REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Fermierii români premiaţi în cadrul Galei PRIA

15/10/2017

0 Comments

 
Picture
Conferinţa PRIA Agriculture - însoţită de Gala PRIA Romanian Farmers, a fost organizată la Bucureşti, la data de 28 septembrie 2017. Este cel mai important eveniment al toamnei pentru agricultură şi reprezintă o reală platformă de dezbatere între autorităţi, fermieri şi companiile care îşi desfăşoară activitatea în acest sector. 
În cadrul acestei gale au fost recunoscute eforturile şi contribuţia fermierilor români care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoştinţe şi energie pentru agricultura românească. Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget consistent şi o atenţie deosebită acestui sector. De aceea, Politica Agricolă Comună (PAC) consolidează competitivitatea şi sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăţi directe fermierilor şi prin măsuri de piaţă şi finanţează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune. Va fi extrem de important să discutăm despre  ce ne va rezerva aceasta după 2020. Şi în ţara noastră agricultura joacă un rol extrem de important, însă există încă loc de creştere, potenţialul României în sectorul agricol fiind foarte mare. În cadrul conferinţei au fost discutate subiecte de o deosebită importanţă pentru fermieri şi agricultura României. Cum va arăta PAC după 2020 a fost unul dintre subiectele principale din cadrul evenimentului. Fermierii acordă importanţă maximă acestei teme pentru că este important să contribuim şi noi la viitoarele prevederi deoarece agricultura ocupă un rol important pentru România. Astfel, Ministerul Agriculturii, împreună cu fermierii ar trebui să stabilească ce este mai bine pentru România şi să obţinem astfel rezultate mai bune şi simplificarea aplicării PAC, poate creşterea subvenţiilor pentru fermierii români şi mai multe fonduri europene. Aproape 20 miliarde euro urmează să fie investite în agricultura romanească, precum şi în zonele rurale, până în 2020, prin intermediul Politicii Agricole Comune (PAC), şi este important să discutăm despre sumele care ne vor fi alocate după 2020. Legea terenurilor agricole este, de asemenea, unul dintre punctele importante care vor fi în dezbatere, precum şi absorbţia fondurilor europene, dar şi colaborarea dintre Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, astfel încât să se obţină rezultate cât mai bune pentru fermieri. De la an la an, pagubele create de mistreţi în culturile agricole sunt în creştere. Spre exemplu, pierderile înregistrate la porumb din cauza porcilor mistreţi în 2017 sunt între 465 şi 775 euro la hectar. Astfel, se pot estima culturi compromise pe suprafeţe de 1.000 ha până la 5.000 ha, rezultând astfel că randamentul pentru culturile de porumb în România este scăzut cu aproximativ 30%, iar zeci de milioane de euro sunt pierdute anual din cauză că nu există o legislaţie clară care să prevadă despăgubiri în astfel de situaţii, deci este necesară o lege pentru protecţia gospodăriilor împotriva animalelor sălbatice.

În cadrul Galei PRIA Romanian Farmers au fost premiaţi:
  • Costel Vânătoru, premiul pentru întreaga sa activitate depusă în slujba cercetării. „Întotdeauna afirm că dacă o maşină merge bine în România, în Alaska, în Africa sau în orice loc din lume, un soi sau un hibrid nu punctează la fel de bine în România ca în alte zone geografice. Avem nevoie de cercetarea în Romînia, care să producă soiuri şi hibrizi pentru agricultura românească, pentru că altfel fermierii noştri sunt nevoiţi să cumpere genetică din alte ţări. Trebuie să ştiţi că putem face cercetare în România şi putem obţine performanţă în România. Probabil că este foarte greu să faci avioane invizibile în România, însă seminţe de plante, legume sau cereale putem face. Eu am încredere că cei care astăzi deţin destinele ţării se vor întoarce către cercetare şi vom ajunge acolo unde ne este locul, astfel încât să putem veni cu creaţii valoroase, să putem fi mândri de ce este românesc şi să lăsăm urmaşilor noştri creaţiile noastre.“
  • Federaţia Romovis, premiul pentru activitatea desfăşurată în sprijinul sectorului ovin.
  • Mihai Petcu, pentru productivitate şi rezultate excelente în zootehnie.
  • Laurenţiu Baciu, preşedinte LAPAR, premiul pentru meritele şi rezultatele constante în beneficiul fermierilor români, dar şi pentru faptul că este un bun profesionist, cu rezultate excelente la cultura porumbului. „2017 a fost un an excelent, bogat în precipitaţii şi pot să spun că am parcele, şi nu puţine la număr, sau suprafeţe mici unde am obţinut 15 tone de porumb la hectar. Sper să închei cu o medie de 13 tone/ha şi astfel înclin că am primit acest premiu pe merit.“
  • Vasile Lungu, premiul pentru promovarea şi susţinerea cultivării seminţelor certificate. „Sunt pasionat de agricultură încă din anul 1970, când la vârsta de cinci ani am descoperit manualul de Biologie. Am urmat liceul agricol şi mai apoi facultatea şi de atunci au trecut 34 de ani pe care i-am petrecut în agricultură. Am 17 ani în agricultura de stat, de la stagiar 1 până la director tehnic, iar din anul 2001 am pus bazele unei afaceri private din care nu lipseşte nici o activitate din domeniul agricol. Ultimele două activităţi sunt viticultura şi producerea vinului, precum şi agroturismul.“
  • Cooperativa Agricolă Tomatina, premiul pentru iniţiativa de succes privind asocierea mai multor fermieri de talie mică şi pentru ingeniozitate în promovare.
  • Dan Loagăr, premiul pentru rezultate deosebite şi perseverenţă în legumicultură.
  • Florin Dumitru, premiul pentru seriozitate şi continuitate în ceea ce priveşte activităţile în fermă, dar şi în relaţiile comerciale.
  • Claudiu Frânc, premiul pentru obţinerea unor rezultate excelente în agricultură prin eficientizarea muncii şi modernizare. „Provin dintr-o familie de mineri şi toţi fraţii sunt fermieri. De când mă ştiu am crescut cu animale, cu vaci de lapte şi am continuat pe acest drum. Sunt 31 de ani de când am terminat facultatea şi în tot acest timp am lucrat numai în ferme de vaci. Din 2007, când ne-am înfiinţat ca Federaţie a Crescătorilor din România, am reuşit să facem multe lucruri bune, iar cel mai important este faptul că în actuala Politică Agricolă Comună, prin sprijinul care ni se acordă, am reuşit să dezvoltăm acest sector. Am reuşit să promovăm Legea etichetării produselor din laptele românesc şi acum avem nevoie doar de campanie de promovare şi încurajare a consumatorilor să cumpere produse lactate fabricate în România care au o calitate deosebită.“
  • Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro, premiul la categoria tineri fermieri şi pentru că militează pentru înţelegerea legislaţiei agricole naţionale şi comunitare.

De asemenea, au fost prezenţi ca lectori: Mihai Vişan, secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Elena Oana Iacob, secretar de stat,Ministerul Finanţelor Publice; Adrian Pintea, director general, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Laurenţiu Baciu, preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR); Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii şi al Mediului; Aura Gagu, director adjunct, Direcţia Relaţii Externe şi Finanţări Structurale, CEC Bank.

În cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul Gusturi Româneşti, al Mega Image, care continuă, pentru al cincilea an consecutiv, programul „Gusturi Româneşti de la gospodari“ prin care aduce în toate magazinele legume cultivate sustenabil pentru un gust autentic. Prin acest program, Mega Image aduce mai aproape de consumatori gusturile româneşti, printr-un parteneriat echitabil cu producătorii locali care cultivă legume cu iscusinţă şi grijă.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE