REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Evitati pierderile cauzate porumbului de omida fructificatiilor!

15/10/2013

0 Comments

 
Picture
Condiţiile climatice din acest an au fost favorabile atacului de Helicoverpa armigera la cultura porumbului. Cunoscut sub denumirea de omida fructificaţiilor, dăunătorul este periculos nu doar din cauza pagubelor pe care le provoacă plantei de cultură, ci mai ales din cauza deteriorării calităţii recoltei. O serie de putregaiuri, cum ar fi fusarium, se instalează în urma atacului şi fac imposibilă valorificarea producţiei agricole pentru consum sau furajare.

Am văzut la sfârşitul lunii iulie, la societatea Maradi Transcom din localitatea Ciochina, un lan de porumb atacat de acest dăunător, unde firmele Pioneer şi DuPont au organizat un eveniment. Potrivit specialiştilor acestor companii, în acest an s-a înregistrat cel mai puternic atac de Helicoverpa armigera din ultimii 10 ani. „Atacă orice hibrid, însă cei creaţi de Pioneer au cel mai înalt nivel de toleranţă”, a afirmat dl Jan Ionescu, director regional pentru zona de sud al Pioneer. Nu trebuie ignorat atacul acestui dăunător, avertizează şi dl Ion Săvulescu, director tehnic al DuPont România. „Nu trebuie să vă bazaţi pe faptul că larva va mânca doar din vârful ştiuletelui sau că va compromite 5-10% din cultură. Problema sunt putregaiurile care se instalează. În urma analizelor, se va vedea prezenţa micotoxinelor şi nimeni nu va dori să cumpere porumbul, pentru că nu poate fi folosit nici în consum şi nici în hrana animalelor. Ultima variantă rămâne folosirea lui pentru producţia de bioetanol, însă probabil preţul va fi la jumătate.” În opinia dlui Săvulescu, alegerea momentului optim de aplicare a tratamentului este foarte importantă, pentru că dacă acesta „nu este bine poziţionat, şansa de succes nu este mai mare de 60-70%”. Condiţiile climatice din acest an au fost favorabile atacului de Helicoverpa armigera la cultura porumbului. Cunoscut sub denumirea de omida fructificaţiilor, dăunătorul este periculos nu doar din cauza pagubelor pe care le provoacă plantei de cultură, ci mai ales din cauza deteriorării calităţii recoltei. O serie de putregaiuri, cum ar fi fusarium, se instalează în urma atacului şi fac imposibilă valorificarea producţiei agricole pentru consum sau furajare.

„Avem produse specifice pentru combaterea acestui dăunător, dar mai bine să nu trebuiască să fie aplicate, pentru că mulţi fermieri nu le pot efectua din cauza tehnicii agricole costisitoare. Insecticidele ar trebui aplicate în lunile iunie-iulie, când porumbul este foarte înalt, când nu se poate intra decât cu maşinile de stropit autopropulsate. Este o greşeală să se aplice tratamentul cu elicopterul, iar cu avionul nu are eficienţă. Ar trebui să dăm minimum 300 de litri de apă/ha, dar şi aşa soluţia va ajunge greu pe vârful ştiuleţilor. La jumătatea lunii iunie, dacă nu este încă suficient de cald, se pot încerca produse piretroide, dacă însă temperaturile sunt ridicate, recomandăm aplicarea a două produse DuPont. Unul este deja omologat pentru porumb de mult timp şi poartă denumirea de Avaunt 150 SC, iar celălalt este Coragen, un produs înregistrat în Europa pentru acest dăunător şi care va fi omologat anul următor şi în România. Un program de combatere a dăunătorului ar presupune aplicarea în jurul datei de 20 iunie a produsului Avaunt 150 SC, iar după 7-10 zile a insecticidului Coragen”, a susţinut dl Săvulescu. Pentru prevenirea pierderilor cauzate de Helicoverpa armigera, reprezentantul companiei DuPont le-a recomandat fermierilor să ţină seama de trei lucruri: să facă vizite dese în câmp, să folosească capcane feromonale şi produse eficiente.

„Prima metodă este vizita în câmp, care trebuie să se facă cel puţin o dată pe săptămână. Se intră în lanul de porumb, nu se verifică doar pe margine, pentru că dăunătorul nu are o regulă anume de atac. Helicoverpa are VI stadii de dezvoltare, dar până la stadiul al III-lea îi place lumina, iar larvele stau pe mătasea porumbului, unde se hrănesc. Dăunătorul mănâncă mătasea în spirală, spre vârful ştiuletelui. Dacă va constata prezenţa larvelor cu ocazia vizitei în câmp, agricultorul trebuie să fie pregătit pentru aplicarea tratamentului. Dacă se întârzie aplicarea şi larva intră sub pănuşă, atunci va fi aproape imposibil de combătut. Până la stadiul III, larva va avea o lungime de 1,5-2 cm şi o grosime de 3 mm. Monitorizarea dăunătorului se va face cu ajutorul capcanelor feromonale. Aceste capcane prind masculii şi ele trebuie puse în câmp la jumătatea lunii mai. Când în capcane sunt prinşi mai mulţi masculi, circa 4-6 pe zi, timp de 4-5 zile consecutiv, se poate începe tratamentul. Tratamentele se fac pentru vârstele I, II, III şi IV. Dacă larva ajunge sub pănuşă, va fi dificil de combătut. S-ar putea încerca şi varianta de a adăuga ulei, 3-4 litri/ha, în soluţia cu care se tratează. Nu există produse omologate special pentru combaterea dăunătorului Helicoverpa armigera la porumb, iar cele care se folosesc, şi ele puţine la număr, sunt omologate pentru Ostrinia şi Diabrotica. În general, dacă se fac tratamente pentru combaterea sfredelitorului, acelea vor fi eficiente şi pentru Helicoverpa”, a afirmat dl Săvulescu. Directorul tehnic al DuPont a mai precizat că înmulţirea acestui dăunător este favorizată şi de modul în care se pregăteşte terenul agricol. „Mulţi fermieri nu mai întorc brazda şi doar afână solul. În aceste condiţii, larva împupează în sol, la 8-15 cm adâncime, iar în primăvară apar adulţii.” „Pioneer este una dintre cele mai mari companii de biotehnologie din lume şi are soluţii în acest sens, oferind spre cultivare plante modificate genetic, dar în Europa acestea nu pot fi folosite”, a declarat dl Jan Ionescu, reprezentant Pioneer.


Avaunt 150 SC este un insecticid folosit în combaterea insectelor dăunătoare la porumb, pomi fructiferi şi viţă-de-vie. Produsul conţine 150 g/l indoxacarb, face parte din grupul oxadiazine şi are un mod unic de acţiune cu spectru larg de combatere asupra mai multor specii de dăunători. Este bioactiv numai după metabolizarea substanţei active, are toxicitate redusă asupra entomofaunei utile şi un efect puternic asupra ouălor şi larvelor de lepidoptere în toate stadiile. Este recomandat în programele de combatere integrată şi programele de combatere a rezistenţei dăunătorilor. Nu este influenţat de temperaturile ridicate din momentul aplicării şi are o flexibilitate mare în aplicare. Acţionează prin contact şi ingestie. La cultura de porumb, Avaunt 150 SC combate eficient sfredelitorul porumbului - Ostrinia nubilalis şi adulţii de Diabrotica virgifera - viermele vestic al rădăcinilor. Se efectuează minimum două tratamente la interval de 10-14 zile pentru Ostrinia, când primele larve ale dăunătorului încep să eclozeze sau când numărul de adulţi de Diabrotica depăşeşte 5 exemplare/plantă. Volumul de apă recomandat este de 300-1.500 l/ha în funcţie de cultură, momentul aplicării şi volumul masei vegetale. Dacă intervine ploaia după uscarea soluţiei pe foliaj, nu este necesară repetarea stropirii. Doza recomandată este de 0,250 l/ha.

Coragen este un insecticid din gama Rynaxypyr - cu moleculă unică din clasa antranilamide, cu spectru larg de combatere asupra mai multor specii de dăunători. Are un efect puternic asupra speciilor-ţintă prin contact şi ingestie, la utilizarea unor doze reduse la hectar. Asigură o protecţie excelentă a culturii, acţionează rapid asupra ouălor, larvelor şi adulţilor. Dăunătorii nu se mai hrănesc după ingestia sau contactul cu produsul. Este rezistent la spălare, eficient şi de lungă durată (14-21 de zile). Insecticidul este compatibil cu majoritatea produselor pentru protecţia plantelor. Se recomandă aplicarea a două tratamente succesive la interval de 10-12 zile, pentru un control eficient. Este produsul insecticid cu cel mai redus impact aspura mediului şi ideal pentru programele de combatere chimică integrate cu combaterea biologică. Eficacitatea nu este afectată de temperaturile ridicate şi din aceste motive este unul dintre cele mai utilizate insecticide în zona caldă şi spaţii protejate pentru controlul lepidopterelor (omizi, molii).

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, vegetal, tehnologie, combaterea daunatorilor, porumb, omida fructificatiilor
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE