REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Fertilizarea culturii de rapiţă în toamnă

15/9/2018

0 Comments

 
Picture
Dragi fermieri, știți care sunt factorii care influenţează rezistenţa la iernare a plantelor de rapiţă? La prima vedere, toamna nu pare importantă pentru rapiţă. De obicei, se pregăteşte terenul, se fertilizează cu NP(K), se seamănă şi abia primăvara se fac alte investiţii, dacă aspectul culturii „promite“.
Dar este suficient doar atât? Trebuie avut în vedere că toamna se formează marea parte a sistemului radicular, coletul şi o parte din aparatul foliar al plantelor. Se spune că plantele care reuşesc să producă toamna 6-7 frunze vor avea acelaşi număr de flori în inflorescenţă în primăvara următoare. De aceea, producţia rapiţei se defineşte încă din toamnă. Semănatul de calitate într-un pat germinativ pregătit corespunzător, umiditatea adecvată a solului la nivelul seminţelor, combaterea buruienilor încă din primele faze şi fertilizarea cu macro- şi microelemente pe măsura cerinţelor vor avea efect decisiv asupra producţiei şi calităţii acesteia. Pentru rezistenţa maximă la iernare şi pentru startul rapid în primavară, plantele trebuie optim aprovizionate cu elemente nutritive. În cazul rapiţei, o atenţie deosebită trebuie acordată microelementelor bor şi mangan.

Borul este cel mai important microelement pentru cultura de rapiţă. Asigură integritatea şi elasticitatea ţesuturilor din frunze şi tulpină. Carenţa de bor conduce la formarea de goluri anormale în ţesuturi, unde se depozitează cantităţi mari din apa absorbită, astfel încât rădăcinile şi tulpinile pot crăpa în perioada de îngheţ. Pe de altă parte, dacă nu cresc suficient, rădăcinile nu valorifică apa din profunzimea solului, au o capacitate în general redusă de absorbţie şi, de aceea, partea aeriană rămâne slab dezvoltată. Datorită rolului esenţial pe care borul îl are în formarea pereţilor şi membranelor celulare, prin aplicarea acestuia se îmbunătăţeşte rezistenţa plantelor la iernare.

Borul reprezintă „vitamina B“ a plantelor de rapiţă, care au un necesar de 10 ori mai mare de bor decât cerealele, de exemplu. Borul NU este mobil în plante! Prin urmare, este recomandat să se efectueze la rapiţă mai multe tratamente cu bor pe tot parcursul perioadei de vegetaţie: în primul rând toamna, dar şi primăvara, la plecarea în vegetaţie a plantelor şi înainte de înflorit. Manganul este esenţial pentru fotosinteză şi sinteza carbohidraţilor (care dau toleranţa la ger a plantelor!), precum şi pentru diminuarea stresului cauzat de secetă. Din primele faze de creştere, o aprovizionare deficitară în mangan duce la sensibilizarea ţesuturilor la acţiunea agenţilor externi (ex. extreme climatice, boli) şi la slaba dezvoltare a plantelor. Dar cum creşte manganul rezistenţa la iernare a plantelor de rapiţă? Simplu: datorită rolului său în fotosinteză şi în sinteza ligninei. Ţesuturile care conţin cantităţi mai mari de lignină sunt mai puţin afectate de îngheţ. De asemenea, manganul ajută la creşterea pivotului (rădăcinii principale) în toamnă, precum şi la formarea rădăcinilor laterale, proces atât de important în primăvară, pe terenurile secetoase. Un alt microelement la care plantele de rapiţă sunt sensibile este molibdenul, indirect responsabil de transformarea în proteină a azotului din sol şi din îngrăşăminte. Dacă apare carenţa de molibden în toamnă, creşte conţinutul de nitraţi din plante, ceea ce reduce toleranţa la temperaturi scăzute a plantelor de rapiţă. De obicei, carenţa de molibden este asimptomatică şi cauzează pierderi de producţie semnificative. Lebosol vă oferă produse pe care le puteţi aplica toamna, unele potrivite pentru plante bine dezvoltate, altele pentru plantele care au de recuperat un decalaj de creştere.

Recomandări de fertilizare: În faza de 3-6 frunze formate (BBCH 13-16)

  • Începând de la 3-4 frunze, trebuie să ajutaţi plantele de rapiţă în vederea îmbunătăţirii rezistenţei la îngheţ şi dezvoltării sistemului radicular aprovizionându-le cu bor şi aminoacizi de calitate. În acest sens, recomandăm aplicarea combinată a Lebosol® - Bor 2 l/ha + Aminosol® 1 l/ha, de obicei, împreună cu produsele specifice de protecţia plantelor.
  • Lebosol® - Mangan Gold SC este acel produs care influenţează pozitiv rezistenţa la iernare a plantelor, prin faptul că stimulează diviziunea celulară, fotosinteza, sinteza carbohidraţior etc. Datorită faptului că este foarte concentrat, doza recomandată de aplicare a acestui produs este de doar 0,5-1 l/ha.
  • Aplicarea produsului Lebosol® - Nutriplant 1603 (azot, fosfor, potasiu + microelemente) reprezintă metoda alternativă de diminuare a riscului de îngheţ. Pentru a obţine rezultate, recomandăm o doză de 3-5 l/ha Lebosol® - Nutriplant 1603 în faza de 4-6 frunze.
  • Odată aplicate pe frunze, elementele din compoziţia Lebosol® - Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC (bor, mangan, molibden, calciu şi sulf) participă la majoritatea proceselor fiziologice din plantă şi asigură dezvoltarea normală a acestora. Aplicat în doză de 1-3 l/ha, în faza de 4-6 frunze, Lebosol® - Mix Rapiţă şi Floarea-soarelui SC va ajuta plantele să aibă o rezistenţă crescută la îngheţ.
  • Întrucât conţinutul mare de nitraţi din celule reduce toleranţa la temperaturile scăzute, produsul monocomponent Lebosol® - Molibden, aplicat în doză de 0,25 l/ha, va ajuta plantele să metabolizeze mai bine azotul nitric acumulat în exces şi să îşi dezvolte mai bine coletul.

Recomandările echipei Lebosol® România sunt bazate pe studii şi testări multianuale realizate în toată Europa. Experienţa de 30 de ani în domeniu a companiei Lebosol® demonstrează că aplicările foliare în perioada de toamnă, pentru completarea fertilizării de bază, consolidează plantele de rapiţă. În plus, aplicarea preventivă a îngrăşămintelor foliare a dat rezultate mult mai bune decât aplicarea acestora la observarea primelor simptome de carenţă.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE