REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Green Deal: «Comisia Europeană este pe o cale greşită!»

1/6/2020

0 Comments

 
Picture
În cadrul şedinţei sale de consiliu director de marţi, 26 mai, Confederaţia Europeană a Cultivatorilor de Porumb (CEPM) a analizat proiectul Green Deal al Comisiei Europene, care se concentrează pe cele două strategii „De la fermă la consumator“şi „Biodiversitatea“, ce vor ghida reforma PAC. 
Într-un moment în care schimbările climatice, hrana, sănătatea şi energia se află în faţa unor provocări imense şi când concetăţenii noştri aşteaptă răspunsuri care să ducă la mai multă independenţă economică şi la protejarea valorilor lor, Comisia Europeană îndreaptă agricultura din UE pe calea descreşterii economice, fără a ţine cont de lecţiile pandemiei de coronavirus. Producătorii de porumb doresc să servească cetăţenii europeni...

Profund europeni, cultivatorii de porumb reuniţi în CEPM investesc an de an pentru a-şi îmbunătăţi practicile, a asimila progresul tehnologic şi a satisface exigenţele concetăţenilor lor. Angajaţi deplin în rezolvarea provocărilor legate de hrană şi de asigurarea independenţei energetice, ei doresc să continue acest efort în mod responsabil, participând activ la acoperirea cererii mondiale de produse agricole şi, în acelaşi timp, contribuind la lupta împotriva schimbărilor climatice. Dincolo de extraordinarul său potenţial de producţie, inclusiv prin capacitatea de a stoca în sol carbon şi de a furniza energie curată (biocombustibili, biogaz), porumbul oferă soluţii pe care UE nu le poate ignora.

... dar nu în direcţia descreşterii

Cu toate acestea, strategiile „De la fermă la consumator“ şi „Biodiversitatea“, părţi integrante ale Pactului Verde European, propun să se renunţe la această cultură valoroasă prin impunerea unor obiective numerice fără sens: 10% din terenurile agricole să fie scoase din circuitul de producţie, cantitatea de produse fitosanitare utilizate să fie redusă cu 50%, 20% din consumul de îngrăşăminte să fie eliminat, agricultura organică să ajungă la 25% din total, indiferent dacă există sau nu cerere pentru aceasta! Să fi măsurat Comisia Europeană impactul acestor cifre? Vor provoca pierderi enorme de producţie în toată Europa şi importuri masive de produse obţinute chiar cu metode şi tehnologii interzise de blocul comunitar!

Cursul mai poate fi întors

Agricultorii europeni denunţă acest cadru, care nu le permite să-şi îndeplinească menirea de a produce în condiţiile actualelor şi viitoarelor restricţii. Fiind departe de a respinge ideea modificării practicilor agricole, ei solicită în primul rând ca agricultura europenă să fie protejată. Acest sector este an de an din ce în ce mai slăbit de distorsionarea concurenţei, ajunsă la un nivel de nesuportat. De asemenea, fermierii doresc să se angajeze în a găsi soluţii la provocările globale prin dezvoltarea de produse valoroase pentru toate pieţele, prin acces la toate inovaţiile, în special la cele din domeniul biotehnologiei.

În acest moment, în care UE are în vedere revizuirea reglementărilor din domeniul biotehnologiei, CEPM şi APPR reamintesc necesitatea de a asigura accesul producătorilor şi consumatorilor europeni la produse derivate din aceste tehnologii.

Daniel Peyraube, preşedinte CEPM: „Acest Pact Verde seamănă, pentru noi, mai degrabă cu un Pact Negru, ignorând lecţiile învăţate din criza COVID-19, care ne-au arătat nevoia de a ne asigura pe plan local hrană abundentă şi de calitate, încurajând agricultura să răspundă acestor urgenţe. Spunem DA adaptării şi evoluţiei continue a practicilor noastre, dar numai dacă servesc cu adevărat concetăţenilor. Refuzăm să sacrificăm propria noastră producţie pentru a fi înlocuită cu importuri obţinute în condiţii care nu sunt permise în regiunea noastră. UE ar trebui să nu se încăpăţâneze în a urma calea descreşterii economice, ci trebuie să ofere agriculturii europene capacitatea de a-şi exploata potenţialul. Producătorii europeni de porumb sunt pregătiţi pentru acest lucru“.

La rândul său, Nicolae Sitaru, preşedintele APPR, a declarat: „Într-un an atât de dificil precum cel pe care-l traversăm, în care, dincolo de criza economică şi sanitară, avem de-a face şi cu o secetă fără precedent, este un act nesăbuit să închidem uşa tehnologiilor moderne sigure, acceptate peste tot în lume, capabile să ofere culturilor noastre toleranţă la stres şi să le protejeze de atacul bolilor şi al dăunătorilor. Răspunsul la marile provocări pe care le avem în faţă vor veni tot de la ştiinţă. Sunt încredinţat că consumatorii europeni vor accepta soluţiile ştiinţifice dacă aceste le vor fi explicate şi dacă politicienii nu vor recurge la măsura simplă şi populistă: interzicerea!

Acceptăm tehnologia în fiecare colţ al vieţii noastre, deci este firesc să o acceptăm 
şi în agricultură, mai ales că aşa vom putea cu adevărat să producem durabil, economisind resursele Planetei, aşa cum ne propune Pactul Verde European“.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE