REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

GoodWine, a XII-a întâlnire cu vinul premium

15/12/2014

0 Comments

 
Picture
A XII-a ediţie a Târgului Internaţional de Vinuri GoodWine şi-a deschis porţile la 5 decembrie, la Romexpo Bucureşti. În cele trei zile ale expoziţiei, peste o mie de vinuri, provenind de la circa o sută de producători locali, străini şi importatori, au fost la dispoziţia vizitatorilor. Mai mult de o sută dintre aceste vinuri au fost lansate în cadrul târgului.
Printre expozanţi s-au numărat: Casa de Vinuri Cotnari (partener oficial), Jidvei (partener principal), Vincon Vrancea (partener), SERVE Ceptura, Crama Oprişor, Budureasca, Senator Wine, Cramele Halewood, Vigna, Crama Tata şi Fiul, Winero, Agricola Stirbey, Avincis, Via Sandu, Crama Mennini, Domeniul Vlădoi, Vinicola Avereşti, Nachbil, Nomibo, Cricova România, Casa Panciu, Domeniile Ostrov, Casa de Vinuri Huşi, Amb Wine (Liliac), Intervitt, Domeniile Tohani, Crama Gîrboiu, Crama Răteşti, Crama Vinc, Vitis Metamorfosis, Vinitaly deluxe, Crama Delta Dunării, Domeniile Vânju Mare etc. Casa de Vinuri Cotnari a prezentat gamele Domenii şi Colocviu, anul 2013, dar şi Fetească Neagră din gama Domenii, anul 2012. Jidvei a prezentat gamele Grigorescu, Nec Plus Ultra, Mysterium şi Owner’s Choice, iar ca noutate asamblajele din gama Mysterium: Rhein Riesling şi Sauvignon Blanc; Pinot Noir şi Syrah. Vincon România a anunţat completarea gamei de HORECA Beciul Domnesc Grand Reserve cu Dry Muscat, Şarbă, Sauvignon Blanc şi Chardonnay, anul 2013. Gama Ambrosio a producătorului din Vrancea a fost întregită de Chardonnay 2013. Printre premierele celei de-a XII-a ediţii Goodwine s-a numărat şi producătorul Vinc de lângă Segarcea, o cramă de familie, un proiect început cu 18,4 hectare de viţă nobilă, plantată pe vechiul amplasament al viilor din comuna Dranic. Crama Răteşti din Satu Mare este o altă cramă nouă care a fost prezentă pentru prima oară la Goodwine.

Tot în premieră au fost prezente şi companiile Nachbil, Wine in Busines (organizaţia specializată în cultura şi degustarea vinului). Pentru prima dată, la Goodwine s-a aflat şi PPD România. Cel mai titrat sommelier din România, Marinela Vasilica Ardelean, a lansat, în cadrul târgului Goodwine, cartea „50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene“. Luca Maroni, care de peste 22 de ani editează în Italia „Anuarul celor mai bune vinuri italieneşti“, a prezentat, în cadrul Târgului Internaţional de Vinuri GoodWine, prima ediţie din „Anuarul celor mai bune vinuri româneşti“. Anuarul descrie peste 600 de vinuri şi se constituie într-una dintre imaginile cele mai complete ale vinurilor din România.


Vinurile moldoveneşti câştigă piaţă

În premieră, Republica Moldova a ocupat un spaţiu generos în cadrul târgului Goodwine. Sub umbrela Wine of Moldova, au fost prezente mai multe crame, printre care amintim: Purcari, Cricova, API Orhei, Bostavan, Castel Mimi, Cimislia Wineries, Chateau Vartely, Etcetera, F’autor, Gitana Winery, Mileştii Mici, Vinăria Poiana, Vinăria din Vale şi Suvorov Vin. Despre sectorul vitivinicol din Republica Moldova a vorbit dl Viorel Garaz, marketing expert al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului din Republica Moldova (ONVV RM), în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc pe 5 decembrie. Create de-a lungul secolelor de generaţii de viticultori, astăzi viile din Moldova vorbesc prin vinurile unice pregătite să cucerească lumea.

Viticultura din Moldova urmează tendinţele internaţionale, prezentând soiuri de origine vest-europeană, caucaziană, dar şi soiuri autohtone. Viile se întind pe o suprafaţă de 112.000 ha plantate cu Vitis Vinifera, dintre care 70% sunt soiuri albe şi 30% soiuri roşii, tipice pentru regiunile de sud. Soiurile aromate reprezintă 35% din suprafeţele de vii. Autenticitatea şi unicitatea vinurilor moldoveneşti o conferă soiurile autohtone, care constituie 10% din suprafeţele viticole. Arealul viticol este repartizat în patru regiuni vitivinicole istorice, primele trei fiind destinate producerii vinurilor cu indicaţie geografică protejată: Valul lui Traian (sud-vest), Ştefan Vodă (sud-est), Codru (centru), Bălţi (nord).

Industria vitivinicolă asigură circa 250.000 de locuri de muncă, generând aproximativ 3,2% din PIB-ul ţării şi 7,5% din exporturile Republicii Moldova. Plantaţiile viticole ocupă 3,8% din suprafaţa ţării, iar numărul companiilor care activează în acest domeniu se ridică la 140. Sectorul este considerat a fi unul strategic pentru Republica Moldova, înregistrând un volum anual de 15 milioane dl vin şi un export de 63 milioane de sticle. În privinţa exporturilor pe piaţa din Europa de Vest, Polonia ocupă primul loc (15%), după care urmează Republica Cehă, cu 10%. România ocupă locul 7 în clasament. „În ultimele nouă luni ale anului 2014, am exportat pe piaţa românească un milion de sticle de vin, cu 52% mai mult faţă de 2013“, a afirmat dl Garaz.

Pe piaţa din Est, 18% din exporturi sunt îndreptate spre Kazakhstan, 13% spre Federaţia Rusă, 12% - Ucraina şi 8% - Belarus. Înainte de embargo, Republica Moldova exporta în Federaţia Rusă circa 38-40% din totalul exporturilor. 80% din vinurile produse în Moldova sunt exportate în peste 50 ţări. Top 10 ţări în care vinul moldovenesc este consumat cu plăcere sunt: Belarus, Kazahstan, Federaţia Rusă, Ucraina, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia, Statele Unite ale Americii şi China. Exportul de vinuri reprezintă 13,4 milioane dl, în valoare totală de 156,1 milioane USD. 40% din vinurile exportate de Republica Moldova sunt vinuri îmbuteliate. Vinurile moldoveneşti sunt recunoscute pentru calitatea lor, câştigând mai multe medalii de aur, argint şi bronz la concursurile naţionale şi internaţionale.

Republica Moldova are cele mai mari galerii subterane din lume - Cricova şi Mileştii Mici, ultima fiind inclusă în Guinness Book (Cartea Recordurilor). Beciurile subterane ale Moldovei sunt legendare prin colecţiile impunătoare de vinuri, recunoscute de Cartea Recordurilor, misterioase prin distanţele traseelor subterane, glorioase prin numele marcante ale personalităţilor care le-au vizitat şi autentice prin regăsirea lor în gospodăria fiecărui moldovean. Cea mai mare colecţie de vinuri din lume, cu peste 1,5 milioane de sticle, înscrisă în Cartea Recordurilor în 2005, este din Republica Moldova. Denumită „Colecţia de Aur“, aceasta este stocată la o adâncime de peste 80 metri, în „caze“ de tip gotic, în galeriile subterane Mileştii Mici. Cel mai vechi vin din colecţie este din 1969, la colecţie fiind adăugate în fiecare an mii de sticle de vinuri fine, albe şi roşii, seci şi de desert. Maturarea vinurilor beneficiază de microclimatul ideal al beciurilor, la o temperatură şi umiditate constante. Vinurile păstrate în „Colecţia de aur“ sunt exportate în zeci de state, cum ar fi: Japonia, China, Taiwan, Olanda, Cipru, Danemarca, Finlanda, Malaezia etc.

Galeriile subterane Mileştii Mici


Galerii subterane în calcar, cu o lungime totală de peste 200 de kilometri, la o adâncime de până la 80 de metri - Mileştii Mici este o construcţie în stilul vechilor cetăţi feudale ale Moldovei. Aceste beciuri grandioase cuprind 55 km de galerii în care se desfăşoară procese tehnologice de producţie şi altele zeci în care se maturează vinul în butoaie şi în sticle. În galerii se circulă cu maşina, bicicleta, pe străzile denumite „Feteasca“, strada „OIV“, sau pe jos, cu respectarea regulilor de circulaţie. Tot aici sunt amenajate săli pentru degustare, răcoroase în timpul torid al verii şi emanând căldura şemineului în perioada geroasă a anului. Cele trei elemente care stau la baza construcţiei arhitecturale sunt piatra-apa-focul, toate apropiate culturii noastre. Beciurile Mileştii Mici, situate la 10 km de capitala Chişinău, sunt vizitate de zeci de mii de turişti anual, fiind o carte de vizită a Moldovei.

Oraşul subteran Cricova

Devenit emblemă a vinificaţiei Moldovei, oraşul vinicol subteran Cricova dispune de galerii ce se întind pe 70 km, cu străzi numite simbolic: Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon etc. Situate la 11 km de capitala Chişinău, subteranele din var natural, aflate la o adâncime de 35-80 m, găzduiesc 30 de milioane de litri de vin, la o temperatură constantă de 12-14°C şi o umiditate de +97-98%. Fondat în 1952, combinatul „Cricova“ este cel mai mare producător de vinuri spumante conform metodei tradiţionale din Moldova, maturarea vinului fiind integral realizată în beciurile subterane. La Cricova se păstrează „Vinoteca naţională“, o colecţie remarcabilă de vinuri legendare, atât locale, cât şi străine, provenind din colecţia de vinuri a lui Göring, printre care renumitele vinuri Moselle, Bourgogne, Bordeaux, Porto. Cel mai vechi vin al colecţiei, şi unicul vin de acest tip din lume, este vinul „Ierusalim de Paşte“, produs într-un singur loc, în 1902. Beciurile Cricova sunt o atracţie pentru miile de turişti, dar şi pentru personalităţi notorii, politicieni, lideri de opinie şi oameni celebri din întreaga lume, de-a lungul timpului fiind vizitate de Iuri Gagarin, Angela Merkel, John Kerry etc. Cricova este declarată prin lege patrimoniu cultural-naţional.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE