REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

FNPAR pledeaza pentru echitate intre agricultori

15/4/2011

0 Comments

 
La data de 17 martie a.c., la sediul Academiei Române de Științe Agricole și Silvice din București, Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) a organizat o conferință de presă împreună cu Grupul de Expertiză în Economia Rurală (GEER) - o asociație de fermieri înființată în 2006 care acordă o atenție deosebită managementului și gestiunii din exploatațiile agricole. Grupul colaborează cu o firmă franceză de consultanță, Cer France Nord, care are o experiență de peste 60 de ani în acest domeniu.

În deschiderea conferinței, a luat cuvântul dl Viorel Matei, președintele FNPAR, care a vorbit despre inegalitatea dintre fermierii români și cei din celelalte state membre în privința nivelului de sprijin care se acordă pe unitatea de suprafață. „Nimeni nu spune ce dezavantaj există între fermierul român și, de exemplu, unul italian. De ce suntem penalizați că facem agricultură și primim doar 82 euro/ha, în timp ce în alte țări această muncă este răsplătită cu 200-300 euro/ha? Ca federație, încercăm să susținem cauza noastră la Bruxelles, să echilibrăm plata la hectar. Nu putem spera la un sprijin asemănător cu cel din țările dezvoltate, însă dreptul la echitate trebuie să-l avem”, a afirmat dl Matei. Lipsa unui sprijin substanțial îi pune pe fermierii români într-o competiție neloială față de agricultorii din celelalte țări ale Uniunii Europene. „Din cauza subvenției mici și a cheltuielilor mari de producție, nu vom putea rezista”, a mai spus dl Matei. Îndemnul președintelui FNPAR a fost acela ca fermierii să se unească, să aibă o voce unitară, astfel încât să poată câștiga drepturile ce li se cuvin. „Trebuie să ne câștigăm aceste drepturi, printr-o luptă democratică. Indiferent de culoarea politică, trebuie să ne facem parteneri, să venim cu soluții pentru relansarea agriculturii”, a mai adăugat dl Matei. Din păcate, în sector mai sunt destule probleme de rezolvat și toate pornesc de la un buget insuficient pentru acoperirea nevoilor din agricultură. „Nu se știe câți bani vor fi alocați bugetului Ministerului Agriculturii din acest an. La dezbatere, partenerii sociali nici nu au fost chemați.
Pentru cine s-a făcut acest buget? Trebuia să fim chemați la dialog”, a precizat reprezentantul producătorilor agricoli. Limitarea accesului la fondurile europene a fost un alt subiect adus în discuție. În opinia dl Matei, acordarea unui punctaj favorabil celor care fac parte dintr-o formă organizată de Grupuri de Producători a constituit o piedică în atragerea banilor europeni, având în vedere numărul prea mic al acestora la nivelul țării. „Pe Măsura 121 au fost scoase Asociațiile de Producători și s-au introdus Grupurile de Producători. Câte Grupuri de Producători avem? Câteva. Băncile comerciale încep să vină în ajutorul nostru, precum și Fondul de Garantare a Creditului Agricol, dar noi nu câștigăm proiectele”, a declarat dl Matei. Deși Grupurile de Producători pot beneficia de un sprijin de maximum 100 mii de euro, ce se acordă în funcție de valoarea producției comercializate, acestea nu reușesc să funcționeze așa cum ar fi trebuit, iar gradul pe care îl au în accesarea fondurilor europene este unul redus. Mircea Croitoru, președintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca, a precizat că aceste forme asociative nu funcționează din cauza evaziunii din sector. „De doi ani, am înființat acest Grup și încă se mai vinde fără factură”, a afirmat dânsul. În cadrul discuțiilor, s-a dezbătut necesitatea corelării nivelului de sprijin la motorină cu prețul actual la carburant. „Reducerea accizei la motorină a fost realizată când prețul la motorină era de 3 lei/litru. În opinia noastră, este nevoie de o corelare, pentru că acum prețul se apropie de 6 lei/litru”, a afirmat președintele FNPAR.

Notificări la CE pentru creșterea subvenției
La eveniment, din partea Ministerului Agriculturii a participat dna Daniela Giurcă, director general al Direcției Generale de Politici Agricole, care a precizat că nivelul sprijinului pe suprafață nu va fi mai mic decât cel de anul trecut. O veste bună primită de fermieri a fost aceea că se vor  notifica Comisiei Europene plățile naționale complementare (CNDP) la nivelul maximum, de 75 euro/ha, urmând ca nivelul acestui sprijin să fie acordat în funcție de bugetul ministerului. „Subvenția pe suprafață din acest an nu va fi mai mică ca anul trecut. Din partea UE vor fi circa 100 euro/ha, la care se va adăuga sprijinul de la bugetul ministerului. Vom notifica la CE CNDP la un nivel maximum. De asemenea, am făcut demersuri la CE pentru a putea da avansul de pe SAPS, așa cum am făcut anul trecut”, a precizat dna Giurcă. În privința sprijinului pentru motorină, reprezentantul Ministerului Agriculturii a afirmat că s-au făcut demersuri la Comisia Europeană ca pentru 50% din cantitatea cerută pe acest an să se acorde 2 lei pe litrul de motorină. „Dacă se aprobă, va fi un sprijin important, care după calculele noastre acoperă această creștere de preț. Sprijinul nu se poate acorda pentru mai mult de 15 mii de euro pentru un beneficiar. Din calculele noastre, aproximativ 1.000 de beneficiari nu vor primi sprijin pentru toată cantitatea”, a afirmat dna Giurcă. Directorul general în cadrul MADR a menționat că anul acesta vor fi subvenționate dobânzile la credite. „Sprijinul ar reprezenta 5-10% din dobânda plătită pe an la bancă. Este o măsură care vine să atenueze diferența de dobândă și să facă o presiune asupra băncilor de a scădea dobânda pentru fermieri”, a spus dna Gircă. Pe partea de asigurări, reprezentantul Ministerului Agriculturii a afirmat că se acordă un sprijin de 57% din prima de asigurare. „Despăgubirea se acordă pentru producția obținută în ultimii 3 ani. Cei care nu fac o evidență clară nu știu cum vor beneficia de această măsură”, a mai spus dna Gircă.
Ana MUSTĂȚEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE