REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Expozitia internationala IndAgra, la majorat

15/11/2013

0 Comments

 
Picture
În perioada 30 octombrie-3 noiembrie 2013, s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a târgului internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei - IndAgra. Simultan cu aceasta, la Romexpo au avut loc alte cinci manifestări expoziţionale precum IndAgra Food, All-Pack, Expo Drink & Wine, Autoexpotehnica şi Târgul de produse tradiţionale. Pe parcursul celor cinci zile de târg, cele şase manifestări au atras un număr record de 60.000 de vizitatori.

În acest an, IndAgra a reunit peste 450 de firme din România şi din alte 21 de ţări, iar suprafaţa ocupată de acestea a depăşit 30.000 mp. Potrivit dnei Mariana Suciu, director general al Romexpo, ediţia din acest an s-a bucurat de o creştere a numărului de firme participante cu circa 15%. Cei care au trecut pragul expoziţiei au putut vedea maşini şi utilaje agricole de ultimă generaţie, sisteme complete pentru fermele zootehnice, instalaţii de stocare, fabrici de nutreţuri combinate, sisteme de irigaţii, sere şi solarii. Au putut fi admirate păsări de rasă, precum şi animale de excepţie din rasele de taurine, ovine, caprine şi cabaline. De la această expoziţie nu au lipsit nici firmele producătoare de seminţe, îngrăşăminte chimice, produse pentru protecţia culturilor şi pentru uz veterinar. În cadrul Expo Drink & Wine au avut loc concursuri, demonstraţii, degustări, prezentări de vinuri şi băuturi fine din România, dar şi din Europa.

Pavilionul Franţei din cadrul târgului de agricultură, organizat de UBIFRANCE, a fost reprezentat de 28 de companii din domeniul agriculturii. Ambasadorul Franţei în România, dl Philippe Gustin, prezent în prima zi a târgului, a afirmat că între cele două ţări este extrem de important să existe relaţii economice puternice. Tot în cadrul expoziţiei IndAgra s-a desfăşurat cea de-a 14-a ediţie a salonului de Ecoagricultură. La acest salon s-a remarcat prezenţa lanţului de retail Carrefour, care şi-a arătat interesul pentru sprijinirea agriculturii ecologice din România. Ca urmare a parteneriatului încheiat cu Asociaţia Bio România, condusă de dl Marian Cioceanu, Carrefour va avea un raion dedicat produselor ecologice româneşti în întreaga sa reţea de hipermarketuri din ţară, iar acest demers va fi sprijinit şi de Carrefour Franţa.

La deschiderea oficială a expoziţiei de agricultură au participat dnii Dacian Cioloş, comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Oficialul european a vorbit despre reforma Politicii Agricole Comune (PAC), precizând că România va găsi în această politică toate elementele de care are nevoie, astfel încât „să-şi poată ocupa locul pe care îl merită în sistemul agricol şi agroalimentar european”. Viitoarea PAC va perminte, pe lângă menţinerea subvenţiilor pe suprafaţă până în 2020, şi o modulare a plăţilor directe pentru diverse categorii de ferme.

„Toate aceste seminţe din viitoarea PAC, dacă vor fi semănate cu inteligenţă şi udate la timp, cred că în anii următori vor începe să dea rezultate semnificative şi pentru sectorul agricol, şi pentru sectorul agroalimentar din România.” Comisarul pentru Agricultură a afirmat că reforma PAC a fost principalul său obiectiv şi că până la sfârşitul mandatului un alt obiectiv este să propună un regulament european pentru o politică de promovare pentru sectorul agroalimentar european. Această politică va avea ca scop promovarea produselor agroalimentare pe pieţe interne, dar mai ales pe cele externe.

Cioloş este de părere că acest instrument financiar, de susţinere a acţiunilor de promovare pe aceste pieţe externe, ar putea fi benefic şi pentru sectorul agroalimentar românesc, în măsura în care acesta se organizează. „Sectorul agroalimentar românesc are un potenţial de export mare pe piaţa externă şi toată această serie de acorduri comerciale de liber-schimb pe care UE le negociază şi le concluzionează cu diferite ţări din lume, ţări cu potenţial de absorbţie a unor produse agroalimentare de calitate pot fi valorificate şi de sectorul agroalimentar românesc”, a mai spus oficialul european.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a dorit să prezinte un bilanţ al măsurilor aplicate de instituţie în ultima perioadă. Acesta a amintit de reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, pe tot lanţul de producţie, precizând că este o măsură care poate să fie „deschizătoare de drumuri pentru industria agroalimentară din România” şi că următorul sector unde poate fi aplicată este cel al cărnii. Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre importanţa constituirii fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor din agricultură, despre sectorul de pomicultură, care va beneficia în perioada 2014-2020 de 200 de milioane de euro. Agricultura ecologică va fi stimulată să se dezvolte, deoarece vor fi alocate circa 100 de milioane de euro.

Fermierii mici vor fi încurajaţi să se asocieze, a mai afirmat dl Constantin, astfel încât să primească un sprijin mai mare. „Este important să le transmitem mesajul că dacă au 2-3-4 sau 5 hectare nu mai primesc acelaşi sprijin ca fermierii cu 6-7 hectare, însă o pot face dacă se asociază.” În România, potrivit ministrului Agriculturii, sunt 860.000 de fermieri care se zbat, încă, în zona de subzistenţă, pentru că au între 1 şi 5 hectare. Pentru a ajuta sectorul laptelui din România, având în vedere că la ora actuală 10% este lapte neconform, dl Constantin a afirmat că există un proiect de hotărâre de Guvern prin care crescătorii de animale sunt sprijiniţi să achiziţioneze tancuri de răcire a laptelui. Beneficiarii acestei măsuri trebuie să deţină până la 5 capete vaci de lapte şi sunt organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită la nivelul unei comune. Ajutoarele de minimis, limitate la valoarea de 5.000 de euro, au ca obiectiv achiziţionarea de tancuri cu o capacitate de maximum 1.000 de litri per comună.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, indagra 2013
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE