REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Floarea-soarelui LG, o cultura strategica pentru Turcia

15/7/2014

0 Comments

 
Picture
În perioada 2-4 iulie a.c., reprezentanţii companiei Limagrain România au organizat o vizită de studiu pentru cultura de floarea-soarelui în Turcia, pentru a prezenta jurnaliştilor din peste 15 ţări valorile grupului şi modul de organizare al companiei.
PictureFoto: Ionuţ Lăpădătescu, director general Limagrain România
Prezentările au fost făcute în oraşul Çorlu, de către dnii Daniel Cheron, CEO al Limagrain, Rémi Bastien, CEO al Limagrain Europa, şi gazda noastră, dl Cenk Saracoglu, director general al Limagrain Turcia. O altă prezentare interesantă a fost cea a dnei Rita Szalay, coordonator internaţional pentru cercetare floarea-soarelui LG, care a detaliat strategia de cercetare tri-pod între Biogemma, Soltis şi Limagrain, pentru o reproducere de succes a hibrizilor ultraperformanţi rezistenţi la lupoaie şi la noile rase de mană. Delegaţia noastră a fost însoţită de dl Ionuţ Lăpădătescu, director general Limagrain România. „Turcia a fost aleasă ca ţară-gazdă din două motive. În primul rând, pentru că în tot bazinul Marii Negre cultura de floarea-soarelui are o pondere importantă, dar şi pentru că în Turcia 45% din seminţele de floarea-soarelui vândute sunt ale companiei Limagrain“, a precizat dl Ionuţ Lăpădătescu, director general Limagrain România.

În prima zi, am avut plăcerea de a vizita împreună cu gazdele evenimentului a 8-a minune a lumii, Hagia Sophia, ce este situată în centrul vechi al oraşului Istanbul. Basilica Hagia Sophia, denumită „Ayasofya“ în limba turcă, este una dintre celebrele monumente din Turcia. Construită pe Peninsula Istanbul, această clădire imperială a fost modificată pentru a deveni moschee în secolul al XV-lea. Începând cu anul 1935, Hagia Sophia a devenit muzeu. Cupola, mozaicul şi marmura preţioasă din interior fac din aceasta un simbol de glorie bizantin.

Dl Lăpădătescu ne-a precizat că parte din genetica dezvoltată şi ameliorată în Turcia se regăseşte şi la noi în ţară. Specificul zonei este diferit, precipitaţiile căzute în perioada optimă de însămânţare a culturii de floarea-soarelui sunt puţine, iar perioada de vegetaţie este lungă, secetoasă şi cu temperaturi ridicate. Printre hibrizii specifici României care se cultivă şi în anumite zone din Turcia am regăsit 55.42 CL, 55.80, 56.65.

Limagrain creează şi testează în permanenţă noi hibrizi de floarea-soarelui, hibrizi rezistenţi la bolile specifice Sclerotinia, Phoma, Plasmopara şi la rasele cunoscute de Orobanche cumana. O parte specială din programul de cercetare la floarea-soarelui LG o constituie crearea de hibrizi toleranţi la stres hidric.

Stabilitatea raportului ulei-productivitate (flexibilitate), rezistenţa la mană (rase noi prin gena P16) şi Orobanche cumana (Lupoaie, rase noi - OR7), toleranţă la Sclerotinia (în special la capitul), la Macrofomina (genetică, nu control chimic) şi la Phomopsis sunt doar câteva dintre caracteristicile hibrizilor Limagrain, alături de toleranţa la stres, în special la arşiţă. Ameliorarea rentabilităţii culturii de floarea-soarelui este principalul obiectiv Limagrain.

În a doua zi, a urmat vizitarea loturilor demonstrative marca LG, dar şi a unui important fermier care cultivă soiuri LG. LG 55.80 este al doilea cel mai bine vândut soi din Europa şi numărul 1 în Turcia. Are o rezistenţă ridicată la Orobanche (Lupoaie), un hibrid semitimpuriu cu talie medie. Plantele sunt uniforme, cu calatidiul mediu, bine fecundat şi au portul semiînclinat, conţinut ridicat în ulei. Hibrid rezistent la noile rase de mană (Plasmopara helianthi) şi cu o toleranţă bună la Phomopsis şi Sclerotinia. Are o flexibilitate bună în condiţii diferite de cultură, potenţial de producţie ridicat, genetică cu adaptabilitate deosebită pentru condiţiile agronomice din sud-estul european. Densitatea recomandată este de 50.000-55.000 plante/ha.

Un alt hibrid prezentat şi plantat cu succes în Turcia, România, Bulgaria şi Spania, urmând ca din anul 2015 să fie cultivat şi în Rusia şi Ucraina, este LG 55.42 CL Suneo - hibrid semitimpuriu cu talie medie/înaltă. Plantele sunt uniforme, cu stay green bun, cu portul semiînclinat; calatidiul este bine fecundat, rezistent la Orobanche cumana (prin tratamentul Pulsar) şi cu o toleranţă bună la Phomopsis şi Sclerotinia. Are o flexibilitate bună în condiţii diferite de cultură, rezistenţă bună la noile rase de mană, potenţial genetic de producţie ridicat. Densitatea recomandată: 55.000-60.000 plante/ha. Alţi hibrizi prezentaţi au fost: LG 55.82, LG 54.85, Tunca, LG 55.07, Goldsun, LG 55.91, LG 55.66 CL, LG 55.55 CLP, LG 54.63 CL.

În cadrul întâlnirii cu presa internaţională, Cenk Saracoglu, directorul general al Limagrain Turcia, a explicat că floarea-soarelui este o cultură strategică pentru această ţară. „În anul 2014 au fost cultivate cu floarea-soarelui 515.000 de hectare, dar recordul a fost în anul 2013, atunci când, datorită pieţei favorabile, suprafaţa cultivată a fost de 610.000 de hectare.“ Producţia medie este cuprinsă între 1,5 şi 3 t/ha, dar în condiţii ideale sunt atinse 5 t/ha. Producţia de ulei a soiurilor ameliorate este situată între 30 şi 40%.

Producţiile pe care fermierii turci le obţin în condiţii climatice dificile sunt, de asemenea, de precizat. La cultura de grâu, aceştia realizează 8 tone/ha, în condiţiile în care nu au precipitaţiile din România, la floarea-soarelui producţiile sunt de peste 2.500-3.000 kg/ha, iar la cultura de rapiţă producţiile sunt peste 2000-2.500 kg/ha.

Limagrain Europa este a patra mare companie producătoare de seminţe la nivel mondial, înglobând seminţe de legume şi pentru cultura mare. Bazată pe o viziune responsabilă de dezvoltare, strategia LG este o combinaţie reuşită între capacitatea de cercetare şi creşterea constantă la nivel internaţional. Fundamentele Limagrain sunt investiţiile permanente în cunoaştere, în ameliorarea calităţii vieţii şi în respectul pentru nevoile oamenilor exprimate în filozofia „Cultivăm gustul pentru viaţă“.

Limagrain a investit aproximativ 5 milioane de euro de la începutul lunii iunie în Turcia într-o nouă fabrică, a precizat dl Rémi Bastien. Limagrain confirmă ambiţia sa pentru segmentul de cereale prin creşterea la nivel european în volum cu 50% în ultimii trei ani în zona de est. Compania a înregistrat o creştere anuală de 11% a vânzărilor în ultimii patru ani, ajungând la 560 de milioane de euro. „Performanţa este primul nostru criteriu“, a mai declarat dl Rémi Bastien. Un alt obiectiv este de a produce soiuri rezistente la secetă.

Cooperativa, înfiinţată în anul 1942 de către agricultori din Câmpia Limagne, aflată în inima Franţei, s-a dezvoltat pentru producerea de seminţe de cereale. Devenită Limagrain în 1965, a inaugurat prima staţie de cercetare, condusă întotdeauna de către agricultori. Moştenitoarea unei tradiţii de excelenţă, LG a contribuit de-a lungul anilor la schimbarea în profunzime a lumii agricole. Istoria s-a construit pe succes, pe reuşite importante şi pe rolul de precursor în domeniul calităţii seminţelor. De exemplu, LG a fost prima companie care a propus doza de 50.000 de seminţe, devenită astăzi normă oficială. În anul 1971, a lansat primii hibrizi, printre care legendarul LG 11, care permite cultivarea porumbului în regiunile europene aflate la nord de Paralela 47. Mereu pe culmea inovării în cercetarea genetică a varietăţilor timpurii şi foarte timpurii, LG a permis dezvoltarea cultivării porumbului în nordul Europei. În anul 1977, Limagrain a realizat diferenţierea cercetării pentru porumb siloz şi porumb boabe, urmând ca în 1983 să înfiinţeze prima staţie de selectare a florii-soarelui LG în Franţa. Anul 1986 a fost marcat de crearea programului LG Ensitec (club digestibilitate, calibrare infraroşu). Gama LG Animal Nutrition® a fost lansată în anul 1997. În zilele noastre, LG ocupă în Europa locul 1 la porumb siloz şi locul 3 la porumb boabe şi floarea-soarelui. În activitatea zilnică, toţi membrii Limagrain sunt conştienţi de faptul că moştenesc această istorie.

În ultima zi petrecută în Turcia am vizitat fabrica Trakya Birlik, din Tekirdag. Fabrica Trakya Birlik procesează seminţe de floarea-soarelui. Această operaţiune implică măcinarea seminţelor de floarea-soarelui pentru extragerea uleiului rafinat sau a margarinei. Capacitatea fabricii este de 90.000 tone/an de seminţe de floarea-soarelui. Trakya Birlik reuneşte 48 de cooperative de producători şi 59.000 de membri, procesează în fiecare an aproximativ 20-30% din producţia naţională de floarea-soarelui. „Dar ne-am dori ca toţi membrii noştri să producă mai multă floarea-soarelui, deoarece capacitatea noastră de procesare are un potenţial mai mare, iar Turcia este încă un importator net de ulei de floarea-soarelui“, a subliniat şeful companiei.

„M-am simţit ca într-o familie mare şi unită, mă bucur că am putut împărtăşi genetica de înaltă calitate, am văzut câmpuri foarte bine organizate şi fermieri, parteneri Limagrain, mulţumiţi de produsele utilizate“, a precizat, în încheierea vizitei, dl Ionuţ Lăpădătescu.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE