REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Exploatarea rationala a semanatorii SUP - 29 M

15/9/2010

0 Comments

 
Picture
_Semănătoarea SUP - 29 M este destinată semănatului în rânduri normale (distanța între rânduri d = 12,5 cm) a semințelor de cereale păioase și a altor semințe, fiind asemănătoare ca mărime și formă cu utilajele destinate însămânțării produse pe piața mecanică a agriculturii. Semănătoarea este o mașină purtată, accesibilă tuturor agricultorilor individuali și care lucrează în agregat cu tractorul U650 M.

_Procesul de lucru - prin înaintarea agregatului în teren, roata cu pneu din dreapta semănătorii acționează arborele primar al cutiei de viteze Northon, printro transmisie cu lanț. Cutia de viteze este dotată cu trei arbori. Arborele primar I, acționat cu manivela, execută o rotație completă pentru două rotații ale roții cu pneu. Arborele intermediar II primește patru trepte de turație ( A = 1/9, B = 1/3, C = 1/1, D = 3/1) de la arborele primar I. Arborele intermediar antrenează arborele secundar III, obținând în cadrul fiecarei trepte (A, B, C, D) 18 trepte de turații. Fixând manivela M a cutiei de viteze într-una dintre pozițiile 1-18, se realizează în total 72 de poziții (4 x 18) - trepte de turații sau norme, semănătoarea acoperind normele necesare pentru semănatul diferitelor culturi.

Pregătirea pentru lucru - semănătoarea SUP 29 M se pregătește pentru lucru prin efectuarea următoarelor operațiuni și reglaje:

a) se atașează semănătoarea la mecanismul de suspendare a tractorului în cele trei puncte (tirantul central și tiranții laterali), legătura dintre tiranții laterali și tiranții verticali făcându-se în orificiile alungite, pentru a permite semănătorii să copieze microdenivelările solului. Lucrarea de semănat se realizează cu maneta distribuitorului hidraulic pe poziția „Flotant”.
b) se racordează furtunurile hidraulice la cilindrul de forță pentru acționarea marcatoarelor și la cilindrul de forță pentru comanda mecanismului de protecție a brăzdarelor și se verifică funcționarea corespunzătoare a acestora.
c) se execută reglarea adâncimii de semănat în felul următor: pe o platformă orizontală se introduc sub roțile tractorului și ale semănătorii cale de reglare din lemn, de grosime egală cu adâncimea de semănat, mai puțin 2-3 cm, cât reprezintă tasarea solului; se rotesc cu o cheie fixă cele două șuruburi cu cap pătrat ale mecanismului de reglare a poziției brăzdarelor până ce toate brăzdarele se sprijină pe platformă. Se reglează tensionarea arcurilor de la tijele de menținere a brazdarelor în funcție de rezistența solului.
d) se reglează orizontalitatea semănătorii pe direcție longitudinală, prin lungirea sau scurtarea tirantului central, respectiv pe direcție transversală, prin lungirea sau scurtarea tiranților verticali.
e) se reglează lungimea marcatoarelor de urmă, ținând seama că agregatul se deplasează după parcursuri „în suveică”, iar urma lăsată de marcator se urmărește cu roata din față a tractorului dinspre terenul semănat. Lungimea marcatorului (Lm) se măsoară de la urma lasată de ultimul brazdar până la urma lăsată de discul marcator și se calculeaza prin relația-formulă: vLm = (B-E) / 2 + d, în care: B = distanța dintre brazdarele externe; B = 28 x 12,5 = 350 cm; E = ecartamentul tractorului (distanța dintre caile de rulare); d = distanța dintre rânduri (d = 12,5 cm)
f) se reglează uniformitatea de distribuție la fiecare casetă de distribuție. Reglajul se consideră corect dacă atunci când maneta de acționare a clapetelor mobile este fixată pe prima crestătură (de sus) între cilindrii distribuitori cu pinteni și clapetele mobile; distanța optimă este de 1 mm la toate cele 29 de casete. În caz contrar, se reface reglajul la casetele care nu satisfac condiția impusă.
g) reglarea normei de semințe la hectar (N - kg/ha) se face cu ajutorul datelor din tabelul de reglare, prin efectuarea următoarelor operațiuni: stabilirea poziției în cutia de viteze Northon, și anume: poziția manetei de comandă M (18 poziții) și varianta de montare a roților dințate (A, B, C sau D); stabilirea poziției subarelor (I = intermediar, DC = deschis complet); stabilirea poziției clapetelor mobile (număr de crestături în care se fixează maneta de acționare a clapetetelor mobile, numărate de sus în jos).

Proba mașinii - după alimentarea cutiei cu semințe și efectuarea reglajelor de mai sus, se suspendă semănătoarea și se așază jgheabul colector în poziție orizontală, pentru probă (în lipsa acestuia, sub brazdare se pune o prelată, pentru colectarea seminței distribuite). Se rotește manivela de acționare din dreapta de 15 ori. În acest caz, semănătoarea debitează o cantitate de semințe corespunzătoare pentru o suprafață de 100 metri pătrați (un ar). Cantitatea de semințe colectată se cântărește, obținându-se debitul real (qr), care se compară cu debitul teoretic (qt); qt = N/100 (kg). Dacă qr diferă de qt, se modifică poziția în cutia Northon și se repetă proba până când qr = qt.

De exemplu, pentru N = 220 kilograme de grau la hectar, se găsește în tabel: - poziția în cutia Northon C = 15; - poziția subarelor = intermediar - numărul de crestături maneta de acționare clapete mobile = 2

Debitul teoretic qt = N/100 = 220/100 = 2,2 kilograme. Dacă debitul real este mai mic de 2,2 kg, se va poziționa cutia Northon la C-16, iar dacă debitul real qr este mai mare de 2,2 kg, atunci se va poziționa cutia Northon la C-14 și se repetă proba. Având în vedere că epoca optimă de însămânțare a cerealelor păioase de toamnă se apropie, considerăm că aceste reglaje ale semănătorii trebuiesc cunoscute, dar mai ales respectate de toți producătorii agricoli individuali, cei care înca mai folosesc acest tip de semănătoare.

Victor VĂTĂMANU
revista, agricultura, mecanica agricola, reglaje semanatoare sup - 29 m, tractorul u650 m
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.







    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE