REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Evenimente în câmp sub umbrela „Universul Syngenta“

15/6/2017

0 Comments

 
Picture
La data de 9 iunie a.c. fermierii au fost invitaţi să cunoască universul Syngenta, unde inovaţia este la ea acasă, fie că vorbim de seminţe sau de produse de protecţia plantelor. Evenimentul s-a desfăşurat la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Caracal şi a fost structurat pe cinci ateliere de lucru dedicate culturilor de cereale păioase, rapiţă, porumb, floarea-soarelui şi tehnici de aplicare în siguranţă a produselor fitosanitare.


În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dl Sergiu Staicu, director general al Syngenta România şi Republica Moldova. Acesta a precizat că în activitatea de cercetare şi dezvoltare, compania investeşte anual 1,4 mld. dolari pentru a pune la dispoziţia agricultorilor produse inovatoare. „Când spunem Syngenta, spunem inovaţie“, a afirmat acesta. Potrivit dlui Staicu, tranzacţia prin care Syngenta trece în propietatea companiei ChemChina a fost finalizată. „Este un lucru benefic pentru că ne asigură o stabilitate financiară de care avem nevoie pentru a continua să oferim produse de calitate, adaptate nevoilor fermierilor. Trebuie să reţineţi însă că este o schimbare doar de proprietar, iar Syngenta va rămâne în continuare Syngenta!“ Evenimentul din câmp a permis agricultorilor să vadă eficacitatea produselor de protecţia plantelor, precum şi potenţialul productiv al geneticii Syngenta.

La atelierul dedicat culturii de porumb specialiştii au subliniat principalele caracteristici ale hibrizilor companiei, printre care se numără productivitatea ridicată, vigoarea foarte bună la răsărire şi pierderea rapidă a apei din boabe. La cultura de porumb, extrem de importantă este tratarea seminţelor cu insecticide pentru a se evita pierderile cauzate de dăunători cum ar fi viermii-sârmă sau gărgăriţa frunzelor de porumb. În fiecare an se solicită de la Bruxelles derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor la tratamentul seminţelor de porumb şi floarea-soarelui. Fără efectuarea acestei protecţii chimice nu se recomandă semănatul culturilor. Privitor la combaterea buruienilor, Syngenta are în portofoliu erbicide cu aplicare preemergentă, postemergentă timpurie şi postemergentă, până în stadiul de opt frunze ale porumbului. Distrugerea chimică a buruienilor în preemergenţă are o mare însemnătate pentru că plantele de cultură se dezvoltă armonios deoarece nu mai concurează pentru apă, nutrienţi şi lumină. „Stadiul de până în faza de cinci frunze ale porumbului este important, deoarece atunci se realizează producţia primară. Dacă planta de cultură este stânjenită de prezenţa buruienilor, cu siguranţă genetica nu îşi va arăta potenţialul productiv. Încă de la înfiinţarea culturii investiţi bani şi este păcat să nu realizaţi şi o erbicidare preemergentă pentru ca hibridul să-şi exprime potenţialul de producţie“, a susţinut dna Rodica Pop, reprezentant tehnic al Syngenta. Potrivit acesteia, circa 80% din portofoliul hibrizilor de porumb este reprezentat de noutăţi. Din vechea genetică s-au păstrat la comercializare hibrizii consacraţi, cum sunt NK Cobalt şi NK Thermo. „Hibrizii noi de porumb au un potenţial productiv mai bun şi sunt mai adaptaţi la condiţiile de stres termic şi hidric. Toate companiile producătoare de seminţe sunt interesate să creeze hibrizi cu toleranţă mai mare la condiţiile de secetă, însă niciuna, până la ora actuală, nu a descoperit o soluţie la problema arşiţei în perioada polenizării la porumb“, a mai adăugat dna Pop.

La cultura de floarea-soarelui, Syngenta are o paletă largă de hibrizi din segmentul linoleic şi high oleic pentru tehnologiile Clearfield şi Clearfield Plus, hibrizi convenţionali, precum şi hibrizi linoleici adaptaţi tehnologiei Express. Un hibrid linoleic nou lansat anul acesta este SY Diamantis, care se pretează tehnologiilor intensive de cultură. Este un hibrid semitimpuriu, cu potenţial ridicat de producţie, cu toleranţă la secetă. Anul trecut, în condiţiile tehnologice din fermă, hibridul SY Diamantis a realizat o producţie de 4,5 t/ha. În platforma demonstrativă de la SCDA Caracal fermierii au putut observa în vegetaţie 15 hibrizi de porumb, care au un potenţial de producţie ridicat, dar care trebuie pus în valoare, potrivit specialiştilor Syngenta, prin aplicarea unui program tehnologic adaptat. În loturile demonstrative s-a putut observa eficacitatea erbicidelor Syngenta, prin prezentarea variantelor în care s-au folosit erbicide preemergente, postemergente şi ambele produse vizavi de o cultură-martor, lăsată netratată. În câmp a fost lăsată şi o zonă unde plantele de cultură prezentau semne de fitotoxicitate pentru a atrage atenţia agricultorilor asupra importanţei curăţirii instalaţiei de ebicidat între tratamente. Controlul buruienilor constituie o verigă importantă în tehnologia florii-soarelui. Pentru a obţine culturi curate, soluţia Syngenta este folosirea în tehnologie a erbicidelor preemergente. Se poate folosi produsul Dual Gold pentru combaterea buruienilor anuale monocotiledonate, aplicat imediat după semănat sau înainte de semănat cu încorporare, iar pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate se poate aplica erbicidul Gardoprim Plus Gold. Conform reprezentanţilor companiei, nu există diferenţe de producţie între hibrizii linoleici şi high-oleici, dar trebuie să se asigure o distanţă de izolare faţă de culturile linoleice de minimum 300 metri, pentru a se evita riscul polenizării încrucişate cu alte câmpuri. La atelierul privind cultura de rapiţă s-a pus accentul pe combaterea buruienilor deoarece are impact negativ asupra producţiei. Soluţiile Syngenta pentru aplicare în preemergenţă sunt Teridox şi Brasan pentru distrugerea buruienilor anuale graminee şi dicotiledonate. Ultimul produs este eficient şi în combaterea turiţei. Pentru obţinerea unei răsăriri uniforme şi a unui start bun al culturii este important să se asigure o pregătire bună a patului germinativ. „Ideal este ca la intrarea în iarnă să avem 50 plante/mp. În cazul în care la ieşirea din iarnă aveţi 25-30 plante/mp, însă distribuite uniform, vă recomandăm să nu întoarceţi cultura“, a spus reprezentantul tehnic. În cazul în care cultura nu intră pregătită în iarnă, are peste opt frunze, se recomandă aplicarea produsului Toprex, un produs mixt compus dintr-un regulator de creştere şi un fungicid. Hibrizii de rapiţă ai companiei se caracterizează printr-o capacitate ridicată de ramificare, toleranţă la putregaiul negru (Phoma lingam) şi producţie ridicată.

Soiurile de grâu prezentate au fost Illico, Ingenio şi Moisson, iar agricultorii au avut ocazia să vadă şi două soiuri aflate în testare, respectiv Falado şi Bologna. „Atunci când vă facem o recomandare aceasta se bazează pe anumite rezultate la care am ajuns în urma observaţiilor făcute şi o facem pentru a obţine profitabilitate în fermele dvs. Illico este un soi flexibil, răspunde bine la o tehnologie mai tradiţională, este rezistent la boli şi asimilează mai uşor elementele nutritive din sol. Ingenio este soiul care răsplăteşte fermierul care aplică o tehnologie ridicată. Ambele soiuri sunt semitimpurii şi sunt bine adaptate la condiţiile din ţara noastră. Alegeţi soiuri care au o capaitate bună de înfrăţire astfel încât să aveţi circa 600-700 plante/mp“, a menţionat dl Bogdan Guţă, specialist Syngenta.

Un alt atelier de discuţii a fost dedicat bunelor practici agricole, în sensul utilizării în condiţii de siguranţă a produselor de protecţia plantelor. Domnul Alexandru Ghiţă, reprezentant Syngenta, a vorbit şi despre calibrarea corectă a echipamentelor de stropit şi verificarea duzelor astfel încât soluţia chimică să fie uniform distribuită. În cadrul acestui atelier a fost arătată eficacitatea duzelor Syngenta în administrarea uniformă a substanţelor chimice, chiar şi în condiţii de vânt. Aceste duze, cu inducţie de aer, au un unghi de pulverizare de 45 grade. Un alt eveniment din seria „Universul Syngenta“ a avut loc pe 13 iunie a.c., la Amzacea, în judeţul Constanţa.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE