REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Exporturile - interzise, dar nu spre ţările Uniunii Europene

15/4/2020

0 Comments

 
Picture
Exporturile - interzise, dar nu spre ţările Uniunii Europene

Prin Ordonanţa Militară nr. 8 se interzice exportul pentru aproape toate produsele agricole. „Pe perioada stării de urgenţă se interzice şi se suspendă exportul pentru următoarele produse agroalimentare: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea-soarelui, ulei de seminţe, zahăr, produse de brutărie, de patiserie, biscuiţi, turte sau alte reziduuri solide rezultate din produsele din domeniul panificaţiei, tot ceea ce ţine de zona acesta care se referă la reziduuri, inclusiv pentru alimentarea industriei sau agriculturii“, a declarat ministrul de interne Marcel Vela la prezentarea ordonanţei militare. Ulterior, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat că ar putea fi modificată Ordonanţa 8, astfel încât să fie permis exportul de produse agricole procesate.

Însă fermierii susţin că interzicerea exporturilor de produse agroalimentare, după cum s-a stabilit prin Ordonanţa Militară nr. 8, are efecte economice negative asupra lor deoarece nu există capacitate suficientă de depozitare, iar preţurile vor scădea artificial, sub preţul preconizat, având astfel un impact negativ masiv asupra situaţiei financiare a fermierilor români care vor pierde bani, neavând posibilitatea de a-şi vinde culturile pe plan local sau vânzând la un preţ sub marja de profit.

Specialiştii în domeniu precizează că stoparea exportului la grâu şi produse procesate din grâu poate avea sens doar dacă stocurile existente sunt într-adevăr scăzute, acest lucru fiind cumulat cu evoluţia vremii. Dacă perioada secetoasă din unele zone din România se prelungeşte, producţia de grâu din acest an va fi afectată, iar atunci stocurile existente devin mai importante.

Premierul Ludovic Orban a declarat că Ministerul Agriculturii a evaluat situaţia stocurilor de cereale şi produse derivate şi a ajuns la concluzia că exporturile trebuie suspendate pentru a nu intra în criză alimentară. Restricţia nu se aplică însă şi statelor Uniunii Europene. „Nu exportul spre ţările Uniunii Europene, vreau să fac această precizare, pentru că, din păcate, s-a transmis greşit informaţia, noi nu am interzis şi nici nu putem interzice exportul în ţări din Uniunea Europeană, suntem parte a Uniunii Europene, unde există libertate deplină de circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, ca atare, interdicţia nu se referă la exporturile către ţări din Uniunea Europeană, ci către ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană“, a subliniat Ludovic Orban. Premierul a menţionat că interdicţia se aplică doar pe perioada stării de urgenţă şi a fost adoptată pentru ca românilor să nu le lipsească produsele alimentare.

Şi alte ţări, precum Rusia şi Kazakhstan, au impus restricţii la exportul de produse făinoase sau grâu, dar pentru perioade scurte de câteva săptămâni. Franţa, în schimb, cel mai mare producător de grâu din UE, a avut exporturi record în această perioadă. Lucru de înţeles, dat fiind faptul că avem o perioadă cu preţuri mari la grâu. La porumb, stocurile sunt mari pentru că anul trecut am avut o producţie de excepţie. Fermierii întreabă ce vor face cu aceste stocuri dacă exportul nu este permis? Nu putem schimba peste noapte capacitatea de procesare de cereale.

În curând va începe noua perioadă de recoltare. Până atunci trebuie pregătit locul pentru depozitarea noilor produse recoltate. În contextul în care România nu are o capacitate de stocare suficient de mare, iar transporturile de cereale se desfăşoară cu dificultate riscăm să ajungem la blocaje logistice după eliminarea restricţiilor. Acest lucru poate afecta şi preţul cerealelor, dar şi încasările la bugetul de stat.

În concordanţă cu fermierii, şi Comisia Europeană (CE) şi-a exprimat dezaprobarea faţă de decizia României de a interzice exporturile de produse agrolimentare, precizând că va analiza impactul pe care îl va avea această interdicţie asupra schimburilor comerciale din interiorul pieţei unice, scrie Bloomberg. Executivul european susţine că nu există motive de piaţă pentru limitarea schimburilor comerciale în interiorul sau în afara pieţei unice, iar restricţiile impuse de România plasează o povară excesivă asupra exportatorilor de produse agricole, care va afecta securitatea alimentară. „Comisia nu dispune de niciun fel de informaţii care să arate că România se confruntă sau se va confrunta în scurt timp cu deficienţe în aprovizionarea cu produse agricole destinate consumului uman. Măsurile par să fie disproporţionate“, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură.

În concluzie, credem că este esenţial ca autorităţile să studieze situaţia exactă a stocurilor şi să decidă restricţii doar acolo unde sunt probleme.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE