REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forum despre genetica Bayer la cultura de rapita

15/7/2014

0 Comments

 
Picture
La 12 iunie a.c., compania Bayer CropScience a organizat la Bucureşti cea de-a doua ediţie a Bayer Agro Forum, dedicat, de această dată, culturii de rapiţă. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 200 de fermieri din întreaga ţară, alături de cei mai importanţi distribuitori naţionali şi regionali de inputuri pentru agricultură.
În cadrul Bayer Agro Forum Rapiţă 2014 au fost abordate o serie de subiecte interesante privind cercetările în genetică ale companiei, precum şi oferta de seminţe şi produse fitosanitare din acest an.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut dlui Mihai Gheorghe, director de vânzări al Bayer CropScience România, care a subliniat importanţa economică a culturii de rapiţă şi atenţia pe care compania i-o acordă, investind anual sume importante în cercetare şi dezvoltare, astfel încât să poată oferi fermierilor seminţe de rapiţă de calitate superioară şi produse de protecţie inovatoare. „Bayer CropScience este capabilă să ofere soluţii integrate pentru cultura de rapiţă, pornind de la genetică, produse fitosanitare şi nu în ultimul rând expertiză tehnică. Obiectivele acestui eveniment sunt de a face cunoscute tendinţele privind tehnologia culturii de rapiţă şi de a crea o platformă de dezbatere şi de schimb de idei cu partenerii noştri, fermierii. Suntem la a doua ediţie a Bayer Agro Forum şi sunt convins că în viitorul apropiat vom veni şi cu alte propuneri pentru a avea noi dezbateri”, a afirmat dl Gheorghe.

În luna februarie a.c., Bayer a organizat un forum, al cărui subiect amplu dezbătut a fost tehnologia culturilor de cereale, în special cea a grâului. Ca şi atunci, o parte importantă din program a fost alocată ultimelor noutăţi în materie de cercetare. Subiectul a fost abordat pe larg de către dl Wade Stocker, EMEA Oilseed Development Manager, care a vorbit despre ameliorarea hibrizilor de rapiţă, paşii ce trebuie parcurşi pentru obţinerea de varietăţi valoroase, care posedă caracteristici importante precum productivitate ridicată, rezistenţă la boli şi la iernare şi conţinut de ulei de calitate. Compania investeşte anual în cercetare circa 1 mld euro. În anul 2009 a reuşit, în premieră, să descifreze genomul rapiţei, permiţându-i astfel să obţină varietăţi cu caracteristicile dorite într-o perioadă mai mică de timp.

În ultimii ani, Bayer a achiziţionat companii puternice ce deţineau genetica de rapiţă, cu scopul de a îmbunătăţi caracteristicile agronomice ale noilor hibrizi. Puritatea genetică a hibrizilor Bayer este la cel mai ridicat nivel din piaţă datorită cercetărilor din ultimii 10 ani realizate de companie. Producţia de linii şi hibrizi este făcută într-o regiune unde rapiţa nu este cultivată de către fermieri, iar distanţa dintre linii este mai mare de 20 km (puritatea obţinută în laboratoare este menţinută astfel şi în câmp). Cercetătorii Bayer au dezvoltat şi un sistem de câmpuri de cercetare foarte mare în întreaga Europă, cu locaţii specifice, pentru rezistenţe specifice. De exemplu, pentru rezistenţa la îngheţ există câmpuri de testare în Suedia, Polonia şi CSI, unde iernile sunt extrem de vitrege. Datorită investiţiilor realizate în activitatea de cercetare, compania ocupă pe plan mondial locul 1 la hibrizii de rapiţă, bumbac şi orez.

Succesul unei culturi începe de la sămânţă


Marius Stanciu, seed manager Bayer CropScience România & Bulgaria, a vorbit în cadrul forumului despre tehnologia culturii de rapiţă şi oferta de seminţe din această toamnă, nu înainte însă de a prezenta un clasament al principalelor pieţe în funcţie de valoarea totală a seminţelor valorificate - studiu realizat în perioada 2003-2012 de o firmă specializată. Potrivit cifrelor prezentate, principalele pieţe la cultura de rapiţă sunt SUA, Canada, Uniunea Europeană şi China. Pe aceste pieţe, Bayer ocupă locul 1, cu cele mai mari vânzări, urmată de companiile Monsanto şi DuPont. În Canada - piaţa cea mai profesională din lume în privinţa culturii de rapiţă -, compania germană deţine o cotă de piaţă de peste 50%.

„Dintre celelalte culturi oleaginoase importante, floarea-soarelui şi soia, rapiţa este cea care a cunoscut, în ultimii ani, cele mai multe îmbunătăţiri genetice. Companiile au investit foarte mult în cultura de rapiţă”, a afirmat dl Stanciu. La nivel mondial, rapiţa se cultivă pe o suprafaţă de 35 milioane ha, iar Europa are o treime din aceasta. Specialistul pe partea de seminţe a făcut şi o serie de recomandări tehnologice, astfel încât fermierii să poată obţine producţii mari la recoltare. Acesta a subliniat importanţa pregătirii patului germinativ în aşa fel încât adâncimea de semănat să fie respectată.

„Dacă faceţi lucrările solului înainte de semănat, atenţie mare că există posibilitatea să semănaţi mai adânc, pentru că pământul este afânat. Noi recomandăm şi o arătură de vară, dar aici este o întreagă discuţie, însă dvs. în fermă decideţi dacă merită sau nu să faceţi o arătură, în funcţie de tipul de sol, de utilajele pe care le aveţi etc. Este foarte important ca terenul să fie bine pregătit pentru că sămânţa este foarte mică şi consider că 40% din ceea ce investiţi în orice cultură este cu sămânţa. Densitatea la semănat pe care o recomandăm este de 50-60 boabe germinabile pe mp pentru hibrizi, pentru că obiectivul este să obţinem în primăvară 45-50 plante/mp. Nu s-au observat diferenţe de producţie la diferite distanţe între rânduri. Densitatea este elementul important la rapiţă pentru obţinerea unor producţii bune. În toamnă, dezvoltarea optimă a plantelor presupune ca acestea să aibă minimum 8 frunze, un diametru la colet de 8 mm şi fără tijă florală, dar, în general, hibrizii nu dau tije.” Acesta a vorbit, de asemenea, şi despre fertilizarea optimă a culturii de rapiţă, subliniind atât importanţa macroelementelor, cât şi a microelementelor, cum este borul. În privinţa hibrizilor de rapiţă aflaţi la comercializare anul acesta, compania are un număr de şase varietăţi, dintre care două sunt noi, respectiv Brentano şi Puncher. Potrivit dlui Stanciu, în 2015 portofoliul de seminţe de rapiţă se va mări şi probabil va cuprinde şi un hibrid Clearfield, rezistent la erbicide.

Brentano este un hibrid nou cu foarte bună toleranţă la temperaturi scăzute şi pretabil pentru semănat devreme. Are talie ridicată şi o bună toleranţă la iernare, riscurile de îngheţ târziu de primăvară pot fi evitate cu acest hibrid.

Puncher este un hibrid nou cu potenţial ridicat de producţie, cu foarte bună toleranţă la atacul de Phoma, un conţinut ridicat de ulei şi o rezistenţă excelentă la cădere.

Controlul bolilor şi al dăunătorilor

În partea a doua a forumului, dl Gabi Raviczki, marketing manager al Bayer CropScience România, a vorbit despre tehnologia de protecţie împotriva bolilor la rapiţă, după care dl Mihai Gheorghe, director de vânzări în cadrul companiei, a prezentat schema de tratamente pentru combaterea dăunătorilor. Pentru controlul bolilor, compania recomandă două produse extrem de eficace, Folicur şi Tilmor, iar din acest an portofoliul va cuprinde şi fungicidul Propulse.

Propulse conţine o nouă substanţă activă sistemică, fluopiram, aparţinând unei clase chimice noi, inventată şi dezvoltată de compania Bayer. Pe lângă fluopiram, formularea cuprinde şi substanţa activă consacrată protioconazol, cunoscut ca fiind cel mai activ triazol de pe piaţă. Noul produs oferă astfel un spectru foarte larg de activitate cu acţiune sistemică asupra unui număr foarte mare de ciuperci parazite, acţionând atât preventiv, cât şi curativ şi uneori eradicativ. Produsul se aplică în doză de 1 l/ha în vegetaţie pentru combaterea putregaiului alb şi a pătării brune, din momentul apariţiei bobocilor florali încă nedeschişi până la sfârşitul înfloritului.

Pentru combaterea dăunătorilor, firma recomandă aplicarea insecticidelor Decis, Proteus şi Biscaya, iar pentru creşterea rezistenţei la scuturare folosirea produsului Lamfix - un adeziv care reduce pierderile de producţie datorate supracoacerii silicvelor de rapiţă. Forumul dedicat culturii de rapiţă a fost un real succes, în cadrul căruia fermierii au aflat informaţii preţioase referitoare la ultimele noutăţi ale companiei şi au avut posibilitatea să pună o serie de întrebări specialiştilor, beneficiind astfel de o expertiză tehnică extrem de valoroasă.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE