REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Expoziţia «Săptămâna verde» - festival al tradiţiilor gastronomice

1/2/2019

0 Comments

 
Picture
În perioada 18-27 ianuarie 2019, s-a desfăşurat la Berlin, în Germania, expoziţia internaţională „Săptămâna Verde 2019” (Grüne Woche). Invitaţia făcută revistei AGRIMEDIA de a participa la acest amplu eveniment a fost făcută de către Ambasada Germaniei la Bucureşti.
„Săptămâna verde” este o expoziţie de talie mondială pentru agricultură, industrie alimentară şi horticultură. În anul 1926 a avut loc prima ediţie şi de atunci expoziţia s-a dezvoltat şi a câştigat notorietate pe plan internaţional. În decursul timpului a adunat peste 90.000 de expozanţi şi 33,3 milioane de vizitatori. Ediţia din acest an a numărat 1.750 de expozanţi din 61 de ţări, fiecare promovând produse alimentare specifice, de calitate superioară. Cancelarul german Angela Merkel şi aproximativ 70 de miniştri ai agriculturii din întreaga lume au vizitat expoziţia.  Finlanda a sărbătorit un an jubiliar, şi anume cea de-a 25-a participare la „Săptămâna verde“. În acest an a fost şi ţară parteneră, iar produsele alimentare le-a prezentat sub sloganul „Din sălbăticie“. Finlanda, cel mai nordic stat agricol din UE, va prelua, în a doua jumătate a anului 2019, preşedinţia Consiliului UE. Anul acesta cea de-a 84-a ediţie a expoziţiei a oferit o imagine de ansamblu asupra industriei alimentare globale, „Săptămâna verde“ fiind cea mai mare expoziţie de specialităţi autentice şi locale din lume. Punctul forte al celor peste 300 de evenimente desfăşurate în cadrul târgului a fost cel de-al 11-lea Forum Mondial pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA), la care au participat aproximativ 70 de miniştri ai agriculturii din lume şi reprezentanţi de frunte ai sectorului agroindustrial global. Produsele agroalimentare şi horticole expuse pe cei 125.000 mp ai Centrului Expoziţional din Berlin (Messe Berlin) au oferit o experienţă unică pentru public, în număr de aproximativ 400.000 de vizitatori.

Nume mari la ceremonia de deschidere

În seara zilei de 17 ianuarie a.c. a avut loc ceremonia de deschidere a expoziţiei „Săptămâna Verde 2019“, în cadrul căreia mai multe oficialităţi au luat cuvântul şi şi-au exprimat opiniile cu privire la situaţia actuală din industrie şi rolul economic pe care aceasta îl joacă. Joachim Rukwied, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Germani, a afirmat: „Agricultura ne priveşte pe toţi. Fermierii privesc înainte, în următoarele luni, într-un mod optimist, dar şi realist, având în vedere instabilitatea politică. O schimbare dramatică a politicii germane, alegerile europene şi, nu în ultimul rând, ieşirea Marii Britanii din UE ar putea afecta în rău sectorul agricol. Ideea că agricultura ar trebui să se afle în centrul societăţii noastre este astăzi în minţile comunităţii agricole mai mult ca niciodată. Putem să depăşim decalajul dintre cerinţele pe care societatea le are de la noi şi costul acelor cerinţe doar împreună. Putem asigura viitorul întreprinderilor agricole doar dacă aducem la aceeaşi masă partenerii de marketing şi consumatorii“.  Christoph Minhoff, directorul executiv al Federaţiei Industriilor Alimentare şi Băuturilor din Germania, a oferit câteva date înregistrate de industria agroalimantară germană. „Industria alimentară se aşteaptă ca afacerile pentru anul 2019 să fie stabile. Estimările arată o creştere uşoară, de 0,3%, de până la 180 de miliarde euro a valorii producţiei prognozate.

Performanţa economică din acest sector a rămas constantă după ce a înregistrat afaceri record în 2017, reflectând tendinţa economică per ansamblu. Exporturile alimentare totale au crescut cu aproximativ 1,1%, ajungând până la o valoare de 60,8 miliarde euro. Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă de export a industriei. Brexit-ul se face simţit deoarece exporturile către Marea Britanie s-au redus uşor.“ Julia Klöckner, ministrul Agriculturii din Germania, a spus la evenimentul de deschidere a expoziţiei următoarele: „«Săptămâna Verde» este locul unde putem promova agricultura şi unde explicăm despre ce este vorba. Putem dialoga, dar putem şi asculta, pentru că aici agricultura se întâlneşte cu peste 400.000 de vizitatori. Reprezentanţilor sectorului agricol le recomand să nu renunţe la această oportunitate. Să spunem ceea ce trebuie - în mod deschis şi inteligent. Şi să ne asigurăm că în discuţiile publice sunt aduse problemele actuale şi dovezi ştiinţifice. Nu este vorba de a fi «eco» versus «convenţional», ci de a avansa împreună pentru binele comun şi de dragul generaţiilor viitoare. Numai împreună reprezentăm agricultura, fie că suntem mici sau mari, adepţi «eco» sau «convenţional», cu toate oportunităţile şi provocările pe care le avem“.

Agricultorii au nevoie de predictibilitate

Alături de celelalte oficialităţi, la ceremonia de deschidere a luat cuvântul şi Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „2019 este un an important pentru Uniunea Europeană. La sfârşitul lunii mai vor avea loc alegeri europene şi va fi aprobat următorul buget al UE. Brexit-ul este programat să aibă loc la sfârşitul lunii martie. Trebuie să progresăm spre obiectivele ambiţioase pe care le avem pentru 2030 privind clima şi mediul înconjurător. Şi, bineînţeles, trebuie să finalizăm următorul ciclu al Politicii Agricole Comune. Privitor la cadrul financiar multianual, există întrebarea referitoare la cum va arăta bugetul UE. Cu cât ajungem mai devreme la un acord, cu atât mai bine. Cetăţenii noştri şi economia noastră vor beneficia de certitudinea şi stabilitatea unui nou plan pe 7 ani. Agricultorii au nevoie de predictibilitate şi nu de un vid prelungit. Referitor la viitorul Politicii Agricole Comune, Comisia Europeană a prezentat o propunere de modernizare şi simplificare a acesteia. Propunerea noastră vizează să construim o politică cu adevărat modernă pentru alimentaţie, agricultură şi dezvoltare rurală, cu rezultate mai clare şi mai eficiente pentru cetăţenii noştri, fermieri şi mediul nostru înconjurător. Noul model al Politicii Agricole Comune le permite instituţiilor naţionale şi regionale să elaboreze mai bine modul în care sunt efectuate plăţile directe, măsurile de piaţă şi programele de dezvoltare rurală.“ O temă supusă dezbaterii în cadrul expoziţiei a fost digitalizarea, organizându-se în acest sens un pavilion dedicat pentru a arăta modul în care aceasta influenţează activitatea în domeniul agricol: în ce fel roboţii pot ajuta fermierii şi producătorii de vin în activitatea lor şi cum digitalizarea poate contribui la bunăstarea animalelor. Au fost expuse tractoare şi maşini agricole „inteligente“, drone şi alte instrumente care îi pot ajuta pe fermieri să devină mai performanţi. Sub sloganul „Ce va aduce mâine? Agricultură cu inimi şi drone“, vizitatorii au fost ghidaţi printr-un salon de muls digital şi o podgorie digitalizată, cu o cramă încorporată.

România - prezentă la expoziţie

Anual, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) participă la această expoziţie cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în cadrul căreia experţi din cadrul ministerului promovează produsele agroalimentare româneşti recunoscute la nivel naţional şi european. Cu ocazia acestui eveniment, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat: „În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, ne dorim ca la ediţia din acest an a Expoziţiei Internaţionale «Săptămâna Verde 2019» să întreprindem acţiuni de substanţă destinate creşterii vizibilităţii potenţialului sectorului agroalimentar românesc, prin promovarea politicilor şi strategiilor din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, dar şi a produselor agroalimentare obţinute ca urmare a implementării legislaţiei europene şi naţionale“. România a participat cu un stand de 335 mp, în concept unitar - instituţii publice şi mediu privat, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fiindu-i alocaţi 60 mp. Acest mod de organizare şi participare alături de sectorul privat asigură vizibilitatea necesară şi realizarea unor întâlniri la nivel înalt la standul României, la o calitate corespunzătoare etapei în care ne aflăm.

Ministrul Agriculturii din România a avut mai multe întâlniri cu omologii săi, pentru a discuta priorităţile României în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.  Ministrul Daea s-a întâlnit cu ministrul mediului şi agriculturii din Landul Saxonia, a participat la un prânz de lucru cu miniştrii agriculturii din Finlanda şi Croaţia, iar după ce a participat la Conferinţa Miniştrilor Agriculturii, cu tema „Agricultura devine digitală - Soluţii inteligente pentru viitoarea agricultură“. Ministrul român a discutat şi cu omologul său din Franţa, Didier Guillaume. Oficialităţi din conducerea MADR au participat la evenimentele ocazionate de desfăşurarea Expoziţiei Internaţionale „Săptămâna verde“ („Grüne Woche“). MADR şi-a propus să promoveze şi să ofere spre degustare atât mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Salam de Sibiu, Magiun de prune Topoloveni, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Telemea de Sibiu, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană - toate înregistrate ca „Indicaţie Geografică Protejată” (I.G.P.), Telemea de Ibăneşti - Denumire de Origine Controlată (D.O.P), Salată tradiţională cu icre de crap - Specialitate Tradiţională Garantată (S.T.G.), cât şi produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale. O noutate în conceptul de anul acesta o reprezintă şi includerea Radio România ca partener al MADR pentru o informare în timp real asupra evenimentelor ce au loc: Forumul Mondial pentru Alimentaţie şi Agricultură, turul oficial, întâlniri şi degustări la standul României solicitate de şefi ai delegaţiilor ministeriale participante şi de reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale şi internaţionale. Expoziţia „Săptămâna Verde 2019“ reprezintă atât o platformă de afaceri, cât şi un festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, dar şi pe plan mondial.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE