REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Fermierii, in relatia cu bancile comerciale

15/1/2014

0 Comments

 
Picture
În cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Agrostandard la sfârşitul anului trecut, s-a abordat tema finanţării în agricultură. La eveniment au fost prezenţi atât reprezentanţi ai unor bănci comerciale, cât şi ai unor asociaţii ale fermierilor.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a vorbit despre invocarea riscului de ţară de către bănci atunci când acordă credit.

„Suntem două societăţi comerciale, avem un business împreună şi nu văd de ce ar trebui să vorbim despre riscul de ţară. Respect relaţia comercială şi tot ce este prevăzut în contract şi nu ştiu care ar fi riscul dacă eu respect toate aceste obligaţii”, a spus dl Baciu. Potrivit unor date financiare, agricultorii sunt cei mai buni platnici. În aceste condiţii, aceştia se întreabă de ce instituţiile bancare nu relaxează condiţiile de creditare. Un alt subiect abordat de reprezentantul fermierilor a fost legat de perioada de garanţie a utilajelor cumpărate în leasing. Domnul Baciu le-a propus reprezentanţilor băncilor să discute cu furnizorii de echipamente agricole, cu care au încheiate parteneriate de colaborare, ca să acorde garanţie pe întreaga perioadă a creditului.

„De ce nu aveţi o înţelegere cu aceştia, pentru că ei au mai multă nevoie de dumneavoastră? Nimeni nu are bani lichizi, să spunem 300.000 de euro, ca să cumpere pe loc un tractor sau o combină şi ar trebui să-i condiţionaţi, să le puneţi anumite condiţii astfel încât să vă asiguraţi că utilajul pe care l-a cumpărat fermierul lucrează şi nu se strică şi stă degeaba. Ar trebui ca atât cât este perioada de leasing să fie şi perioada de garanţie. Degeaba pun eu condiţii şi de aceea ar trebui să vină şi băncile comerciale în sprijinul nostru. Am colegi agricultori cărora furnizorii le-au acordat o perioadă de garanţie de 1 an, însă ei au lucrat cu utilajul 9 luni din acel an, iar când trece anul calendaristic echipamentul iese din garanţie. Între băncile comerciale şi furnizorii de utilaje ar trebui să existe o corelaţie. Vă întreb: cine îmi plăteşte pierderile când utilajul, în garanţie fiind, este în reparaţie? Ar trebui să-i obligaţi pe furnizorii de echipamente agricole să acorde garanţia pe întreaga perioadă a creditului”, a susţinut dl Baciu. Ca răspuns la acest subiect, dna Virginia Oţel, vicepreşedinte al Garanti Leasing, a precizat că băncile au încheiat mai multe parteneriate cu furnizorii de utilaje agricole, însă nu ele sunt acelea cere pot să decidă gradul sau perioada de creditare, însă împreună cu fermierii, beneficiarii acestor utilaje cumpărate în leasing, se poate ajunge la o înţelegere cu privire la perioada de garanţie şi alte servicii de back-up pe care furnizorii pot să le ofere. Un alt reprezentant al băncii a declarat că diversele condiţionări se pot face împreună cu utilizatorul.

„Putem condiţiona furnizorul, împreună cu dumneavoastră, să ne dea anumite facilităţi pe perioada contractului de leasing. Ca reprezentant al bancii, am anumite parteneriate cu firmele furnizoare şi pot negocia anumite facilităţi, ca de exemplu, o cotaţie pentru asigurarea utilajului. Nu încheiem parteneriate cu firme care nu sunt distribuitori autorizaţi sau care nu asigură service-ul echipamentelor agricole. Împreună cu dumneavoastră, ca beneficiar al bunului, putem negocia anumite facilităţi.”

Avram Fiţiu, preşedintele organizaţiei profesionale „Agroecologica”, a spus că, atâta vreme cât fermierii nu vor fi stăpânii propriei bănci, celelalte instituţii financiare, altele decât ale agricultorilor, vor impune reguli de finanţare, care nu sunt neapărat în beneficiul agricultorului. „Franţa, Germania sau Austria nu au această problemă, deoarece producătorii agricoli din aceste ţări sunt stăpânii unei bănci comerciale şi, ca atare, ei stabilesc dobânda şi condiţiile de creditare”, a afirmat dl Fiţiu.

Mult timp s-a vehiculat ipoteza ca CEC Bank să devină o bancă specializată a agricultorilor, însă preşedintele băncii, dl Radu Gheţea, a declarat în repetate rânduri că instituţia trebuie să se adreze mai multor domenii de interes pentru a fi competitivă. CEC Bank continuă să fie o bancă importantă pentru agricultori, care alocă 30% din portofoliu pentru finanţarea agriculturii, iar acest lucru o plasează în topul bănicilor care sprijină dezvoltarea sectorului. Din păcate, băncile din România continuă să vadă agricultura ca pe un domeniu riscant, ceea ce le face reticente în finanţarea afacerilor agricole, iar dobânzile la credite sunt mai mari decât în alte ţări.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE