REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Gregoire, un maestru în recoltarea mecanizată a strugurilor

15/8/2016

0 Comments

 
Picture
FLORIN NEACŞU,
director general adjunct NHR Agropartners


Recoltarea mecanizată a strugurilor devine şi în România o necesitate, deoarece este din ce în ce mai greu să găseşti forţă de muncă manuală pentru recoltare şi aceasta presupune o logistică serioasă: detaşare pe o perioadă de câteva săptămâni, care presupune cazare, masă, curăţenie şi chiar evitarea unor probleme sociale care ar putea apărea într-o astfel de colectivitate. Plata zilierilor se compune dintr-o sumă fixă, plus masă, ţigări etc. De asemenea, calitatea lucrării depinde de conştiinciozitatea şi de capacitatea de concentrare a zilierilor, de atenţie - care scade o dată cu oboseala -, de controlul permanent din partea proprietarului plantaţiei.

Având în vedere că în ultimii ani multe suprafeţe cultivate cu viţă-de-vie au fost modernizate (prin surse proprii sau prin proiecte cu fonduri europene), se poate spune că primul pas spre recoltarea mecanizată a fost făcut, în sensul că via se pretează acestei recoltări. Avantajele utilizării maşinilor de recoltat mecanizat sunt multiple. În afară de rezolvarea problemei forţei de muncă despre care am vorbit mai sus, productivitatea mare ne ajută să putem face recoltarea în epoca optimă, când strugurii au ajuns la maturitate şi există un echilibru între acidul tartric şi cel malic, orice întârziere a recoltării influenţând calitatea vinului. De asemenea, pierderile sunt mai mici decât în cazul recoltării manuale. Un alt mare avantaj este faptul că, dacă se reglează maşina corect, nu sunt scuturate boabele verzi sau cele afectate de boli sau mucegai, acestea rămânând pe butuc. Totodată, maşina recoltează fără ciorchini şi frunze sau resturi de coarde, care necesită o operaţie suplimentară de curăţare şi desciorchinare la cramă, o întârziere care poate provoca începerea oxidării mustului şi chiar influenţa gustul (amăreala). Maşinile de recoltat struguri au apărut în deceniul 8 al secolului trecut şi au evoluat foarte mult în ultimii 25 de ani, astăzi fiind disponibile atât maşini tractate, cât şi autopropulsate. Pe piaţă există mai multe firme care produc maşini de recoltat struguri, cele mai cunoscute fiind Gregoire, Braud New Holland, Pellenc (în Franţa), Ero (în Germania) etc., care asigură cea mai mare parte a maşinilor de recoltat struguri folosite în lume. Toate se bazează pe principiul scuturării boabelor de struguri şi colectării acestora pe o bandă specială, care le transportă într-o benă centrală sau în două bene laterale, viteza benzii fiind corelată cu viteza de înaintare. Eliminarea frunzelor şi a resturilor de ciorchini sau coarde se face cu ajutorul unuia sau mai multor ventilatoare. În cazul maşinilor Gregoire, în benă vor ajunge doar boabe de struguri curate deoarece două rotoare verticale elimină resturile de coarde, iar opţiunea denumită Clean Tech Vario elimină toate resturile de ciorchini din boabe. Maşina de recoltat încalecă rândul de viţă şi se aşază după verticala locului, pentru aceasta existând posibilitatea de reglare automată sau semiautomată a roţilor, maşina putând prelua diferenţe de nivel între două rânduri de până la 60 cm (28%).

Spre deosebire de alte mărci, Gregoire a montat cabina central, asigurând o vizibilitate excelentă asupra rândului de recoltat şi asupra organelor de lucru. Capul de recoltare este pendular, acesta aşezându-se pe verticală în permanenţă, fără a fi necesare sisteme hidraulice pentru compensare. Sistemul de scuturare se compune din mai mulţi scuturători speciali, de o parte şi de alta a rândului de vie, montaţi cu un sistem de demontare rapidă pentru cazul în care nu sunt necesari toţi. Frecvenţa şi amplitudinea se reglează de pe monitorul din cabină în funcţie de tipul şi starea strugurilor şi se reduc automat în dreptul spalierilor, pentru a-i proteja. De peste 25 de ani sistemul de scuturare Gregoire este recunoscut că fiind cel mai gentil şi puţin agresiv pentru butuci dintre toate care există pe piaţă. Lungimea importantă a zonei etanşe (2.650 mm), combinată cu capul de recoltare foarte înalt fac din maşinile Gregoire cele mai performante şi mai rapide din categoria lor. Sistemul de curăţare şi de transport al boabelor de struguri garantează o calitate perfectă chiar la viteze ridicate. Spre deosebire de recoltarea cerealelor, după recoltarea strugurilor viţa trebuie să rămână intactă şi să asigure producţii mari câteva zeci de ani, aşa că trebuie respectată şi protejată în timpul recoltării. Exact asta fac maşinile Gregoire. Făcând parte din grupul SDF (Same-Deutz-Fahr), cum era de aşteptat, motoarele de până la 176 CP care propulsează maşinile Gregoire sunt produse de firma Deutz, asigurând puterea necesară pentru a face faţă unor condiţii extreme şi beneficiind de consumuri reduse. Deoarece confortul operatorului contribuie la performanţa zilnică, cabina spaţioasă montată central, vizibilitatea optimă şi comenzile ergonomice au beneficiat de atenţia deosebită a proiectanţilor, pentru că se ştie că toate aceste calităţi ale unei maşini pot contribui la creşterea randamentului şi reducerea timpilor morţi. Un computer montat în cabină afişează informaţii generale despre funcţionarea maşinii, parametrii de lucru şi asigură reglarea parametrilor funcţionali în timpul mersului. Una sau mai multe camere video afişează pe ecranul acestuia imagini ale componentelor principale în timp real. Transmisia este hidrostatică, cu motoare hidraulice pe fiecare roată, putând realiza o rază de întoarcere redusă.  

Întreţinerea tehnică şi spălarea zilnică după terminarea lucrului sunt cruciale, acestea fiind esenţiale pentru asigurarea unei calităţi a mustului şi a unei durate de viaţă cât mai mari a maşinii. Pentru uşurarea acestei operaţii, opţional, maşinile pot fi prevăzute cu sisteme automate de gresare sau de spălare. Pentru ca recoltarea mecanizată să aibă rezultatele scontate şi să asigure premisele obţinerii unui vin de calitate superioară, chiar mai bun decât cel din strugurii recoltaţi manual, este bine să se folosească remorci speciale pentru transportul strugurilor, cu capac etanş, cu melc şi pompă, care transferă strugurii direct în instalaţia de procesare, fără contact cu atmosfera. Dacă distanţă de la vie la cramă este mare, se pot folosi cisterne speciale. Este recomandată folosirea unui gaz carbonic care să ţină sub control oxidarea strugurilor de la vie până la cramă. Evident, întregul proces, timpul şi temperaturile controlate, instalaţiile de vinificaţie şi măiestria oenologului sunt cele care fac din acest suc divin licoarea bahică pe care o apreciază o lume întreagă, ea fiind prezentă la toate evenimentele importante din viaţa oamenilor. Evident, atmosfera şi cei din jur fac ca gustul şi savoarea produsului final să fie deosebite şi apreciate şi atunci, chiar dacă doar pentru o clipă, lumea se gândeşte şi la munca oamenilor care l-au produs, şi la maşinile care au contribuit la uşurarea acesteia.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE