REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul afacerilor agricole AgroFin

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
_Cea de-a 8-a ediţie a Forumului Afacerilor Agricole „AgroFin®” s-a desfăşurat la data de 17 octombrie, în Bucureşti, la Hotelul JW Marriott şi a avut ca temă „Agricultura României, între banii Europei şi sărăcia societăţii”.

_Această initiaţivă a evenimentelor de acelaşi tip organizate în diferite zone ale ţării răspunde aşteptărilor producătorilor agricoli, furnizorilor de tehnică şi servicii agricole care şi-au exprimat dorinţa de a se informa şi a discuta problemele acestui sector de activitate în cadrul unui forum de afaceri. Derularea de până acum a FEADR reprezintă un moment propice pentru o analiză făcută de specialişti în domeniu, alături de actualii şi viitorii beneficiari ai acestui program. Forumul Afacerilor Agricole de la Bucureşti şi-a propus să ofere informaţii noi, dar mai ales să evalueze oportunităţile din domeniul agricol. Cum Fondurile Europene şi instrumentele de finanţare constituie subiecte mai mult decât utile, în cadrul conferinţei au fost dezbătute noi perspective de dezvoltare, dar şi diversificarea celor existente.

„Programul SAPARD a pornit cu stângăcie, dar în realitate a fost un succes şi datorită apariţiei societăţilor de consultanţă reale, care au ştiut să atragă un procent considerabil din fondurile europene. Cele două fonduri de garantare, criticate, dacă ne gândim la procentul pe care îl solicită, reprezintă o şansă fantastică pentru fermierii decapitalizaţi prin care pot ajunge practic la fonduri. Toţi cei care cultivă diferite suprafeţe agricole într-un mod organizat au accesat cel puţin o dată fonduri europene”, a precizat domnul Liviu Bumbu, secretar de stat MADR.

Subiectul cu privire la „Fondurile Europene şi instrumentele de finantare, oportunităţi pentru dezvoltarea afacerilor” a fost prezentat pe înţelesul tuturor celor prezenţi în sală de domnul dr. ing. Daniel Botanoiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale „ProAgro 2011”. „Există discuţii referitoare la PAC după 2014 cu privire la oportunităţile, măsurile şi instrumentele pe care trebuie să le luăm în calcul şi să facem propunerile adecvate, astfel încât să ne putem implica în dezvoltarea mediului rural, pentru că dezvoltarea afacerilor este strâns legată şi de această componentă a PAC. Discuţiile purtate în absenţa producătorilor agricoli şi implicarea doar a instituţiilor statului, care probabil înţeleg numai într-un anumit procent ce se întâmplă la nivelul exploataţiilor agricole, cred că nu sunt foarte benefice”, a subliniat domnul Daniel Botănoiu. O altă provocare importantă este legată de negocierile pe care le face Europa cu privire la ridicarea taxelor vamale doar pentru faptul că dorim să respectăm o conduită civilizată pe piaţa internaţională, fără a exista garanţia că şi partenerii noştri lua aceleaşi măsuri calitative pe care le-am luat noi. Europa este producătorul numărul 1 de materii procesate, de mărfuri cu o calitate foarte bună. Pentru a-şi menţine acest loc, propunerea CE, de a lăsa ecologic 7% din teren, nu este o măsură bine venită, în condiţiile în care ni se solicită să producem mai mult, deoarece există cerere de consum mai mare, în condiţiile în care noi nu dorim biotehnologiile.

Domnul Ciprian Alic, director general adjunct APDRP, a prezentat succint stadiul absorbţiei fondurilor derulate prin APDRP şi măsurile active de finanţare. „Numărul mare de cereri de finanţare depuse până în prezent la APDRP, din care 30% pe măsuri de investiţii, cumulând peste 4 miliarde de euro contractate, din care 2,8 miliarde de euro deja plătite la beneficiarii noştri, ne situează, comparativ cu celelalte programe operaţionale, detaşat pe primul loc, cu un grad de absorbţie de aproape 30%. Mai avem de consumat aproximativ 10 miliarde de euro, chiar dacă sistemul bancar este greu de accesat şi nu reprezintă un partener pentru a finanţa spaţiul rural, să nu uităm că această criză economică a afectat foarte mult şi spaţiul rural. Eu văd absolut necesară o oarecare trezire a tuturor celor din spaţiul rural, pentru că «Dumnezeu ne ajută, dar nu ne bagă în traistă». Fermierii români trebuie sa încerce, pe de-o parte, să acceseze finanţări europene, dar pe de altă parte îi încurajez să găsească formule asociative, pentru că unirea dă putere şi în spaţiul rural. Încurajez toţi fermierii să meargă spre măsurile care au fost mai puţin accesate, dar care finanţează nerambursabil o proporţie cât mai mare din proiect”, a spus în încheiere domnul Ciprian Alic.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE