REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

„Frumosul de Voinești” va rămâne doar un nume?

15/9/2023

0 Comments

 
Picture
​Sortimentul de mere este poate cel mai dinamic din industria fructelor și a programelor de ameliorare la nivel mondial. Schimbările de climă și creșterea rezistenței patogenilor pe de o parte, și cerințele pieței pe de alta, impun noile soiuri în cultură, chiar și pentru cei mai nostalgici fermieri.
​Bazinul Voinești și merele pe care le-a consacrat nu ”scapă” de aceste schimbări de sortiment.
„La începuturile activității mele am crezut că Jonathanul, Goldenul Delicios sau Frumosul de Voinești nu vor fi niciodată înlocuite. Dar în timp am văzut că, dacă oferi consumatorilor fructe de calitate, ele sunt bine primite pe piață. Acesta este un mit, că nu mai întâlnim noi soi ca Jonathanul. Eu cred că sunt multe alte soiuri la fel de valoroase. Dacă oamenilor le dai ceva bun, de calitate, produsele vor fi repede absorbite. Iar noua generație oricum nu-și va aminti de gusturile vechi. Există și o categorie de nostalgici, care vor cere în continuare aceste varietăți, dar avem și soiuri noi la fel de bune”, spune Daniel Comănescu, directorul Stațiunii Pomicole din Voinești.
Sigur că există încă livezi cu suprafețe destul de mari din soiurile vechi. Asta și pentru că reconversia la plantații noi, intensive înseamnă un efort financiar pe care nu toți și-l permit (costul este de circa 30.00 euro/ha, fără a calcula valorarea terenului), explică directorul. De aceea au rămas destule livezi vechi încă pe rod.
Pe de altă parte, rezultatele în plantațiile intensive sunt extraordinare în producție și calitate, și face posibil ca amortizarea investiției să fie foarte rapidă pentru că la un hectar de livadă nouă cheltuielile de întreținere sunt mai reduse cu până la 50% față de o livadă tradițională. Iar diferențele de producție sunt de la 20 tone în livada clasică la 60-80 t/ha într-una nouă, cu 90% fructe de calitatea I. Aceste argumente au făcut ca fermierii, care la început erau mai reticenți, să introducă din ce în ce mai mult în cultură soiuri noi, cu rezistență nu doar pe pom, ci și la depozitare.
Directorul Stațiunii apreciază că schimbarea sortimentului în bazinul Voinești este de circa 40-50%. Cu toate acestea nu crede că soiuri precum Jonathan sau Frumos de Voinești vor dispărea prea curând din livezi, chiar dacă s-au redus ca suprafață. Cine plantează o livadă nouă, tot mai păstrează câteva sute de pomi și din vechiul sortiment, pentru gustul cu care au crescut.
„Eu cred că vor rămâne în cultură încă vreo 50 de ani. Numele ”Frumosul de Voinești” este totuși un brand,” spune Daniel Comănescu, mai ales că aproape la toate concursurile naționale, Jonathanul și Goldenul din Voinești ocupă la gust, mai mereu primele locurile. Sunt inconfundabile și au calități deosebite. Echipa de la SCDP Voinești multiplică în continuare și varietăți din sortimentul vechi, alături de soiurile noi cu rezistențe la boli pe care le recomandă pentru livezile intensive.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE