REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Genetica şi tehnologia de protecţie Syngenta la culturile de tomate şi pepeni

15/8/2017

0 Comments

 
Picture
Şi în acest an compania Syngenta a organizat o serie de evenimente în mai multe zone legumicole din ţară pentru a le arăta fermierilor genetica la culturile de tomate şi pepeni, dar şi pentru a le propune programe eficiente pentru protecţia fitosanitară.
La data de 23 iunie a.c., în localitatea Băleni, judeţul Dâmboviţa, au avut loc prezentările tehnice la cultura de tomate, în cadrul cărora au fost descrişi mai mulţi hibrizi, printre care Gravitet şi Sandoline, care sunt de mult timp consacraţi pe piaţa seminţelor de legume din România. Gravitet este un hibrid de tomate extratimpuriu, semideterminat. Planta este echilibrată vegetativ-generativ, prezintă port deschis şi este uşor de întreţinut. Hibridul se remarcă prin coacere concentrată a producţiei timpurii şi asigură performanţe foarte bune la plantare timpurie în spaţii semiîncălzite. Sandoline se remarcă prin trei beneficii: timpurietate, productivitate şi calitatea producţiei. Este un hibrid cu creştere nedeterminată pentru cultura în spaţii protejate pe toate ciclurile de producţie. Plantele sunt puternice, asigurând o legare foarte bună a fructelor. Hibridul asigură producţii mari şi constante. Se recomandă a nu se folosi îngrăşăminte pe bază de azot la începutul perioadei de vegetaţie. În cadrul evenimentului, fermierii au avut ocazia sa vadă şi doi hibrizi de tomate aflaţi încă în testare, dar care promit foarte mult sub aspect productiv.

Tehnologia Syngenta pentru protecţia culturii de tomate a fost prezentată de dl Vasile Hoarcă, director de vânzări seminţe legume în cadrul companiei. „Syngenta oferă, pe lângă seminţe, şi un program complet pentru protecţia tomatelor. Pentru combaterea buruienilor avem erbicidul Dual Gold, care este omologat pentru culturile de legume în câmp, însă nu poate fi utilizat în spaţiile protejate. Dacă sunt probleme cu nematozii, avem produsul Nemathorin, însă aveţi nevoie de autorizaţie pentru aplicarea sa. Succesul constă în alegerea optimă a aplicării produsului. Doza utilizată este de 3 kg/1.000 mp. Se aplică cu granuloaplicatorul pe rând, urmat de o încorporare superficială cu freza, la 15, maximum 20 cm, iar solul trebuie să fie umed. Eficacitatea tratamentului se observă la 9 zile de la aplicarea produsului. Trebuie sa reţineţi că Nemathorin nu rezolvă problema nematozilor în totalitate, aşa cum nu o fac nici celelalte produse omologate din piaţă. Ele au rolul de a reduce populaţia de nematozi şi trebuie să se intervină şi în vegetaţie cu alte produse chimice şi să se cultive hibrizi toleranţi.

Fungicidul Ridomil Gold MZ poate fi folosit de la două frunze ale culturii până la legarea fructelor. Insecticidul Actara poate fi aplicat la sol preventiv şi curativ, înainte cu 4 zile de la transplantarea răsadurilor în solarii şi poate fi folosit în vegetaţie cu scop preventiv. Bravo se aplică preventiv impotriva bolilor la tomate, iar Ortiva Top, tot preventiv, dar înainte de recoltare. La efectuarea tratamentelor fitosanitare trebuie să se ţină seama de gradele Celsius. Acestea trebuie să fie cuprinse între 10 şi 28 grade Celsius. Peste aceste praguri eficacitatea tratamentelor scade sau pot apărea efecte de fitotoxicitate. Mare atenţie şi la amestecul de produse chimice. Nu trebuie adăugate multe produse de protecţie şi îngrăşăminte chimice în soluţia de tratament pentru că de multe ori scade eficienţa tratamentelor şi este important să se respecte timpul de pauză pentru ca legumele să fie sigure pentru consum“, a afirmat dl Hoarcă. Evenimentul s-a desfăşurat în două ferme legumicole, administrate de dnii Ţecu Gheorghe şi Dumitru Ionuţ. Primul cultivă legume în spaţii protejate pe o suprafaţă de 700 ha. Colaborează cu specialiştii Syngenta de 3 ani şi se declară mulţumit de hibrizii companiei şi, mai ales, de sfaturile agrotehnice primite de la dânşii. Potrivit acestuia, în trecut, s-a confruntat la tomate cu virusul petelor de bronz. Acum nu mai are probleme din această privinţă graţie şi recomandărilor făcute de echipa Syngenta.

Virusul petelor de bronz este răspândit prin intermediul diferitelor specii de tripsi. Deoarece nu există tratament pentru aceasta boala, specialiştii Syngenta recomandă respectarea cu stricteţe a măsurilor profilactice preventive cum ar fi efectuarea de tratamente la acoperire, cu insecticide specifice, pentru combaterea tripsilor, începând cu faza de răsad; eliminarea plantelor infectate la apariţia primelor simptome şi arderea lor, distrugerea plantelor-gazdă, precum şi folosirea hibrizilor cu toleranţă la acest virus. Un astfel de hibrid, tolerant la virusul petelor de bronz (TSWS), este Sandoline. Dl Ionuţ Dumitru este printre puţinii legumicultori care au reuşit să-şi valorifice producţia la supermarket. El colaborează cu Mega Image şi Lidl, unde livrează circa 70% din legumele pe care le produce. Legumicultorul i-a îndemnat şi pe ceilalţi fermieri să facă acest pas, pentru că astfel au siguranţa valorificării. La cultura de pepeni, echipa Syngenta a organizat în acest an evenimente de degustare în diferite judeţe din ţară: Arad, Olt şi Ialomiţa, iar invitaţii au avut ocazia să vadă loturile demonstrative, precum şi calitatea excepţională a fructelor.

„Anul acesta venim cu câteva noutăţi în privinţa hibrizilor în segmentul extratimpuriu, hibridul Mirza F1, de tip Crimson Sweet, prezintă o greutate medie de 6-7 kg, precum şi o productivitate ridicată. Syngenta aduce noutăţi şi în segmentul timpuriu, astfel că hibridul Shogun F1 vine în sprijinul celor care fac legumicultură în zone foarte călduroase, unde pepenii sunt predispuşi la arsurile soare. Acest hibrid se caracterizează printr-o producţie ridicată, o greutate medie de 7-8 kg şi un conţinut ridicat de zahăr, de 12-13%. De asemenea, Shogun F1 este o varietate rezistentă la transport, fiind foarte potrivit pentru export“, a declarat Ramona Grama, manager marketing seminţe de legume în cadrul echipei Syngenta. „Syngenta este o companie bazată pe cercetare şi dezvoltare care vine în permanenţă în sprijinul fermierilor cu noutăţi şi inovaţie menite să ofere produse de calitate cu productivitate ridicată“, a continuat dna Ramona.

Evenimentele au cuprins şi o parte de protecţie fitosanitară în cadrul căreia a fost prezentată tehnologia Syngenta pentru combaterea bolilor şi a dăunătorilor din cultura de pepeni. Anul acesta Syngenta a introdus pe piaţă un nou fungicid, singurul în România omologat împotriva putregaiului tulpinilor (Didymella bryoniae). Produsul se numeşte Cidely Top şi a atras atenţia fermierilor deoarece această boală cauzată de ciuperca Didymella bryoniae reprezintă o reală problemă pentru toţi producătorii, care erau nevoiţi, potrivit specialiştilor Syngenta, să utilizeze diferite amestecuri de produse în tehnologia lor de combatere.

„Lansarea Cidely Top vine în ajutorul tuturor producătorilor de pepeni verzi prin faptul că are un spectru larg de combatere a mai multor boli foliare la Solanaceae, Cucurbitaceae şi arbuşti fructiferi, având un control excelent împotriva făinării, pătării frunzelor şi putregaiului tulpinii pepenilor. Acest produs prezintă o excelentă acţiune preventivă, dar şi curativă, datorită combinaţiei celor două substanţe active: ciflufenamid şi difenoconazol“, a declarat Andreea Caimac, manager produs culturi horticole.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE