REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul mondial privind agricultura şi alimentaţia - GFFA 2019

1/2/2019

0 Comments

 
Picture
În cadrul forumului din acest an s-a discutat despre digitalizarea agriculturii şi despre soluţiile inteligente ce pot fi aplicate în acest sector important pentru economia oricărei ţării. Dezbaterea a avut loc în perioada 17-19 ianuarie a.c. în cadrul celei de-a 11-a conferinţe a Miniştrilor Agriculturii, organizată la Berlin, unde au participat miniştrii Agriculturii din 74 de ţări. Discuţiile s-au concentrat pe rolul digitalizării în agricultură pentru a face acest sector mai viabil, durabil şi mai bine orientat către consumatori.
Soluţii agricole inteligente pentru a răspunde cererii actuale şi viitoare de alimente

În ultimii 50 de ani, populaţia globului s-a dublat. În acelaşi timp, datorită inovaţiilor tehnologice şi organizaţionale, precum şi a politicilor agricole şi alimentare favorabile, producţia agricolă globală s-a triplat. Cu toate acestea, în lume încă există peste 821 de milioane de oameni care suferă de foame şi peste 2,5 miliarde de persoane care suferă de malnutriţie. Populaţia globală se preconizează, de asemenea, să crească la aproximativ 10 miliarde până în anul 2050. Totodată, resursele naturale destinate hrănirii populaţiei în creştere sunt limitate şi agricultura se confruntă cu provocări suplimentare cum ar fi schimbările climatice, deficitul de apă, degradarea solului şi pierderea biodiversităţii. Producţia agricolă trebuie să crească semnificativ, în mod sustenabil, îmbunătăţind bunăstarea animalelor, adaptându-se mai bine la condiţiile locale şi să furnizeze locuri de muncă şi venituri decente de-a lungul lanţului de aprovizionare. Agricultura trebuie să utilizeze în mod mai eficient resursele naturale şi să reducă la minimum pierderile de alimente. Sunt necesare soluţii inteligente pentru a răspunde cererii actuale şi viitoare de alimente, sigure şi nutritive.

Digitalizarea în agricultură va juca un rol important în atingerea acestor obiective, îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi a condiţiilor de viaţă în zonele rurale, sprijinirea agricultorilor în activitatea lor, precum şi transformarea în mod semnificativ a vieţii în zonele rurale. Scopul rezoluţiei comune, semnată de miniştrii Agriculturii celor 74 de ţări, este acela de a modela şi de a promova digitalizarea agriculturii. În acest sens, oficialii se angajează să atingă obiectivele prezente în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, în special cel privitor la „Foamete zero“, precum şi în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Chemare la acţiune

Tema abordată la GFFA 2019 a fost „Agricultura devine digitală - Soluţii inteligente pentru viitoarea agricultură“, iar miniştrii agriculturii au căutat soluţii pentru a valorifica potenţialul digitalizării în scopul creşterii producţiei şi productivităţii agricole, îmbunătăţind în acelaşi timp sustenabilitatea, utilizarea eficientă a resurselor, ocuparea forţei de muncă şi oportunităţile antreprenoriale, precum şi condiţiile de viaţă, în special în zonele rurale. Scopul rezoluţiei este de a oferi soluţii digitale care să susţină producţia, protejând mediul înconjurător şi asigurând bunăstarea animalelor, să crească calitatea şi siguranţa produselor agricole, să reducă costurile de producţie, să îmbunătăţească disponibilitatea informaţiilor în întregul sistem alimentar şi să faciliteze comerţul. Fermele ar trebui să fie mai integrate în lanţul valoric, să fie prezente pe piaţă, iar atractivitatea agriculturii şi a zonelor rurale ar trebui să crească. Potrivit oficialilor, atenţia va fi concentrată, în special, pe fermele familiale, care reprezintă aproximativ 90% din întreprinderile agricole din întreaga lume şi generează aproximativ 56% din producţia agricolă.

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a avut o intervenţie în cadrul conferinţei, subliniind importanţa temei alese şi faptul că trebuie să existe un efort comun pentru luarea deciziilor pentru conectivitate, pentru investiţii în lanţul de valori agricole şi neagricole şi grija faţă de natură, în scopul de a moderniza fermierul de oriunde şi de a-l ajuta să fie conectat la orice informaţie prin digitalizare. „Coeziunea, o valoare europeană comună“, motto-ul Preşedinţiei române a Consiliului UE şi priorităţile legate de inovare şi digitalizare reprezintă angajamentul nostru pentru întărirea rolului Uniunii Europene la nivel global, astfel încât soluţiile inteligente pentru agricultură să devină o realitate în întreaga lume“, a subliniat acesta.

Patru obiective principale

În cadrul GFFA 2019, oficialii s-au angajat să ia măsurile necesare pentru a atinge patru obiective principale: să identifice şi să utilizeze potenţialului digitalizării; să permită accesul fermierilor la tehnologiile digitale; să îmbunătăţească utilizarea datelor şi securitatea acestora; să gestioneze schimbările structurale din agricultură şi zonele rurale. Digitalizarea trebuie să facă agricultura mai eficientă şi mai durabilă şi să îmbunătăţească viaţa din mediul rural. Pentru aceasta trebuie să se ofere un impuls pentru dezvoltarea unor soluţii digitale adecvate. Oficialii au mai subliniat importanţa digitalizării pentru un sector agricol eficient şi durabil, care să urmărească reducerea inegalităţilor rezultate din decalajul digital şi să permită tuturor părţilor interesate din sectorul agricol să participe mai bine la transformarea digitală a politicilor şi a industriei şi să solicite crearea unei infrastructuri digitale în zonele rurale. Digitalizarea agriculturii reprezintă o oportunitate pentru a facilita comerţul şi de a face faţă provocărilor, în special cele generate de schimbările climatice. Miniştrii Agriculturii recunosc necesitatea construirii unor baze de date adecvate şi a unei infrastructuri digitale, iar unele ţări au subliniat nevoia de asistenţă în acest sens. Oficialii urmăresc să iniţieze un proces global sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru a crea un cadru internaţional pentru digitalizare în agricultură şi să solicite Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) să elaboreze, în consultare cu părţile interesate, inclusiv Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare, IFAD, OCDE, OMC, ITU, OIE şi Centrul Tehnic pentru Cooperare Agricolă şi Rurală ACP - UE (CTA) şi, pe baza acestui comunicat, un concept de a considera instituirea unui Consiliu Internaţional Digital pentru Alimentaţie şi Agricultură, care să consilieze guvernele şi alţi actori relevanţi, să stimuleze schimbul de idei şi experienţe şi, în consecinţă, să îi ajute pe toţi să valorifice oportunităţile oferite de digitalizare. Totodată, aceştia au solicitat o evaluare a impactului tehnologic asupra oportunităţilor şi riscurilor prezentate de digitalizare pentru agricultură şi zonele rurale, iar pe baza rezultatului evaluării impactului asupra tehnologiei, să invite FAO să elaboreze o metodologie comună pentru a evalua şi a urmări situaţia dezvoltării digitale în sectorul agricol la nivel naţional. Miniştrii au propus discutarea rezultatelor obţinute în cadrul GFFA 2020.

Oficialii s-au mai angajat să promoveze, cu implicarea organizaţiilor internaţionale, schimbul de idei privind eficienţa anumitor programe şi iniţiative de formare pentru agricultori şi pentru persoanele din zonele rurale. Aceştia doresc o consolidare a reţelelor internaţionale de agricultori, cu autorităţile publice, mediul academic, sectorul privat, cooperativele şi asociaţiile deoarece reprezintă un mijloc adecvat de punere în comun şi diseminare a cunoştinţelor şi strategiilor legate de digitalizare în domeniul produselor alimentare şi al agriculturii, Miniştrii Agriculturii s-au declarat conştienţi de importanţa definiţiilor, a standardelor şi a interfeţelor comune în ceea ce priveşte datele şi aplicaţiile digitale, colectarea şi stocarea datelor şi intenţionează să ia măsuri pentru promovarea normelor şi acordurilor voluntare la nivel naţional, regional şi internaţional. De asemenea, doresc să sprijine măsurilor de publicare a datelor, luând în considerare confidenţialitatea, securitatea şi suveranitatea datelor. O altă solicitare a fost să încurajeze Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE), cu implicarea ţărilor sale membre şi în colaborare cu partenerii săi publici şi privaţi şi ţinând seama de sistemele existente care funcţionează la nivel naţional şi internaţional, pentru a dezvolta un sistem de date privind animalele şi să valorifice oportunităţile oferite de digitalizare pentru o mai bună gestionare a bolilor animalelor. În cadrul rezoluţiei comune se precizează necesitatea elaborării unor strategii naţionale pentru digitalizarea agriculturii şi industriei alimentare.

GFFA este o conferinţă internaţională care abordează subiecte-cheie privind viitorul industriei agroalimentare la nivel global. Aceasta se desfăşoară în timpul expoziţiei internaţionale „Săptămâna Verde“ de la Berlin, o dată pe an, începând cu anul 2009. Conferinţa este organizată de Ministerul Federal al Alimentaţiei şi Agriculturii din Germania, în cooperare cu Senatul din Berlin şi Messe Berlin GmbH. GFFA oferă reprezentanţilor din întreaga lume şi diferitelor medii (politic, afaceri, ştiinţă şi societatea civilă) oportunitatea de a împărtăşi idei şi de a spori înţelegerea pe un subiect selectat al politicii agricole actuale. În ultimii ani a înregistrat aproximativ 2.200 de vizitatori/an, provenind din 139 de ţări.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE