructuoase au fost dezbaterile avute împreună cu conducătorii acestor exploataţii miniere şi a impresionat în mod cu totul pozitiv dorinţa acestora de a fi alături de specialiştii pedologi în găsirea celor mai bune şi eficiente căi de redare în circuitul agricol sau silvic a terenurilor care în acest moment sunt improprii acestor activităţi. Seara, o notă aparte a făcut-o vizitarea Complexului „Brâncuşi“, din centrul municipiului Târgu Jiu, unde toţi participanţii au putut admira la faţa locului o parte din creaţiile marelui sculptor de pe aceste meleaguri gorjene. În ultima zi a vizitei pe teren, s-a parcurs următorul itinerar: Târgu Jiu-Peştişani- Baia de Aramă-Obârşia Cloşani-Vârful Godeanu-Băile Herculane-Orşova-Turnu Severin-Târgu Jiu şi s-au vizitat, analizat şi dezbătut profilele din următoarele locaţii: Peştişani, Obârşia Cloşani, Piatra lui Stan şi Malovat. O binemeritată mulţumire pentru eforturile reprezentanţiilor OSPA Mehedinţi, pentru întreaga activitate pe care au depus-o în vederea prezentării unor profile de sol semnificative pentru această zonă a ţării. Profilele de sol au fost diferite faţă de cele vizitate în yilele precedente, dar şi aici s-au găsit numeroase posibilităţi de redare în circuitul agricol sau silvic a acestor terenuri. Vizita la Casa memorială „Brâncuşi” a dat posibilitatea tuturor celor interesaţi de viaţa şi activitatea acestui geniu al poporului român, născut pe aceste meleaguri, să admire simplitatea şi modestia caracteristică acestor locuitori din comuna natală a lui Brâncuşi. Câmpul de lapiezuri a impresionat în mod cu totul deosebit, prin imaginea aproape ireală a acestor locuri, de o frumuseţe rară şi de mare importanţă geologică. De asemenea, vizita la mânăstirea Sfânta Ana de la Orşova va rămâne mult timp în amintirea tuturor participanţilor la acestă manifestare ştiinţifică românească. După cum se poate constata, cea de-a XX-a Conferinţă Naţională de Ştiinţa Solului a fost o experienţă unică, de o mare însemnătate ştiinţifică şi practică. Participarea unor oaspeţi străini, care au avut posibilitatea unui dialog cu specialiştii pedologi din România, este meritorie, aceasta dând speranţa că tematica şi desfăşurarea lucrărilor vor avea un ecou către forurile care pot reda în circuitul agricol sau silvic terenurile neproductive sau slab productive, în special din bazinele miniere ale României.

În final, adresăm mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în reuşita acestei manifestări ştiinţifice, sub conducerea profesorului Romulus Mocanu, preşedintele executiv al Societăţii Naţionale de Ştiinţa Solului, cel care a dorit şi a reuşit să păstreze viu spiritul înaintaşilor pedologi şi al tuturor specialiştilor agronomi din Oltenia, această zonă minunată a României.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE