REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Fermierul Gheorghe Văduva se plânge de abuzurile ANAF Antifraudă

15/8/2015

0 Comments

 
Picture
O mică scăpare în completarea unui aviz de transport era să-l coste scump pe Gheorghe Văduva, vestitul fermier din localitatea Dragalina, judeţul Călăraşi, atunci când maşina ANAF Antifraudă a blocat un camion cu cereale şi era cât pe ce să sechestreze bunul. Discuţiile şi justificările au durat o jumătate de zi, aşa cum precizează acesta.
Într-un interviu acordat publicaţiei AGRIMEDIA, Văduva a spus că o simplă omitere a trecerii informaţiilor de identitate fiscală, chiar dacă firma expeditoare era identică cu cea de destinaţie, dar cu puncte de lucru diferite (în speţă câmp şi depozit), l-a determinat să piardă o jumătate de zi cu justificările. Dar asta nu este tot. El „are un cui“ împotriva integratorilor, care, în loc să-i susţină prin achiziţia cărnii de porc la preţuri decente, se îmbogăţesc, iar fermierii sărăcesc. Nici Danone n-a fost scăpat din vizorul lui Gheorghe Văduva. Domnia sa se plânge că acum nu mai are contract cu firma, iar pentru a-i lua laptele firma îl strânge cu uşa cu un preţ de 0,90 lei/litru. Cum era şi de înţeles, fermierul nu a acceptat. El nu îi acceptă nici pe actualii guvernanţi şi îi acuză de distrugerea voită a agriculturii. Despre gustul amar lăsat de accesarea fondurilor FEADR, despre plăţile pe bunăstare şi multe altele în cele ce urmează...

Ce suprafaţă arabilă exploataţi în prezent?

1.800 ha în localitatea Dragalina, cultivate cu rapiţă, orz, grâu, mazăre, porumb, floarea-soarelui şi soia. Am ales să cultiv soia convenţională pentru că am avut nevoie de proteină pentru animale. Deţin şi o fermă de pui, şi una de porci. (...) Cu soia luată de la Pioneer obţinem cam 2.300-2.400 kg la hectar, fără irigaţii. Avem extruder, tot ce ne trebuie pentru a face mâncare animalelor.

Care este şeptelul pe care îl deţineţi?

Avem 180.000 de capete pui de carne broiler, 2.000 de capete porcine pe serie şi avem şi 80 de vaci cu lapte. Şi pentru că este la modă în aceste zile să discutăm de piaţa laptelui, până nu demult materia primă obţinută o livram celor de la Danone, cu 1,4 lei, pe contract. Relaţia contractuală a încetat însă. Livram cam 2.000 de litri de lapte pe zi şi, la un moment dat, cei de la Danone au zis că este cam puţin. Fac mofturi, pentru că este lapte mult pe piaţă. Mi-au zis însă că-l iau în continuare dacă-l vând cu 0,9 lei litrul. Am zis că nu vreau.

Şi porcul? Îl vindeţi integratorilor? Ştim că Agricover activează pe această piaţă.

Agricover... n-am nimic cu ei, dar dacă este de câştigat, trebuie să câştigăm toţi, nu numai ei. Dacă intram în colaborare cu acest integrator, trebuia să-mi dea preţul pe care îl puteam obţine şi eu, plus ce-mi ceri tu. Ei fac invers. De multe ori am vândut mai scump decât au venit ei şi m-au ofertat. În loc să ţină preţurile la un nivel acceptabil, ei le diminuau. Acum dau porcul peste tot, tuturor abatoarele interesate din ţară, pe bază de anunţ, spot, nu pe contract futures.

Şi în cazul puiului de carne?

Avem un abator aici, EuroAvi; avem desfacere asigurată. Noi suntem acţionari şi acolo şi preţurile sunt stabilite şi de noi. Avem inclusiv magazine de desfacere, în toată ţara, tot sub brandul Euroavi, dar lucrăm foarte mult cu marile reţele – Carrefour, kaufland şi Lidl. Cu Metro nu lucrăm pentru că sunt neserioşi în ceea ce priveşte politica preţurilor. Lidl este cel mai serios. Acest retailer face promoţii, dar nu pe banii producătorului.

Actualul Guvern şi-a făcut o prioritate din a
susţine fermele de familie, integrate, orientate către piaţă. ce însă facem cu producătorii agricoli mici?

Nu vedeţi că tendinţa este să fim distruşi cu toţii? Chiar şi pentru mine este o ameninţare. Nu ştii când să iei drept bune spusele guvernanţilor. O dată spun că micul fermier este prioritatea, altă dată vor ca producţia să fie mare, nu au o strategie coerentă, de lungă durată. Ministerul Agriculturii, statul român, nu are o strategie reală pe termen mediu şi lung cu privire la agricultură, chiar dacă conştientizăm cu toţii că acest sector este singurul funcţional şi care ne poate întreţine. Nu facem nimic pentru ea, ci doar vorbim.

V-a creat probleme vechiul proiect al Ordinului 619 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi?

Da! Este vorba de acele discuţii cu privire la mult dezbătutul aspect din proiectul de act normativ privind plăţile, şi anume identificarea „fără echivoc“ a suprafeţelor deţinute şi contractate. Dacă de atâţia ani, lucrând aceeaşi suprafaţă, am depus tot acte, tu, stat, vii acum şi-mi ceri şi contracte, şi pe mama, un portbagaj plin cu maculatură? Dar ce, noi suntem hoţi? Spune domnule că nu mai vrei să mai dai şi atunci s-a terminat povestea. Mai mult decât atât, au cuplat tot, şi vacile, şi porcii şi... ce vor să facă acum? Au început şi pe la noi să pună presiune prin controale. Noi nu mai avem TVA la cereale. S-au luat însă cei de la ANAF de mine. Şi-au postat maşina inscripţionată în faţa autovehiculului nostru de transport şi au solicitat actele. Marfa toată avea aviz, dar scria într-un colţ că materia primă vine de la IF Văduva Gheorghe, din câmp, iar în celălalt colţ ca destinaţie, către IF Văduva Gheorghe... magazie. Ni s-a spus că trebuia trecut codul fiscal al societăţii şi în colţul de destinaţie, chiar dacă era aceeaşi firmă! Le-am explicat că într-un colţ scrie câmp, sunt trecute toate datele de identificare fiscală, iar în celălalt magazie, depozit. Să-mi confişte maşina, nu alta! O jumătate de zi mi-au blocat transportorul. Combinele erau în câmp blocate, pline, iar camionul, la mine, în curtea mea, blocat. Le-a dat Guvernul Ponta şi puteri, şi pistoale, şi se cred Dumnezei. Ce evaziune pot face eu? Pleacă marfa din câmp şi vine în curte. Cui vinzi marfa asta? Unde? Cum o dai? Uneori mă gândesc de ce să mai muncesc ca prostul? Îmi vine să-mi iau tălpăşiţa. M-am născut însă aici, am agricultura în sânge, am făcut atâtea investiţii şi nu-mi vine să abandonez.

Legislaţia pare uneori potrivnică fermierului...

Da. Guvernanţii schimbă legile cum vor ei. Eu am abatorul la trei kilometri. Am accesat pachetul transport din măsura de bunăstare. Mi-au dat banii până anul trecut, în noiembrie 2014. În acea lună au modificat ghidul, iar acum este specificat următorul lucru: „(...) Dacă se află situată unitatea de producţie în acelaşi UAT cu un abator, nu beneficiază de plăţi (...)“. Eu le-am spus atunci că dacă nu mai vor să-mi dea bani pe bunăstare, nu este o problemă, dar nu mai introduc 14 pui în cuşcă, ci 18-20, pentru a nu mai face transporturi care generează pierderi. Nu mai vreţi să-mi daţi? Merg aşa de acum încolo.

Care a fost explicaţia lor?

Nu mi-au dat nici o explicaţie. Mai mult decât atât, au întocmit un document, mi-au luat şi banii daţi din urmă şi mă puneau pe mine să scriu că fac asta de bunăvoie. Cum să scriu aşa ceva? Daţi-mi voi un motiv şi luaţimi banii. Eu vă dau în judecată.

Aţi beneficiat de fonduri FEADR de când acestea sunt disponibile?

Am un gust foarte amar legat de experienţa pe care am avut-o cu finanţările FEADR. De ce nu suntem lăsaţi să facem ceva? Tot felul de piedici, tot felul de virguliţe, birocraţie. Toţi cei care lucrează în structurile de stat care au legătură cu noi (n.r. - agenţii de plăţi), au impresia că dau banii de la ei şi că le pleacă scaunul de sub fund dacă fac altceva. Haideţi să luăm banii aceştia europeni, să-i consumăm, să facem ceva cu ei. Dacă noi facem ceva, începe să se învârtă rotiţa. Angajăm oameni, taxele sunt plătite, merge economia. Au venit cu programul Minimis, o catastrofă totală. Au dat bani oamenilor, aceştia şi-au cumpărat vreo două-trei vaci, iar acum, dacă n-ai minimum 10 vaci, nu poţi lua subvenţie. Ce să facă omul simplu cu animalele? Danone spune că nu mai ia laptele de la ferme mici. Şi eu am păţit-o cu 80 de vaci.

Cum staţi cu parcul de tractoare şi maşini agricole şi cum le-aţi achiziţionat?

Avem tot ce este posibil. Avem două tractoare de peste 300 CP, patru de 220 CP, unul de 285 CP, trei de 150 CP şi două de 110 CP. Apoi, avem combine Fendt, Massey Ferguson, Case şi New Holland. Ca modalitate de achiziţie, în prima fază, atunci când au început finanţările prin SAPARD, atunci am accesat fonduri FEADR. După, n-am mai încercat. Dobânzile la bănci erau atât de mari, încât nu te mai puteai apropia. Mai mult, dacă auzeau cei care furnizau utilaje că doreşti finanţare FEADR, creşteau preţurile. Lucrurile nu s-au schimbat nici până acum.

Care ar mai fi nevoia de utilaje pentru exploataţia dvs.?

Utilaje mari, cu putere pe măsură, pentru a putea lucra suprafeţe însemnate în timp util, cu consumuri mici. Îmi doresc o combină Fendt. Iau utilajul din afară pentru că este mai ieftin aşa. Vorbim de 3,2% dobândă, iar cu cât iau finanţare, plătesc service-ul şi nu mă doare capul.

Ce le-aţi recomanda fermierilor? să se adreseze unei bănci sau unui iFN? Ştim că cec se vrea mai nou banca agricultorilor...

Sunt şi IFN-uri serioase, care sunt mai bune decât băncile comerciale. IFN-urile cer mai puţine acte decât banca. Noi am făcut primul proiect FEADR prin BCR. Al doilea, ferma de porci, tot prin BCR şi am obţinut cofinanţare (23 de miliarde de lei vechi). Mi-au cerut 25% dobândă!!! Le-am spus: „Da, vă dau, dar îmi daţi un an de zile perioadă de graţie“. Ştiţi ce le-am făcut? Într-un an le-am dat banii înapoi şi nu le-am dat nici un leu în plus. Cât despre CEC, atunci când am realizat proiectele FEADR, această bancă era încă la începuturile finanţării agriculturii. Acum nu ştiu dacă şi-a schimbat optica în realitate, dar vă spun sincer că nu prea mai am nevoie de bani de la ei. Când iau utilaje, mă adresez direct furnizorilor din ţara-mamă, îi întreb cu ce bancă lucrează acolo şi la ce dobânzi. Nici nu mă văd cu reprezentanţii băncilor respective. Totul îl facem prin e-mail sau telefon.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE