REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Hibrizii de porumb siloz Euralis, testaţi la Sângeorgiu de Mureş

20/1/2020

0 Comments

 
Picture
La Staţiunea de CercetareDezvoltare a Bovinelor din Sângeorgiu de Mureş, Euralis testează hibrizi pentru porumb siloz, sorg şi soia. Dna Iustina Lobonţiu - cercetător în cadrul staţiunii din 1977 pe partea vegetală - ne-a dezvăluit în ce constă activitatea staţiunii şi ce părere are în calitate de cercetător despre hibrizii Euralis.

Staţiunea din Sângeorgiu de Mureş a fost înfiinţată în anul 1947, iniţial ca staţiune de paşuni şi fâneţe, în anul 1962 a intrat sub egida Institutului de Cercetare Zootehnic Baloteşti, iar din 1981 a devenit Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru creşterea bovinelor. Din aprilie 2019 se află sub tutela Universităţii de Stiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. În cadrul staţiunii se ameliorează şi se cresc bovine din rasa Balţată Românească, dar şi material furajer pentru hrana animalelor.

Staţiunea este condusă de dl Ioan Oroianu, director general din anul 2000, are 42 de angajaţi, dintre care opt cercetători. În prezent, staţiunea deţine 350 de capete bovine (150 vaci de lapte şi 200 junici) şi lucrează aproximativ 150 ha teren arabil. Tipul solului este brun-roşcat de pădure, cu un pH acid cuprins între 5 şi 6,2 şi un humus scăzut de 1,9-2,5. În ultimii ani, staţiunea a testat hibrizi Euralis de porumb siloz, sorg şi soia, întrucât potenţialul de producţie este unul ridicat, iar calitatea silozului este una superioară.

Pentru anul agricol 2019 staţiunea a avut în testare doi hibrizi de porumb siloz Euralis. „Am testat hibrizii ES Zlatan FAO 500 şi ES Feria FAO 550. Am decalat şi perioada de semănat, ambii hibrizi au fost semănaţi la sfârşitul lunii martie, când în sol erau 6°C, semănatul s-a realizat la 10 cm în sol, iar gradul de răsărire a fost de 98%. Ca şi lucrări agricole, am realizat arătură de toamnă, plus discuit, am aplicat îngrăşăminte în primavară, iar fosforul a fost aplicat încă din toamna trecută. Suntem foarte multumiţi de hibrizii de siloz Euralis, am obţinut producţii de 65-75 tone/ha, sunt foarte productivi şi stabili de la un an la altul, aspect foarte important pentru noi. De asemenea, calitatea silozului este una foarte bună. Staţiunea determină din siloz cantitatea de fibră, cantitatea de amidon şi conţinutul de proteină. Tăierea cocenilor de porumb o facem de la 30 cm. Porumbul siloz îl însilozăm când este încă verde. ES Feria l-am recoltat în faza de lapte ceară, este foarte performant. Din totalul de 150 ha, în anul agricol 2019 am semănat 65 ha de porumb pentru siloz, preferam hibrizii mai tardivi. Pentru porumb a fost un an foarte bun, iar la producţia de porumb boabe am obţinut până la 14 tone/ha cu hibrizii Euralis, o producţie foarte bună pentru zona noastră“, spune dna Iustina Lobonţiu.

ES Zlatan FAO 500 este un hibrid cu genetică Tropical Dent®, cu un efect stay green extrem de pronunţat, calitate foarte bună a silozului. Conţinut de amidon 35%; digestibilitate totală 72%; unitate furajeră carne 0,82; unitate furajeră lapte 0,92; conţinut în azot total 7,31.

ES Feria FAO 550 este un hibrid cu o pornire viguroasă în vegetaţie, conţinut ridicat de substanţă activă. Conţinut de amidon 32%; digestibilitate totală 69%; unitate furajeră carne 0,75; unitate furajeră lapte 0,89; conţinut în azot total 7,15. Tot în cadrul staţiunii, dna Lobonţiu testează şi hibrizi de sorg Euralis. „Sorgul are un mare avantaj - nu este scos de ciori, pentru că sămânţa nu este tratată, la sorg nu se permite tratarea seminţelor. Nu avem probleme nici cu mistreţii în zonă. Cu sorgul asigurăm concentratele - siloz de sorg, nu au existat diferenţe între silozul de sorg şi silozul de porumb. Am semănat BMR Gold X (hibrid de sorg pentru siloz) şi am obţinut o producţie de 45 tone/ha, recoltarea s-a făcut în septembrie. Ne interesează şi sorgul pentru boabe, am semănat ES Alize şi ES Albanus (cu boabe albe) şi am obţinut o producţie cuprinsă de 8-9 tone/ha, cu aproximativ 1,5-2 tone/ha mai mult decât alţi hibrizi de sorg, iar umiditate nu a depăşit 15%. Calitatea silozului de sorg este una foarte bună pentru raţia furajeră a animalelor.“

BMR Gold X este un hibrid semitardiv, pentru siloz, de tip BMR, cu nervură mediană de culoare maro. Digestibilitate foarte mare - 60%; cu un conţinut foarte mare de zaharuri solubile de 22%. Acest hibrid este foarte adaptat la condiţii de secetă, are un panicul steril, nu produce seminţe. Se pretează la cosit pentru obţinerea fânului. Datorită conţinutului ridicat de zaharuri solubile se poate combina cu porumbul destinat silozului. În acest caz, are loc o pornire foarte rapidă a fermentaţiei lactice şi obţinerea unui siloz foarte calitativ. Silozul obţinut se poate utiliza după patru săptămâni de la recoltare.

ES Alize este un hibrid semitimpuriu, cu boabe roşii, cu panicul semicompact. Are un profil agronomic excelent, adaptat la toate condiţiile de cultură. Are un potenţial de producţie ridicat, datorită toleranţei mari la frângere şi scuturare. ES Alize este cel mai performant şi bine vândut hibrid de sorg din gama Euralis.

ES Albanus este un hibrid timpuriu, cu boabe albe, panicul compact. Are o vigoare excelentă de pornire în vegetaţie şi un potenţial ridicat de producţie. Este foarte tolerant la boli şi performează bine în condiţii de secetă. O altă cultură testată la staţiune este cea de soia, anul acesta au semănat 35 de ha, iar producţia este folosită strict pentru hrana animalelor. „Folosim soia ca bază furajeră pentru bovine, facem full fat, păstrăm toate componentele nutritive ale bobului. Calitatea furajului s-a observat în producţia de lapte şi conţinutul de grăsime al acestuia. Amestecăm soia cu triticale, porumb sau cu sorg. Soiurile ES Director şi ES Isidor au tulpină foarte rezistentă, sunt rezistenţi la cădere, au punct de inserţie foarte bun, la 12-13 cm. La soia nu aplicăm îngrăşăminte, doar amendamente din 3 în 3 ani (pe bază de carbonat de calciu, cu 2% azot). Îmi place foarte mult cultura de soia, pentru că nu suntem nevoiţi să cumpărăm proteină pentru hrana bovinelor.“

Soiul ES Director este grupa 00, are un conţinut de proteină de 41% şi de ulei de 20,5%. Este foarte tolerant la cădere şi are un potenţial ridicat de producţie. Echivalent grade FAO porumb 280-350.

ES Isidor este grupa 1, cu un conţinut foarte bun de proteină de 42,2% şi de ulei de 20,3%. Are o capacitate excelentă de ramificare, tulpină robustă, foarte tolerant la cădere. Echivalent grade FAO porumb 400-450. „Cu buruienile anuale nu avem probleme, aplicăm două erbicide anuale. Nu avem probleme nici cu dăunătorii. Fertilizarea o facem în funcţie de cartarea solelor, unele parcele au lipsă de potasiu. Aplicăm fosfor din toamnă, în primăvară, aplicăm la sol toate substanţele. La porumb siloz mergem pe 120-150 kg substanţă activă, la sorg mergem pe o cantitate mai mică. Folosim şi gunoi de grajd pe unele parcele şi se vede diferenţă la producţie“, a subliniat dna Lobonţiu.

Hibrizii Euralis sunt hibrizi performanţi, stabili şi adaptaţi condiţiilor climatice din România. Descoperiţi portofoliul complet de hibrizi Euralis pentru cultura mare: porumb boabe şi siloz, sorg, floarea-soarelui, soia şi rapiţă de toamnă.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE