REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Ferma de pui si de curcani

15/3/2013

2 Comments

 
Picture
„În orice afacere, dacă respecţi omul, eşti respectat la rândul tău. Dacă vinzi o marfă proastă sau un pui care a avut probleme, nu mai prinzi omul în curtea ta să cumpere.”

Acesta este motto-ul după care se ghidează dl Marian Stere, fermier din comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa. Acesta şi-a început afacerea de la câteva sute de pui, în mansarda propriei case, ajungând astăzi la 2.000-3.000 de pui pe ciclu la un singur grajd.

Le recomandaţi tinerilor fermieri să-şi deschidă o fermă de pui sau de curcani?
Important de spus este că şi puiul, şi curcanul sunt păsări de consum în România. În ultima vreme, omul, din mai multe considerente, a renunţat la carnea de porc. Carnea de curcan este o carne mai uşoară, recunoscută şi fără colesterol. Carnea de pui este, de asemenea, o carne uşoară, consumată la scară largă la noi în ţară. Ca argument pentru deschiderea unei ferme de pui sau a uneia de curcani este creşterea lor. Spre deosebire de porc, să creşti pui de gaină sau pui de curcani este mai puţin costisitor. Pentru a sacrifica un porc, fermierul trebuie să-l crească un an, având la final o cantitate de 70-80 kg de carne. Aceeaşi cantitate o putem asigura cu un număr de 25 de pui sau 4 curcani. Făcând un calcul simplu, fermierul câştigă la furaj. Să nu mai vorbim că unui pui, ca să-l poţi sacrifica, îi trebuiesc aproximativ 45 de zile, el ajungând la o greutate de aproximativ 3 kg, iar curcanul ajunge la 25 kg la vârsta de 5 luni.

Ce costuri presupune înfiiţarea fermei?

În primul rând, nimeni nu s-a născut învăţat. Nimeni nu a pornit în genul acesta de afacere cu o fermă foarte mare. Eu, de exemplu, am intrat în această afacere având sfaturile bunicilor, cumpărând pui de la Avicola Tărtăşeşti. Ani de zile am cumpărat sute de pui doar pentru întreţinerea familiei şi a rudelor. Nu pot să spun că am avut o cultură generală în acest sens, doar ce mai citeam prin cărţi sau reviste. După ce Avicola a fost privatizată, noii acţionari nu au mai permis să se vândă pui decât peste 1.000 de capete. Primind această veste, am decis să mă extind. M-am consultat cu soţia şi am căzut de acord să cumpărăm 1.000 de pui. Problema era că nu aveam un grajd atât de mare pentru creşterea lor. 1.000 de pui nu poţi să-i creşti oriunde. Nu am avut de ales, aşa că am improvizat un loc în mansarda casei. Am tras sursă de energie şi am cumpărat acele becuri cu infraroşu care se găsesc în toate farmaciile veterinare. Căldura este unul din principalii factori în creşterea puilor. Dacă el stă la răcoare sau frig, nu se dezvoltă şi se poate ajunge chiar la mortalitate. După ce am cumpărat cei 1.000 de pui, am început să anunţ pe plan local, la prieteni, la rude. Am rămas plăcut surprins cât de bine a putut să se dezvolte această afacere. Toată lumea venea la mine să cumpere pui. Nici nu apucam să populez, că lumea deja suna după pui. Văzând că merge aşa bine şi că lumea este interesată, m-am apucat să construiesc un grajd, l-am populat şi tot aşa, am vândut până la ultimul pui. Următorul an am mai construit un grajd şi încă un grajd, până am ajuns aici. Astăzi avem serii de 2.000-3.000 de pui pe grajd. Foarte important este ca grajdul, construcţia în sine, să fie izolată termic, atât pentru sănătatea puilor, cât şi pentru a nu irosi căldura. Astăzi avem destule materiale de construcţii la îndemână pentru izolare, cum ar fi polistirenul etc.

Care sunt avantajele unei ferme de pui?
În primul rând, profitul care îţi rămâne. Să nu uităm că puii se cresc mai uşor decât animalele, cum ar fi caprele, vacile sau porcii. Perioada de creştere a puilor este mai mică. Pentru afacerea mea, cumpăr puiul la 1 zi, îl cresc 21 de zile, timp în care îi fac cele 3 vaccinuri importante (Pseudopesta şi Bursita), după care îl vând. Vârsta optimă pentru sacrificarea puilor este 45 de zile.

Care este temperatura optimă pentru creşterea puilor, atât de găină, cât şi de curcan?
Fiind mic, puiului îi trebuie o temperatură foarte crescută, ea scăzând o dată cu creşterea lui. Puiul de curcan este foarte pretenţios, cea mai importantă pentru el fiind căldura. În primele zile de viaţă ale puiului de curcan este nevoie de o temperatură care ne îngrozeşte pe noi, oamenii, de 37-38 de grade. Dar temperatura va scădea în funcţie de creşterea lui. La puii de găină temperatura este mai mică, ea ajungând undeva la 30-32 de grade în primele 14 zile.

Ce dotări aveţi în cadrul fermei?
Cel mai mare consum pe care îl au atât puii de găină, cât şi cei de curcan este acela de apă. Fără un sistem de adăpare automat, care îi asigură puiului apă curentă, fermierul nu va reuşi în această afacere. Ca sfat pentru cei ce vor să-şi deschidă o asemenea fermă este să foreze o fântână la mare adâncime, pentru că apa din fântână nu se compară cu cea de la robinet. Clorul din apa de la robinet poate avea reacţie cu anumite vaccinuri sau antibiotice. Din punct de vedere al consumului de apă, la un grajd de 2.000 de capete, având vârsta de 20 de zile, acesta ajunge la circa 400 l de apă în 24 de ore. Dacă ai avea adăpare manuală în acel grajd, ai pierde toată ziua numai să pui apă în adăpători. De aceea recomand adăpătorile automate. Eu chiar am făcut o improvizaţie la unul dintre grajduri. Am cumpărat din comerţ 10 m de tub din PVC, cu un diametru de 110 mm, la un capăt i-am adaptat un bazin cu plutitor, care ţine nivelul constant, iar la celălalt capăt i-am pus un buşon de golire, pentru că puiul mai râcâie şi introduce acolo fel de fel de impuritaţi, cum ar fi talaşul etc.

Care sunt bolile întâlnite în acest domeniu?
Mulţumesc lui Dumnezeu, eu, ca fermier, nu m-am lovit de nici o boală, dar am avut şi grijă. Întotdeauna când cineva a venit de curiozitate la mine, a găsit la intrarea în grajduri un recipient prin care se face igienizarea încălţării persoanei respective. Chiar dacă persoana respectivă nu ştie, poate să fie purtătoare de bacterii. Foarte importantă este şi igienizarea dintre cicluri. De explemplu, primăvara dau cu var cloros. Din punctul meu de vedere, este cel mai bun dezinfectant. Este o variantă uşor învechită, dar la mine a dat rezultate. Până acum nu am avut nici o problemă cu bolile sau cu bacteriile. De reţinut pentru tinerii fermieri care vor să intre în această afacere este să ţină legătura cu medicul veterinar zonal. Medicul veterinar este cel care te ajută la vaccinarea puilor, şi nu numai.

În ce constă furajarea?
Porumbul şi grâul sunt principalii compuşi în furajarea puilor. Pentru o calitate superioară a furajului, trebuie băgat în el şi proteină brută, cum ar fi ştrotul de soia, premixuri şi uleiuri. Porumbul şi grâul sunt energizantul din furaj, iar proteina asigură o creştere optimă şi corectă. A nu se face confuzie cu acei hormoni de care se tot aude. Desfăşor o activitate 100% bio şi asta este foarte important, pentru că acest procent se duce mai departe la omul care cumpără.

Aţi accesat fonduri europene?
Deocamdată nu. Am depus un proiect pe Măsura 112, proiectul a fost eligibil, au venit cei de la Agenţia de Plăţi, au constatat, au văzut puii, facturile la pui, certificatul de producător de unde am luat puii, certificatul de la medicul veterinar şi certificatul meu de producător de la primărie. Am mers cu actele, le-am depus, proiectul a fost în regulă, numai că punctajul nu a fost suficient. Nu m-a lămurit nimeni de ce nu a fost suficient? Unde am greşit? Sau ce nu a fost complet? Eu sunt de acord cu impozitele, cu taxele, cu tot, dar şi ajutorul să fie pe măsură.

Iulian ANDREI
2 Comments
amarandei
6/5/2013 07:33:08

cresc curcani de doi ani dar acuma vreau sa ma extind undeva pina la 700-1000 buc.cit ma costa sa construiesc o ferma.

Reply
Ovidiu
4/9/2014 14:10:34

Acest om merita sa fie ajutat.Cinste lui pentru munca depuasa.
Si eu am crescut pui de gaina(broiler) acum 10 ani si stiu ce inseamna asta.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE