REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul OptiTech pentru pomicultură, ajuns la a 8-a ediţie

15/3/2017

0 Comments

 
Picture
Pe parcursul a două zile, 7-8 martie a.c., compania Syngenta a organizat Forumul OptiTech pentru pomicultură, structurat pe două subiecte de interes major, respectiv protecţia fitosanitară a livezilor şi nutriţia pomilor fructiferi. Ediţia din acest an a reunit peste 180 de pomicultori din întreaga ţară, care administrează o suprafaţă de peste 5.000 ha.
În deschiderea manifestării a luat cuvântul dl George Drăgan, director general Syngenta România şi Republica Moldova: „Faptul că am ajuns la cea de-a 8-a ediţie a forumului este o confirmare a faptului că Syngenta consideră de mare importanţă domeniul pomilor fructiferi şi al viţei-de-vie. Dacă ne uităm la economia globală, observăm că în ultimii şase ani, începând cu 2010, toate companiile producătoare de pesticide au avut o creştere în vânzări de peste 10%. Acest lucru s-a reflectat şi în profitul pe care aceste companii l-au făcut. Începând cu 2015, trendul este descrescător. Nu numai că vindem mai puţin, dar şi profiturile sunt mai mici şi, precum alte companii din piaţă, Syngenta este afectată de aceste schimbări dramatice în structura vânzărilor şi a profitului. Nu numai că vindem mai puţin, dar vindem şi mai ieftin. Companiile care activează în zona de protecţie a plantelor îşi ajustează preţurile pentru a reuşi să-şi atingă obiectivele de vânzări. La nivel global, există un proces de consolidare şi integrare a companiilor care îşi unesc forţele pentru a lucra împreună. Chiar
şi Syngenta este în proces de achiziţie cu o mare companie din China. Acest proces ar trebui în mod teoretic să aducă o scădere a preţului de cost, de producţie, şi preţuri mai accesibile pentru fermieri. De asemenea, ar trebui să contribuie la o consolidare a industriei şi sperăm să nu aducă mai puţină competitivitate, care nu ar fi în beneficiul agricultorilor“, a susţinut dl Drăgan. Fiind la un eveniment dedicat pomicultorilor, directorul general Syngenta a dorit să transmită producătorilor că  asocierea este importantă pentru a face faţă importurilor de fructe din alte ţări, atât din UE, cât şi din afara spaţiului comunitar. „Suntem invadaţi de importuri din alte ţări europene şi ne întrebăm cum este posibil ca preţul de vânzare să fie sub preţul de cost al pomicultorilor români. Consider că agricultorii români ar trebui să fie mai uniţi şi, printr-o voce comună puternică, să se adreseze Ministerului Agriculturii pentru a întreprinde acţiuni care să-i protejeze.“ Cu privire la rezultatele obţinute de companie în 2016 pe piaţa românească de profil, acesta a declarat: „Pentru Syngenta, anul 2016 a fost unul foarte bun. România a avut cea mai importantă contribuţie la obţinerea acestui rezultat. Suntem al doilea jucător important în furnizarea de produse pentru protecţia culturilor speciale şi am decis ca anul 2017 să fie unul în care să investim şi o dovadă este specializarea“. O noutate pentru acest an este faptul că Syngenta va lansa un sistem de prognoză şi avertizare meteo, având acces la 10 staţii meteorologice la nivel naţional.  

Prevenirea, mai importantă decât combaterea
Evenimentul a cuprins trei ateliere de lucru în cadrul cărora s-a discutat despre controlul insectelor, al bolilor din livezile pomicole şi despre răritul chimic la măr. Înainte de formarea grupurilor de lucru, dl Florin Niţu, global product manager, a susţinut o prezentare cu tema „Incursiune în lumea rapănului“. Acesta a dorit să le reamintească pomicultorilor câteva elemente de bază în prevenirea şi combaterea bolii. Trebuie în primul rând avute în vedere condiţiile climatice care favorizează infecţia şi calitatea aplicării substanţelor de protecţie, ştiindu-se faptul că 50% din succesul unui tratament de protecţie fitosanitară ţine de acest considerent. Aplicarea trebuie să fie adaptată şi stadiului de vegetaţie. Fermierii pot apela la serviciul companiei pentru a verifica calitatea aplicării fungicidelor. Un alt element de bază în combaterea bolii este alegerea produsului de protecţie potrivit pentru situaţia din livadă. „Trebuie să ştiţi când să interveniţi pentru a reduce presiunea de infecţie. Important este să se prevină şi nu să se combată. Rezerva de frunze reprezintă sursa de infecţie pentru anul următor. Trebuie să reduceţi această rezervă, să păstraţi curăţenia în livadă, puteţi să tocaţi frunzele sau să le descompuneţi. Microorganismele din sol, râmele, vă ajută să descompuneţi masa foliară şi să reduceţi rezerva de infecţie. Trebuie să aveţi grijă de râme prin lucrările solului, prin folosirea responsabilă a produselor chimice, respectiv a celor pe bază de cupru, pentru că pot avea efect negativ asupra acestora. Puteţi aplica uree în toamnă, la căderea frunzelor, pentru a realiza o descompunere mai uşoară, sau să aplicaţi diferite îngrăşăminte cu rol de descompunere. Atenţie deosebită la începutul sezonului când din sporii de pe frunzele căzute se produce infecţia primară, care trece pe părţile verzi ale plantei. Impactul acestei ciuperci se observă în producţie şi în calitatea fructelor şi de aceea este important să ţinem boala sub control. Prevenţia este foarte importantă pentru că altfel ne vom confrunta cu infecţii secundare până la sfârşitul sezonului. Vă sfătuiesc să ţineţi un istoric al livezii deoarece ştim că istoria se repetă. De cele mai multe ori, când vedem primele simptome este deja prea târziu. Ce putem face pentru a şti când să intervenim? Infecţia primară variază în fiecare an în funcţie de condiţiile climatice şi se poate manifesta din martie şi până în iunie. Trebuie să fim atenţi la perioada de tranziţie, de la infecţiile primare până la cele secundare. Când se stabileşte strategia de combatere a bolii trebuie avut în minte obiectivul „Zero simptome de la infecţia primară“. Există o corelare directă între instalarea infecţiei, temperatură şi umiditate. La temperaturi mai mari, perioada de infecţie este mai scurtă, iar la temperaturi scăzute, perioada de incubaţie este mai lungă. Perioada de umectare a frunzelor are o corelaţie directă cu tipul de infecţie. Dacă perioada de umectare este mai scăzută, infecţiile vor fi mai puţin grave. Dacă frunza nu a atins perioada optimă de umectare, rapănul evoluează, 7-8 zile rămâne viabil, iar la următoarea umectare îşi continuă procesul de dezvoltare. Putem folosi produse de contact cu efect asupra sporilor, iar dacă presiunea de infecţie este mai mare, putem folosi produse combinate.“

Rapănul - o boală periculoasă pentru livezile pomicole
În cadrul atelierelor de lucru, dl Simon Arnsek, asset manager & technical crop expert pentru Europa de S-E, a vorbit pe larg despre atacul de rapăn în livezile pomicole şi despre măsurile chimice propuse de Syngenta pentru a se evita pierderile de producţie cauzate de agentul patogen. „Este boala cel mai greu de combătut, atacă frunzele, dar mai important este că atacă fructele, iar majoritatea varietăţilor comerciale de măr sunt sensibile la atacul bolii. Dacă avem succes în prima perioadă, când are loc infecţia primară, nu mai avem apoi probleme cu infecţiile secundare. Perioada de infecţie primară durează de la sfârşitul lunii martie şi până la începutul lunii iunie. Dacă în această perioadă aveţi dubii cu privire la existenţa bolii în livadă, atunci este mai bine să trataţi. Observaţiile vizuale făcute în livadă sunt foarte importante. Dacă vedeţi simptomele atacului, este primul semn că aţi făcut o greşeală în schema de tratament. Important este şi timpul de umectare a frunzei, dar şi temperatura. Un alt element important este incubaţia, adică perioada scursă de la infecţie până la apariţia primelor simptome. Incubaţia depinde foarte mult de temperatură. La temperaturi medii de 8 grade Celsius, perioada de incubaţie poate ajunge la 18 zile, dar la 18 grade Celsius este nevoie de doar opt zile. Dacă aveţi o frunză afectată dintr-un eşantion de 100 de frunze sănătoase, atunci veţi avea probleme cu infecţiile secundare atât în vară, cât şi în toamnă. Dacă fructele infectate sunt depozitate, ele constituie o sursă de infecţie pentru cele sănătoase. Dacă nu aveţi infecţii primare, nu veţi avea nici infecţii secundare, dar aceasta este teorie, pentru că în practică este mult mai greu de realizat. Important este să folosiţi produse de protecţie până la recoltare, înainte de ploaie“, a afirmat dl Arnsek. Specialistul a vorbit şi despre grupele chimice folosite în combaterea rapănului, cinci la număr, şi eficienţa acestora. Fungicidele multisite, de contact, nu dezvoltă rezistenţă şi au un efect preventiv, iar aplicarea lor trebuie făcută înainte de apariţia ploii. „Majoritatea produselor din această grupă nu au o rezistenţă foarte ridicată la spălare. Din păcate, aceste produse se află sub impuneri severe din partea organismelor de omologare şi înregistrare şi, în viitor, ne putem aştepta ca produsele  din această grupă să fie limitate sau interzise.“ Cea de-a doua grupă chimică este cea a aminopirimidelor, din care face parte şi produsul Chorus al companiei Syngenta. Produsele din această grupă sunt eficace la temperaturi joase, acţionează şi curativ, iar aplicarea lor se face înainte de înflorit. Produsele din grupa triazolilor, cum este produsul Score, au cea mai bună eficacitate pe partea curativă, dar au şi o acţiune preventivă. „Dacă aplicaţi Score curativ, aplicaţi-l cât mai devreme în livadă. Întreaga schemă de tratamente trebuie să se bazeze pe aplicarea preventivă a produselor. La produsele din grupa strobilurinelor, după lansarea lor pe piaţă, au apărut fenomene de rezistenţă. Ele au în schimb o eficacitate foarte bună în combaterea făinării.“ Cea de-a cincea grupă chimică, recent creată, este cea a pirazol carboxamidelor, din care face parte şi produsul Embrelia. „Majoritatea companiilor vor dezvolta fungicide din această grupă deoarece sunt foarte eficiente.“ Domnul Arnsek a vorbit şi despre combaterea făinării la măr, subliniind faptul că infecţiile se pot produce foarte devreme, înainte de înflorit, deoarece boala iernează pe pomi. Important este să se facă tratamentul cât mai devreme posibil, având în vedere faptul că majoritatea soiurilor de măr sunt sensibile la făinare. Pentru a avea succes în combaterea bolii, este importantă cunoaşterea caracteristicilor produsului chimic folosit, dacă are acţiune preventivă sau curativă, gradul de rezistenţă la spălare şi dacă este poziţionat corect în schema de tratamente. Embrelia este de doi ani pe piaţa din România, prima ţară europeană unde produsul a fost omologat. Pentru celelalte ţări din Europa fungicidul va fi disponibil începând cu anul 2018. Momentul de aplicare a produsului este după înflorit şi se efectuează maximum două aplicări pe sezon. Se recomandă aplicarea produsului strict preventiv, la avertizare, pentru a evita infestarea ireversibilă a culturii. Este un produs premium preventiv, cu acţiune asupra rapănului, dar şi a moniliozei. În condiţiile unei infecţii severe, se recomandă amestecul produsului cu unul de contact. Având în compoziţie două substanţe active, Embrelia poate fi folosit cu succes în managementul antirezistenţă.

Combaterea lepidopterelor şi a acarienilor
Akos Forrai, asset manager & technical crop expert pentru Sud-Estul Europei, şi George Andron, key account manager Syngenta, au susţinut partea legată de prevenirea şi combaterea atacului de lepidoptere şi acarieni. Din ordinul Lepidopterelor, Cyidia pomonella (viermele merelor) este cel mai periculos dăunător. Primul atac trebuie controlat deoarece la următoarele generaţii gradul de dăunare este de 10 ori mai mare. În cărţile de specialitate se precizează că dăunătorul are două generaţii pe an, dar în practică s-au întâlnit chiar şi trei generaţii. Generaţiile se suprapun şi nu le putem contoriza foarte bine. Unul dintre produsele de top ale companiei, folosit în combaterea viermelui merelor şi a moliei pieliţei fructelor, este Affirm. Produsul se aplică înaintea eclozării larvelor din ou sau la apariţia primelor larve, când se înregistrează maximul curbei de zbor, moment identificat cu ajutorul capcanelor feromonale, sau la avertizare. „Când temperatura depăşeşte 10 grade Celsius începem să calculăm gradele acumulate. Când suma temperaturilor  ajunge la 150 grade Celsius are loc primul zbor, când este de 220 grade Celsius se depune ponta, iar la 300 grade Celsius are loc eclozarea. Este foarte important să aplici produsul potrivit la momentul potrivit. Dacă alegem greşit produsul, nu vom avea rezultate. Se pot folosi şi capcane feromonale, dar este important şi câte pui la hectar şi unde le amplasezi. De regulă, pragul economic de dăunare (PED) este de şase masculi capturaţi la patru zile. Există şi capcane feromonale bisexuale ce atrag şi femelele, având astfel o imagine de ansamblu a presiunii dăunătorului în livadă“, a spus dl Forrai. Potrivit specialistului Syngenta, produsul Affirm este, în cazul stadiilor larvare, cu 80% mai eficient faţă de produsele carbonate. Principalele puncte forte ale insecticidului sunt: controlul ridicat asupra tuturor stadiilor larvare, zero reziduuri la şapte zile de la aplicare, protector asupra entomofaunei utile. O noutate este faptul că, începând cu acest an, produsul va avea o nouă formulare, inovatoare, care va permite obţinerea unei eficienţe ridicate în combatere, va avea o solubilitate mai mare şi o fotodegradare redusă la acţiunea razelor UV. Pentru combaterea acarienilor, reprezentantul Syngenta a recomandat aplicarea produsului Vertimec. Pagubele produse de aceşti dăunători sunt importante deoarece atacă suprafaţa foliară şi astfel afectează negativ şi producţia. Vertimec este un acaricid-insecticid, cu un spectru larg de combatere, care pătrunde în frunze, unde formează un rezervor de substanţă activă şi asigură controlul dăunătorilor pe o perioadă lungă de timp. „Nu îl amestecaţi cu produse pe bază de sulf, pentru că îi scade eficienţa. Este un produs selectiv, prietenos cu entomofauna utilă. Faţă de alte produse care afectează într-un procent de 80% entomofauna utilă, Vertimec are un efect negativ de doar 10%“, a precizat dl Forrai.

Normarea chimică a fructelor
Un alt subiect tratat în unul dintre atelierele de lucru a fost răritul chimic al fructelor, prezentat de dl Jan Hoogland, expert tehnic culturi pomicole Syngenta. „În Olanda, costurile cu forţa de muncă sunt foarte mari şi dorim să reducem răritul manual şi să-l efectuăm chimic. Beneficiile lucrării sunt că putem controla încărcătura de fructe şi putem menţine pomii în echilibru în fiecare an, evitând astfel alternanţa de rodire. Putem aplica mai bine produsele de protecţia plantelor, fructele sunt păstrare în bune condiţii pe un termen mai lung, iar recoltarea se realizează în treceri mai puţine. Dacă vrei să influenţezi mărimea fructelor, trebuie să intervii în perioada de diviziune celulară. Răritul chimic se începe încă din faza de înflorire pentru a avea fructe uniforme şi pentru a influenţa mărimea acestora. Lucrarea de rărit chimic urmăreşte obţinerea celor mai bune rezultate în plantaţie. În Olanda, urmărim să obţinem 100 de fructe pe pom, pentru merele destinate consumului proaspăt, în livezile superintensive. Distanţa dintre rânduri este de 3 m, iar între pomi pe rând de 1 m. Prin răritul chimic obţinem un procent mai mare de fructe cu diametru de 70-85 mm, de calitatea I, cu un conţinut mai ridicat în zahăr şi o culoare mai frumoasă a fructelor“, a susţinut dl Hoogland. Acesta a vorbit despre modul de aplicare a unor produse cu efect asupra normării rodului, printre care Ethrel, Armothin şi Brevis, şi a subliniat faptul că răritul chimic este o lucrare complexă, la care trebuie să se ţină seama de o serie de factori pentru a nu influenţa negativ rezultatul final. „Trebuie să vezi mai întâi cum au legat pomii, trebuie să urmăreşti condiţiile climatice după înforire şi să constaţi dacă numărul de flori este satisfăcător. Dacă se înregistrează perioade cu temperaturi scăzute, poate este mai bine să foloseşti produse care să stimuleze legarea florilor şi abia apoi să vezi dacă este nevoie să aplici o lucrare uşoară de rărit. În Olanda, se face şi răritul mecanic al florilor cu anumite echipamente speciale“, a mai adăugat specialistul Syngenta.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE