REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Grâul, în condiţiile acestui an

1/7/2021

0 Comments

 
Picture
Cultura de grâu a avut în acest an parte de condiţii bune de dezvoltare. Ploile căzute au favorizat creşterea plantelor de cultură, iar fermierii se pregătesc să înceapă recoltarea. Tudoran Dumitru, directorul Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare Agricolă Mărculeşti, ne-a vorbit despre comportamentul culturii de grâu în condiţiile acestui an şi problemele ridicate de atacul unor boli şi dăunători. Şi pentru că va veni campania însămânţărilor de toamnă, domnia sa a făcut câteva recomandări privind respectarea epocii de semănat.
„După un an extrem de dificil, ploile căzute în această perioadă au ajutat solul să ajungă la capacitatea de câmp, ceea ce ne face să fim optimişti că în toamnă vom compensa deficitul din sezonul trecut. Întreaga suprafaţă cultivată a staţiunii, de 600 ha, este amenajată cu sistem de irigare. Anul trecut seceta atmosferică şi pedologică a fost atât de mare încât la cultura de porumb, chiar şi în condiţiile efectuării a trei udări, producţiile au fost foarte slabe. În cadrul staţiunii se produce sămânţă din soiuri şi hibrizi autohtoni, pentru cultura de grâu soiul fiind Glosa.

Datoria noastră este să promovăm creaţiile româneşti, cum sunt cele ale INCDA Fundulea şi nu numai. Producem sămânţă pentru fermierii din zona de influenţă a staţiunii.“ Referitor la problemele
înregistrate în timpul perioadei de vegetaţie, directorul staţiunii a amintit de atacul afidelor. „Atipic a fost atacul afidelor, pe care nu l-am mai întâlnit de foarte mulţi ani. Acesta s-a manifestat când spicul a ieşit din burduf şi a fost foarte greu de controlat, fiind necesară efectuarea a două tratamente cu insecticide, folosind produse diferite.“ Totodată, ploile excesive au creat condiţii prielnice pentru dezvoltarea agenţilor patogeni, fapt ce a determinat aplicarea de fungicide.

„Am semnalat apariţia ruginii galbene, o boală pe care o vedem mai rar în zona noastră. Cu siguranţă că acolo unde nu s-au făcut tratamente a făcut pagube destul de însemnate.“ De-a lungul timpului, soiul 
de grâu Glosa a câştigat încrederea fermierilor. Pentru campania din toamnă, staţiunea pune la dispoziţia fermierilor circa 700-800 de tone de sămânţă din diferite categorii biologice. Soiul Glosa prezintă rezistenţă la atacul unor boli, dar şi rezistenţă mecanică. Cel de-al doilea caracter prezintă o importanţă foarte mare în condiţiile în care au existat zone unde ploile torenţiale şi furtunile au culcat plantele de cultură la pământ.

„Depinde foarte mult şi de fertilizarea care s-a făcut. Mulţi fermieri caută să obţină producţii cât mai mari crezând că aportul de îngrăşăminte aduce întotdeauna beneficii. Desigur că sunt ani când aduc avantaje, dar sunt şi ani când agricultorii sunt nevoiţi să suporte consecinţele fertilizării excesive. Foarte mulţi fermieri au culturi căzute, în special la orz, unde trebuie să fii foarte atent pentru că planta are o capacitate mare de înfrăţire, consecinţa fiind scăderea rezistenţei mecanice 
şi sensibilitatea la furtuni. La această cultură recomandăm administrarea unor norme moderate de îngrăşăminte chimice.“

Atenţie la epoca de semănat

SCDA Mărculeşti a împlinit 92 de ani de activitate, iar în cadrul instituţiei au fost studiate tehnologiile de cultură ale principalelor plante din cultura mare. Specialiştii pe care îi are unitatea promovează bunele practici agricole. Rezultatele studiilor efectuate pe parcursul multor ani ar trebui să fie o referinţă pentru fermierii din zonă.

„Încă se fac greşeli foarte mari şi în ceea ce priveşte epoca de semănat. La cultura de rapiţă aceasta este cuprinsă între 1 şi 10 
septembrie. Desigur că fermierii se pot abate 10 zile în plus sau în minus faţă de acest interval, dar nu poate exista o diferenţă de 30 de zile, aşa cum am mai auzit. La cultura de grâu epoca optimă de semănat se încadrează în intervalul 10-20 octombrie. Acesta ar trebui să fie un etalon, deoarece pentru stabilirea lui s-au făcut cercetări timp de mulţi ani în privinta densităţilor, a spaţiilor de nutriţie etc. În condiţiile încălzirii şi schimbărilor climatice acest interval poate suferi uşoare modificări. La grâu trebuie să ne orientăm şi în funcţie de modul în care trebuie prelucrat terenul şi este aprovizionat cu apă solul atunci când semănăm“, a mai afirmat Tudoran Dumitru, directorul SCDA Mărculeşti.

Ana IONIŢĂ


0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE