REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Hibrizii de floarea-soarelui creati in Romania pentru Romania

15/10/2011

0 Comments

 
Picture
Impresionaţi de activitatea deosebit de fructuoasă, dar mai ales de faptul că Nicolae Pârvu nu a părăsit nici o clipă iubirea faţă de planta agricolă floarea-soarelui, am dorit să aflăm mai multe lucruri chiar de la domnia sa.

Care este istoricul firmei Quality Crops din România şi care sunt motivele pentru care a fost  aleasă ţara noastră ca partener în producerea de noi hibrizi de floarea-soarelui?
Firma Quality Crops a fost fondată în Argentina, în anul 2003, de către domnul Manuel Coronado. În România, Quality Crops şi-a început activitatea în anul 2004. La început, s-a mers mai mult pe o colaborare cu Institutul de ameliorarea plantelor de la Novi Sad - Serbia; în acelaşi timp, încolţindu-ne ideea reluării ameliorării acestei plante, am demarat activitatea de cercetare, în principal din două motive: o vastă şi îndelungată experienţă în domeniu, dar şi oportunităţile avantajoase de business, atât în România, cât şi în alte ţări.

Cum s-a concretizat activitatea proprie de cercetare a firmei Quality Crops din România?
În prezent, avem un număr important de hibrizi înregistraţi în România, dar şi-n alte ţări, mari cultivatoare de floarea-soarelui, cum sunt: Rusia, Ucraina, Moldova, Turcia, dar şi în toate ţările UE, unde hibrizii noştri au liberă circulaţie, conform directivelor UE. În total, producem şi comercializăm sămânţă pentru 16 hibrizi de floarea-soarelui (Tango, Gringo, Alvarez, La Pampa, Toro, Amigo, Sulfosol, Toledo, Zorba, QC-101, QC-105, QC-109, QC-102, QC-120, Goldimi).

Rezultatele de cercetare şi de producere ale acestor hibrizi de floarea-soarelui sunt remarcabile. Ce a stat la baza obţinerii acestor creaţii ştiinţifice?
Rezultatele obţinute au la bază un vast program de ameliorare desfăşurat concomitent în România, Serbia şi Argentina. Sunt mai bine de 16 cicluri de ameliorare - vară în Europa (România şi Serbia), iarnă în Argentina. Dar fără un program substanţial de investiţii şi o germoplasmă foarte diversificată nu s-ar fi putut obţine asemenea rezultate. Programul nostru este unul dintre cele mai moderne (şi foarte competitiv în acelaşi timp), fiind axat în special pe crearea de hibrizi cu rezistenţă la erbicide, hibrizi foarte mult solicitaţi atât pe piaţa locală, cât şi în ţările vecine. Nu am neglijat bineînteles nici hibrizii clasici, solicitaţi în special de fermieri mai mici, care nu au posibilitatea aplicării tehnologiilor foarte performante.

Care sunt principalele direcţii de ameliorare a florii-soarelui în actuala etapă?
Programele moderne de ameliorare constau în:
• Crearea de hibrizi de floarea-soarelui cu rezistenţă la TRIBENURON METHYL - 75
• Crearea de hibirizi de floarea-soarelui cu rezistenţă la IMIDAZOLINE.
Ambele tipuri de programe au urmărit în special posibilitatea de combatere a celor mai dificile buruieni, precum: Cirisium sp. şi Xanthium sp., buruieni perene ce nu pot fi combătute cu erbicide de altă natură. În România (şi un numai), mai solicitaţi au fost hibrizii de floarea-soarelui cu rezistenţă la Tribenuron Methyl - 75, fapt pentru care cea mai mare parte din program se referă la acest gen de hibrizi, unde avem şi cei mai mulţi hibrizi înregistraţi (La Pampa, Toro, Amigo, Suflosol, Toledo, Zorba etc.).

Care sunt avantajele pe care agricultorul român le are folosind ca material de semănat hibrizi de floarea-soarelui marca Quality Crops?
Prin cultivarea acestor hibrizi, fermierul român are următoarele avantaje:
• beneficiază de un preţ mai mic
• poate utiliza orice fel de Tribenuron Methyl - 75
• corecţie la germinaţie prin oferta de sămânţă gratuită
Aşa cum am menţionat, n-am neglijat nici ceilalţi hibrizi cu rezistenţă la imidazoline, unde avem înregistrat hibridul Goldimi, dar nici cei din grupa clasică, unde avem înregistraţi 3 dintre cei mai productivi hibrizi din categoria „timpurii” (Tango, Gringo, Alvarez).

Pe lângă rezistenţa specifică la erbicide, aţi avut şi alte obiective de ameliorare în activitatea de cercetare?
Deşi, aşa cum s-a menţionat, programul a fost axat mai mult pe crearea de hibrizi rezistenţi la erbicide, nu au fost neglijate nici alte obiective ca: productivitatea, conţinutul de ulei în seminţe şi, nu în ultimul rând, rezistenţa la boli.

Referindu-ne la această ultimă problemă, care sunt direcţiile de ameliorare ale firmei Quality Crops?
Floarea-soarelui este una dintre speciile unde patogenii produc pagube însemnate, iar răspândirea acestora în arealele de cultură ale florii-soarelui este foarte diferită. La noi în ţară, mai cunoscuţi sunt patogenii Plasmopara helianthi şi Orobanche cumana, care de fapt sunt inamicul nr. 1 al acestei culturi. O problemă deosebită o constituie rapiditatea schimbării agresivităţii raselor şi asta se întâmplă, în special, din cauza nerespectării unor asolamente adecvate, dar şi a presiunii exercitate asupra patogenilor, presiune rezultată prin cultivarea şi extinderea hibrizililor cu rezistenţă genetică. Este greu, spre exemplu, să se ţină pasul în descoperirea de forme cu rezistenţă genetică la lupoaie atât timp cât rasele se succed foarte repede. Din acest punct de vedere, hibrizii cu  rezistenţă la imidazoline constituie o realizare deosebită şi un mijloc (poate) trecător de protecţie a culturii de floarea-soarelui faţă de atacul acestui parazit.

În final, spuneţi-ne, domnule doctor Nicolae Pârvu, care este crezul unui ameliorator?
Munca în ameliorare este perpetuă, în permanenţă apar probleme şi acestea nu pot fi rezolvate decât printr-un proces de continuitate. Poate şi din cauza asta nu apare automulţumirea, pentru că problemele ce se ivesc trebuiesc şi rezolvate.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE