REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Genetica performanta - baza productiilor ridicate

15/2/2014

0 Comments

 
Picture
DuPont România şi DuPont Pioneer au organizat la data de 23 ianuarie, într-un cadru festiv, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, un eveniment menit să marcheze începutul noului an. Numeroşi agricultori, cunoscuţi pentru performanţa cu care fac agricultură, au asistat la prezentările referitoare la genetica Pioneer şi produsele de protecţie a plantelor DuPont.

În deschiderea evenimentului, dl Vasile Iosif, director general al DuPont România, a vorbit despre agricultura românească şi necesitatea investiţiilor în acest sector pentru a deveni competitiv. „Este pentru prima oară după 1989 când România reuşeşte performanţa de a nu avea deficit pe balanţa comercială cu produse agricole. În 2012, am avut un deficit de 550 de milioane de euro. Anul trecut, exporturile de produse agricole au fost cu 200 de mililioane de euro mai mari decât importurile. Aceste date reflectă faptul că ferma românească a început să fie mai productivă, că fermierii investesc mai mult şi au început să fie mai performanţi. Este adevărat că exportăm materii prime şi mi-aş dori ca în viitor să exportăm mai mult produse cu valoare adăugată mare, astfel încât România să devină exportator net de produse agroalimentare. Potrivit statisticilor, la nivelul UE, România a ocupat anul trecut locul I la producţia DuPont România şi DuPont Pioneer au organizat la data de 23 ianuarie, într-un cadru festiv, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, un eveniment menit să marcheze începutul noului an. Numeroşi agricultori, cunoscuţi pentru performanţa cu care fac agricultură, au asistat la prezentările referitoare la genetica Pioneer şi produsele de protecţie a plantelor DuPont. de floarea-soarelui, cu o cantitate de 2 milioane de tone, urmată de Franţa şi Bulgaria, iar la porumb, în 2012, am ocupat locul I, iar anul trecut poziţia a II-a, după Franţa.

Dar sub aspectul productivităţii, România se află departe de ceea ce înseamnă agricultura performantă. Investiţia este singurul element care poate să crească productivitatea în agricultură. Iar acest lucru se vede, pentru că pieţele de pesticide, seminţe şi alte inputuri pentru agricultură se dezvoltă”, a afirmat dl Iosif.

Pioneer - lider pe piaţa globală

Compania DuPont Pioneer este lider mondial în tehnologia de ameliorare a plantelor, respectiv în producerea seminţelor de porumb şi soia. Potrivit dlui Kara Béla, director general DuPont Pioneer Europa Centrală, firma are, în regiunea pe care acesta o reprezintă, o cotă de piaţă de 35%, ceea ce o menţine lider. Şi pe piaţa autohtonă de seminţe compania americană ocupă un loc fruntaş. „Motivele obţinerii acestor rezultate sunt produsele performante, colaborarea cu clienţii noştri şi echipa de vânzări motivată şi foarte bine pregătită. Pioneer rămâne in portofoliul multor fermieri în primul rând pentru producţia mare realizată la hectar. Baza oricărei afaceri este cooperarea cu partenerii, iar cel mai bun partener este cel mulţumit de produsele noastre şi spun aceasta şi din poziţia de fermier”, a afirmat dl Béla. Pentru a-şi menţine poziţia de lider mondial, compania investeşte sume enorme în cercetare, astfel încât să creeze noi varietăţi care să răspundă provocărilor legate de cererea crescută de alimente şi schimbările climatice. Numai în acest an, genetica Pioneer a fost reînnoită într-o proporţie de 30-35%. „Consumul global de alimente a crescut, iar în aceste condiţii cererea la porumb a crescut cu 37%, la soia cu 47% şi la rapiţă cu 53%. Pentru a hrăni cele 9 mld. de oameni, câţi vom fi în anul 2050, producţia de alimente va trebui să crească cu peste 70%. Putem realiza acest lucru prin creşterea producţiilor la hectar, prin crearea de produse obţinute prin noi metode de ameliorare. Direcţia de ameliorare tradiţională vizează producţia la hectar şi stabilitatea producţiei - caracteristici foarte importante, dar insuficiente, având în vedere schimbările climatice.

În ultimii ani, direcţiile principale în ameliorare sunt toleranţa la secetă, rezistenţa la frângere, boli şi dăunători”, a precizat dna Maria Cîrjă, director de marketing al DuPont Pioneer. Pentru a crea produse noi, adaptate condiţiilor specifice zonelor pedoclimatice, DuPont Pioneer lucrează de foarte mulţi ani la un program numit EnClass, care cuprinde o bază de date climatice din Europa.

Programul constă în instalarea mai multor staţii meteo în cele mai importante ferme din ţară; el a fost demarat cu câţiva ani în urmă, însă în acest an a avut lansarea oficială. În prezent, compania a instalat în toată ţara 80 de staţii meteo. Pe baza informaţiilor meteorologice culese vor fi recomandaţi hibrizii cei mai bine adaptaţi la condiţiile caracteristice zonei respective.

„Datele privind schimbările climatice din Europa sunt, din păcate, destul de pesimiste, în viitor temperaturile vor creşte cu aproximativ 4 grade, iar nivelul precipitaţiilor va scădea cu aproximativ 5%. Nu putem opri fenomenele climatice, însă putem folosi produse adaptate acestor schimbări, iar strategia Pioneer este aceea de a rămâne lider în lupta împotriva secetei, prin lansarea de noi tehnologii”, a afirmat dna Cîrjă.

Hibrizi de porumb cu toleranţă ridicată la secetă
În 2013, au fost lansaţi hibrizii de porumb din grupa AQUAmax. Varietăţile extrem de productive din această grupă se caracterizează printr-o toleranţă ridicată la secetă datorită unor caracteristici morfologice specifice, precum sistem radicular foarte bine dezvoltat, inflorescenţă mai prolifică şi inserţie adâncă a boabelor. „Hibrizii AQUAmax au o toleranţă la secetă mai mare decât orice alţi hibrizi din piaţă. Au un potenţial de producţie cu 3% mai mare în condiţii normale de cultură şi cu 5% în condiţii de secetă excesivă”, a afirmat directorul de marketing. Conform Pioneer, timp de doi ani hibrizii AQUAmax au fost testaţi în loturi de cercetare şi testare alături de cei mai buni hibrizi existenţi pe piaţă atât de la concurenţi, cât şi de la Pioneer, în condiţiile de secetă existente în Europa de Est. Hibrizii din această grupă au obţinut o producţie medie cu 5% mai bună decât cei mai buni hibrizi testaţi. Gama AQUAmax s-a mărit în acest an cu încă trei hibrizi, respectiv P8523 (FAO 270), P9241 (FAO330) şi P9911 (FAO 410). Din aceeaşi gamă mai fac parte şi hibrizii deja consacraţi P9175, P0216 şi P0412.

„Sunt hibrizi cu o toleranţă excepţională la condiţiile de stres hidric şi termic. Anul trecut, P0216 a fost hibridul cel mai productiv din toată piaţa. Reţineţi şi hibridul P9241, deoarece în toate testările din România, Ungaria şi Bulgaria a dat producţii fantastice şi noi considerăm ca va fi vârful de gamă din rândul hibrizilor FAO 300. P9175 îl recomandăm pentru cultură intensivă, deoarece răspunde foarte bine la irigaţii şi administrarea de îngrăşăminte chimice”, a susţinut dl Valentin Mihai, director tehnic al DuPont Pioneer. În cadrul evenimentului, directorul tehnic a prezentat hibrizii de porumb şi floarea-soarelui din portofoliul Pioneer şi a vorbit despre caracteristicile generale şi agronomice ale acestora. Hibrizii de porumb Pioneer se remarcă prin excelenta capacitate de producţie şi stabilitate a acesteia, prin toleranţa la secetă şi arşiţă, toleranţă la principalele boli şi dăunători, rezistenţă la frângere şi căderea tulpinilor, precum şi pierderea rapidă a apei din bob la maturitate.

Hibrizii de floarea-soarelui Pioneer se evidenţiază prin potenţialul ridicat de producţie, gradul ridicat de autofertilitate, rezistenţa şi toleranţa la Orobanche, rezistenţa genetică la toate rasele de mană existente în România, rezistenţa la cădere şi frângere, buna toleranţă la principalele boli ale florii-soarelui, în special Phompsis şi Sclerotinia, rezistenţa la secetă şi arşiţă, precum şi conţinutul ridicat de ulei. Informaţiile cu privire la suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea-soarelui în România au fost furnizate de către dna Maria Cîrjă. Potrivit acesteia, porumbul rămâne în topul preferinţelor fermierilor, iar judeţele din vestul ţării sunt lidere la suprafeţele ocupate cu această plantă. Sub aspectul structurii, porumbul pentru boabe reprezintă 93%, iar cel pentru siloz doar 5%. „Ne dorim să crească suprafaţa cultivată cu porumb pentru siloz, pentru că astfel şi sectorul zootehnic s-ar dezvolta”, a susţinut directorul de marketing.

Protecţie împotriva manei şi a lupoaiei
În 2013, cultura de floarea-soarelui a ocupat o suprafaţă importantă, de 1,1 milioane ha, iar principalele judeţe cultivatoare sunt cele din sudul şi sud-estul ţării. Lider în cultura florii-soarelui este judeţul Constanţa, cu 83 mii ha, urmat de judeţul Teleorman. În sud-estul ţării, fermierii se confruntă cu atacul de lupoaie, care parazitează plantele de floarea-soarelui, producând pierderi însemnate de recoltă. Pentru a veni în sprijinul acestora, cercetătorii Pioneer au creat hibrizi cu rezistenţă la lupoaie. Hibrizii care prezintă gena OR5 au rezistenţă completă la lupoaie până la rasa E, inclusiv, iar cei care prezintă gena OR7 au rezistenţă completă până la rasa G, inclusiv. În acest an, portofoliul este completat cu doi hibrizi, P64LE99 şi P63LE75, care au la bază tehnologia System II, alături de deja conscratul P64LE25. Acesta oferă protecţie suplimentară împotriva raselor de lupoaie ce completează rezistenţa dată de genele OR5 şi OR7. „System II asigură o toleranţă şi nu o rezistenţă împotriva atacului de Orobanche cumana.

Pentru ca sămânţa de lupoaie să poată germina, aceasta trebuie să vină în contact cu rădăcina de floarea-soarelui. Intervine chimia dintre cele două, se creează un sistem enzimatic ce permite germinarea seminţei de lupoaie. System II blochează acest sistem enzimatic după germinarea seminţei, iar planta, deşi germinează, va muri în sol. Cu alte cuvinte, nu va produce efecte economice”, a precizat dl Mihai. În acest an, la floarea-soarelui s-au lansat conceptele Pioneer Protector Lupoaie şi Pioneer Protector Mană.

Hibrizii de floarea-soarelui Protector Lupoaie se remarcă printr-o rezistenţă ridicată la acest parazit, iar cei care vor purta marca Protector Mană prezintă o rezistenţă deplină la cele mai agresive rase de mană cunoscute în prezent în Europa. Produsele Pioneer Protector Lupoaie sunt P64LE25, P64LE20, P63LE75, P64LE99 şi P64LC 53, iar cele Protector Mană sunt P64LE19, P64LE20, P64LE25, P63LE75, P64LE99, P64LC53 şi P64HE39. „Conceptul Pioneer Protector la floarea-soarelui reprezintă garanţia împotriva pierderilor cauzate de lupoaie şi mană, în condiţiile unei rotaţii corecte”, a menţionat directorul tehnic al companiei. Hibrizii Pioneer Protector fac parte dintr-o genetică performantă, reduc riscurile pierderilor de producţie şi au toleranţă şi o rezistenţă deosebite la anumite boli şi paraziţi.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE