REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul național Optitech pentru Viticultură, organizat de Syngenta, a împlinit 10 ani

15/2/2023

0 Comments

 
Picture
​Recunoscută ca una dintre cele mai tehnice conferințe pe teme viticole, ediția de anul acesta a atins mai multe probleme, care reprezintă o permanentă provocare pentru producători și care an de an vin cu schimbări: managementul rezistențelor patogenilor, combaterea unor boli și dăunători în condițiile creșterii temperaturilor din timpul iernii, dificultățile pe care le au azi producătorii de vin și poveștile lor de business. ”Împreună mergem oriunde” este angajamentul echipei Syngenta, care a reușit să facă o tradiție din aceste întâlniri anuale cu viticultorii.
Cu un management bun, se poate amâna dezvoltarea rezistențelor
Unul dintre specialiștii Syngenta, aflat deja la treia prezență la forumul Optitech - Simon Arnsek director tehnic Fungicide, regiunea Europa, Africa, Orientul Mijlociu, a punctat că ”niciun produs nu este 100% eficient, iar dacă ai o presiune foarte mare a bolii și produsul își face treaba 99%, tot rămâne un procent care supraviețuiește”, de aceea este extrem de important să se utilizeze mai multe clase chimice, precum și toate metodele de combatere, nu doar cele chimice. Utilizarea fungicidelor în combaterea diferitelor boli la plante este foarte veche. Primele rapoarte despre tratamentele pentru semințe datează din secolul al XVII-lea. Semințele de grâu recuperate din mare, de pildă, erau lipsite de mălura comună (Tilletia tritici), iar primele fungicide agricole au fost cu rol protector (de exemplu zeama bordeleză).
 
Ce este de fapt rezistența la fungicide? Este o modificare naturală, ereditară, a capacității indivizilor dintr o populație de a supraviețui unui tratament cu un produs de protecție a plantelor, care în mod normal ar asigura un control eficient (OEPP/EPPO,1999).
Istoria arată că din 1970 cazurile de rezistență la fungicide au crescut ca număr, importanță și răspândire geografică, majoritatea substanțelor active suferind schimbări de sensibilitate sau rezistență totală în culturi și boli cheie. Strategiile de gestionare eficiente au limitat impactul acesteia asupra protecției și producției agricole.
Dar, înainte de a se pune problema eficienței unui produs, este bine să se analizeze dacă sunt și alte cauze ale motivului pentru care e posibil ca acesta să nu fi funcționat ”ca data trecută”: S-a spălat produsul după ploaie? A fost aplicat dozajul și volumul de apă corect? Au fost duzele blocate?; S-a ratat momentul potrivit? Presiunea agentului patogen a fost prea mare?
Dacă niciunul dintre motive nu se aplică, este posibil ca agentul patogen să fi dezvoltat rezistență.
De aceea trebuie știut, în managementul rezistențelor, că nu putem preveni dezvoltarea lor, dar cu practici bune de gestionare putem întârzia semnificativ apariția fenomenelor de rezistență.
În strategiile de gestionare a rezistenței trebuie ținut seama de câteva măsuri cheie:
1. Nu utilizăm în mod exclusiv un produs;
2. Limităm numărul de tratamente și aplicăm când este strict necesar;
3. Folosim doza recomandată de producători;
4. Evităm utilizarea ca eradicant;
5. Adoptăm practici de gestionarea integrată a bolilor (măsurile agrotehnice pot face diferența și pot reduce mult presiunea de infecție);
6. Utilizăm strategii cu diversitatea chimică.
 
Mana viței de vie, atenție sporită sezonul acesta
Din categoria ciupercilor care a dezvoltat rezistență este și cea care produce mana viței de vie (Plasmopara viticola).
Simon Arnsek, alături de Iulian Zafiu, director vânzări Culturi speciale, au revenit asupra condițiilor de apariție a infecției primare. Odată instalată, este o garanție a infecțiilor secundare succesive.
Infecția primară începe cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte de înflorit, în condiții de temperaturi peste 10ºC și precipitații mai mari de 10 mm în 24 ore sau mai mult de 10 mm ploaie în 48 ore ( în fiecare zi 5mm); lungimea lăstarilor să fie de circa10 cm.
Pentru infecția secundară este necesar ca frunza să rămână umedă 48 ore (infecția e posibilă și fără ploaie, este suficientă roua), are nevoie de întuneric (minim 4 ore) fără sporulare.
”Sunt cele mai periculoase infecții, nu mai avem nevoie de ploaie, ci doar de umiditate și câteva ore de întuneric, condiții îndeplinite în fiecare noapte. Dacă a apărut infecția primară, să fiți siguri că infecțiile secundare se vor succeda, mai ales dacă au un minim de condiții favorabile”, mai subliniază specialistul Syngenta.
 
Orondis Ultra este unul dintre fungicidele recomandate pentru mană, o combinație de două substanțe active care ”schimbă regulie jocului”: 30g/l oxatiapiprolin și 250g/l mandipropamid.
Doza recomandată este 0,67 litri/ha. Produsul vine cu un mod nou de acțiune, eficacitate foarte bună, rezistență extremă la spălare și efect persistent, sistemie (translaminar, sistemie locală, acropetal).
Din strategia Syngenta pentru combaterea bolilor la vița de vie mai fac parte: ThiovitJet, Topas100EC, Dynali, Universalis593SC, CoprantrolDuo, Switch, Pergado, Taegro.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE