REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Fertilizarea foliară în toamnă a cerealelor păioase

15/8/2018

0 Comments

 
Picture
Încă dinaintea semănatului este necesară planificarea tehnologiei culturilor de toamnă pentru realizarea de producţii ridicate. Există o varietate mare de factori, care influenţează dezvoltarea culturilor şi, prin urmare, producţiile, unii dintre aceştia manifestându-se încă de la recoltarea culturii premergătoare: producţia şi exportul de elemente nutritive, calitatea pregătirii patului germinativ, alegerea soiurilor sau hibrizilor, momentul, densitatea şi precizia semănatului, inclusiv schema de fertilizare cu îngrăşăminte foliare
Nutriţia echilibrată a cerealelor păioase contribuie la prevenirea bolilor şi constituie premisa unor producţii ridicate. Testările în câmp la cultura grâului au confirmat avantajul aplicării preventive de microelemente în toamnă comparativ cu situaţia în care acestea s-au aplicat la apariţia primelor simptome de carenţă. Aplicarea îngrăşămintelor foliare în toamnă contribuie la dezvoltarea elementelor productivităţii, mai ales a densităţii lanului. Foarte mulţi fermieri au introdus în tehnologia lor de cultură fertilizarea foliară, însă foarte puţini iau în calcul faptul că grâul şi orzul de toamnă au cerinţe mai mari privind aprovizionarea cu mangan, cupru şi zinc în toamnă.

Carenţele de cupru şi zinc încetinesc creşterea plantelor, care vor avea un sistem radicular mai slab dezvoltat şi nu vor putea absorbi cantităţile corespunzătoare de macroelemente (azot, fosfor, potasiu) din sol. Analize recente de sol au demonstrat că circa jumătate din suprafeţele luate în studiu sunt aprovizionate cu mangan sub necesităţile plantelor de grâu şi, dintre acestea, aproape jumătate au carenţă şi în magneziu, cupru şi zinc.

Dar de ce este manganul atât de important pentru grâu în toamnă?

Carenţa de mangan din plante, coroborată cu temperaturile scăzute, determină defolierea tinerelor plante, scăderea rezistenţei la iernare şi dificultăţi la reluarea creşterii, în primăvară. Atât toamna, cât şi primăvara, în câmpurile de orz şi grâu se poate observa cu uşurinţă culoarea verde deschis până la verde gălbui a frunzelor, fenomen care se datorează şi deficienţei de mangan. În plus faţă de simptomele pe frunze se poate constata şi slaba dezvoltare a sistemului radicular. În concluzie, plantele trebuie aprovizionate cu mangan încă din toamnă întrucât acesta contribuie la: creşterea tinerelor plante după răsărire, ramificarea sistemului radicular, formarea unui nod de înfrăţire viguros. Influenţează pozitiv rezistenţa la iernare, având rol de „antigel“ în celule.

Este perfect justificată aplicarea în toamnă, la cereale, a unui produs complex care să conţină toate microelementele de mai sus sau a unui mix de produse monocomponente, pentru a ne asigura că nu ar putea exista restricţii de creştere. Urmând, în toamnă, recomandările Lebosol®, plantele vor beneficia mai mult timp de efectul fertilizării foliare.

Recomandări de aplicare

Tratarea seminţelor
Grija faţă de seminţele de cereale păioase este esenţială pentru un start viguros în vegetaţie. Plantele sunt foarte sensibile în primele şase săptămâni după răsărire şi pot fi ajutate prin tratarea cu 3-5 l de Lebosol® - Total Care/tona de material semincer, aplicat deodată cu insecto-fungicidul, având rolul de a îmbunătăţi absorbţia microelementelor necesare în primele faze de creştere. Lebosol® - Total Care este îngrăşământul lichid starter destinat aprovizionării iniţiale a plantulelor cu elemente nutritive. Prin utilizarea Lebosol® - Total Care la tratamentul seminţei, se previn eventualele probleme provocate de temperaturi scăzute, băltiri, secetă, pH nefavorabil, pregătirea defectuoasă a terenului etc. Este un produs formulat pentru a avea o aderenţă maximă.

Începând cu faza de 3-4 frunze formate (BBCH 13-14)

Pentru absorbţia în cele mai bune condiţii a apei şi a substanţelor nutritive din sol plantele de cereale au nevoie de un sistem radicular bine dezvoltat. Aminosol® (58% aminoacizi - 22 aminoacizi şi peptide) aplicat foliar în doză de 1-2 l/ha este cea mai bună metodă de a ajuta dezvoltarea sistemului radicular.

Lebosol® - Mangan GOLD SC este îngrăşământul foliar pe bază de mangan în suspensie concentrată pentru stimularea înfrăţirii cerealelor în toamnă şi creşterea rezistenţei la iernare a plantelor. Datorită faptului că este foarte concentrat, doza recomandată de aplicare este de doar 0,5-1 l/ha. Dacă vremea permite, se justifică încă o aplicare în luna noiembrie, astfel încât, în primăvară, plantele să îşi reia vegetaţia imediat ce temperatura le-o permite.

Lebosol® - Mix Cereale SC este îngrăşământul foliar sub formă de amestec cu microelemente (mangan, zinc şi cupru alături de magneziu) esenţiale pentru dezvoltarea optimă a plantelor, vitalitate şi rezistenţă bună la iernare. Lebosol® recomandă aplicarea a 1-1,5 l/ha Lebosol® - Mix Cereale SC.

Lebosol® - Cupru 350 SC aplicat în doză de 0,25-0,5 l/ha ajută la sinteza clorofilei şi diminuează sensibilitatea plantelor la boli. Lebosol® este partenerul fermierilor în nutriţia inovativă a plantelor!

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE