REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Gestionarea datelor din fermă cu Operations Center

15/11/2020

0 Comments

 
Picture
La începutul lunii noiembrie a.c., la sediul companiei John Deere din Mannheim (Germania) a avut loc o conferinţă online despre importanţa gestionării datelor tehnice şi agronomice obţinute în ferme. Producătorul american a dezvoltat Centrul de Operaţiuni (Operations Center) - un instrument digital util fermierilor, cu ajutorul căruia se poate mări profitabilitatea exploataţiilor agricole.
Fermierii şi prestatorii de servicii din agricultură lucrează cu multe date pe care le obţin din câmp, iar posibilitatea de a le colecta cu uşurinţă şi de a le analiza le permite să obţină o imagine mai clară asupra întregii afacerii şi astfel pot lua cele mai bune decizii. „La fiecare opt săptămâni dezvoltăm noi funcţii pentru fermieri, prestatori şi operatori pentru a-i ajuta să aibă o muncă mai eficientă“, a spus Peter Koch, specialist în agricultura de precizie în cadrul companiei. Unul dintre fermierii invitaţi să vorbească despre Operations Center a fost Ştefan Vogelsang, care administrează în Germania o fermă mixtă ce deţine 160 ha cultura mare, 50 ha păşuni, 200 de vaci de lapte, 120 de scroafe şi 1.000 de porci.

Acesta a declarat ca a început să folosească Operations Center în urmă cu 6 ani şi că la început introducerea datelor pe platforma pusă la dispoziţie de John 
Deere îi consuma mult timp. „Înainte îmi petreceam în fiecare zi o jumătate de oră la birou, iar acum două săptămâni sunt pe câmp şi o singură dimineaţa mi-o aloc pentru munca de birou. Operations Center îmi aduce valoare afacerii prin faptul că toate documentele despre lucrările din câmp sunt transmise în mod automat, nu există riscul să le pierd şi salvez o parte din timpul pe care altfel ar fi trebuit să-l petrec la birou. Le pot transmite operatorilor mei cum să optimizeze setările tractoarelor pentru ca lucrările să fie făcute într-un mod cât mai eficient.

Cu ajutorul funcţiei JDLink datele din câmp ale maşinilor agricole sunt transmise în mod automat şi le pot accesa direct din biroul meu.“ John Deere dezvoltă în mod constant Centrul de Operaţiuni, în special pentru simplificarea utilizării şi pentru a permite introducerea datelor fără probleme, inclusiv a celor obţinute de la maşinile agricole din alt brand. Cele mai recente actualizări urmăresc compatibilitatea şi creşterea gradului de inteligenţă al sistemului.

O nouă funcţie - Manual Data Editing - permite adăugarea manuală a anumitor informaţii care, din diferite motive, nu au fost introduse. Toate procesele pot fi ajustate cu doar câteva clicuri 
în Centrul de Operaţiuni, chiar şi după terminarea lucrărilor din teren. Acest lucru permite fermierilor să gestioneze operaţiunile la fel de flexibil ca şi cum ar fi în teren. Dacă operatorul tractorului a documentat greşit o varietate de culturi în timpul lucrării de semănat, de exemplu, acest lucru poate fi corectat ulterior foarte uşor. Sunt posibile şi alte ajustări pentru zona lucrată, produsele de protecţie a plantelor, amestecurile din rezervoare, anul de recoltare şi calibrarea combinelor pentru diverse culturi etc. Utilizând în mod gratuit aplicaţia MyOperations, operatorii pot adăuga date chiar dacă au uitat să acceseze documentaţia sau dacă utilajul nu este capabil să înregistreze date.

Experienţa unui fermier român

Un alt fermier invitat să vorbească în cadrul conferinţei de presă a fost Andrei Popescu, care împreună cu tatăl şi fratele său administrează ferma Olt Piess SRL, din judeţul Olt. „Operations Center ne ajută prin faptul că putem verifica toate datele de funcţionare ale maşinilor agricole din dotare şi putem transmite diferite sarcini pentru operatorii noştri. Personal, îmi place foarte mult că pot să primesc pe telefonul mobil în timp real notificări privind diagnoza codurilor de eroare ce pot apărea în timpul zilelor de lucru. Folosesc des Field Analiyzer, unde pot vedea lucrările efectuate, solele şi pot urmări productivitatea.

De exemplu, pot vedea diferitele amestecuri de produse de protecţie din rezervoare (tank mixt) şi dozele utilizate în câmp după care pot compara efectul acestora. Operations Center aduce 
valoare afacerii prin faptul că reduce eroarea umană. Folosim acest instrument deoarece ne permite să avem toate datele, atât ale maşinilor, cât şi pe cele agronomice pe o singură platformă. Lucrăm doar cu maşini JD şi conectivitatea dintre acestea şi platforma este foarte bună, neexistând riscul de a pierde date.“ Olt Piess lucrează 3.000 ha, deţine silozuri cu o capacitate totală de 100 mii tone şi un parc fotovoltaic întins pe 4 hectare. Societatea dispune de nouă tractoare John Deere, şase combine John Deere şi două maşini de erbicidat autopropulsate.

Importarea datelor
​

Pentru clienţii care au maşini agricole din branduri diferite, Centrul de Operaţiuni oferă mai multe opţiuni de importare a datelor externe. De exemplu, cele mai frecvente monitoare terţe pot fi conectate utilizând formatul respectiv „intern“. Alternativ, datele de pe utilajele cu monitoare care documentează lucrările din teren în format ISOXML pot fi importate în Centrul de Operaţiuni printr-un stick USB. Acest lucru funcţionează şi cu datele istorice ale utilajelor dacă sunt încă disponibile (de exemplu, salvate pe un hard disk al computerului).

Pentru gestionarea flotei, soluţia cloud-to-cloud DataConnect de la Claas, 365 FarmNet şi John Deere este acum disponibilă. Datele despre utilaje pot fi vizualizate în portalul web preferat de utilizator, iar acestea fac referire la poziţiile curente şi istoricul locaţiilor utilajelor, nivelul de carburant din rezervor, starea de lucru şi viteza. Chiar şi utilajele fără sistem telematic pot fi incluse în programul 
de gestionare a flotei utilizând funcţia opţională de partajare a locaţiei din aplicaţia MyOperations. Această funcţie poate fi activată de operator folosindu-se GPS-ul smartphone-ului pentru a determina locaţia utilajului. 

În plus, Centrul de operaţiuni oferă funcţii necesare pentru o mai bună analiză a randamentelor. De exemplu, productivitatea culturii de grâu poate fi afişată într-o diagramă în care fiecare câmp este afişat individual, unul lângă altul, sau se pot suprapune hărţile. O linie punctată indică randamentul mediu, ceea ce face diferenţele mai uşor de identificat şi analizat. Fermierul scoţian Haig Hamilton a apreciat noile funcţii ale Operations Center. Acesta a declarat că serviciul digital îl ajută să crească productivitatea şi profitabilitatea exploataţiei agricole, în cadrul căreia lucrează o suprafaţă de 1.400 de hectare cultivată cu cereale şi cartofi. În parcul tehnic deţine nouă tractoare John Deere şi două monitoare John Deere, modelele John Deere 2630, respectiv John Deere 4640, care sunt montate pe maşini agricole din alte banduri şi îl ajută în controlul soluţilor de management agricol.

Mai puţin timp petrecut pentru configurarea lucrărilor 

La Agritechnica 2019, John Deere a lansat o soluţie de reducere a timpilor de setare a utilajelor, aceasta adresându-se fermierilor şi prestatorilor de servicii din domeniu. Noua funcţie va fi disponibilă în scurt timp, iar liniile de ghidare, ratele de seminţe folosite, hărţile aplicaţiilor şi multe alte operaţii de lucru din teren pot fi urmărite pe un smartphone sau în Centrul de Operaţiuni. Cu ajutorul acestui sistem operatorul primeşte informaţiile trimise pe monitorul din tractor. După ce datele au fost importate o dată, toate setările pentru direcţie şi documentaţie sunt activate automat atunci când tractorul ajunge la limita câmpului. „Înainte de a începe o lucrare agricolă operatorii trebuie să selecteze mai multe opţiuni privitoare la sola care urmează să fie lucrată, varietatea culturii etc., practic sunt mulţi paşi care trebuie parcurşi, iar acest lucru consumă timp. 

Cu funcţia AutoSetup, managerii pot transmite din birou toate setările necesare, fără ca operatorul să piardă timp pentru a le selecta“, a explicat Peter Koch, specialisul companiei pe partea de agricultură de precizie. Centrul de Operaţiuni poate oferi, de asemenea, funcţii suplimentare prin conexiuni cu furnizorii de software şi soluţiile lor individuale. Peste 250 de companii din întreaga lume sunt deja legate de John Deere Operations Center, cu diferite opţiuni disponibile în funcţie de ţară. În fiecare caz, clientul poate decide ce software suplimentar doreşte să conecteze la contul său din Centrul de Operaţiuni pentru a face schimb de date.


Specialiştii IPSO Agricultură despre Operations Center: 

Centrul de Operaţiuni John Deere permite gestionarea datelor agronomice primite direct din câmp wireless de la utilajele John Deere conectate sau chiar date importate cu stick-ul USB de la utilaje provenite de la alţi producători.

Rapoartele complete privitoare la calitatea lucrărilor, dozele aplicate, suprafaţa şi viteza de lucru înlocuiesc agenda şi pixul. Prin conexiunea wireless, fermierul primeşte în timp real date şi poate oricând să ţină un calendar al lucrărilor transmis automat din câmp. Datele tehnice sunt, de asemenea, disponibile în JDLink, unde fermierii pot să urmărească felul în care este folosit utilajul. Astfel fermierul va avea o imagine completă, atât din punct de vedere tehnic, cât şi agronomic. Analiza hărţilor în Centrul de Operaţiuni ajută fermierii să ia deciziile potrivite la timp. De acum toate utilajele, indiferent de producător, pot fi urmărite în Centrul de Operaţiuni John Deere. Aici sunt configurate datele de lucru precum sola, implementul, produsele şi dozele ce trebuie aplicate, transferate către utilaj, apoi se aşteaptă de la acesta harta completă.

Cu ajutorul Centrului de Operaţiuni sau a aplicaţiei MyOperations, atât fermierul, cât şi specialiştii IPSO Agricultură pot să acceseze monitorul din tractor de la distanţă pentru a acorda asistenţă operatorului oricând este necesar.


Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE