REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul Internaţional al Marilor Fermieri, la cea de-a treia ediţie

15/11/2018

0 Comments

 
Picture
La data de 8 noiembrie a.c, la Bucureşti, s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Forumului Internaţional al Marilor Fermieri – RALF, care a permis crearea unui cadru perfect de interacţionare între agricultori români şi străini, un schimb de experienţă preţios şi un veritabil canal pentru furnizarea de informaţii valoroase.

În acest an, manifestarea a reunit peste 200 de fermieri români, cu peste 1.000 de hectare fiecare, din toate regiunile ţării. În cadrul amplului eveniment anual au fost prezentate marile investiţii, reuşitele recente, modelele de business şi proiectele de succes din agricultura românească şi internaţională. În programul ediţiei 2018 au participat fermierii anului din Marea Britanie, Germania, România, Estonia, Ungaria, Cehia, Ucraina, Spania, Letonia, Olanda şi Polonia, agricultori care exploatează mari suprafeţe agricole, cuprinse între 2.000 şi 70.000 de hectare. Totodată, forumul a prezentat şi cele mai avansate tehnologii pentru agricultură şi a cuprins prezentări oferite de marii producători şi furnizori de soluţii performante agricole. În calitate de Master Partner al primelor trei ediţii RALF, compania KWS Seminţe a fost reprezentată de Doriana Niţu, director general, şi George Muşat, director al proiectului de ameliorare a porumbului FAO 300-400 pentru Europa de Sud-Est. Invitaţii au ascultat cu interes prezentarea activităţii de cercetare şi ameliorare pe care compania germană o desfăşoară în România şi au apreciat rezultatele obţinute de acest departament. În anul 2009 a demarat un program complet de ameliorare a porumbului în ţara noastră, iar după 5 ani de activitate, KWS Seminţe a lansat primul hibrid românesc, cu genitori autohtoni, pe nume Kamparis (FAO 390). Echipa de amelioratori număra doi cercetători în 2005, iar la ora actuală cuprinde 14 specialişti. KWS este singura companie cu capital străin care creează hibrizi de porumb în România, investind resurse importante în factorul uman, în baza genetică, precum şi în infrastructura necesară. În curând, va demara al doilea program de ameliorare a porumbului, iar fermierii autohtoni se pot bucura de avantajele acestui demers deoarece materialul genetic cu care specialiştii lucrează este deja adaptat la condiţiile specifice agriculturii româneşti. Până în acest moment, compania se poate lăuda cu şapte hibrizi creaţi în România, care nu dezamăgesc sub aspectul producţiilor.

Despre progresele din domeniul tehnicii agricole a vorbit Rainer Morgenstern, director comercial executiv pentru Europa în cadrul Same Deutz-Fahr Group. „SDF este unul dintre cei mai mari producători mondiali de maşini agricole. Printre brandurile SDF sunt nume cunoscute, precum Same, Deutz-Fahr, Lamborghini Trattori, Hürlimann sau Grégoire. Compania îşi are sediul în nordul Italiei, în Treviglio, în aceeaşi zonă unde a fost înfiinţată compania, în 1927, când Francesco şi Eugenio Cassani au dezvoltat tractorul Cassani, unul dintre primele tractoare din lume cu motor diesel. Producţia, vânzările, serviciile postvânzare şi distribuţia de piese de schimb sunt deservite de opt unităţi de producţie, 13 filiale de vânzări, un joint venture în China şi unul în Rusia, importatori şi peste 3.100 de dealeri din întreaga lume. SDF are mai mult de 4.200 de angajaţi, iar în 2017 compania a înregistrat un venit de 1.325 milioane de euro.“

Syngenta a fost reprezentată la RALF 2018 de Luis-Carlos Alonso, Business Development Lead, a cărui prezentare a fost axată pe progresele înregistrate de companie în domeniul ameliorării hibrizilor de floarea-soarelui. Principalele obiective ale programului intern de cercetare urmăresc creşterea productivităţii pe unitatea de suprafaţă, creşterea conţinutului în ulei, stabilitatea hibrizilor, toleranţa la secetă, rezistenţa la boli şi dăunători, precum şi toleranţa la erbicide. Pe plan mondial, suprafeţele cultivate cu floarea-soarelui continuă să crească datorită caracteristicilor îmbunătăţite ale hibrizilor lansaţi pe piaţă. Syngenta a lansat în ultimii ani hibrizi productivi, printre care amintim Neoma, Neostar şi Talento. În prezentarea sa, specialistul a vorbit şi despre măsurile de combatere a parazitului Orobanche cumana, precizând că măsura chimică de combatere, ce presupune cultivarea de hibrizi toleranţi la erbicide, asigură o eficienţă ridicată. Dacă erbicidele sunt asociate şi cu hibrizi amelioraţi genetic, rezistenţi la rasele de lupoaie, rezultatele cresc exponenţial. Syngenta a fost prima companie din piaţă care a lansat, în 2003, hibrizi cu tehnologia Clearfield. Pentru o combatere intergată a lupoaiei, compania are un program propriu care se bazează pe trei piloni importanţi, care fac referire la rezistenţa genetică a hibrizilor, la controlul chimic şi la bunele practici agricole.

În cadrul forumului, Maria Cîrjă, director de marketing Corteva AgriscienceTM România şi Moldova, a vorbit despre necesitatea creşterii producţiei de alimente cu până la 50% până în 2050, pentru a satisface nevoile unei populaţii care va ajunge la 9,7 miliarde, în acel moment. În opinia sa, este esenţial ca productivitatea agricolă să se îmbunătăţească în mod durabil, astfel încât impactul asupra mediului să se diminueze. Ca urmare a presiunii exercitate de asigurarea securităţii alimentare, sectorul agricol devine din ce în ce mai eficient şi productiv. Sectorul se consolidează, dimensiunea exploataţiilor creşte şi au loc fuziuni între diverse companii agricole. O altă tendinţă a sectorului este aceea de a se axa pe inovaţie. Agricultura de precizie se extinde şi se studiează tehnici noi de editare genetică. Corteva AgriscienceTM, divizia de agricultură a companiei DowDuPont, este singura companie de ştiinţe agricole dedicată complet agriculturii.

„Viitorul omenirii este agricultura“, a susţinut şi Pascal Cassecuelle, în prezentarea domniei sale.

Ervin Miklós, director de dezvoltare LGT Proiect, a prezentat fermierilor veniţi la eveniment sistemul de management agricol AgroVIR: „Agricultura viitorului este agricultura conectată, agricultura în care deciziile se iau pe baza analizei datelor şi strategiile se fac din prisma tuturor informaţiilor colectate de la fermă şi din mediul înconjurător. Compania LGT Proiect este distribuitor exclusiv pe piaţa românească al soluţiei AgroVIR, sistem complet de management al fermei. În viziunea noastră, sistemul AgroVIR acoperă cel mai bine nevoile marilor fermieri. Noi nu vindem doar un software, ci sprijinim dezvoltarea afacerii prin digitalizare. Cu AgroVIR conectăm soluţiile insulare şi oferim posibilitatea reală fermierului de a colecta informaţii într-o singură soluţie şi de a lua cele mai bune decizii consultând informaţii care reflectă realitatea din câmp.“ Din domeniul depozitării şi condiţionării cerealelor şi plantelor oleaginoase, a fost prezent Adrian Badea, director naţional de vânzări Petkus România. Petkus are o experienţă de aproape 170 de ani în producţia de echipamente, iar valorile pe care se bazează compania sunt Tehnologie, Inovaţie, Inginerie şi Service, toate la cel mai înalt standard de calitate.

Un grup consultativ format din 10 fermieri profesionişti

Evenimentul RALF din acest an a generat lansarea unui nou concept de comunicare în domeniul agricol, care presupune constituirea unui grup format din 10 fermieri profesionişti din sector pentru a pune la dispoziţia celor interesaţi opiniile avizate ale acestora. Grupul consultativ, denumit X Group Meetings Agriculture, iniţiat de organizatorul forumului, va fi activ în 2019, iar primii patru profesionişti care fac parte deja din grup sunt: Lucian Buzdugan, preşedintele Consiuliului de Administraţie Agricost Insula Mare a Brăliei, Dimitrie Muscă, director general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Nicolae Sitaru, administrator al societăţii Elsit, judeţul Ialomiţa, şi Gelu Scutaru, administrator Comcereal Focşani.

În cadrul forumului, Lucian Buzdugan a afirmat că în activitatea agricolă principala preocupare este atingerea performanţei, alături de practicarea unei agriculturi durabile, „pentru a lăsa copiilor noştri un pământ mai sănătos“ şi grija faţă de angajaţi, pentru a le asigura un trai decent.

Omologul său, Dimitrie Muscă, a făcut apel la asociere şi unire pentru că, în opinia sa, se urmăreşte o dezbinare a fermierilor, iar fermierul ialomiţean a vorbit despre faptul că agricultura românească mai are mulţi paşi de făcut ca să ajungă acolo unde îi este locul şi că trebuie să recupereze decalajele de productivitate pe care le înregistrează faţă de alte state din Uniunea Europeană.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE