REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Investitii majore demarate de producatorul de lactate Olympus

15/7/2011

0 Comments

 
Picture
Producătorul elen de lactate Olympus a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Bucureşti, la data de 30 iunie, deschiderea unei noi unităţi de producţie în localitatea Halchiu, judeţul Braşov, cu o capacitate de procesare lapte de 48.000 litri/oră. Investiţia realizată de grupul Olympus se ridică la peste 55 de milioane de euro, fondurile provenind din capitalul propriu, iar timpul de  amortizare estimat de reprezentanţii firmei este de 15 ani.

Fabrica de lactate ocupă o suprafaţă de 25.000 mp, dispune de tehnologie de ultimă generaţie şi are trei linii de producţie: iaurt (120 tone/zi), telemea (100 tone/zi) şi lapte (PET: 16.000 litri/ oră, ambalaj Tetrapak: 10.500 litri/oră). Obiectivul acestei investiţii este acela de a satisface cererea de pe pieţele internă şi externă. În opinia dlui Dimitros Sarantis, preşedintele companiei, această investiţie reprezintă un pas important în dezvoltarea afacerii, unde România joacă un rol important: „Operaţiunile nostre din România, unde am făcut cea mai mare investiţie din afara Greciei, sunt de o importanţă strategică în dezvoltarea grupului, fiind poarta noastră de acces către pieţele europene”, a afirmat dl Sarantis. Din cantitatea totală de lapte procesat, de 48.000 de litri, 60% sunt destinate pieţei din Europa, iar 40% pentru cea din SUA. Capacitatea mare de producţie va permite satisfacerea cererii atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele internaţionale din Europa şi SUA. Pe piaţa din Statele Unite ale Americii, produsele Olympus au pătruns în anul 2010. Construcţia fabricii a fost demarată în 2009, iar producţia de lactate a început în acest an, mai întâi cu gama de iaurturi. Până la sfârşitul anului, unitatea va produce o gamă completă de lactate sub brandul Olympus: lapte proaspăt, lapte UHT la un litru şi în ambalaj pentru întreaga familie, de 1,5 litri, sana şi lapte bătut, iaurt natural, cremos, probiotic, smântână, telemea. La fabricarea unor produse, cum ar fi smântâna şi telemeaua, Olympus foloseşte reţete româneşti. „În ultimii 12 ani, ne-am concentrat pe înţelegerea profundă a consumatorului român, am studiat filozofia şi preferinţele acestuia în ceea ce priveşte consumul de lactate. În acelaşi timp, am construit relaţii puternice cu fermierii locali, pentru a asigura materie primă de calitate pentru toate produsele noastre”, a declarat dl Ilias Pliatsikas, director adjunct Olympus România. Cifra de afacere estimată pentru 2012, după un an de funcţionare, este de 30 de milioane de euro. „În primele luni ale anului am ieşit pe pierdere, însă la sfârşitul lui 2011 sperăm să obţinem profit. Estimăm o cifră de afacere pentru 2011 de 24-25 de milioane de euro. După primul an de
funcţionare a fabricii, previzionăm că vom obţine o cifră de afacere de 30 de milioane de euro, după care vom înregistra o creştere anuală de circa 15 milioane de euro. (...) Această creştere va ajunge în final la 70 de milioane de euro”, a precizat preşedintele grupului Olympus. Parteneriat cu fermierii Reprezentanţii companiei Olympus consideră că între fermier şi procesator trebuie să existe un parteneriat pe termen lung şi de aceea au dezvoltat un program de sprijinire a fermierilor. Acesta constă în furnizarea de know-how pentru creşterea productivităţii, în sprijinirea financiară a producătorilor, pentru sporirea efectivelor şi îmbunătăţirea infrastructurii în ferme şi gospodării, precum şi în acordarea de asistenţă de specialitate, pentru a asigura sănătatea şi bunăstarea animalelor. În privinţa achiziţiei materiei prime, dl Ioannis Kommatos, director adjunct producţie-achiziţie Olympus România, a afirmat că aceasta se realizează în totalitate din producţia internă a României. „În România, colectăm lapte din septembrie 2000, iar zonele din care ne procurăm materia primă sunt Transilvania şi Banat. Am pus la dispoziţia fermierilor tancuri de răcire a laptelui şi dispunem de o flotă de 25 de cisterne, cu care transportăm zilnic laptele de la fermă la fabrică. O prioritate pentru noi este selectarea laptelui care îndeplineşte cele mai înalte standarde de calitate. Controlul calităţii laptelui are loc înainte de colectare, la puncte de colectare, precum şi înainte de predare, la cisterne izoterme, de către personal bine instruit”, a afirmat dl Kommatos. Potrivit directorului de producţie şi achiziţie, laptele materie primă provine în proporţie de 75-80% din ferme individuale de diferite dimensiuni, iar restul de la centrele de colectare. Actualmente, parteneriatul dezvoltat de Olympus numără circa 500 de fermieri, iar suma previzionată pentru consolidarea acestui parteneriat este 3 milioane de euro. Grupul de companii Olympus, deţinut de o familie aflată la a treia generaţie în producerea lactatelor, are sediul în Trikala, Grecia, şi derulează operaţiuni în 34 de ţări, inclusiv pe pieţe precum SUA, Germania şi Italia. În România, grupul este prezent din 1999, printr-o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, judeţul Covasna. Actualmente, această fabrică este închisă. În perioada 1999-2011, investiţiile totale ale grupului în România vor atinge 70 de milioane de euro. În
prezent, deţine 5 unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria şi România, care produc lactate şi sucuri naturale. În 2010, grupul a înregistrat venituri totale de 216 milioane de euro.
Ana MUSTĂȚEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE