REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Fermierii vor pierde 80% din subventia nationala daca nu se inscriu intr-un fond mutual

15/10/2013

0 Comments

 
Picture
Fondul mutual este un instrument de gestionare a riscului în agricultură, susţinut în mare parte din fonduri europene. Scopul său este de a asigura producţia împotriva condiţiilor nefavorabile de climă şi a atacului de boli la animale. Măsurile au foste extinse şi pentru a include opţiunea de stabilizare a veniturilor, care va permite acoperirea cu până la 70% a pierderilor dintr-un fond mutual, dacă veniturile scad cu 30%. Pentru fiecare euro plătit dintr-un astfel de fond mutual, UE plăteşte 0,65 euro în plus.

La nivel naţional, pot exista trei fonduri mutuale, iar asociaţia agricultorilor care doreşte să constituie un astfel de fond trebuie să reprezinte cel puţin 30% din suprafaţa arabilă a ţării, să aibă incluse toate sectoarele agricole şi reprezentare în toate judeţele. Fermierii vor trebui să cotizeze la fond, astfel încât, în caz de calamităţi sau pierderi de venit, aceştia să poată fi despăgubiţi. Pentru ca agricultorii să primească compensaţiile cuvenite, o măsură obligatorie este ca fondul să dispună de 35% din banii necesari acoperirii pierderilor suferite, astfel încât restul contribuţiei, de până la 100%, să poată veni de la bugetul european şi naţional. În primii trei ani de la înfiinţare, toate cheltuielile de funcţionare ale fondurilor mutuale vor fi susţinute în totalitate din fonduri europene.

Ministerul Agriculturii încurajează existenţa unui singur fond mutual la nivelul României pentru ca acesta să aibă o putere financiară foarte mare. Până la sfârşitul anului, oricare organizaţie neguvernamentală reprezentativă în sectorul agricol poate să prezinte dosarul de înfiinţare a fondului mutual. Dosarele pot fi depuse deja la instituţie pentru a fi aprobate. După aprobarea constituirii fondului mutual, fermierii vor trebui să adere la acest fond şi să devină membrii acestuia până în martie 2014, pentru a nu pierde 80% din subvenţia care se acordă de la bugetul naţional.

În opinia dlui Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, fondul mutual va avea un rol excepţional în asocierea fermierilor şi comasarea terenurilor agricole, iar pe măsură ce fondul va acumula capital important din cotizaţiile agricultorilor, acesta va reprezenta un partener serios în relaţia cu băncile comerciale. Din fondurile mutuale, fermierii vor fi despăgubiţi pentru acele pierderi care actualmente nu sunt asigurate de firmele de asigurări.

Veronica Toncea, director general al Fondului de Garantare a Creditului Agricol (FGCR), a recomandat ca plasamentele de capital ale fondului mutual să fie în formule foarte sigure, pentru că, dacă nu va exista disponibilul de 35%, Ministerul Agriculturii nu va suplimenta partea de 65%. „Pentru a se evita astfel de riscuri, răspunderea fermierilor este de a stabili acea echipă de management a fondului în care au încredere şi care face plasamentele cu siguranţă, în acele formule care să le poată asigura oricând disponibilul de 35%, astfel încât să poată fi protejaţi”, a susţinut dna Toncea.

Potrivit dlui Irimescu, din fond nu se vor putea face investiţii cel puţin 5-6 ani, deoarece acesta va fi unul mic. „Din calculele noastre, la contribuţia generală s-ar putea ajunge la 4-5 euro/ha, iar pe secţiuni, acolo unde cineva doreşte să se asigure suplimentar, se poate ajunge şi la 100 euro/ha. Cei care sunt într-o zonă cu risc mare de secetă şi nu folosesc irigaţiile, în mod cert vor dori cotizaţii mai mari, pentru ca ulterior să fie rambursat corespunzător. Sincer, dacă aş fi managerul fondului, nu aş scoate bani de acolo până nu sunt asigurat că am un capital suficient”, a spus acesta.

„Este esenţial să achiziţionăm un sistem care să ne ofere din satelit date exacte despre producţiile obţinute pe fiecare hectar. Un astfel de sistem există în Germania de mulţi ani, precum şi în SUA. Dacă nu vom lua măsurile necesare, fondul mutual nu va funcţiona cum trebuie. De-a lungul timpului, ideile fantastice care au funcţionat în toată lumea, la noi au dat chix, faliment, tocmai pentru că nu a fost supravegheată cum trebuie implementarea lor”, a declarat dl Achim Irimescu.

FGCR acordă garanii pentru achiziţia de terenuri Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 43, Fondul de Garantare a Creditului Agricol poate acorda garanţii pentru cumpărarea de terenuri agricole. „Cel care doreşte să cumpere teren agricol poate să obţină un credit de la băncile comerciale cu o garanţie din partea FGCR de 50% şi o contribuţie proprie de 10%. Avem normele de aplicare, lucrăm acum cu MADR pentru a pune în aplicare mecanismul de garantare. Arendaşii sunt stimulaţi să cumpere teren agricol prin acest mecanism, precum şi cei care au suprafeţe mici şi vor să le comaseze, ştiindu-se faptul că aceia cu parcele sub 1 ha nu primesc subvenţii”, a afirmat dna Toncea.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, financiar, fermieri, subventie nationala, fond mutual
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE