REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ferma de succes - «Din 1981 nu am mai fost plecat în concediu»

15/12/2015

0 Comments

 
Picture
Gheorghe Dume a fost director timp de 30 de ani al Nutricom şi acum este fermier în fosta orezărie din olteniţa, cu vaci de lapte şi fermă vegetală. Gheorghe Dume lucrează şi pământul de la Nana al Ioanei Băsescu şi aşa a ajuns cunoscut ca „arendaşul lui Băsescu“. Asta pentru că, din întâmplare, are în arendă la Nana peste 900 ha. Dar vacile i-au dat de cap. Recunoaşte că nu a ştiut la ce se înhamă.
Avea o părere idilică despre creşterea vacilor

Cum venise din sectorul de creştere a păsărilor şi al porcilor, a fost convins că nu este mai greu, dar realitatea l-a dat peste cap. Cei 40 de ani de agricultură l-au învăţat să nu renunţe la greu. Creşterea vacilor de lapte este o activitate complexă, care depinde de foarte mulţi factori pentru a fi rentabilă. Şi un manager cu experienţa lui Gheorghe Dume a luat-o ca pe o nouă provocare. Aşa că a trecut la eficientizarea acestei activităţi. Şi cum dotarea tehnică este primul pilon, primul pe listă a fost tractorul. A achiziţionat tractoare puternice şi rezistente, calibrate pe nevoia de putere a fiecărui utilaj în parte. Ferma are trei tractoare de 300 CP, trei de 150 CP şi patru de 100 CP, toate acestea de la John Deere. Mai are un McCromick de 130 CP pentru remorcile tehnologice şi anul acesta a cumpărat un Fendt de 220 CP pentru presa de balotat paie Claas. Nu are pluguri, ci doar Tiger Horsch şi scarificatoare. Scarifică în fiecare an pentru culturile de primăvară, iar pentru cele de toamnă, pe o treime din suprafaţă, anual. După ce discuieşte, terenul arată bine pe primii 2 cm, dar dedesubt este plastilină, fiind un sol fără structură. Semănatul la păioase îl realizează cu Horsch Pronto, într-un ritm de 100 ha/zi, iar la prăşitoare are trei semănători bune, dar niciuna de precizie. Speră să rezolve această lipsă, dar capitalul îl împiedică deocamdată. Recoltatul îl face cu patru combine. Două Laverda, o New Holland şi o John Deere din seria T, prima adusă în România. Ca şi roboţii de muls, ca şi rotolaktorul, ca şi multe alte premiere ale managerului Gheorghe Dume, care înţelege că ridicarea productivităţii muncii este singura cale spre profit într-o piaţă comună supraaglomerată.

De 34 de ani nu şi-a luat concediu de odihnă

Mai bine zis, din momentul în care a devenit manager, subliniază Gheorghe Dume, unul dintre cei mai interesanţi fermieri pe care i-am cunoscut. Anul acesta i-a promis soţiei că vom merge, în sfârşit, într-un concediu, mai mult decât meritat. Credea că după ce a vândut acţiunile pe care le deţinea la Nutricom Olteniţa o să fie puţin mai liniştit. În acel moment a făcut şi o promisiune: nu va investi în acelaşi domeniu, aşa că a ales vaca de lapte. A crezut că va fi o activitate mai lejeră. „Doar am crescut la coada vacii, însă nu ştiam ce mă aşteaptă. Dacă aş fi ştiut atunci ce ştiu acum, nu făceam ferma de vaci! Ştiu foarte bine ce înseamnă să creşti păsări, ce înseamnă să creşti porci, dar este mult mai dificil tehnologic să creşti vaci de lapte. Cu astfel de animale, care îţi dau 50-60 de litri de lapte pe zi, este greu să lucrezi. În plus, nu ai nicio zi liberă! Dar ne-am apucat de investiţie, am început cu 300 de vaci (cumpărate din Olanda şi Germania - n.r.), acum avem 600 (este vorba de vaci de muls, cu tot cu tineret ferma trece lejer de 1.200 capete - n.r.).“ Anul acesta a finalizat o investiţie (peste 2,5 milioane de euro) cu 450 de locuri de cazare pentru vaci şi patru roboţi de muls Mi One de la Gea Farming (primii montaţi în România), care au costat foarte mult (o tehnologie nouă şi de viitor), dar care merită fiecare bănuţ. Vacile nu mai sunt stresate, fac coadă la robot. Chiar şi viţeii le-ar stresa mai mult. Au avut însă mari probleme cu desele întreruperi ale curentului electric. „Sunt zile în care curentul se întrerupe şi de zece ori pe zi. Pentru tehnologia noastră, nu avem nevoie de aşa ceva“, spune oftând Gheorghe Dume.

În ziua de azi, o fermă de vaci fără cultură mare este sortită pieirii

Gheorghe Dume lucrează peste 2.500 ha teren agricol. 1.600 sunt în fosta orezărie din Olteniţa, acolo unde are şi ferma de vaci. Mai lucrează peste 800 ha şi la Nana, din care 290,2 ha sunt moşia Ioanei Băsescu. Anul acesta, dar aşa are totdeauna planul de afaceri în zonă, a avut grâu, orz (peste 6 t/ha) şi rapiţă (peste 3,5 t/ha). Înfiinţează doar culturi de toamnă, pentru că la Nana regimul pluviometric în perioada verii este foarte redus, iar principala măsură agrotehnologică este evitarea pierderii apei din sol. Anul acesta, din luna martie până în august, la Nana au căzut doar 20 l/mp. Dar în Olteniţa are floarea-soarelui, porumb, lucernă (peste 5 coase/an). Deşi terenul este dificil, un sol fără structură, greu de administrat, cu băltiri şi un pH la limta minimă de 7,5. Totuşi anul acesta a avut un an bun. La porumb chiar cel mai bun an de când deţine terenul din orezărie (peste 9 t/ha). „A plouat atunci când a fost nevoie“, remarcă fermierul olteniţean. Ca structură a culturilor, a avut culturi de toamnă pe 1.600 ha (600 ha cu grâu, 650 cu orz, 450 cu rapiţă), 700 ha cu porumb siloz şi 100 ha cu lucernă. În cultura a II-a, după rapiţă, 250 ha le cultivă cu soia, pe care apoi o vinde.

Hrana pentru vaci nu reprezintă o problemă

Gheorghe Dume cumpără de pe piaţă doar premixurile, mă asigură Vlad Paul, şeful de fermă care m-a însoţit în incinta fermei. Lucrează de 15 ani cu Dume (mai întâi la Nutricom). În total există 52 de angajaţi permanenţi. Silozul este „felul preferat“ al vacilor de lapte. Deţine două platforme pentru depozitarea silozului, una de 10.000 de tone, cu porumb siloz, iar cealaltă de 4.000 de tone cu siloz de lucernă. „Este cea mai bună metodă pentru păstrat lucerna, chiar mai bună decât deshidratarea de fabrică“, ne asigură şeful de fermă. Pentru a nu se degrada silozul, în momentul în care se ia din el, dispun de un utilaj marca Strautmann, care taie baloţi paralelipipedici direct din siloz. Astfel totul rămâne acoperit şi compactat 100%. De anul acesta au spaţiu şi pentru îngrăşarea a 100 capete de tăuraşi, mai ales că există hrană la discreţie. Dume face o grimasă urâtă când vorbeşte de procesatorii de carne cu care este nevoit să colaboreze, mai ales când vine vorba de vacile reformă.

Matca de înlocuire o realizează în fermă cu material genetic american

Rata de succes la prima montă este de aproximativ 27%. Dispune de un grajd special, unde sunt cantonate vacile care urmează a fi însămânţate, dar şi junincile pentru montă. Aici reţeta de furajare este diferită, iar stresul redus pe cât posibil. În septembrie, când am vizitat ferma, la muls erau cam 500 de vaci, dar media anuală este de 600-650, pentru că fătările încep masiv în lunile de toamnă. Cantitatea de lapte livrată era de circa 14.000 l/zi, iar în afară de cele două tancuri, unul de 14.000 l şi altul de 8.000 l, mai au, pentru orice eventualitate (iarna când este viscol) şi o cisternă de la procesatorul Danone (cu care Dume are un contract destul de bun) - 20.000 l pentru stocare. Acum câţiva ani aici era doar o veche pistă de avion. Acum totul a prins viaţă. Drumul care duce la fermă este privat, are circa 3 km, pe iar pe marginea lui şi în interiorul fermei au fost plantaţi peste 6.000 de plopi şi 10.000 de salcâmi. Gheorghe Dume a absolvit acum 40 de ani Agronomia cu a doua medie şi a ales Olteniţa pentru că era mai aproape de locul natal al soţiei. La Bihor, în localitatea Ceica (acolo unde s-a născut), se duce cel puţin o dată pe an. Dar visează tot timpul dealurile natale. Chiar dacă de 40 de ani este olteniţean. Este un profesionist onest şi cu bun-simţ. Un manager de succes care are acea modestie pe care doar oamenii care sunt conştienţi de valoarea lor o au.

Tudor CALOTESCU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE