REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Fendt: masini agricole premium pentru o piata cu o cerere in continua crestere

15/10/2013

0 Comments

 
Picture
Începutul lunii octombrie a fost marcat în lumea agricolă de conferinţa de presă anuală a producătorului german Fendt, care a avut loc la data de 8 a lunii. Fendt este din anul 1997 marcă a grupului american AGCO, alături de Challenger, Valtra şi Massey Ferguson, primele trei mărci aflându-se în portofoliul de produse al firmei MEWI din Orţişoara, judeţul Timiş. Gama de produse Fendt cuprinde tractoare, combine, combine de recoltat furaje şi prese pentru baloţi.

Pentru a oferi o imagine de ansambluasupra pieţei de maşini agricole şioportunităţile care se deschid companieiFendt, dr. Rob Smith - proaspăt Senior Vice President şi General Manager al AGCO pentru Europa, Africa şi Orientul Mijlociu - a prezentat o analiză a condiţiilor din agricultură la nivel global. AGCO oferă o gamă completă de produse prin 3.100 de dealeri la nivel mondial, cu o prezenţă în peste 140 de ţări, ceea ce face din companie un jucător la nivel global.

Populaţia planetei va creşte de la 7 la 9 miliarde de locuitori în următorii ani, va creşte exponenţial consumul de proteină animală, veniturile din agricultură vor urma, de asemenea, un trend ascendent.

Un exemplu care confirmă trendul actual îl reprezintă piaţa din China, unde din anul 1961 până în prezent se constată o creştere rapidă a consumului de carne. Locuitorii din ţările din aşanumitul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) încep să-şi permită să consume mai multă proteină animală, creşterea cererii de alimente la nivel global se va dubla până în anul 2050 - conform estimărilor Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale. Toate acestea converg către o creştere semnificativă a consumului, având ca rezultat nevoia de eficientizare a explotaţiilor agricole, de creştere a productivităţii pe unitatea de suprafaţă. Această creştere a productiviţii se poate realiza prin dotarea exploataţiilor agricole cu tehnică modernă. În Statele Unite, 25 de tractoare lucrează o suprafaţă de 1.000 de hectare, în Rusia numai 3; evident, rezultate şi productivitatea sunt altele, diferenţele sunt astfel uriaşe, totuşi de aici se poate vedea o piaţă cu un potenţial uriaş pentru Fendt şi grupul din care face parte.

Noile facilităţi de producţie pentru tractoare Fendt din Marktoberdorf şi Asbach-Bäumenheim, care au intrat în funcţiune în toamna trecută, rulează acum la capacitate maximă. Se produc 90 de tractoare pe zi, într-o fabrică de ultimă generaţie, unde numai în ultimii ani au fost investite 300 de milioane de euro. Procesul de producţie este automatizat, roboţi proiectaţi de Fendt şi realizaţi de DS Automation preiau şasiurile şi le transportă de-a lungul întregii linii de producţie. O secţie de vopsire dotată cu roboţi Yaskawa fabricaţi în Japonia este mândria întregii fabrici şi corespunde celor mai exigente norme de management al deşeurilor şi ecologie, vopsirea fiind făcută de roboţi în proporţie de 85%, iar într-o oră sunt vopsite complet şase şasiuri. Un tractor Fendt din Seria 900 are în componenţa lui 10.000 de repere, care provin dintr-un depozit automatizat. Realizarea unui tractor durează 18 ore, până în momentul în care iese de pe linia de producţie. Fişele tehnice care conţin testele finale pentru fiecare tractor ieşit de pe linia de producţie sunt păstrate 10 ani. Toate aceste cifre ne ofere un ordin de mărime privind gradul în care firma Fendt este în măsură să facă faţă provocărilor unei pieţe cu o cerere în continuă creştere.

„Conform ultimelor studii realizate în exploataţiile agricole şi în industria echipamentelor agricole, ne aflăm în momentul de faţă într-un mediu sănătos, cu perspective bune către excelente pe termen lung”, a precizat dl Peter- Josef Paffen, preşedintele Consilului de Administraţie AGCO/Fendt. „Ultimele rapoarte ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), relevă faptul că preţurile produselor agricole vor rămâne la un nivel ridicat pentru următorii 10 ani… Putem spune astăzi că am mărit capacităţile de producţie la momentul oportun şi astfel suntem pregătiţi pentru viitoarea creştere”, a continuat dl Paffen.

Cu 14.588 de tractoare vândute în anul 2012, Fendt s-a situat la un nivel apropiat de vânzările din anul precedent, pentru acest an ţinta de vânzări fiind fixată la 18.000 de unităţi, care reprezintă un nou record pentru producătorul german. Pe segmentul tehnicii de recoltat, Fendt a investit intensiv în ultimii ani şi acum oferă combine cu puteri de la 180 la 500 de cai, în sistem clasic, cu scuturători, şi hibrid, cu rotoare şi scuturători. Lansarea combinei pentru recoltat furaje Fendt Katana 65 a fost un succes, în primul an de la lansare au fost vândute 120 de unităţi şi sunt speranţe că numărul combinelor Katana vândute în acest an va ajunge la 140. Principalele pieţe pentru Katana sunt Germania, Franţa, Italia şi Anglia. Două noi modele Katana, un model de 500 CP şi unul de 850 CP, vor fi lansate în acest an la Agritehnica, în Hanovra (12-16 noiembrie 2013). Producţia de tractoare Fendt merge la export în proporţie de 60,5%, iar cu cele aproximativ 40% vândute în Germania, Fendt deţine o cotă de piaţă de 24%.

Pe piaţa Europei Occidentale, a Europei Centrale şi a Ţărilor Baltice Fendt a avut, începând cu anul 2012, o cotă de piaţă în creştere, de la 7,7 la 9,8% în 2013 şi cu previzionarea de 10% în 2014. Pe termen mediu, un target de vânzări pentru compania din Marktoberdorf este de 20.000 de unităţi de tractoare produse şi vândute. „Evoluţia din România este, de asemenea, încurajatoare. Am crescut numărul de unităţi vândute şi ne-am mărit semnificativ cota de piaţă acolo. Punctul culminant a fost livrarea în primăvară a 35 de tractoare de mare putere Fendt 936 Vario unei mari exploataţii agricole din Brăila”, a menţionat în discursul său dl Paffen. Prezentarea noutăţilor cu care Fendt vine în acest an pe piaţă a intrat în sarcina dlui dr. Heribert Reiter, Vice Preşedinte pe partea de tractoare şi şef la departamentul de Cercetare-Dezvoltare.

Noile tractoare Fendt din seriile 800 şi 900
Tractoarele din seriile 800 şi 900 deţin o cotă de piaţă de 33% în Europa Occidentală şi Europa Centrală pe segmental de piaţă de peste 200 de cai putere, fiind astfel cele mai vândute tractoare. La conferinţa de presă la care am luat parte au fost pentru prima dată scoase în lume noile tractoare din seriile 800 şi 900. Datorită a două turbocompresoare conectate în serie şi a unui intercooler, noul motor în 6 cilindri devine deosebit de dinamic, robust şi eficient. Cele două turbocompresoare optimizează puterea generată de motor şi consumul de carburant în trepte inferioare de viteză. O invenţie specială o reprezintă ştergătorul de parbriz cu o cursă de 300 de grade, care vine în completarea parbrizului încălzit şi oferă astfel o vizibilitate excelentă în condiţii meteo dificile.

Fendt 800 şi 900 Vario îndeplinesc acum standardele de emisie de gaze cu efect de seră Stage 4/Tier 4 Final, care vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014. Soluţia aleasă de Fendt pentru îndeplinirea acestor standarde a fost un sistem SCR (Reducţie Catalitică Selectivă) cu DPF (flitru pasiv de particule) şi EGR (o valvă de recirculare a gazelor de eşapament). Acest sistem salvează, prin modul în care este conceput, carburant, deoarece nu mai este nevoie de carburant suplimentar care să fie injectat în sistemul de evacuare a gazelor eliminate de motor pentru rearderea acestora. Un sistem-cheie pentru eficienţa unui tractor este sistemul hidraulic. Pe de altă parte, acest sistem este şi cel mai mare consumator de energie din tot sistemul. Până acum, presiunea din sistemul hidraulic era asigurată de o pompă care oferea o presiune constantă; la noile tractoare din seriile 800 şi 900 există o pompă nouă care oferă numai atâta presiune cât este nevoie. Aceasta are ca rezultat reducerea consumului de carburant. Noile tractoare Fendt din seria 800 Vario sunt disponibile cu puteri de la 220 la 280 de cai, iar cele din seria 900 Vario, de la 270 la 390 CP.

Fendt Variotronic
Un singur terminal pentru operare disponibil pentru tractoare de la 500 la 900 Vario, combine seria C şi noile serii P şi X, combine de recoltat furaje Katana 65 şi 85. VarioGuide Light, un sistem de bază, care vine pe un Varioterminal de 7 inch, echipează tractoarele 500/700 Vario cu SCR şi 800/900 Vario cu SCR şi standardele de emisii de gaze cu efect de seră Stage 4. Precizia asigurată de GPS este de ±20 cm şi poate fi de mare ajutor atunci când executaţi lucrări de arat, de aplicat îngrăşăminte, pesticide, când lucraţi pe fâneaţă. Folosirea unui Varioterminal cu VarioGuide Light are un preţ cu aproximativ 34%, mai mic decât varianta cu Varioterminal de 10,4 inch şi VarioGuide Standard.

Noile combine premium Fendt
Noi combine disponibile pentru sezonul de recoltat 2014 au fost prezentate la Press Camp 2013: noua serie X (9490X/AL) şi noua serie P (8380 P/AL, 8410 P/AL), aceste noi modele fiind proiectate special pentru marile exploataţii agricole, acolo unde se pune accent deosebit pe costuri de exploatare cât mai reduse.

Combinele din seriile X şi P sunt primele combine disponibile pe piaţă cu motoare care îndeplinesc normele de emisii Euro IV/Tier 4 Final. Echipate cu motoare în 6 şi 7 cilindri şi tehnologie cu 4 valve, combinele dezvoltă până la 379 CP (8380 P/AL), 404 CP (8410 P/AL) sau 496 CP (9490 X/AL). Tancul de cereale are o capacitate de 12.500 de litri pentru P 8410 şi 9490 X, respectiv 10.500 de litri pentru 8380 P şi toate modelele AL şi are un nou sistem de descărcare. Maximul de productivitate este asigurat de hederele PowerFlow, cu lungimi de lucru de până la 10,70 m pentru seria X şi 9,20 la seria P. Pentru a asigura maximul de productivitate pe pante, modelele AutoLevel din seria P (8340 P/AL, 8410 P/AL) şi seria X (9490 X/AL) pot compensa gradul de înclinaţie cu până la 12%. Combinele dispun de cabină Fendt Skyline şi conceptul de operare Variotronic, sistem integral de ghidare VarioGuide şi documentaţie VarioDoc Pro.

Două noi modele Katana - combine de recoltat furaje

Pe lângă modelul Katana 65 deja existent, Fendt mai aduce pe piaţă două modele: unul în clasa de putere superioară Katana 85, cu un motor de 850 CP, şi unul în clasa de putere inferioară Katana 50, cu motor de 50 CP. Construită în jurul tehnologiei care s-a dovedit fiabilă pe Katana 65, noua combină de recoltat furaje Katana 85 este propulsată de un motor V12 MTU de 21 de litri, care dezvoltă 850 CP, echipat cu un radiator mai mare decât cel de pe Katana 65, pentru a oferi o capacitate de răcire mai mare. Katana 85 deţine un record în ceea ce priveşte capul de tăiere, care, cu un diametru de 720 mm, este cel mai mare disponibil acum pe piaţă. Este uşor de operat, prin intermediul unui Varioterminal de 10,4 inch, şi dispune de o cabină ergonomică Visio5, special dezvoltată de Fendt pentru combinele de recoltat furaje. Puterea maximă a motorului nu este necesară întotdeauna, ca urmare, în astfel de situaţii, când se execută o muncă mai uşoară, cum ar fi lucrul pe fâneaţă, se activează modul ECO, care reduce turaţia motorului de la 2.000 la 1.600 de rotaţii pe minut, reducând astfel consumul de combustibil. Producţia în serie a combinei Katana 85 va începe în luna martie 2014, un număr limitat de astfel de combine va fi disponibil pentru sezonul de recoltat 2014.

Fendt X Concept
Au fost prezentate primele rezultate ale proiectului Fendt X Concept, un tractor Fendt 722 Vario, cu o interfaţă electrică complementară sistemului hidraulic şi prizei de putere. Ideea este ca implementurile să fie acţionate în mod electric şi nu hidraulic ca şi până acum, motoarele electrice având avantajul de a fi mai eficiente, curentul electric poate fi distribuit cu pierderi foarte mici şi controlul poate fi mai precis. Tractorul Fendt 722 Vario, pe care a fost instalat acest sistem, poate produce 130kW putere electrică, se consideră că acest proiect se poate dovedi fiabil în 3-5 ani. Partenerii Fendt în acest proiect care poate schimba modul în care se munceşte cu utilajele după tractor sunt în momentul de faţă Fliegl, Krone, STW, Fella, Grimme, Lemken, Amazone.

Fendt va primi în cadrul Agritehnica de la Hanovra (12-16 noiembrie 2013) medalia de argint pentru noul sistem de cuplare hidraulic cu garnitură plată. Noul sistem de cuplare este ecologic, previne scurgerea de ulei atunci când se schimbă utilajul cu care lucrează tractorul, cuplarea se poate face sub presiune maximă, conectarea şi deconectarea sunt acum mult mai uşoare datorită noului sistem.

Pentru viitor, se întrevede o creştere a pieţei de maşini agricole, a veniturilor agricultorilor de pe urma fermelor pe care le exploatează, o stabilitate a preţului la produsele agricole, toate acestea sunt în măsură să ne transmită o notă de optimism pentru anii care vor urma.

Ionuţ VÎNĂTORU
revista, agricultura, mecanica agricola, tractoare, combine, fendt, x concept, mewi
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE