REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul regional de viticultură, un eveniment marca Syngenta

15/7/2022

0 Comments

 
Picture
​Pe 29 iunie a.c, într-o zi de sărbătoare, compania Syngenta a organizat „Forumul Regional de Viticultură - Turul inovației” la crama LacertA, județul Buzău, care deține o plantație viticolă ce se întinde pe cca. 40 ha. 
​Evenimentul a fost structurat pe 4 ateliere de lucru iar viticultorii au avut ocazia să afle tehnologia de protecție recomandată de Syngenta pentru cultura viței de vie, aplicarea corectă și utilizarea în siguranță a produselor fitosanitare, dar și gestionarea soluției de stropit reziduale pentru a evita poluarea mediului înconjurător.
Alături de Syngenta, la atelierul de prezentare a tehnicilor de aplicare a tratamentelor, a fost Agritot, firmă care furnizează tehnică agricolă specializată precum atomizoare, combine de recoltat struguri etc.
 
Făinarea și mana, două boli păguboase
Secțiunea privind protecția viței de vie a fost susținută de Felicia Fumea, reprezentant de vânzări culturi speciale și Iulian Zafiu, director de vânzări culturi horticole – protecția plantelor România și Republica Moldova.
Potrivit specialiștilor, compania Syngenta poate furniza produse fitosanitare care să asigure un program complet de protecție a plantațiilor viticole, pornind de la fungicide, care acționează împotriva făinării, manei, pătării roșii a frunzelor, putregaiului negru și cenușiu, până la insecticide care distrug acarienii și molia strugurilor.
Pentru protecția împotriva făinării, Felicia Fumea a trecut în revistă produsele Thiovit Jet, Topas, Dynalli, Universalis și Taegro.
Picture
​„Thiovit Jet este un fungicid cunoscut, pe bază de sulf, nelipsit în schema de protecție a viței de vie. Produsul prezintă o formulare avansată - microgranule dispersabile în apă care asigură o bună omogenizare a soluției, pregătirea acesteia într-un timp mai scurt, previne înfundarea duzelor și produce mai puțin praf.
Topas, pe bază de penconazol, este un fungicid sistemic, care acționează și prin vapori, protejând cultura atât împotriva făinării cât și a putregaiului negru. Se aplică în doza de 0,3 l/ha, de la stadiul de lăstar de 15 - 20 cm.
Un alt produs care câștigă din ce în ce mai mult teren este Dynalli. Este un produs complex, pe bază a două substanțe active, cu acțiune atât preventivă, cât și curativă. Fungicidul se aplică după înflorit și combate, pe lângă făinare, putregaiul negru și pătarea roșie. În tratamente succesive recomandăm respectarea unui interval de pauză de 10 - 12 zile.
Universalis este un fungicid care acționează asupra făinării, manei și putregaiului cenușiu. Conține două substanțe active cu acțiune sistemică și de contact: azoxistrobin și folpet, având un efect de vitalizare a plantei și acționând asupra putregaiului.
Un produs mai nou în portofoliul pentru agricultura ecologică este Taegro, care are la bază tulpina Bacillus amyloliquefaciens. Acționează asupra sistemului imunitar al plantei, dându-i o vigoare aparte. Poate fi utilizat pe toată perioada de vegetație și are un timp de pauză scurt, de 3 zile. Fungicidul poate fi folosit atât în plantațiile viticole ecologice, cât și în sistemul integrat de protecție a culturii. Acționează împotriva făinării și a putregaiului cenușiu.”
Picture
​Iulian Zafiu a prezentat fungicidele care combat, în principal, mana viței de vie, dar și insecticidele Vertimec și Affirm.
„Fungicidul Orondis Ultra este un produs inovator, care controlează foarte bine, chiar excepțional, mana, deși se folosește în doză foarte mică. Anul trecut, când am lansat acest produs, îl cunoșteam din testări și nu l-am văzut aplicat la scară largă în plantații viticole. Pot să spun ca a fost folosit de fermieri care din cauza ploilor nu au aplicat nimic timp de 18 zile și a controlat foarte bine mana. Puteți să îl folosiți cu încredere pentru ca este un produs care își face treaba”, a susținut specialistul.
Orondis, pe bază de oxatiapiprolin, este recomandat să fie aplicat împreună cu produsul Pergado pentru că cele două fungicide au un efect sinergic împotriva manei.
 
Un alt produs prezentat a fost Coprantol Duo, un fungicid de contact pe bază de cupru, folosit pentru o gama largă de culturi horticole. Are o formulare unică pe bază a două forme de cupru cu acțiune sinergică: hidroxid și oxiclorura de cupru. Hidroxidul de cupru acționează preventiv și antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei prevenind infecția iar oxilclorura de cupru este o substanță activă de contact cu acțiune preventivă împotriva germinării sporilor și pătrunderii miceliului în plantă. Se recomandă aplicarea preventivă pentru controlul manei, putregaiului negru și pătării roșii a frunzelor de viță de vie. Doza recomandată este de 2,5 kg/ha. Este un produs microgranulat cu o solubilitate excelentă în apă și o manipulare sigură.
 
Împotriva putregaiului cenușiu s-a recomandat aplicarea fungicidului Switch.
„Este probabil cel mai cunoscut și cel mai vândut produs din portofoliu deoarece are multe omologări, fiind utilizat, de asemenea, în pomicultură sau legumicultură.
În cultura viței de vie recomand să fie aplicat la scuturare, deoarece atunci planta este sensibilă și vulnerabilă în fața bolii caci prin căderea capișonului rămâne o rană ce reprezintă principala poartă de intrare a agentului patogen.”
Switch reprezintă un instrument puternic în strategia de combatere a putregaiului cenușiu, protejând cantitatea și calitatea recoltei.
Doza omologată pentru vița de vie este de 0,6 - 1 kg/ha.
 
Pentru combaterea acarienilor din plantațiile viticole s-a recomandat aplicarea insecticidului Vertimec, pe bază de abamectin, în doză de 0,75 - 1 l/ha, în funcție de presiunea de infestare.
Împotriva moliei viței de vie se poate utiliza insecticidul Affirm, ce are un efect rapid, de „șoc”, asupra insectelor țintă, acționand prin contact și ingestie. Doza omologată este de 1,5 kg/ha.
 
Eticheta conține informații folositoare
Mihaela Dogaru, director de omologări în cadrul companiei, a vorbit despre importanța citirii etichetei produselor de protecția plantelor pentru o utilizare sigură și aplicare corectă.
„10 minute investite în citirea cu atenție a etichetei poate să facă diferența între o aplicare de succes și sigură și una nesatisfăcătoare și nesigură.
Viitorul produselor de protecția plantelor se află în mâinile utilizatorilor deoarece orice incident sau depășire a limitei de reziduuri identificată și comunicată de către autorități prin sistemul rapid de alertă european face ca in ochii publicului și ai autorităților utilizarea produselor fitosanitare să apară ca fiind periculoasă.
Așadar este important să citim eticheta, să respectam regulile, să nu supradozăm pentru că depășim limitele de reziduuri și nici să nu subdozăm pentru că agenții patogeni vor dezvolta fenomenul de rezistență și cu timpul „omorâm” substanța activă. Doza înscrisă pe etichetă este rezultatul multor teste făcute pe mai mulți ani, în urma lor fiind aflată cantitatea optimă de substanță activă necesară pentru o combatere eficientă și sigură.”
 
Atelierul de tehnici de aplicare a produselor de protecția plantelor a fost susținut de Andrei Măruțescu, director de comunicare și relații publice Syngenta România.
„Eficacitatea biologică a unui produs este dată de calitatea acestuia, dar și de modul de aplicare. Din păcate se mai fac greșeli și de aceea organizam ateliere cu principii de baza ale aplicării produselor fitosanitare.”
Reprezentantul companiei a vorbit despre importanta purtării echipamentului individual de protecție, despre modul în care trebuie manipulate produsele fitosanitare, realizarea amestecului de produse în rezervor, calibrarea echipamentelor de aplicare și utilizarea duzelor potrivite pentru efectuarea unui tratament de calitate.
Picture
Gestionarea efluenților ce conțin reziduuri
La finalul evenimentului a fost prezentat sistemul RemDry - o soluție eficientă și completă pentru gestionarea sustenabilă, în fermă, a efluenților ce conțin reziduuri de produse pentru protecția plantelor. Sistemul a fost dezvoltat de compania Syngenta în colaborare cu Departamentul de Științe Agricole, Silvice și Alimentație (DISAFA) a Universității din Torino, Italia.
Apa reziduală rezultată în urma curățării echipamentelor de stropit și golirii volumului rezidual din rezervor este colectată în rezervorul RemDry. Aici, sub influența căldurii și a curenților de aer, apa se evapora în timp, iar la baza foliei rămâne reziduul uscat.
„După 3 ani folia se împachetează și se predă ca deșeu periculos la o firmă de neutralizare și se înlocuiește”, a mai spus Măruțescu.
Sistemul RemDry se adaptează la dimensiunea fermei și la volumul lichidelor reziduale care trebuie gestionate prin instalarea mai multor unități, necesită o întreținere minimă și reprezintă o soluție pe termen lung pentru gestionarea lichidelor reziduale în ferme.
Soluția propusă de Syngenta permite utilizarea durabilă a produselor de protecția plantelor prin împiedicarea contaminării pânzei freatice.

Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE