REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

George Drăgan - director general Syngenta România: „Mai puţini jucători pe piaţă, dar mai puternici!“

15/2/2017

0 Comments

 
Picture
Evenimentul a început cu alocuţiunea domnului George Drăgan, director general Syngenta România şi Republica Moldova, care a făcut o sinteză a situaţiei generale de pe piaţa inputurilor pentru agricultură.
În contextul în care populaţia Globului este în creştere continuă, randamentele pe suprafaţă trebuie să crească. Deşi cererea este mare, preţul produselor agricole (cereale, plante tehnice) sunt în scădere, iar asta se reflectă în profitul fermierilor şi al companiilor de inputuri pentru agricultură. În perioada 2010-2013, vânzările primelor şase companii de inputuri au crescut în fiecare an în medie cu 10%, iar profitul a crescut şi el cu 4%. În 2014 şi 2015, vânzările au scăzut cu 5-6%, iar profitul a scăzut cu 12%, adică am vândut mai puţin, dar şi mai ieftin.

Marile companii încearcă să-şi consolideze poziţia, astfel că vor fi mai puţini jucători pe piaţă, dar mai puternici! În Bulgaria, care are o suprafaţă arabilă de aproximativ jumătate din cea a României, numărul de ferme care primesc subvenţie este de o zecime raportat la numărul celor din România. În Produsul Intern Brut al României contribuţia agriculturii a fost în 2016 de 6,8%, în scădere cu 0,4% faţă de 2015. România are cel mai mare potenţial agricol dintre ţările din jur, cea mai mare suprafaţă din Europa cultivată cu porumb, de 2,7 milioane de hectare, şi a doua suprafaţă ca mărime cultivată cu floarea-soarelui, după Ucraina. „2016 a fost un an bun, atât pentru noi, cât şi pentru fermieri. Ne-am consolidat poziţia în parteneriatul cu agricultorii. Am devenit un jucător important la cultura de floarea-soarelui pe segmentul Express şi avem hibrizi competitivi de porumb. Suntem o companie cu un portofoliu complex şi încercăm să acoperim cât mai multe din nevoile dumneavoastră, al fermierilor. Tot ce inovăm şi aducem în România sperăm să aducă valoare business-ului dvs. Vă doresc un an 2017 cât mai bun“, a spus dl Drăgan.

În continuare, despre noutăţile Syngenta pentru anul 2017, a vorbit Raluca Boţan, care a făcut retrospectiva anului agricol 2016 în România şi la nivel global. „La nivel global, pe piaţa de produse de protecţia plantelor Syngenta se află pe locul 1, cu vânzări de 13,4 miliarde dolari în 2015. În 2016, am lansat 37 de produse de protecţia plantelor pe piaţa din sud-estul Europei, în principal pentru legume şi culturi speciale. Am introdus pe piaţă 100 de hibrizi noi, cei mai numeroşi fiind la legume, floareasoarelui şi rapiţă. Avem un portofoliu complet: erbicide, fungicide, regulatori de creştere, insecticide şi tratamente pentru sămânţă, pentru multe culturi: legume, cartofi, viţă-de-vie, pomi fructiferi, culturi de câmp - floarea-soarelui, porumb, rapiţă, cereale. Acum suntem 7 miliarde de oameni, iar până în 2050 populaţia globului va ajunge la 9 miliarde. În acest moment producţia de pe un hectar cultivat hrăneşte patru oameni, dar va trebui să hrănească şase. Trebuie să creştem productivitatea cu 70% cu aceleaşi resurse.“ Începând cu anul 2007 şi până acum agribusiness-ul a fost afectat de criza economică, limitarea resurselor, lipsa forţei de muncă şi lipsa consolidării terenurilor fermelor. Aceste elemente au afectat profitabilitatea atât pentru companiile producătoare de inputuri, cât şi pentru agricultori. În România au existat mai multe probleme în buna funcţionare a afacerilor agricole: stocuri de cereale, grad de colectare destul de mic în anumite perioade, slaba consolidare a exploataţiilor agricole, plata cu întârziere a subvenţiilor; a existat şi un lucru pozitiv: cota TVA pentru produsele de protecţia plantelor a devenit 9% în 2016.

La nivel global, cele mai mari investiţii în produse de protecţia plantelor le fac cultivatorii de legume, iar în Europa cei care cultivă cereale. „În România, Syngenta a avut în 2016 o cotă de piaţă de 27% la floarea-soarelui, cu o creştere de 2,5 procente faţă de 2015. Pe segmentele Clearfield şi Clearfield Plus Syngenta a fost lider, la primul având o cotă de 60%, iar la High-oleic 34%. La porumb s-a menţinut cota de piaţă, în ultimii 3 ani fiind lansaţi nouă hibrizi. În 2016 au fost înfiinţate 80 de loturi demonstrative pentru a testa dacă hibrizii sunt adaptaţi nevoilor fermierilor şi condiţiilor climatice. În ceea ce priveşte produsele de protecţia plantelor, Syngenta are o cotă de piaţă de 21%; dar şi la legume a fost lider de piaţă. Pentru prima oară în România am făcut transmisii live de la evenimentele din câmp, atât de la cele din vegetaţie, cât şi de la cele de la recoltare, pentru ca fermierii aflaţi la distanţe mari să aibă posibilitatea de a afla informaţii despre tehnologia aplicată şi hibrizii cultivaţi; aceste transmisii au fost urmărite de 9.500 de fermieri“, a afirmat dna Boţan.

Pentru anul 2017 Syngenta are mai multe noutăţi: două fungicide - Archer Turbo şi Seguris Xtra; un hibrid de floarea-soarelui Clearfield, respectiv SY Diamantis; un nou hibrid de porumb din grupa 490 FAO. Archer Turbo are un efect puternic asupra făinării, un spectru larg de combatere şi eficacitate chiar şi la temperaturi mici. Seguris Xtra conţine trei substanţe active şi trei moduri de acţiune. În ediţia următoare a revistei revenim cu alte noutăţi ale companiei Syngenta.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE