REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Hibrizi performanti de rapita

15/7/2012

0 Comments

 
Hibrizi performanti de rapita - Agrimedia.ro
La data de 19 iunie, firma franceză Euralis, producătoare de seminţe hibride de porumb, floarea-soarelui, sorg şi rapiţă, a organizat pe terenurile Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Caracal un eveniment de prezentare a varietăţilor hibrizi de rapiţă aflaţi atât la comercializare, cât şi în fază de testare. Din categoria celor care sunt comercializaţi în acest an, au fost descrişi 3 hibrizi de rapiţă, şi anume: ES Mercure, ES Neptune şi ES Jason.


Hibrizi performanti de rapita - Agrimedia.ro
ES Mercure este unul dîntre cei mai vechi hibrizi comercializaţi de Euralis şi renumiţi pe piaţa romanească. Hibridul este stabil şi se adaptează tuturor zonelor de cultură, are o capacitate foarte bună de ramificare şi lăstărire. Este foarte tolerant la Phoma şi Sclerotinia, cel mai tolerant la frig din piaţă şi are o vigoare mare la răsărire. Are un conţinut de ulei de 48%, o toleranţă excelentă la scuturare în caz de intemperii sau la recoltat, precum şi o capacitate excelentă de conversie a nutrienţilor în biomasă şi producţie. Hibridul produce o cantitate foarte mare de silicve şi seminţe pe plantă - 393 silicve/plantă. în Romania, producţiile STAS obţinute de hibridul Mercure sunt de 4,62 t/ha în zona Valcelele, judeţul Călăraşi, de 5,47 t/ha în Secuieni, judeţul Namţ, şi de 5 t/ha în Mehedinţi.

ES Neptune este un hibrid de rapiţă de toamnă restaurat citoplasmatic de tip 00, este consacrat pe piaţa romanească, are o dezvoltare rapidă la desprimăvărare, o vigoare mare la răsărire şi o cantitate mare de seminţe şi silicve pe plantă, de 2.211 seminţe/plantă. Acest hibrid are un conţinut de ulei de 45,5%, o toleranţă excelentă la scuturare, o capacitate foarte bună de ramificare şi lăstărire, este foarte tolerant la Sclerotinia şi deosebit de rezistent la frig. Hibridul ES Neptune a realizat o producţie de 4,53 t/ha în judeţul Timiş, de 4,58 t/ha în Bihor şi de 4,22 t/ha în judeţul Galaţi.

ES Jason este un hibrid nou, are o dezvoltare rapidă în toamnă, este deosebit de rezistent la frig şi are o vigoare mare la răsărire. Are un conţinut de ulei de 48%, toleranţă excelentă la scuturare, capacitate foarte bună de ramificare şi lăstărire, dar este şi foarte tolerant la atacul de Sclerotinia. în judeţul Olt, hibridul ES Jason a obţinut o producţie de 4.820 kg/ha.

„Anul trecut, ES Jason era în testare şi a dovedit că se adaptează foarte bine condiţiilor pedoclimatice şi, din acest motiv, a fost introdus la comercializare. Este unul dîntre hibrizii promiţători, de ultimă generaţie. Este un hibrid semitimpuriu, ramifică bine, iar anul trecut, din loturile de testare, a fost singurul pe care l-am ales”, a spus dl Dan Maftei, director tehnic al Euralis Seminţe. în privinţa densităţii recomandate de Euralis la cultura de rapiţă, aceasta este de 450.000 de boabe germinabile/ha.

„Hibrizii Euralis au capacitatea de a produce un număr foarte mare de ramificaţii şi de aceea trebuie să aibă un spaţiu de nutriţie optim pentru a acumula elementele nutritive necesare. De asemenea, au nevoie de spaţiu pentru a avea un număr mare de ramificaţii secundare şi terţiare, care asigură productivitatea culturii. Dacă se seamănă des, planta creşte în formă de mătură, iar producţia scade. Densitatea pe care o recomandăm şi care asigură o bună dezvoltare a culturii de rapiţă este de 450.000 de boabe germinabile/ha”, a afirmat directorul tehnic.

În cadrul prezentării loturilor demonstrative, reprezentantul companiei franceze a vorbit şi despre caracteristicile hibrizilor de rapiţă Euralis, precizand faptul că aceştia sunt adaptaţi condiţiilor pedoclimatice din ţară şi răspund foarte bine diverşilor factori de stres. Pentru a intări aceste afirmaţii, lotul demonstrativ de la SCDA Caracal a cuprins şi o serie de hibrizi de rapiţă aflaţi în ultima fază de testare.

„Am preferat să vă prezentăm, alături de hibrizii pe care ii comercializăm şi care sunt consacraţi pe piaţă, şi pe aceia pe care noi ii testăm, pentru a vă demonstra că inainte de a-i comercializa ii alegem doar pe cei mai buni, care sunt adaptaţi condiţiilor specifice din Romania. Din cei aproximativ 30 de hibrizi aflaţi în testare, probabil o să alegem unul sau cel mult doi pentru activitatea de comercializare. Cercetătorii Euralis testează periodic hibrizii, fac estimări şi ii aleg doar pe cei de top”, a precizat dl Maftei. Acesta a discutat şi despre conţinutul ridicat de ulei al hibrizilor de rapiţă Euralis.

„Este o caracteristică a hibrizilor noştri şi care la ora actuală poate vi se pare un lucru neinsemnat, însă o sămanţă care are un conţinut mai ridicat de ulei are o greutate mai mare şi calitatea recoltei este mai bună. În viitor, aşa cum se intamplă acum în ţările din Europa de Vest, o să se caute hibrizii cu conţinut ridicat de ulei, pentru că rapiţa este folosită tocmai în acest scop, pentru producţia de ulei”, a afirmat dl Maftei. Informaţii cu privire la tehnologia aplicată în cadrul lotului demonstrativ au fost furnizate de dl Eugen Petrescu, inginer în cadrul staţiunii de cercetare.

„Anul agricol 2011-2012 a fost un an foarte dificil, în sensul că toamna a fost deosebit de secetoasă, în lunile august şi septembrie nu au căzut precipitaţii, ceea ce a condus la o lucrare foarte greoaie a patului germinativ. Culturile arată foarte bine, comparativ cu cele din fermele diverselor societăţi din zonă, pentru că am aplicat două udări: una la pregătirea terenului, iar cea de-a doua udare pentru răsărirea culturii. În privinţa lucrărilor, în toamnă am efectuat arătura, am intervenit cu un tăvălug, două discuri uşoare şi am semănat la data de 21 septembrie. Am fertilizat cu 200 kg de complexe, 20:20:0. Cultura a răsărit pe 5 octombrie, iar pe 14 noiembrie am administrat ingrăşămantul Eurofertil Plus NPS 53, care conţine 8% azot, 18% fosfor, 27% sulf şi 2% bor. La 29 noiembrie s-a aplicat un tratament cu fungicide, cu produsul Caramba Turbo, în doză de 0,7 l/ha. În primăvară, am fertilizat cu Sulfammo 30, iar la 21 martie, pentru combaterea gărgăriţei tulpinilor de rapiţă (Ceutorhyncus napi), s-a aplicat produsul Decis Mega, în doză de 150 ml/ha. La 29 martie, am aplicat un tratament cu erbicide pentru combaterea mono- şi dicotiledonate, respectiv cu Targa 1,4 l/ha şi Galera 0,25 litri/ha şi, de asemenea, cu un fungicid, produsul Topsin, în doză de 1,5 litri/ha. La infloritul culturii de rapiţă, pentru combaterea gandacului lucios, Meligethes aeneus, s-a aplicat produsul Biscaya, în doză de 0,3 l/ha. Cultura arată bine şi tehnologia aplicată a fost cea optimă”, a afirmat dl Petrescu.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE