REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Hibrizii de porumb Artesian - adaptaţi pentru utilizarea eficientă a resurselor de apă

15/2/2018

0 Comments

 
Picture
Graţie investiţiilor direcţionate spre cultura de porumb, de peste 1,5 miliarde dolari, în vederea obţinerii de material genetic superior, productiv şi cu toleranţă la stres hidric şi termic, compania Syngenta anunţă lansarea unei generaţii noi de hibrizi, făcând parte din noua gamă „Artesian“.

Evenimentul de lansare a noilor hibrizi de porumb pe piaţa românească s-a desfăşurat la data de 25 ianuarie a.c., la Bucureşti, în prezenţa unui număr impresionant de parteneri ai companiei. În urmă cu 5 ani, atenţia specialiştilor Syngenta s-a concentrat pe crearea de hibrizi care utilizează în mod eficient resursele de apă, având în vedere provocările climatice cu care se confruntă agricultorii în activitatea de producţie. În cadrul manifestării, dl Istvan Szanyi, director seminţe pe zona de Sud-Est a Europei, a dezvăluit câteva informaţii din spatele muncii de cercetare şi dezvoltare, din activitatea de selecţie şi ameliorare a porumbului. Potrivit domniei sale, porumbul este una dintre cele mai importante culturi agricole din Europa. Importanţa sa se vede şi în structura culturilor în România, unde porumbul ocupă o pondere însemnată. Având în vedere incidenţa fenomenelor de secetă şi arşiţă care supun plantele unui stres enorm şi afectează negativ producţiile, compania a investit în dezvoltarea de hibrizi de porumb timpurii, cu înflorire cât mai rapidă, pentru a se evita perioadele în care temperaturile sunt ridicate şi aportul de apă este deficitar. „În ultimii ani am făcut investiţii importante direcţionate spre cultura de porumb. Avem un centru de cercetare important în Ungaria, ale cărei condiţii de climă sunt asemănătoare celor din România şi ne-am mutat în mare parte centrele de producţie către ţările din Europa de Sud-Est. Ne concentrăm pe grupele de maturitate de la 200 până la 400 FAO, am direcţionat o pondere însemnată din investiţiile dedicate producerii de seminţe către cultura de porumb şi avem o strategie de selecţie şi ameliorare pentru a aduce hibrizi mai rapid pe piaţă.“

Tomel Petrache, director de cercetare-dezvoltare pentru cultura de porumb în Europa de Sud-Est, a vorbit despre rolul cercetării în România şi importanţa adaptării hibrizilor de porumb la condiţiile din România. În opinia sa, cercetarea înseamnă inovaţie, dar aceasta trebuie să fie adusă în câmp. Despre criteriile care au generat apariţia conceptului Artesian a vorbit dna Raluca Boţan, director de marketing Syngenta România & Republica Moldova. Dna Boţan consideră Artesian ca fiind un concept-emblemă pentru o nouă generaţie de hibrizi de porumb Syngenta, adaptaţi la condiţiile din România, stabili în condiţii de secetă şi arşiţă, şi care gestionează extrem de bine rezerva de apa din sol, având astfel un potenţial ridicat de producţie. „An de an ne confruntăm cu lipsa precipitaţiilor care afectează culturile agricole, iar această situaţie este prezentă şi la nivel global. În prezent, agricultura foloseşte 70% din apa dulce, restul de 30% fiind utilizată în mediul urban. În aceste condiţii, trebuie să producem hrană şi în viitor pentru o populaţie în continuă creştere şi să avem o productivitate cu 70% mai mare în următorii 30 de ani. Astfel, misiunea Syngenta este să contribuie la securitatea alimentară şi să asigure o agricultură sustenabilă, care să genereze o schimbare la nivelul profitabilităţii în ferme.“

Atuurile hibrizilor de porumb Artesian

Prezentarea noilor hibrizi de porumb din gama Artesian a fost realizată de dl Ionuţ Nae, specialist pentru cultura de porumb în cadrul companiei Syngenta România. Calităţile hibrizilor de porumb care fac parte din grupa Artesian sunt: utilizarea eficientă a resurselor de apă, obţinerea de producţii constante, inclusiv în anii cu incidenţă de secetă şi arşiţă, adaptabilitatea la condiţii diferite de climă şi tehnologie, precum şi atingerea potenţialului de producţie în condiţii optime. Caracteristicile hibrizilor Artesian sunt sistemul radicular bine dezvoltat ce permite explorarea în profunzime a resurselor de apă şi a nutrienţilor, vigoarea mare la răsărire şi dezvoltarea rapidă în vegetaţie. Alte atuuri ale hibrizilor încadraţi sub umbrela Artesian sunt toleranţa la cădere şi frângere, menţinerea plantelor verzi până la maturitate, toleranţa la bolile tulpinii şi ştiuletelui, îmbunătăţirea procesului de polenizare şi pierderea rapidă a apei din bob. Benefiiciile utilizării hibrizilor Artesian rezidă în producţii bune indiferent de condiţiile climatice, adaptabilitate la toate zonele de cultură din România, spor de producţie în condiţii optime de climă şi tehnologie, recoltare timpurie, fără costuri de uscare, fapt ce ajută la obţinerea unui preţ de vânzare cât mai avantajos, precum şi plante sănătoase cu incidenţă scăzută de Fusarium spp. (atac redus de Ostrinia nubilalis).

Doi hibrizi de top, lansaţi pe piaţa românească

Cei doi hibrizi timpurii din gama Artesian sunt SY Chorintos şi SY Orpheus. Primul face parte din grupa FAO300, are o adaptabilitate ridicată la condiţii diferite de climă şi tehnologie, o înflorire timpurie cu pierderea rapidă a apei din bob, o arhitectură modernă a plantei cu toleranţă sporită la bolile tulpinii şi ştiuletelui şi toleranţă la cădere. Talia sa este înaltă, iar perioada de vegetaţie este 110-120 de zile. SY Orpheus este un hibrid de porumb timpuriu, din grupa FAO 340, adaptat la condiţii diferite de climă şi tehnologie, cu o arhitectură modernă a plantei, având printre cele mai bune toleranţe la bolile tulpinii şi ştiuletelui (incidenţă scăzută a atacului de Ostrinia nubilalis), este pretabil pentru semănat timpuriu, are  vigoare bună la răsărire, rădăcină puternic dezvoltată şi toleranţă sporită la secetă şi arşiţă. Densităţile recomandate pentru cei doi hibrizi sunt de 60.000-67.000 boabe germinabile/ ha în sistem neirigat, respectiv 70.000-80.000 boabe germinabile/ha în sistem irigat. Reprezentantul companiei a făcut publice rezultatele obţinute în urma testelor efectuate în 2017  în condiţii de fermă cu cei doi hibrizi. Recoltele obţinute cu SY Chorintos au variat de la 8,6 t/ha (Constanţa) până la 15 t/ha (Satu Mare), iar la SY Orpheus,   de la 8 t/ha (Tulcea) şi până la 15,3 (Satu Mare).

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE