REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Genetica prezentată la Ziua Grâului Bărăgan

1/7/2023

0 Comments

 
Picture
La cea de-a treia ediție a Zilei Grâului Bărăgan – manifestare organizată de Forumul APPR, nouă companii din domeniul producerii și comercializării semințelor și-au prezentat genetica la culturile de grâu și orz. Manifestarea a avut loc la Iazu, județul Ialomița, în ferma Silcomar 2000, administrată de Silviu Mihai, președinte al ACCPT Ialomița – organizație teritorială a FAPPR.  
​Rolul evenimentului a fost acela de a oferi fermierilor posibilitatea de a observa și aprecia caracteristicile celor 52 de varietăți prezentate în cadrul platformei demonstrative și de a se informa cu privire la cele mai noi tehnologii de cultivare a culturilor de cereale păioase.
În lotul demonstrativă cultura premergătoare a fost rapița, iar semănatul cerealelor păioase s-a realizat pe 13 octombrie, cu o normă de 400 b.g/mp.
Înainte de semănat s-a aplicat un erbicid total în doza de 4 l/ha și s-a fertilizat cu DAP 18:46:0, în cantitatea de 150 kg/ha.
Compania Corteva Agriscience a fost partenerul principal al evenimentului și a asigurat programul de protecție fitosanitară a culturilor de cereale păioase. Semințele au fost tratate cu un produs al companiei americane, respectiv Ympact, care are rolul de a favoriza dezvoltarea optimă a plantelor de cultură, creșterea mai rapidă a rădăcinilor și formarea unei arhitecturi radiculare puternice. Produsul este destinat tratării semințelor, conține acizi humici și fulvici și susține tinerele plante în perioadele de stres (lipsa apei, scăderea bruscă a temperaturii etc.). Un alt produs cu rol de nutriție asigurat de companie a fost Kinsidro Nutri. Aplicat în vegetație, produsul are un rol important în accelerarea proceselor metabolice din plante.
 
Pentru asigurarea macroelementelor esențiale, compania Yara România a fost cea care a asigurat programul de fertilizare a culturilor de cereale păioase. În cadrul lotului demonstrativ s-au realizat două intervenții cu îngrășământul YaraMila, în doză de 150 kg/ha. Îngrășămintele YaraMila conțin atât azot amoniacal cât și nitric dar și o combinație de forme de fosfor disponibile integral.
Pentru creșterea vitalității plantelor s-a aplicat în luna mai biostimulatorul Utrisha N, în doză de 0,33 kg/ha. Produsul conține bacteria Metylobacterium symbioticum care colonizează planta și convertește azotul atmosferic în formă amoniacală utilizată de culturi în procesele biologice.  
Picture
​Combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene în postemergență s-a realizat cu pachetul tehnologic Pixxaro Super, ce conține erbicidele Pixxaro și Frontal, iar pentru distrugerea agenților patogeni s-a utilizat fungicidul Verben.
Un alt produs al Corteva Agriscience promovat la culturile de cereale păioase este Bizon – un erbicid cu efect de lungă durată, cu aplicare toamna în postemergență, combătând buruienile problemă, cum sunt Veronica spp, Galium aparine sau Papaver spp.
 
Companiile care și-au prezentat genetica în materie de grâu au fost: Axereal România (Basilio, Euclide, Ortolan, Filon, Complice), Biocrop (Emblem, Combin, Attraktion, Foxx, Omerson), KWS Semințe (Ultim, Flexum, Extrem, Shpere), Lidea (Montecristo, Sofru, Somtuoso, Solindo, Basaltic), Roua Semințe (Trakitaka, Algeri, Axum, Lazur, Teres), Saaten Union (Papillon, Katarina, Barba, Tarroca),  Syngenta România (Gabrio, Passion, Pibrac).
În cadrul platformei demonstrative, au fost prezentate și soiuri autohtone de grâu. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea s-a prezentat cu soiurile Voinic, Abundent, Glosa, Pitar și Ursita, iar firma ITC Seeds cu soiurile Iris 12, Gerry, Angelica și Arcachon. ITC este prima societate românească cu program propriu de cercetare și ameliorare. Programul de cercetare se bazează, în primul rând, pe crearea și selecționarea acelor soiuri care obțin o producție constantă în condiții dificile de climă.
 
Pentru cultura de orz, genetica prezentată a aparținut companiilor Biocrop (Esprit, Viola), ITC (Estoria), Lidea (Jup, Melina), Roua semințe (Fenice, Orione), Saaten Union (Suellen, SU Laurielle, Jakubus), Syngenta România (hibrizii Dooblin și Dakota).
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE