REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Hibrizi Pioneer pentru performanta fermelor agricole

15/8/2013

0 Comments

 
Picture
Compania Pioneer a lansat în urmă cu 3 ani programul de promovare Portfolio Farm, care cuprinde o serie de evenimente desfăşurate în câmp, la cele mai performante ferme din ţară, cu scopul prezentării în vegetaţie atât a hibrizilor consacraţi, cât şi a celor nou lansaţi pe piaţă. Alături de prezentarea varietăţilor, sunt propuse tehnologii de cultură şi produse de protecţie a plantelor cu eficienţă ridicată.

Anul acesta firma organizează nouă astfel de evenimente de promovare, iar unul dintre ele a avut loc la 24 iunie în localitatea Ciochina, judeţul Ialomiţa, la societatea Maradi Transcom, administrată de dl Marin Stanciu.

La invitaţia firmei Pioneer au răspuns peste 300 de fermieri interesaţi de loturile demonstrative cultivate cu hibrizi de porumb şi floarea-soarelui. Jean Ionescu, director regional pentru zona de sud, a spus, în deschidere, că Pioneer este cel mai mare proprietar de germoplasmă la nivel mondial şi compania numărul 1 în vânzări în toate climatele aride şi semiaride. Pioneer se mândreşte cu poziţia de lider modial în ceea ce priveşte sămânţa de porumb, floarea-soarelui, soia şi rapiţă.

Despre compania DuPont, a vorbit directorul general, dl Vasile Iosif, subliniind faptul că împreună cu Pioneer ocupă poziţia fruntaşă în România la inputuri pentru agricultură, sămânţă şi produse de protecţia plantelor. Acesta a declarat că DuPont are o istorie de peste 200 de ani şi 37.500 de patente, ceea ce înseamnă că înregistrează un patent la fiecare 2 zile. Din 2012, DuPont a pătruns şi pe piaţa nutriţiei, prin achiziţia firmei Danisco, cea mai mare companie din lume din domeniul proteinelor şi aditivilor alimentari. Directorul general al DuPont a vorbit şi despre creşterea demografică, precizând că în 2050 vom număra 9 mld. de locuitori şi că în acest context „agricultura va fi domeniul cel mai profitabil, pentru că produce hrană”.

Recomandări exacte pentru microzone de cultură
Înainte de prezentarea hibrizilor de porumb, dna Maria Cârjă, director de marketing DuPont Pioneer România, a vorbit despre un nou program, denumit EnClaas, care cuprinde o bază de date climaterice şi pe baza cărora Pioneer poate recomanda cei mai potriviţi hibrizi pentru fermele agricole.

„Pioneer nu produce doar sămânţă, compania lucrează şi la programe care să ajute clienţii să lupte cu schimbările climatice. Avem un program, EnClaas, care va fi lansat anul viitor şi care cuprinde o bază de date din Europa în ceea ce priveşte condiţiile climatice, mai exact temperaturile şi precipitaţiile. La această bază de date s-a lucrat peste 30 de ani şi s-a ajuns la concluzia că în fiecare an temperaturile medii cresc cu aproximativ 4 grade, iar precipitaţiile scad cu aproape 15%. La începutul programului vom instala staţii meteo în cele mai mari ferme din ţară, noi avem deja avem peste 40 de staţii în România, şi vom analiza condiţiile climatice şi, în funcţie de cele pe care agricultorul le înregistrează în ferma lui, vom propune cei mai potriviţi hibrizi.

Nu vom mai vorbi de zone de cultură şi vom încerca să venim cu hibrizi adaptaţi la microzone de cultură, în funcţie de evoluţia condiţiilor climatice. Este un program care se va derula pe foarte mulţi ani, iar la început vom instala un număr mai redus de staţii, după care va creşte, astfel încât să putem ajuta cât mai mulţi fermieri”, a afirmat dna Cârjă. Aceasta a mai precizat că împotriva naturii nu putem lupta, însă agricultorii pot folosi produsele care se adaptează cel mai bine condiţiilor climatice nefavorabile. Un exemplu în acest sens sunt noii hibrizi de porumb Aqua Max, la ameliorarea cărora cercetătorii Pioneer au lucrat peste 10 ani.

Hibrizii Aqua Max - producţii mari în condiţii de secetă
Din noua grupă de hibrizi de porumb Aqua Max fac parte P9175, P0216 şi P0412. Cu aceste varietăţi performante compania speră să-şi crească cota de piaţă. „În România, deţinem o cotă de piaţă de 40% la porumb, însă noua gamă Aqua Max ne va ajuta să obţinem performanţe şi să depăşim 50% în următorii 3-4 ani”, a afirmat dl Ionescu, director regional pentru zona de sud.

Noua generaţie de hibrizi de porumb are o toleranţă mult mai mare la secetă, o evapotranspiraţie redusă, ştiuleţi viguroşi, un sistem radicular mult mai puternic, capabil să exploreze un volum mult mai mare de sol, iar inserţia bobului este adâncă. O altă caracteristică a hibrizilor Aqua Max este aceea că îşi păstrează frunzele verzi mai mult timp, ceea ce se traduce printr-un plus de producţie. Cel mai timpuriu hibrid de porumb din noua gamă este P9175, din grupa 320 FAO. „Începând cu anii '90, toate programele de ameliorare ale companiei au fost orientate spre obţinerea unor plante cu un foliaj semierect, care absoarbe foarte bine radiaţiile solare, şi sisteme radiculare foarte puternice. Capacitatea de explorare a rădăcinilor hibrizilor din gama Aqua Max este de 2,7-2,8 metri.

Fiecare plată explorează aproximativ 6 mc şi performanţele lor se văd cel mai bine în anii secetoşi. Hibrizii P0216 şi P0412 asigură producţii de 18 tone de boabe/ha. Credeţi în noua generaţie, că este riguros testată, pentru că suntem compania din piaţă care nu aveansează un produs până când nu este absolut sigură de performanţele lui”, a afirmat directorul regional pentru zona de sud. Ceilalţi doi hibrizi din grupa Aqua Max, respectiv P0216, din grupa FAO 450, şi P0412, din grupa FAO 480, au fost prezentaţi de dna Maria Cârjă.

PR37N01 va fi cel mai bine vândut hibrid
Alţi hibrizi de porumb din portofoliul firmei descrişi la evenimentul de la Ciochina au fost P9578, P9528, PR37F73, P9494, PR37Y12, PR37N01 - ultimii trei fac parte din grupa 380 FAO.

„PR37Y12 este cel mai bine vândut hibrid de porumb în România în acest an. Este foarte constant sub aspectul producţiilor. Vârful de producţie a fost obţinut în 2011, la Târgu Mureş, când s-a obţinut 24 de tone boabe/ha, însă într-un an mediu acest hibrid realizează o producţie de 7-8 tone de boabe/ha. Celor care doresc să obţină un plus de valoare le recomand hibridul PR37N01, care la ora actuală este unul dintre cei mai vânduţi hibrizi din Europa, este cel mai constant hibrid semitimpuriu, iar de la anul va fi cu siguranţă şi numărul 1 în România, datorită stabilităţii excepţionale, a viabilităţii polenului la temperaturi mai ridicate, pentru că are un foliaj semierect, iar calitatea ridicată a clorofilei asigură cea mai bună conversie a energiei solare în unitatea de biomasă”, a susţinut dl Ionescu. Acesta a mai afirmat că hibrizii nou creaţi au un număr mai mare de copili, fapt ce nu ar trebui să-i îngrijoreze pe fermieri, deoarece aceştia apar când planta de cultură întâlneşte condiţii foarte bune de dezvoltare şi asigură un plus de producţie.

„Este o reacţie fiziologică normală a porumbului, care se numeşte dominanţă apicală şi se formează atunci când planta are condiţii optime de cultură. După faza de polenizare şi umplere a bobului, copilii vor alimenta planta cu zaharuri. În Italia, în ţările performante din punct de vedere al culturii de porumb, fermierii se bucură când văd copili. În România este invers, dar vă spun să vă bucuraţi când porumbul are copili, pentru că atunci veţi face o producţie ridicată.”

Despre caracteristicile generale ale hibrizilor de porumb Pioneer, directorul de marketing al firmei a mai afirmat că acestea sunt foliaj bogat, autopolenizare 100%, unghi de inserţie din ce în ce mai mic, pentru a reduce expunerea foliajului la soare, astfel încât evapotranspiraţia să fie redusă şi planta să rămână verde până la maturitate. Din grupa FAO 400, au fost prezentaţi hibrizii P9915, P0105, PR36V52 şi PR35F38. Pentru combaterea buruienilor din loturile demonstrative de porumb s-au aplicat, în vegetaţie, produsele din pachetul Arigo Pack, propus de DuPont, ce cuprinde erbicidele Principal şi Callisto şi asigură distrugerea buruienilor graminee şi cu frunza lată, anuale şi perene.

Cel mai mare procent de autopolenizare de pe piaţă
Hibrizii de floarea-soarelui au fost prezentaţi de dl Viorel Drăguşin, director zonal Pioneer, iar tehnologia de protecţie, de către dl Cătălin Rogoj, director zonal DuPont.

Potrivit reprezentantului firmei, Pioneer a avut în 2012 o cotă de piaţă la floarea-soarelui de 41%, iar după rezultatele pe care le are, această cotă a crescut în acest an la 50%. Hibrizii prezentaţi, din gama semitimpurie de maturitate, au fost P64LC53, P64LE20, P64LE25, P64LE19 şi PR64F50, iar din cea timpurie a fost descris hibridul P63LL06. „Din acest an a fost introdus hibridul de floarea-soarelui P64LC53, primul hibrid ce face parte din tehnologia Clearfield, cu toleranţă foarte bună la erbicidul Pulsar. Acest hibrid s-a vândut bine în judeţele Constanţa şi Tulcea, unde sunt probleme mari cu parazitul Orobanche.

Am urmărit hibridul în vegetaţie, am fost la fermierii care l-au cultivat şi sunt sigur că va răspunde aşteptărilor sub aspectul producţiilor. Acest hibrid are o rezistenţă excelentă la atacul bolilor, iar la mană este rezistent până la rasa 410”, a afirmat dl Drăguşin. Acesta le-a vorbit fermierilor despre faptul că lupoaia şi-a extins arealul de atac şi i-a avertizat să aplice toate măsurile de precauţie pentru a nu înregistra pagube din cauza acesteia. „Parazitul evoluează, apar rase superioare şi trebuie să-i acordaţi atenţie când faceţi lucrări cu utilajele, când vă duceţi la o altă fermă care poate să aibă Orobanche din rase mai agresive decât în ferma dvs. O puteţi aduce în solă şi o inoculaţi în sol. Sămânţa de Orobanche rezistă 20-25 de ani în sol.” În cadrul evenimentului, au fost descrişi şi hibrizii de floarea-soarelui ce fac parte din tehnologia Express.

„Aceşti hibrizi au rezistenţă totală la erbicidul Express, sunt hibrizi homozigoţi, ceea ce înseamnă că gena rezistentă o dă atât forma-mamă, cât şi cea tată. Sunt singurii hibrizi de pe piaţă care au rezistenţă genetică la toate rasele de mană, 304, 710 şi 714, ultima nefiind momentan identificată la noi în ţară. Sunt hibrizi cu rezistenţă genetică la rasele de lupoaie rasa E, iar P64LE20 reprezintă una dintre cele mai bune soluţii pentru zonele infestate cu Orobanche peste rasa E. Cel din urmă este un hibrid creat special pentru zonele aride şi semiaride, are populaţii din Turcia, Egipt şi Spania - ţări ce au mari probleme din cauza parazitului.

Hibrizii Pioneer de floarea-soarelui au o toleranţă excepţională la secetă şi arşiţă şi sunt hibrizii cu cel mai mare procent de autopolenizare de pe piaţă, de 85%.” Cătălin Răboj, director zonal de vânzări DuPont România, a vorbit despre tehnologia Express şi a afirmat că aceasta este cea mai bună sub aspectul productivităţii hibrizilor şi al combaterii buruienilor dicotiledonate anuale şi perene. Produsul Express conţine tribenuron metil 50%, se recomandă a fi aplicat în doză de 30 g/ha, în fază de două până la opt frunze adevărate ale florii-soarelui.

„Recomandăm respectarea acestui interval, deoarece după acestă perioadă floarea-soarelui îşi dezvoltă foliajul, acoperă buruienile, iar erbicidul fiind de contact nu mai ajunge pe suprafaţa foliară a buruienilor şi scade eficacitatea sa”, a afirmat dl Răboj. Acesta a mai afirmat că nu se poate atinge potenţialul maximum de producţie al unui hibrid de floarea-soarelui dacă nu se aplică cel puţin un tratament cu un fungicid. De aceea, în portofoliul companiei se află două fungicide: Acanto Plus şi Tanos. Primul este recomandat a fi aplicat la apariţia butonului floral, în doză de 0,6 litri/ha. Produsul este omologat şi pentru cultura de rapiţă. P63LL06 este un hibrid timpuriu, nou în portofoliul companiei, are o talie mai mică faţă de ceilalţi, o toleranţă excelentă la secetă şi arşiţă şi o autopolenizare de minimum 85%.

„Deoarece hibridul este foarte performant, în următorii doi ani va fi lansat şi în varianta Express. Se recomandă şi în cultură dublă”, a mai adăugat dl Viorel Drăguşin, director zonal al Pioneer. La sfârşitul prezentărilor din câmp, reprezentanţii companiei Pioneer au făcut cunoscută oferta hibrizilor de rapiţă pentru această toamnă. Portofoliul numără opt hibrizi, dintre care doi fac parte din tehnologia Clearfield.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, demonstratie in camp, vegetal, hibrizi, porumb, floarea soarelui, pioneer, dupont
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE