REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Floarea-soarelui high oleic - diagnoză, tendinţe şi oportunităţi

15/11/2020

0 Comments

 
Picture
Suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui în Europa manifestă un trend crescător în ultimii ani, în special din cauza condiţiilor nefavorabile pentru culturile de toamnă, ajungând până la aproximativ 20.4 mil. ha în 2020 (+2% vs. 2019). România rămâne şi în 2020 cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu peste 1,1 milioane de hectare semănate, ocupând locul 3 în clasamentul european după Rusia şi Ucraina.

Totodată, ponderea suprafeţelor semănate cu floarea-soarelui high oleic a crescut semnificativ în ultimii ani, aceasta ajungând la 14% la nivel european în 2020. Totuşi, în timp ce în Franţa, Spania şi Ungaria, cele mai mari ţări cultivatoarea de high oleic din UE, floarea-soarelui high oleic reprezintă 80%, 50% şi, respectiv, 40% din suprafaţa totală de floarea-soarelui, în România aceasta ocupă aproximativ 17%. Aşadar, România are cel mai mare potenţial de creştere pentru segmentul high oleic.

​La aceste valori, cu siguranţă nu mai putem vorbi despre o piaţă de nişă 
aşa cum poate segmentul high oleic a fost perceput în trecut. Seceta pronunţată, instalată în mai multe ţări producătoare de floarea-soarelui, va avea cel mai probabil un impact negativ în producţia totală, producţiile medii obţinute per hectar fiind estimate în scădere comparativ cu anii trecuţi. Ultimele prognoze referitoare la producţia totală de floarea-soarelui au fost revizuite în scădere, conform estimărilor recente aceasta fiind de 50,8 mil. tone, cu 5 mil. tone mai mică vs. 2019 (Tabelul 1). Comparând datele legate de evoluţia suprafeţelor şi a producţiilor estimate, se poate observa că, deşi suprafaţa însămânţată a crescut cu 2%, producţia totală obţinută în Europa (UE, Rusia, Ucraina şi Turcia) a scăzut cu 12% comparativ cu 2019.
Picture
Picture
Pentru floarea-soarelui high oleic preţul la fermă se compune în cele mai multe cazuri din preţul florii clasice la care se adaugă un bonus de high oleic. Preţul final însă, atât pentru floarea clasică, cât şi pentru high oleic, se modifică independent în funcţie de cererea şi oferta din piaţă. Altfel spus, dezechilibrul dintre cererea pentru consum şi producţia obţinută (oferta), pentru floarea clasică, impactează preţul acesteia, iar consumul şi producţiile obţinute în high oleic au impact asupra preţului acestuia. Bonusul în acest caz este o variabilă care se modifică în funcţie de nivelul preţului celor două categorii de produse. Pentru exemplificare, în sezoanele 2018 şi 2019 am avut o producţie în creştere de floarea-soarelui (Tabelul 1), ceea ce a contribuit la scăderea preţului la floarea clasică (Graficul 1).

​În acelaşi timp, în segmentul high oleic se înregistra un deficit de 
producţie, contribuind la creşterea preţului la high oleic. Astfel că ambele componente au influenţat pozitiv evoluţia bonusului de high oleic, acesta urcând foarte mult. Conform estimărilor, sezonul 2020 se va închide cu un deficit de producţie la floarea clasică urmare a secetei şi cel mai probabil cu un echilibru între cerere şi ofertă la high oleic, unde suprafeţele crescute compensează mediile mai mici de producţie. Cererea şi oferta în acest context au dus la o creştere semnificativă a preţului la floarea clasică şi o creştere mai ponderată a preţului la high oleic. Astfel că, deşi valoarea bonusului la high oleic a fost mai mică comparativ cu anul trecut, preţul final de achiziţie pentru high oleic a fost mai mare. Caracteristicile uleiurilor vegetale sunt determinate de compoziţia lor chimică. Aşadar, grăsimile saturate şi uleiul de palmier se solidifică la temperatura camerei în timp ce uleiurile vegetale nesaturate sunt lichide. Acizii graşi din grăsimile vegetale sunt la rândul lor de două feluri: acizi graşi polinesaturaţi şi acizi graşi mononesaturaţi. Astăzi, experţii în nutriţie consideră benefică o creştere a raportului de uleiuri vegetale bogate în acizi graşi mononesaturaţi în dietă, cum ar fi uleiul de măsline şi uleiul de floarea-soarelui high oleic. Datorită avantajelor pentru sănătate, rezultate în urma folosirii uleiurilor high oleic, industria alimentară a considerat oportună schimbarea grăsimilor saturate din mai multe produse, cum ar fi alimentele prăjite. Uleiul high oleic creşte termenul de valabilitate al produselor deoarece perioada în care uleiul din alimente devine rânced este de 5 ori mai lungă faţă de uleiul clasic de floarea-soarelui. Prin urmare, în industria alimentară floarea-soarelui high oleic este una din puţinele opţiuni de înlocuire a uleiului de palmier. În prezent, presiunea exercitată de organizaţiile de mediu şi sănătate pentru reducerea utilizării în exces a uleiului de palmier în industria alimentară determină producătorii să caute uleiuri vegetale mononesaturate. Aceasta este principala motivaţie care determină o cerere sustenabilă şi în creştere pentru uleiul high oleic de floarea-soarelui.

Picture
Compania Syngenta, lider la nivel european şi în România la seminţe de floarea-soarelui, (conform volumului de seminţe însămânţate. Cercetare de piaţă independentă - România 2020 şi Europa 2019 - preluată de la AMIS, Grupul Kleffmann - acum parte a Kynetec), a anticipat tendinţele pieţei alimentare şi a dezvoltat un portofoliu de hibrizi high oleic cu performanţe de producţie la acelaşi nivel cu cei mai buni hibrizi linoleici. Oferta Syngenta în România cuprinde trei hibrizi de floarea-soarelui high oleic: Talento, SY Experto şi SY Gracia CLP, foarte bine adaptaţi condiţiilor din ţara noastră. Rezultatele de producţie ale acestora sunt ridicate, cel puţin egale cu cei mai buni hibrizi de floarea-soarelui clasică, şi cu un potenţial genetic mare în ceea ce priveşte conţinutul în acid oleic. Astfel, sunt acoperite atât nevoile fermierilor, cât şi cerinţele procesatorilor.

În plus, hibrizii Talento şi SY Experto au toleranţă genetică la toate rasele de mană cunoscute în România, care de altfel a devenit o problemă foarte mare în ultimii ani în culturile de floarea-soarelui. Aşadar, dacă vorbim despre avantajele pentru fermieri, Syngenta oferă hibrizi de calitate, cu producţii foarte mari, cu toleranţă la mană şi, nu în ultimul rând, cu un conţinut oleic foarte ridicat.

Mai departe, Syngenta oferă şi suportul tehnic pentru a susţine fermierii să obţină o producţie high oleic de foarte bună calitate. Tehnologia de cultivare fiind aceeaşi cu cea aplicată la floarea-soarelui clasică, conservarea identităţii hibridului utilizat trebuie să fie principalul obiectiv al fermierului, pentru a-şi asigura succesul în această cultură. În acest scop, am realizat un protocol de bune practici pentru cultura de floarea-soarelui high oleic, care poate fi accesat foarte uşor pe site-ul nostru https://www.syngenta. ro/floarea-soarelui-high-oleic.


Daniela Răduică, manager Marketing Seminţe Floarea-Soarelui 

​
„Floarea-soarelui high oleic este segmentul în care noi credem şi îl susţinem foarte mult, pentru că vedem zona de high oleic ca pe o oportunitate pentru fermier, în a se diferenţia într-o mare masă de uleiuri vegetale şi implicit în a-şi îmbunătăţii profitabilitatea în cultura de floarea-soarelui. Istoric, preţul la floarea-soarelui high oleic a fost întotdeauna mai mare comparativ cu cel pentru floarea clasică. Considerând oportunităţile din piaţă şi faptul că floarea high oleic necesită aceeaşi investiţie ca şi floarea clasică, rămâne de abordat doar subiectul productivitate, care se rezolvă foarte uşor, prin alegerea corectă a hibrizilor. Recomandarea noastră pentru fermieri este să aleagă hibrizi cu un potenţial ridicat de producţie, cel puţin la nivelul celor mai buni hibrizi linoleici, aşa cum sunt SY Experto, Talento sau SY Gracia CLP. Iar aici pot da şi un exemplu referitor la hibridul SY Experto, care în ultimii 3 ani consecutiv a fost în top 5 la nivel naţional, pe baza rezultatelor de producţie obţinute în reţeaua independentă de testare APPR, ce cuprinde aproximativ 60 de hibrizi din toate segmentele şi tehnologiile din România.“

Tiberiu Şerbănoiu, inginer Cercetare Seminţe Floarea-Soarelui 

„Productivitatea hibrizilor noştri este un element ce ne caracterizeză, iar în cercetare-dezvoltare această caracteristică stă în centrul fiecărui program de ameliorare, atât pentru hibrizii linoleici, cât şi pentru cei high oleic. A doua caracteristică urmărită la hibrizii Syngenta este stabilitatea în producţie şi calitate. Iar aici investiţiile făcute în achiziţii de companii şi germoplasmă ne dau posibilitatea să selectăm din diferite surse genetice.

De aceea, în reţeaua noastră globală de testare evaluăm producţia hibrizilor high oleic utilizând martori cu cel mai înalt potenţial productiv, indiferent de segment şi tehnologie, pe parcursul mai multor ani.


Toleranţa la boli şi mană este, de asemenea, foarte importantă. Acestea conferă siguranţă fermierilor în rezultatele obţinute. Iar în acest sens, vă pot spune că tratăm cu aceeaşi seriozitate problema manei, la toţi hibrizii pe care îi dezvoltăm. Astfel, hibrizi high oleici precum SY Experto şi Talento au toleranţă la toate rasele de mană cunoscute în România. Cred că succesul nostru în high oleic este rezultatul unui cumul de ani de eforturi şi investiţii în acest segment.“

Valetin Păun, manager Dezvoltare Portofoliu Seminţe Floarea-Soarelui 

„În momentul în care am decis lansarea hibrizilor high oleic în România ştiam că ne vom confrunta cu percepţia fermierilor privind pierderile de producţie ale hibrizilor high oleic versus linoleic. Această convingere avea la bază genetica existentă în acel moment în piaţă, ce cuprindea hibrizi cu o maturitate nepotrivită şi cu o slabă adaptare la zona României.

Ce am făcut diferit a fost să aducem hibrizi cu o bună adaptabilitate pentru regiunea noastră, cu un mare potenţial productiv, testaţi local în comparaţie cu cei mai buni hibrizi de floare clasică. Astfel, putem spune că am reuşit să schimbăm percepţia multor fermieri, care acum ştiu că în segmentul high oleic pot alege hibrizi Syngenta, care să le ofere producţii cel puţin la nivelul celor mai buni hibrizi linoleici.

În continuare vedem o oportunitate în segmentul high oleic, având producţii şi investiţii similare cu floarea clasică, iar recomandările noastre pentru fermieri în sezonul 2021 sunt să rămână fideli segmentului, asta şi din perspectiva gestionării samulastrei.“
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE