REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Fermieri campioni la rapiţă cu hibrizi performanţi marca Pioneer

15/7/2018

0 Comments

 
Picture
Într-un an agricol dificil din punct de vedere climatic, mai ales pentru cultura rapiţei, hibrizii Pioneer au demonstrat încă o dată faptul că la proba cântarului fermierii nu au cum să fie dezamăgiţi. De exemplu, în vestul ţării, hibrizii PT264 şi PT225 au garantat fermierilor Achim Zeno Cătălin şi Nagy Attila producţii de 5.970 kg/ha, respectiv 5.060 kg/ha.
Achim Zeno Cătălin, din localitatea Şimand, judeţul Arad, lucrează 2.000 ha în cadrul fermei Agroindustriala Scânteia, iar anul acesta a cultivat rapiţă pe 360 ha. În cadrul fermei, rapiţa ocupă un loc important, şi asta nu de ieri, de azi, iar obiectivele agricultorului nu vizează mărirea suprafeţei cultivate cu rapiţă, ci producţia obţinută pe hectar. „Anul acesta am semănat rapiţa după grâu şi soia, trebuie să spun că în fermă respectăm cu stricteţe rotaţia culturilor, iar rezultatele se văd. Mereu mergem pe tehnologia clasică: arătură, disc, combinator, iar în unele sole efectuăm chiar două treceri cu combinatorul. Înainte de semănat, în prima decadă a lunii septembrie, am aplicat îngrăşăminte complexe, între 250 şi 300 kg/ha. În toamnă am aplicat un erbicid şi tratament pe bază de tebuconazol, un insecticid, dar şi îngrăşăminte foliare pe bază de sulf şi bor. În primăvară am continuat cu tratamentele, patru la număr: primul a constat în fungicid, insecticid şi bor, al doilea doar fungicid şi bor, iar ultimele treceri au fost doar cu insecticid. În ceea ce priveşte fertilizarea, am aplicat în primăvară între 300 şi 400 kg/ha nitrocalcar, iar pe unele parcele am mai aplicat 100 kg/ha azot substanţă comercială“, a punctat fermierul campion. Acesta a mai adăugat faptul că rapiţa nu a beneficiat de irigaţii, iar începând cu 6 aprilie, timp de cinci săptămâni, nici măcar nu a plouat. Producţia de 5.970 kg/ha a fost obţinută pe o solă de 5 ha, singura care a beneficiat de ploaie în perioada menţionată, iar în celelalte sole, au obţinut producţii cuprinse între 4.200 şi 5.000 kg/ha. „Nu am avut probleme, a fost un an bun, iar la acest aspect au contribuit mai mulţi factori. Respectăm rotaţia culturilor, am pregătit terenul cum trebuie astfel încât să păstrăm apa în sol, iar la semănat şi după semănat, am avut parte de ploi. În ceea ce priveşte hibridul PT264, am constatat faptul că a ramificat de jos, tulpinile au fost foarte sănătoase, iar plantele au avut o talie mai înaltă, dar au fost rezistente şi am obţinut rezultate pe măsura aşteptărilor. Am fost şi feriţi de evenimente neplăcute, cum ar fi grindina. Este adevărat că am avut ploi şi vânturi puternice, dar grindina ne-a ocolit“, a mai adăugat agricultorul arădean. În această toamnă fermierul va semăna rapiţă pe o suprafaţă între 200-300 ha, dintre care 150 ha vor fi semănate cu hibridul PT264, iar pentru a se convinge de potenţialul altor hibrizi noi din portofoliul Pioneer, îi va testa pe unele sole.  

În judeţul Bihor, localitatea Săcuieni, hibridul PT225 i-a oferit fermierul Nagy Attila o producţie de 5.060 kg/ha. „Lucrez 1.200 ha în cadrul fermei Atiagro, rapiţă am avut pe 210 ha. A fost un an bun pentru această cultură şi nu am avut probleme. Am semănat după grâu, am arat şi la pregătirea terenului am avut grijă să nu pierdem apa din sol, am nivelat şi am aplicat triplu 15-220 kg/ha, am mai efectuat o trecere cu combinatorul şi am semănat începând cu 25 august. Apoi am aplicat un erbicid, un insecticid şi un fungicid. În primăvară, în jurul datei de 20 martie, am aplicat 250 kg/ha nitrocalcar, după care 100 kg/ha îngrăşământ pe bază de azot. Am mai dat un insecticid şi un foliar pe bază de sulf, apoi un pachet cu insecticid, fungicid şi foliar pe bază de bor. Aceasta a fost toată tehnologia, după care am recoltat la finalul lunii iunie“, a specificat fermierul campion. Mulţumit fiind de rezultatele obţinute, agricultorul intenţionează ca în această toamnă să semene 300 ha cu rapiţă, dintre care 200 ha cu hibridul PT225, iar restul cu PR46W14 şi alţi hibrizi Pioneer noi.

Continuăm prezentarea fermierilor campioni la rapiţă, producţiile pe care le prezentăm au fost înregistrate în judeţele Teleorman, Brăila şi Vrancea. Hibrizii performanţi din aceste zone au fost PT234, PT264, PT200CL şi PT225.

Primul fermier campion este Andrei Nicu, care lucrează 2.300 ha în judeţul Teleorman; rapiţă a avut în acest an pe 740 ha, iar hibrizii Pioneer i-au oferit producţii care l-au mulţumit. „Am obţinut 4.400 kg/ha la hibridul PT264 şi 4.200 kg/ha cu hibridul PT234, cultură semănată după grâu. Ca de obicei, am scarificat, am pregătit terenul pentru semănat, am fertilizat cu 18.46.0 - 200 kg/ ha, după care am semănat în jurul datei de 1 septembrie. În toamnă am aplicat un tratament cu insecticide, fungicide şi un îngrăşământ foliar pe bază de bor. Apoi, în primăvară, am fertilizat cu 250 kg/ha uree şi 170 kg/ha sulfat de amoniu. Am mai aplicat un îngrăşământ foliar pe bază de  bor. Primul tratament, în faza de 10-12 frunze, constând în fungicid şi insecticid, după trei săptămâni am aplicat al doilea tratament - foliar, fungicid şi insecticid, iar când plantele erau pe jumătate înflorite, am mai aplicat un insecticid şi un fungicid“, a punctat fermierul campion. Acesta a mai adăugat faptul că a obţinut aceste producţii fără irigat şi că a recoltat în intervalul 21-25 iunie. În această toamnă intenţionează să semene rapiţă pe 740 ha, a ales deja hibrizii care i-au asigurat în acest an o recoltă bogată, PT264 şi PT234, plus doi noi hibrizi din portofoliul Pioneer.

Bogdan Radu Micu este un alt fermier campion la rapiţă. Acesta lucrează 250 ha în localitatea Lanurile, judeţul Brăila, iar rapiţă a semănat pe 60 ha. Hibridul PT234 i-a asigurat cea mai bună producţie - 4.110 kg/ha. „Am semănat rapiţă după rapiţă, aşa că am început cu arătură la 27-30 cm, am efectuat două treceri cu combinatorul, şi am semănat între 17 şi 24 septembrie, pentru că a şi plouat în această perioadă. Înainte de semănat am aplicat îngrăşăminte 11.52.0, 270-300 kg/ha, iar la semănat am aplicat şi un îngrăşământ microgranulat. La răsărire am aplicat un insecticid sistemic şi de contact, dar şi un fungicid. În primăvară, am efectuat două tratamente, care au constat în aplicarea unui insecticid, a unui fungicid şi a unui îngrăşământ foliar. În ceea ce priveşte fertilizarea, am mai aplicat 130 kg/ha de sulfat şi 170 kg/ ha azotat. Toată cultura a fost în neirigat şi am recoltat în jurul datei de 20 iunie“, a punctat Bogdan Radu Micu. Agricultorul a mai adăugat faptul că în această toamnă va semăna 20 ha cu rapiţă şi a ales, pe lângă hibridul PT234, cel care i-a adus titulatura de fermier campion, şi hibridul PT264.

Cristian Isvoranu a devenit fermier campion datorită hibridului PT264, care i-a oferit 4.100 kg/ha. Acesta lucrează 400 ha în judeţul Teleorman, iar cu rapiţă a cultivat 40 ha. „Cultură premergătoare pentru rapiţă a fost grâul. Am dezmiriştit, am efectuat o lucrare cu discul, am fertilizat cu îngrăşăminte complexe - 200 kg/ha şi am semănat cu pregătire în jurul datei de 25 august. Apoi am aplicat un erbicid şi tot în toamnă am mai aplicat un insecticid şi un fungicid, iar în noiembrie, unde a fost cazul, am mai dat un insecticid. În primăvară, am fertilizat cu 300 kg/ha de uree, am aplicat un erbicid, insecticid şi un fungicid. Cultura a mai primit şi două îngrăşăminte foliare, unul pe bază de sulf şi altul pe bază de bor, apoi în luna mai am efectuat încă un tratament şi bor. A existat un exces de umiditate, dar după aplicarea tratamentelor, plantele şi-au revenit“, a specificat agricultorul. Fermierul campion a mai adăugat faptul că a recoltat la jumătatea lunii iunie, iar pentru această toamnă a ales hibrizii PT264 şi PT225 pentru 70 ha.

Hibridul PT200CL i-a asigurat 3.840 kg/ha fermierului Ion Oprina, din localitatea Măldăeni, judeţul Teleorman. „Lucrez 1.100 ha, iar cu rapiţă am avut 315 ha. În general, semăn după grâu, iar pregătirea terenului constă în arătură la 30 cm, discuit şi fertilizat - am aplicat îngrăşăminte complexe - 18.46.0, 200 kg/ ha şi am semănat începând cu sfârşitul lunii august. În toamnă am aplicat un erbicid şi un insecticid, după care în primăvară am fertilizat cu 200 kg/ha de nitrocalcar; atunci am aplicat şi un fungicid, apoi am mai aplicat un fungicid şi un insecticid de contact, al treilea tratament a constat în aplicarea unui alt erbicid şi a unui fungicid, iar ca fertilizare am mai adăugat 200 kg/ha de uree. Am recoltat începând cu 20 iunie, pot spune că a fost un an mai dificil pentru cultura de rapiţă. În toamnă voi semăna aproximativ aceeaşi suprafaţă cu rapiţă. Am ales hibrizii PT200CL şi PT275 pe care-i voi cultiva pe 100 ha“, a declarat fermierul campion.

Hibrizii Pioneer au performat şi în cadrul fermei Avicola Focşani, unde, din cele 1.500 ha, 370 au fost semănate cu rapiţă. Dl ing. Florin Albu ne-a detaliat tehnologia de cultură, datorită căreia producţia din acest an a ajuns la 3.200 kg/ha la hibridul PT225. „După ce am recoltat grâul, am început pregătirea terenului pentru rapiţă. Am arat la 25 cm, apoi au urmat două lucrări, una cu discul şi una cu combinatorul. Înainte de semănat am aplicat DAP 18.46.0 - 200 kg/ha şi am semănat în perioada 1-10 septembrie. În toamnă am aplicat un fungicid şi un erbicid antigramineic. În primăvară am fertilizat fazial, în două treceri - azotat de amoniu 100 kg/ha şi sulfat de amoniu 100 kg/ha, substanţă comercială. Am aplicat un tratament cu fungicid, atunci când plantele aveau opt frunze, un insecticid, unde a fost cazul încă un antigramineic şi un foliar pe bază de aminoacizi, asta din cauza iernii târzii. În cultură au fost şi flori avortate, în procent de maximum 5%. Al doilea tratament a constant în aplicarea unui insecticid, a unui fungicid şi a unui foliar pe bază de microelemente. Cultura a fost în neirigat, am recoltat la sfârşitul lunii iunie. Pentru această toamnă intenţionăm să semănăm 550 ha cu rapiţă, urmează să alegem şi hibrizii“, a declarat fermierul campion.

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), va devini companie independentă, listată la bursă, aşa cum a fost anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Divizia combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din toată lumea cel mai complet portofoliu din industrie, incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.
Picture
Picture
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE